روز 26آذرماه در تقویم ملی کشور به نام حملونقل نامگذاری شده است.به همین مناسبت "حمیدرضا پشنگ" نماینده 44 ساله خاش، میرجاوه و بخشهای کورین و نصرتآباد که عضو کمیسیون عمران مجلس است دراین باره به تحلیل شرایط قانونگذاری در زمینه حمل و نقل و اوضاع این مقوله در سیستان و بلوچستان پرداخته است.
وی میگوید: با توسعه زیرساختهای حملونقل در استان سیستان و بلوچستان و به ویژه با اجرایی شدن راهآهن چابهار- زاهدان- مشهد بعد از مدتها جایگاه بندراستراتژیک چابهار و نقش آن در دریای عمان پررنگتر خواهد شد و علاوه بر سیستان و بلوچستان، کشور به دروازههای شرق و غرب بازارهای دنیا متصل شده و منتفع میشود.
این نماینده علاوه بر توسعه زیرساختهای حملونقل به پیشنهاد این نماینده مبنی بر توسعه راههای روستایی هم پرداخته است که میخوانید:
شما و آقای کیخا برای توسعه راه روستایی تلاش بسیاری کردهاید. در مجلس و در جریان برنامه پنجم توسعه چه اتفاقی برای توسعه راههای روستایی روی داد؟
خوشبختانه براساس پیشنهادی که بنده در برنامه پنجم داشتم و در صحن مطرح شد مصوب شد که در طول برنامه پنجم توسعه راه و امکانات حمل و نقل اعم از ترانزیت و حمل و جابهجایی مسافر برای روستاهای بالای 20 خانوار و روستاهایی که در آن اسکان عشایر در حال انجام است، فراهم شود. حال این مصوبه بعد از تأیید شورای نگهبان در قالب برنامه پنجم به صورت کلی قابل اجراست و باید برای اجرایی شدن آن برنامهریزی شده و به جزئیات پرداخته شود.
روز حمل و نقل نزدیک است. نامگذاری این روز در تقویم ملی نشان از اهمیتی بوده که این مقوله دارد. در سیستان و بلوچستان وضعیت حمل و نقل برای توسعه چگونه است؟
یکی دیگر از اخبار خوب آذرماه در حوزه حمل و نقل موضوع کلنگزنی راهآهن چابهار -زاهدان - مشهد بود. سال گذشته در تصویب برنامه بودجه 80 میلیاردتومان برای آغاز کار آن بودجه تعیین شد که درمرحله تخصیص اندکی کمتر به این موضوع اختصاص داده شد اما سرانجام این پروژه کلنگزنی شد و قرارگاه خاتمالانبیا مجری و پیمانکار اصلی آن است و قول داده شده تا پایان دولت دهم اجرایی شود. امیدواریم در لایحه بودجه سال 1390 نیز اعتبار خوبی برای آن درنظر گرفته شود و برای این منظور هم مجلس و هم دولت با همکاری تنگاتنگ به اجرایی شدن سریعتر این پروژه کمک کنند. در این پروژه هم سیستان و بلوچستان منتفع میشود و هم کل کشور و علاوه بر آن بعد از مدتها جایگاه بندراستراتژیک چابهار و نقش آن در دریای عمان پررنگتر خواهد شد. این وضع به رونق منطقه آزاد چابهار در استان سیستان و بلوچستان میانجامد و همه اینها دست به دست هم داده و رونق عمومی در استان را به ارمغان خواهد آورد. با این وضع میتوانیم امیدوار باشیم حمل و نقل بینالمللی و ترانزیت کالا در استان سیستان و بلوچستان قوت تازهای بگیرد که با خود مشاغل و درآمد بسیاری را برای جوانان و به طور کل مردم منطقه به همراه خواهد داشت.
