به گزارش فارس، مواضع اخیر سایمون گس سفیر انگلیس که از سوی مسئولان جمهوری اسلامی گستاخانه و مداخله جویانه تعبیر شده، واکنشهای متعددی در پی داشته به طوری که دانشجویان روز گذشته با تجمع در مقابل سفارت انگلیس خواستار اخراج سفیر این کشور از ایران شدند.
بر همین اساس و برای بررسی بیشتر ابعاد روبط تهران - لندن با حسین نجابت نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس به گفتوگویی تفصیلی نشستیم که متن کامل آن از نظرتان میگذرد:
*انگلیس همواره موضع خصمانه علیه ایرانیان داشته است
* آقای نجابت، چرا روبط ایران با انگلیس بعد از انقلاب اسلامی فراز و فرود داشته است؟
- ابتدا باید بگویم از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون دولت انگلیس رفتار خصمانهای با ملت ایران داشته است؛ اگر همه توطئههایی که از ابتدای انقلاب تاکنون علیه ملت ایران پیش آمده را بررسی کنیم، بدون تردید نقش انگلیس را در تمامی آنها مشاهده خواهیم کرد.
البته تا قبل از دوران نخست وزیری آقای بلر شرایط کمی متفاوتتر بود و انگلیس در برخی امور مربوط به ایران با آمریکا اختلاف نظر داشت، اما بعد از نخست وزیری وی انگلیس به طور کامل پشت سر آمریکا حرکت کرد و استقلال رأی خود را حتی در مجامع بینالمللی از دست داد؛ یکی از دلایل فراز و فرودها در روابط تهران و لندن برخوردهای دوگانه انگلیسیها بوده که در مقاطعی حرف از دوستی میزدند و دشمنانه عمل میکردند.
* انگلیس غرب را علیه ایران تحریک کرده است
* شما از توطئه انگلیسیها علیه ملت ایران سخن گفتید. آیا میتوان انگلیس را به تحریک غربیها علیه ایران متهم کرد؟
- بله. دولت انگلیس برخی کشورهای غربی و حتی استرالیا و کانادا را علیه جمهوری اسلامی ایران تحریک کرد که نمونه بارز آن نیز صدور قطعنامهها علیه کشورمان بود؛ در صدور قطعنامهها علیه حق مسلم ملت ایران در دستیابی به فناوری هستهای دولت انگلیس نقش مهمی را ایفا میکرد.
*دولت انگلیس پیشروترین مخالف برنامه صلحآمیر هستهای
* نقش انگلیس برای مقابله با انرژی صلحآمیز هستهای چقدر بوده است؟
- به نظر من پیشروترین دولت برای مقابله با دانش هستهای ملت ایران دولت بریتانیا بوده است؛ چرا که انگلیسیها با جریان سازی علیه ملت ایران، جمهوری اسلامی را متهم به ساخت سلاح اتمی کرده و از پتانسیل کشورهای اروپایی برای کمک کردن به آمریکا جهت مقابله با کشورمان استفاده کرد.
* آیا دولت انگلیس از آمریکا هم افراطیتر عمل کرد؟
- بله. انگلیس در موضوع مقابله با دانش صلحآمیز هستهای ملت ایران پیشروترین کشور بود و حتی از آمریکا نیز افراطیتر عمل میکرد.
* آیا شما به عنوان گروه دوستی ایران و انگلیس، خصومت دولت بریتانیا را به گوش مردم انگلیس رساندید؟
- ما تمام تلاش خود را در این زمینه انجام دادیم؛ البته بسیاری از مردم انگلیس بر خلاف دولت این کشور فکر میکند و معتقدند که برنامه هستهای ایران کاملا صلحآمیز است؛ ما در دیدارهایی که با مسئولان وزارت خارجه انگلیس و نمایندگان پارلمان این کشور داشتیم به آنها گوشزد کردیم که ملت ایران استثنایی هستند و آنها درباره جمهوری اسلامی اشتباه فکر میکنند.
ما به مسئولان وزارت خارجه انگلیس به صراحت گفتیم که ملت و دولت ایران کاملا متحد هستند و شما در مقابل ملت موضعگیری میکنید و فکر میکنید که دولت ایران را هدف قرار دادهاید.
* فتنه88 اوج خصومت انگلیسیها با ملت ایران بود
* اوج خصومت دولت انگلیس با ملت ایران کجا محسوس بوده است؟
- فتنه 88 و دخالت صریح انگلیسیها در امور داخلی ایران با هدف براندازی نظام جمهوری اسلامی نشانگر اوج خصومت دولت انگلیس با ملت ایران بود؛ دولت انگلیس با حمایت از اراذل و اوباش تلاش میکرد تا قدرت خود را در تهران به رخ جمهوری اسلامی ایران بکشد.
