هفته گذشته، دو مسئله مهم در ارتباط با امنیت ملی و سیاست خارجی رخ داده است. یکی ماجرای افشای اسناد محرمانه آمریکا توسط سایت ویکیلیکس که در بین آن، اسنادی مبنی بر درخواست کشورهای عرب همسایه ایران از آمریکا برای حمله به ایران نیز یافت میشد. دوم، نشست دبیر شورای امنیت ملی با نماینده 1+5 در ژنو درباره انرژی هستهای ایران. به مناسبت این دو موضوع، سراغ محمدکریم عابدی، نماینده مردم طبس و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی رفتیم تا نظر او را در این باره جویا شویم.
عابدی به هفتهنامه «بشارت نو» یزد می گوید: اسناد ویکیلیکس، توطئهای دیگر از سوی خود آمریکا است. او همچنین بر این باور است که در جلسات ما با گروه 1+5، باید خواستههای کشورمان نیز تأمین شود.
به عقیده شما، اسنادی که ویکی لیکس درباره درخواست کشورهای عربی همسایه از آمریکا برای حمله به ایران منتشر کرده، صحت دارند؟
اینها از انتشار این اسناد در حقیقت دنبال چند هدف هستند: یک انحراف افکار عمومی و ایجاد رعب و وحشت و تکمیل حربههای تهدید. بحث حمله به ایران، مطلب جدیدی نیست. سال 87 من در پکن بودم و وزیر دفاع وقت آمریکا در دانشگاه پکن، همین موضوعات را مطرح کرد که ما قصد داریم به ایران حمله کنیم و داریم برای سال 2015 روی حمله به ایران و کره برنامهریزی میکنیم که در این دو نقطه راهبردی جهان، جبهه جدیدی باز کنیم.
یعنی ما باید پنج سال دیگر منتظر حمله نظامی آمریکا باشیم؟
این مطالب ارزش نظامی ندارد و خودبزرگ بینی و تلاشی در جهت تک قطبی شدن است که امکانپذیر نیست، چرا که آمریکا در باتلاقی که بوش در عراق و افغانستان ایجاد کرده، گیر کرده و بوش حتماً در محکمه مردم آمریکا محاکمه می شود، زیرا درباره تأسیسات هستهای صدام دروغ گفت و بحث 11 سپتامبر را دستمایه حمله به این کشور قرار داد، در حالی که ماجرای برج های دوقلو، معما و رسوایی بزرگی برای هیأت حاکمه آمریکا است. این تحقیر بزرگی برای مردم آمریکاست که یک اقلیت نژادپرست خبیث اینطور دولت این کشور را بازی میدهد.
فکر میکنید آمریکا توان حمله دیگری به منطقه خلیج فارس را ندارد؟
امروزه این کشور، با بیشترین میزان بدهی خارجی و با وجود 10 میلیون نفر بیکار، بزرگترین ورشکسته دنیا است. این وضعیت آمریکا، به اروپا و سایر کشورهای غربی هم سرایت کرده و آلمان نیز امروز 6 میلیون نفر بیکار دارد. بحران اقتصادی چند سال پیش، باعث شد که نه تنها دلار، بلکه ارزش یورو هم افت کند. البته کسی در قدرت...
...تکنولوژی تردیدی ندارد که غربیها آن را هم میخواستند در انحصار خود نگه دارند، اما موفق نشدهاند؛ چراکه امروز چین و هند، چه از نظر تکنولوژی، چه اقتصاد و حتی انرژی هستهای، گوی سبقت را از غرب ربودهاند. بنابراین این کشور، با شرایطی که برای خود ایجاد کرده، چه از نظر داخلی و افکار عمومی مردم خودش و چه در عرصه بینالمللی، توجیهی برای یک هجوم دیگر به منطقه خاورمیانه را ندارد.
پس به نظر شما، اسناد ویکیلیکس دروغین است؟
این توطئهها و تئوریها، کار انگلیسیهاست که به آمریکا هم سرایت کرده و این کشور را در معرض یک رسوایی بزرگ از نظر نقض حقوق بشر قرار داده است. فرمولهایی که انگلیس به آمریکا داده، چه در عراق، افغانستان و یمن، دارد آمریکا را مضمحل میکند. امروزه این کشور با بی عدالتی و نژادپرستی و تجاوزهای خود به نقاط مختلف دنیا، در بحران شدیدی قرار دارد. همه این مسائل، به ویژه سؤالاتی که رئیس جمهور در سازمان ملل درباره ماجرای 11 سپتامبر مطرح کرد یا سفر ایشان به لبنان، ایجاب میکرد که کشورهای غربی، افکار عمومی جهان را به سمتی دیگر منحرف کنند. در نتیجه ابرقدرتها مجبور به انتشار اسناد دروغین و نیرنگآمیز شدند تا حواس مردم جهان را پرت کنند. البته در بین 100 تا سند، ممکن است یکی واقعی باشد، اما ما برای این اسناد، ارزش سیاسی و نظامی چندانی قائل نیستیم.
