این بخشی از سخنان "محمدرضا تابش"نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار ویژهنامه مجلس و مردم هفتهنامه بشارت نو است.
تابش عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس است. وی تحصیلات خود را تا مقطع دکترا ادامه داده و مهندس منابع طبیعی است. تابش دبیرکل فراکسیون اقلیت است و علاوه بر این نایب رئیس فراکسیون ورزش و رئیس فراکسیون محیطزیست مجلس نیز هست. وی سومین حضور خود در خانه ملت را تجربه میکند.
متن کامل گفتوگوی نشریه بشارت نو با وی را در ادامه میخوانید:
مهمترین مانع بر سر راه توسعه استان از نظر شما چیست؟
مهمترین مانع و تهدید برای توسعه استان کمبود آب است. ما در استان کارآفرینان ورزیده، متعهد و متخصصان مجرب زیادی داریم. همچنین استان در همه زمینهها استعدادهای خوبی دارد. اما شرایط سخت اقلیمی و کمبود آب مهمترین مانع بر سر راه توسعه استان یزد است.
آیا تاکنون اقدامی در این جهت صورت گرفته است؟
بله از جمله اقداماتی که انجام شده انتقال آب شرب از خط اول رودخانه زایندهرود به استان بوده است که اکثر شهرستانهای استان را پوشش میدهد و قرار است یکمیلیارد مترمکعب دیگر آب از خط لوله دوم به استانهای یزد، کرمان و اصفهان منتقل شود که البته این یک فرآیند طولانیمدت حدود 5 تا 10 ساله است. مهمترین و اولین خواسته ما انتقال آب است و ما در همین رابطه با وزیر نیرو ملاقاتی نیز داشتیم و ایشان قول صددرصد دادهاند که این کار انجام خواهد شد. با این حال فرآیند تأمین هزینههای این پروژه باید بررسی شود و اگر آب انتقال یابد موانع توسعه استان نیز رفع خواهد شد، اما باید در مدیریت منابع آب و مصرف درست آن تجدیدنظر کنیم. وقتی به ازای هر لیتر آب در کشاورزی یک نفر و در صنعت بین 20 تا 40 نفر میتوانند به کار گرفته شوند باید در جایی که اشتغالزایی بیشتری وجود دارد جذب نیروی کار صورت بگیرد.
آیا از اقدامات صورت گرفته برای مشکل آب راضی هستید؟
اقدامات با تأخیر در حال انجام است. البته اینکه این مشکل پذیرفته شده و باید در راستای آن اقداماتی انجام شود را پذیرفتهاند و این بسیار خوب است اما تعلل در انجام کارها نیز پذیرفته نیست. در حالحاضر ما دچار افت سطح آب سفرههای زیرزمینی هستیم و آب که مایه حیات است در حالحاضر تبدیل به عامل محدودکننده برای توسعه استان یزد شده است.
با توجه به وضعیت کمآبی، کشاورزی را در استان چگونه ارزیابی میکنید؟
از آنجایی که یزدیها انسانهایی معتقد، عامل به کار و با پشتکار هستند وضعیت کشاورزی در استان ایدهآل است. ما در تولید گوشت قرمز، شیر، پسته و انار در ردههای بالای کشور قرارداریم اما باید نگرش اساسی نسبت به مسائل داشته باشیم. اشتغالزایی در کشاورزی با توجه به کمبود آب برای هر لیتر آب یک نفر و در صنعت 20 تا 40 برابر این میزان است، بنابراین باید برای بخش صنعت این اشتغالزایی صورت بگیرد چون به صرفهتر است.
شما عضو کمیسیون برنامه و بودجه هستید، آیا از بودجه تخصیص یافته به استان راضی هستید؟
خیر. متأسفانه بودجه متناسب با ظرفیتهای استان و توانمندیها و وسعت استان نیست، علیالخصوص بودجه عمرانی که اگر مجموعه پارامترها را جمع بزنیم میبینیم که بودجه عمرانی به هیچوجه متناسب با ظرفیتهای استان نیست و متأسفانه به این دلیل که مردم برای کارهای خیر کمک میکنند و خیرین مدرسهساز، مدرسه میسازند، بودجه کمتری به ما میدهند.
بخش اعظمی از وسعت استان یزد کویر است، در رابطه با بیابانزدایی تاکنون چه کارهایی انجام شده است؟
طرحهای مقطعی و طرحهای اساسی هر دو با هم در استان اجرا شدهاند. طرحهای اساسی و بنیادین که قبل از انقلاب هم بوده و باعث تثبیت شنهای روان شده که کار بسیار خوبی بوده است. در دوران انقلاب هم این کار انجام شده و باعث جلوگیری از حرکت شنهای روان به هنگام توفانها میشد. دولتهای بعد از انقلاب هم با تخصیص بودجه بیابانها را مالچپاشی کردند و یا با کاشت گیاهانی عمدتاً از نوع گز و طاق و انواع مقاوم باشوری و متناسب با اقلیم خوشبختانه شنها تثبیت شدند اما متأسفانه در حالحاضر میبینیم که مخصوصاً در مرزها این مسئله مورد غفلت واقع شده و گاهی اوقات این ریزگردها آسمان کل کشور را غبارآلود میکنند.
طرحهایی که هماکنون برای جلوگیری از کویر اجرا میشود طرحهایی نظیر احداث تونلهای بادی در مسیر جاده اردکان- میبد- یزد و کارهای آبخیزداری است و امیدواریم با پشتکاری که سازمان منابع طبیعی و جهاد کشاورزی در این سالها نشان داده و توانسته کویر سرکش را رام کند در آینده هم بتواند این کار را انجام دهد.
وزیر صنایع و معادن از تخصیص 4500 میلیارد تومان یارانه به بخش صنعت و معدن خبرداد. با توجه به اینکه یزد قطب صنعت و معدن کشور است فکر میکنید تا چه حد از این یارانه به استان شما اختصاص یابد؟
استان یزد کنسانتره زیادی تولید میکند. با توجه به فعالیتهای خوبی که در استان و علیالخصوص شهرستان اردکان شده در آینده نزدیک سومین قطب تولید فولاد خواهیم شد.
صنعت فولاد صنعت انرژیبری است و بر سایر صنایع و همچنین تولید مسکن تأثیر بسیاری دارد. دولت هم برنامه خاصی برای حمایت از صنایع معدنی و علیالخصوص فولادسازی دارد و با توجه به ظرفیت استانی امیدوارم یارانه مناسبی داده شود تا فرآیند توسعه صنعتی کشور در یزد رقم زده شود.