* مخالف قطع ارتباط با انگلیس هستم
* برخی بعد از فتنه 88 خواستار اخراج سفیر انگلیس و قطع روابط با این کشور بودند. چرا وزارت امور خارجه تن به چنین خواستهای نداد؟
- من هم مخالف قطع روابط با انگلیس هستم؛ چرا که ما انقلاب کردیم تا تمامی درها را به خوبی باز کنیم و هیچ دری به روی ما بسته نمیشود، مگر اینکه خود آنها ببندند. مردم ایران لانه جاسوسی را با اهداف مشخصی تسخیر کردند و این آمریکا بود که توان ارتباط با ایران را نداشت.
بر همین اساس ما نیز معتقدیم که باید با حفظ چارچوبهای نظام و اصول انقلاب با همه کشورها ارتباط مستمر داشته باشیم اما این ارتباط باید با احترام متقابل صورت گیرد؛ پیام گروه دوستی ایران و انگلیس ارتباط بین ملت ایران و ملت انگلیس است و پیام گروه دوستی ایران و انگلیس صلح و دوستی بین ملت ایران و انگلیس است؛ چرا که ما حساب ملت انگلیس را جدا از دولت انگلیس می دانیم و معتقدیم که ارتباط بین ملت ایران و ملت انگلیس باید حفظ شود.
* "گس " بدترین سفیر انگلیسیها بعد از انقلاب
* ارتباط سیاسی بین کشورها را سفرا به عهده میگیرند. آیا دولت انگلیس در انتخاب سفیر مناسب در تهران موفق بوده است؟
- سفرای انگلیس معمولا مواضع دولت انگلیس را در تهران دنبال میکنند اما آقای سایمون گس سفیری ناپخته و غیر دیپلمات است که امور تخریبی بین ایران و انگلیس را نیز دنبال میکند. او به جای تنظیم روابط ایران و انگلیس تخریب روابط بین دو کشور را در دستور کار خود قرار داده است. به نظر من سایمون گس بدترین سفیر انگلیسی در تهران بوده است؛ چرا که سفرای قبلی علیرغم حراست از مواضع خصمانه دولت خود علیه ملت ایران در عین حال به امور دیپلماتیک اعتقاد داشتند و امور غیر مطلوب را به اندازهای که گس انجام میداده، انجام نمیدادند.
* سفرای ایران در لندن چه طور؟ آیا آنها نیز به دنبال بهبود روابط بودهاند؟
- دولت جمهوری اسلامی ایران همواره بر ارتباط با همه کشورها تأکید کرده است و این دولت انگلیس بوده است که ارتباط خود را با ملت ایران خدشهدار کرده است. وقتی ما به استمرار مواضع خصمانه دولت انگلیس پی بردیم، سفیر خود را از انگلستان فراخواندیم و اکنون در این کشور سفیر نداریم اما دولت انگلیس همچنان تلاش میکند که سفیر خود را در ایران حفظ کند.
* انگلیس به ارتباط با ایران نیاز دارد
* به نظر شما علت اینکه انگلیس تلاش میکند سفیر خود را در ایران حفظ کند چیست؟
- به نظر من انگلیس به این دلیل سفیر خود را حفظ میکند که نیاز به ارتباط با ایران دارد و بر همین اساس است که علیرغم اینکه جمهوری اسلامی سفیر خود را از انگلیس فراخوانده است و در حد کاردار با انگلیس ارتباط دارد، دولت انگلیس اصرار دارد با ایران ارتباط داشته باشد؛ چرا که بریتانیا نیازمند ارتباط با ایران است.
* چرا سایمون گس توان ایجاد ارتباط سازنده با ایران را ندارد؟
- سفیر فعلی انگلیس در ایران بسیار ضعیف است؛ البته باید بگویم که بخشی از ناکارآمدی سفیر انگلیس به روحیات شخصی سایمون گس مربوط میشود؛ چرا که سایمون گس در خانوادهای کاملا دیپلماتیک بزرگ شده و هنوز احساس میکند که زمان دوران سطیره بریتانیا به پایان نرسیده است. سایمون گس واقعیتهای امروز جهان را نمیداند و هیچ شناختی از ملت ایران ندارد.
* به نظر شما بین موضع سفیر انگلیس با دولت این کشور تفاوتی وجود دارد؟
- من فکر میکنم که سفرای قبلی دولت انگلیس مثل آقای سایمون گس پراکندهگویی نمیکردند و به اصول دیپلماسی پایبند بودند، اما ایشان نه تنها اصول دیپلماسی را نمیداند بلکه اظهار نظرهایی میکند که هیچ ربطی به او ندارد.
