به گزارش خانه ملت، عضو کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی مهمترین موارد مورد بررسی در جلسه روز شنبه این کمیسیون را تشریح کرد.
"علیاصغر یوسفنژاد" گفت: با اصلاح ماده 108 آییننامه، از این پس کلیات لایحه بودجه سالانه کل کشور پنج ساعت در صحن علنی مجلس بررسی میشود.
وی افزود: بر این اساس نمایندگان مخالف با کلیات حداکثر 120 دقیقه و نمایندگان موافق نیز 120 دقیقه درباره کلیات بودجه صحبت خواهند کرد، یعنی 12 موافق و 12 مخالف هر کدام به مدت 10 دقیقه، که مجموعا چهار ساعت از بررسی کلیات به اظهارات مخالفان و موافقان اختصاص مییابد
یوسف نژاد اظهار داشت: در این رابطه مخبر کمیسیون تلفیق بودجه و نمایندگان دولت نیز حداکثر 60 دقیقه هر کدام 30 دقیقه به ایراد سخنرانی خواهند پرداخت.
این نماینده مجلس افزود: این در حالی است که قبلا کلیات بودجه 10 ساعت بررسی میشد و هر ناطق 20 دقیقه زمان برای مخالفت و موافقت در اختیار داشت.
اظهارات 3 موافق و 3 مخالف با طرحها و لوایح در جلسه علنی
نماینده مردم ساری در خانه ملت خاطرنشان کرد: از دیگر موارد مورد بررسی در جلسه امروز کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس، اصلاح بخش دیگری از ماده 108 آییننامه بود، مبنی بر اینکه مخبر کمیسیون برای دفاع از طرح و لایحه پنج دقیقه و حداکثر 3 مخالف و 3 موافق نیز با طرح و لایحه هر کدام به مدت 5 دقیقه به اظهار نظر میپردازند. بر اساس این اصلاحیه پیشنهاد کفایت مذاکرات نیز در روند بررسی طرحها و لوایح حذف شد.
حق اعضاء کمیسیونها برای استیضاح هیات رییسه کمیسیونها
این عضو کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس ادامه داد: از دیگر مباحث جلسه این بود که اگر نصف اعضای یک کمیسیون نسبت به عملکرد و نحوه ایفای وظایف هر یک از اعضای هیات رییسه کمیسیون خود معترض باشند، میتوانند اعتراض خود را به هیات رییسه تحویل دهند و کمیسیون تدوین آییننامه با تشکیل جلسه ظرف مدت ده روز با حضور نماینده معترض و فرد یا افراد مورد اعتراض گزارش خود را از طریق هیات رییسه به کمیسیون ذیربط ارسال میکند و موضوع در آن کمیسیون با حضور نماینده تدوین آییننامه در دستور کار قرار میگیرد و پس از گزارش استیضاح کنندگان و گزارش تدوین آییننامه داخلی و با صحبت یک نفر از استیضاحکنندگان و یک مخالف به مدت 10 دقیقه، موضوع استیضاح به رای اعضای کمیسیون ذیربط گذاشته میشود و چنانچه دو سوم اعضای حاضر کمیسیون به استیضاح رای موافق دهند فرد یا افراد جانشین وی در جلسهی بعدی تعیین خواهند شد.
یوسفنژاد تاکید کرد: در این جلسه همچنین قرار شد که اعضای هیات رییسه بیشتر نظارت داشته باشند و برنامهها، سیاستهای مالی، استخدامی، خدماتی و انتظامات مجلس و تهیه پیشنهاد بودجه سالانه مجلس، پیگیری مشکلات نمایندگان و نظارت بر آنها به عهده کارپردازان باشد و از این پس کارپردازان نیز به ناظران و مخبر هیات رییسه به سخنگو تغییر نام یافتند.
افزایش تعداد ناطقان در هر جلسه علنی از چهار نفر به شش نفر
عضو کمسیون تدوین آیین نامه عنوان کرد: بر اساس مادهیی از آییننامه قبلی در هر روز از جلسه علنی مجلس دو نماینده به صورت رسمی نطق میکردند و دو نماینده نیز از میان نمایندگان ثبتنام کننده بر اساس قرعهکشی برای ایراد نطق انتخاب میشدند، یعنی در هر جلسه علنی 4 نماینده نطق قبل از دستور داشتند،2 نطق 10 دقیقهای و 2 نطق 5 دقیقهای؛ ولی با اصلاح ماده 106 آییننامه در جلسه امروز کمیسیون، چهار نفر به مدت پنج دقیقه نطق رسمی میکنند و دو نفر نیز هر روز بر اساس قرعهکشی از میان ثبتنام کنندگان برای ایراد نطق انتخاب میشوند؛ یعنی در هر جلسه علنی شش نماینده هر کدام به مدت 5نطق قبل از دستور در همان زمان 20 دقیقه خواهند داشت.
یوسفنژاد متذکر شد: بر اساس اصلاح مادهیی از آییننامه داخلی مجلس، هیات رییسه موظف به تهیه ساختمان و امکانات در تهران و مراکز شهرستانهای حوزه انتخابیه برای نمایندگان جهت فراهم کردن زمینه ارتباط مناسب مردم با نمایندگان شد.
عضو کمیسیون تدوین آییننامه مجلس زمان تشکیل جلسه بعدی این کمیسیون را روز دوشنبه عنوان کرد و احتمال داد که این جلسه آخرین جلسه کمیسیون برای بررسی اصلاحات آیین نامه باشد.
وی در پایان گفت: پس از اتمام بررسی آیین نامه در کمیسیون، اصلاحات آییننامه داخلی برای بررسی به صحن علنی خواهد آمد.
لازم به ذکر است تمامی این موارد در صورتی قابل اجرا است که به تصویب نمایندگان در جلسه علنی مجلس برسد