نتایج نشست هفته گذشته دبیر شورای امنیت ملی با نمایندگان گروه 1+5 در ژنو را برای کشورمان چگونه ارزیابی میکنید؟
بحث گفتوگوهای هستهای، ملت ایران و مقامات ایران را اهل گفتوگو و تعامل نشان میدهد، اما به شرطی که این گفتوگوها هدفمند باشد. این گروه میخواستند اراده خود را تحمیل کنند و یک سال برای این کار تلاش کردند، اما ایران زیربار نرفت و ایشان را نادیده گرفت. چون هر زمان این گروه خواستند از مقررات بینالمللی عدول کنند، ما آنان را در مسیر صحیح قرار دادیم. حال با تغییر ساختار در 1+ 5 و انتصاب خانم اشتون، ایشان از چند ماه قبل به دنبال تشکیل جلسه با کشورمان بود که ایران نپذیرفت، چون تکنولوژی هستهای ما بومی و دستاورد جوانان ما است و دلیلی ندارد که راجع به آن به احدی جواب پس بدهیم. در نهایت قرار شد این مذاکرات را با تغییر رویکرد انجام دهند تا ما هم به اهداف خود برسیم.
و این اهداف، چه بوده است؟
اینکه خارج از مسیر هستهای صحبت کنیم و راجع به خلأهای دیگر صحبت کنیم. از جمله اینکه چرا 1+ 5 اجازه نداد ان.پی.تی طبق مقررات، سوخت 20 درصدی مورد نیاز نیروگاه تهران را تأمین کند. چرا آمریکا و انگلیس، گروهک منافقین را از لیست سیاه خود خارج کردهاند. چرا این دو کشور، گروهکهای تروریستی مانند طالبان و القاعده را تأسیس کردهاند که به خاطر اقدامات آنها، کشورمان تلفات بسیاری داده و قربانی فعالیتهای تروریستی این گروهها شده است. البته این کشورها تا همین اواخر حاضر به پذیرفتن نقش خود در تأسیس و حمایت این گروههای تندرو نبودند. اما چند وقت پیش، خانم کلینتون اعتراف کرد که آمریکا در راهاندازی طالبان و القاعده دست داشته است.
آیا تلفات تروریستی مورد نظر شما، شامل ترورهای اخیر استادان دانشگاه شهید بهشتی نیز میشود؟
دقیقاً. سه هفته مانده به برگزاری این نشست، رئیس سازمان جاسوسی انگلیس اعلام کرد که به زودی در ایران اتفاقاتی میافتد و دیدیم که ترور دکتر شهریاری و عباسی رخ داد. این موضوعات باعث شد این جلسه همان اول بایکوت شود. زیرا نه 1+ 5 ، نه ان.پی.تی و نه مجامع بینالمللی، این ترورها را محکوم نکردند و این مسئله، سؤالبرانگیز است. این در حالی است که ما حسننیت خود را در مبارزه با تروریسم نشان دادهایم و فردی چون ریگی را که مزاحمتها و جنایات بسیاری را در منطقه مرتکب شده بود و عامل مستقیم آمریکا بود، بدون هیچ نوع درگیری و خونریزی دستگیر، محاکمه و مجازات کردیم. اما اعمال غربیها ابهامبرانگیز است.
به نظر شما در جلسه بعدی که قرار است بهمن ماه در استانبول ترکیه برگزار شود، چه مسائلی باید مورد گفتوگو قرار گیرد؟
نظر ما این است که در دستور کار جلسه بعدی، باید حقوق ملت ایران در کنسرسیوم هستهای تأمین شود. ما 40 سال پیش، 10 درصد در این کمیسیون سرمایهگذاری کردهایم، ولی تاکنون سهمیه سوخت ایران را ندادهاند. باید در این زمینه صحبت شود که چرا ان.پی.تی هم از نظر نرم افزاری و هم سخت افزاری، کشورهایی را که خواهان تکنولوژی صلحآمیز هستهای برای تولید سوخت و تحقیقات هستند، حمایت و به وظیفه ذاتی خود عمل نمیکند. باید بگویند که چرا برای فاش کردن دروغ هولوکاست، معمای 11 سپتامبر و دهها مسئله دیگر، کمیته حقیقتیابی تشکیل نمیدهند و به جای آن، دانشمندان و نویسندگانی که در این کشورها درباره هولوکاست موضعی گرفته یا سؤالی مطرح کردهاند، به زندان میافتند. باید درباره امراض مقاربتی که بر اثر بی بند و باری غربیها رواج یافته، درباره فقر و گرسنگی جهانی، درباره لغو وتو و دهها مسئله مهم دیگر صحبت کنیم، نه اینکه اینقدر مته به خشخاش انرژی هستهای ما بگذارند.
موضع کشورمان در گفتوگوهای هستهای بعدی را چگونه ارزیابی میکنید؟
در گفتوگوهای آینده در ترکیه، هیأت نمایندگی 1+ 5 باید این موضوعات را مدنظر داشته باشند و ساختارهایی را برای بهرهبرداری صلحآمیز از انرژی هستهای تعریف کنند. البته اگر این کشورها در امور کشورهای دیگر دخالت نکنند و احترام متقابل بر فضای این نشست حاکم باشد، مسائل بسیاری برای گفتوگو وجود دارد. به ویژه مسئله خلع سلاح هستهای باید با جدیت دنبال شود، زیرا دیگر هیچ کشوری نمیتواند با اتم و تهدید، جهان را اداره کند.