* مردم ایران اهمیتی برای نظرات "گس " قائل نیست
* اظهار نظر سایمون گس چه تأثیری میتواند در افکار عمومی داشته باشد؟
- به نظر من ملت ایران هیچ اهمیتی به سخنان خوب و بد سایمون گس نمیکند؛ حتی اگر او موضع درستی بگیرد و یا اینکه علیه ملت ایران سخن بگوید مردم ما به مواضع او اهمیت نخواهند داد. او یک سفیر است و باید کار خودش را بکند و اگر در امور دیگری دخالت کند مسئولان نظام باید با او برخورد کنند. البته مواضع سفیر انگلیس در جریان فتنه برای مردم مهم شده بود؛ چرا که ملت ایران دستهای انگلیسیها را در فتنه 88 مشاهده میکردند و به این مسئله واکنش نشان میدادند.
* یکی از برخوردها میتواند کاهش روابط باشد. آیا مجلس در مطرح کردن این موضوع جدی است؟
- جمهوری اسلامی ایران برای برخورد با اقدامات مداخله جویانه دولت انگلیس ابتدا سفیر خود در این کشور را فراخواند و اکنون که سفیر انگلیس در تهران اقدامات گذشته را تکرار میکند، ما باید کاهش روابط همه جانبه با دولت انگلیس را در دستور کار خود قرار دهیم؛ البته منظورم از کاهش روابط تنها روابط سیاسی نیست بلکه ما با انگلیس روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی داریم و باید همه آنها را کاهش بدهیم و به کاهش روابط در امور سیاسی بسنده نکنیم.
* نظر شما در خصوص قطع کامل روابط با انگلیس چیست؟
- من قطع روابط با دولت انگلیس را صلاح نمی دانم؛ چرا که جمهوری اسلامی ایران با همه کشورها ارتباط داشته و با هیچ کشوری قطع روابط نکرده است و این برخی دولتها هستند که تلاش میکنند ارتباط خود را با ایران قطع کنند.
* آمریکا با ایران قطع ارتباط کرد نه ایران با آمریکا
* شما گفتید ایران با هیچ کشوری قطع روابط نکرده است. آیا این گفته مغایر با قطع روابط ایران با آمریکا نیست؟
- خیر. جمهوری اسلامی ایران با آمریکا قطع ارتباط نکرد و این خود آمریکاییها بودند که کشور و ملت خود را از نعمت ارتباط با ایران محکوم کردند.
* باید روابط اقتصادی با انگلیس را تنظیم کنیم
* یکی از بحثهای مهم در حوزه رابطه با انگلیس بحث اقتصاد است که انگلیسیها با فروش محصولات مصرفی خود در کشورمان به سود اقتصادی دست مییابند. به عنوان نمونه اکنون لوازم آرایشی انگلیسی در بازار ایران خودنمایی میکند که از کالاهای ضروری نیستند. آیا وقت آن نرسیده که با ورود این کالاها مقابله شود؟
- با این موضوع کاملا موافقم! ما باید روابط اقتصادی خود را با کشورهای غربی از جمله انگلیس تنظیم کنیم و اجازه ندهیم آنها در بازار کشورمان بیشتر از حد مجاز وارد شوند اما باید توجه کنیم که ارزیابیهای دقیقی از منافع ملی داشته باشیم و از آن حراست کنیم و در زمین انگلیسیها بازی نکنیم.
* هیچ امیدی به بهبود روابط با انگلیس ندارم
* شما آینده روابط ایران و انگلیس را چگونه ارزیابی میکنید؟
- هیچ امیدی به بهبود روابط با انگلیس ندارم؛ چرا که انگلیسیها هیچ گام مثبتی برای بهبود روابط با ایران برنمیدارند.
* آیا با عوض کردن احتمالی سایمون گس روابط ایران و انگلیس میتواند بهبود یابد؟
- انگلیس باید برای اعتمادسازی کار عملی انجام دهد و به شعار بسنده نکند. ملت ایران هیچ اعتمادی به دولت انگلیس ندارد و این دولت باید رفتار خود را تغییر دهد. با توجه به سیاستهای فعلی دولت انگلیس پیش بینی بهبود روابط غیر واقعی است.
* ایران از بهبود روابط با همه کشورها استقبال میکند
* در صورت تغییر استراتژی دولت انگلیس ایران چه برخوردی با این کشور خواهد کرد؟
- کاملا مشخص است که جمهوری اسلامی ایران به دنبال ارتباط با همه کشورهاست و از هر نگاه مثبتی استقبال میکند اما باتوجه به شرایط فعلی این مسئله بسیار خوشبینانه است.