نقشی که حملونقل در توسعه استان بازی میکند را چگونه ارزیابی میکنید که ورود راهآهن میتواند توسعه در سیستان و بلوچستان را متحول کند؟
ببینید حمل و نقل و تزانزیت آن هم با تکیه بر نوار شرقی غربی کشور یا شرق به شمالغربی نقش حیاتی و تعیینکنندهای در توسعه و اقتصاد کشور دارد. حمل و نقل اعم از ریلی، هوایی و زمینی به اجرایی شدن بسیاری از پتانسیلهای جغرافیایی کشور کمک میکند. ما هنوز پتانسیلهای بالقوه بسیاری در کشورمان و به ویژه در استان سیستان و بلوچستان داریم که توسعه حمل و نقل در بهبود اقتصاد ناشی از این پتانسیلها تأثیرگذار است. این امکان هم برای ترانزیت داخل کشور و هم برای ترانزیت خارج از کشور برای ایران فرصتهای جدیدی رقم میزند. در واقع با توسعه همین حمل و نقل و توسعه محورهای آن است که ایران میتواند در دنیا حرفهایی برای گفتن داشته باشد. به ویژه اینکه با دستیابی به یک حمل و نقل خوب ما میتوانیم به بازارهای جهانی شرق و غرب تأثیر بگذاریم و این موضوع اهمیت حیاتی در کشور ما دارد.
شما به استعدادها و پتانسیلهایی اشاره کردید که با توسعه حمل و نقل ریلی در کشور و به ویژه منطقه و حوزه انتخابیه شما به فعل تبدیل شده و به توسعه و ارتقای سطح زندگی مردم کمک میکند، این استعدادها کدامها هستند؟
مثلاً معادن منطقه خاش که به آن تا کنون توجهی نشده است. در نصرتآباد و در معدن چهلکوره مس تا پیش از انقلاب فعالیت میکرد و از آن برداشت میکردند. با توجه به پتانسیلهای معدنی در حوزه انتخابیه من و گذر راهآهن از آن یا با توسعه سایر بخشهای حمل و نقل میتوان به رونق بخش معدن و فعالیتهای ناشی از آن امید بست. بررسیها نشان میدهد حوزه انتخابیه من در زمینه سنگ گرانیت و تنوع آن استعداد ویژهای دارد. حال تصور کنید که با ورود حمل و نقل همان سنگ معدنی که از خاش با قیمت هر تن 5هزارتومان خریداری و به اصفهان برده میشود و در آنجا با برش و سایرفرآوریها به هر تن 70 هزار تومان افزایش پیدا میکند برای خود منطقه چه ارزش افزوده و رونقی میتواند به همراه آورد. ما باید از همین الان به فکر انتقال صنایع برش و فرآوری سنگهای معدنی در استان سیستان و بلوچستان و در حوزه انتخابیه خودم باشیم زیرا با این کار رونق اقتصادی ناشی از آن به ایجاد امنیت و رفاه برای مردم میانجامد.
اینک که مناسبت روز حمل و نقل را پیش رو داریم و خبرهای خوشی از مجلس و دولت برای حمل و نقل سیستان و بلوچستان داشتید، بگذارید سؤالی درباره یکی از بخشهای بحثبرانگیز برنامه پنجم در مجلس داشته باشم. در یکی از بندهای برنامه به واردات کامیونها و تریلرهای دست دوم اشاره شده بود. با توجه به آنکه همینالان شرکت سایپادیزل با رفتار نادرستش در تولید کامیونهای غیراستاندار نیسان با موتور چینی و قیمت ژاپنی تبعات جبرانناپذیری به حملونقل کشور زده است، حال اگر این اتفاق بیفتد که وضع بدتر میشود؟
ببینید در نهایت مجلس تلاش دارد که کامیونهای فرسوده و کهنه را از رده خارج کند. نظر نهایی در مجلس این شد که تصمیم ویژهای برای واردات کامیون گرفته شود. جزئیات این کار را دولت تعیین میکند و دست دولت در اینزمینه باز گذاشته شده است. تأکید در این کار بر این است که به صاحب کامیونهای فرسوده و کهنه تسهیلاتی داده شود تا آنها بتوانند وسیله حمل و نقل و درآمد خود را تبدیل به احسن کنند. این کار آثار مثبتی برای کشور و ایمنی حمل و نقل در ایران هم دارد. علاوه بر این در کاهش مصرف سوخت به ما کمک میکند به ویژه آنکه در آستانه هدفمند کردن یارانهها در زمینه خودروهای سنگین و پرمصرف بتوانیم روشهای بهتری با به کارگیری خودروهای کممصرفتر به کار ببندیم. در این صورت یک اتفاق مهم دیگر هم روی میدهد و آن امنیت و ایمنی خودروها و حقوق مصرفکننده است. هرچه حمل و نقل سالم باشد چه زمینی، چه ریلی و چه هوایی و هر چه حملونقل به روز باشد و برابر استانداردهای روز جهانی برد با ماست و صرفه دارد. این هدف مجلس بوده است.