"جواد جهانگیرزاده" و "عماد حسینی" نماینده قروه و دهگلان شب گذشته - اول اردیبشهت - با حضور در برنامه زنده تلویزیونی دیروز امروز فردا به مناظره پیرامون اصلاح بخشی از قانون انتخابات(اصلاح تبصره 2 ماده 28 قانون انتخابات که طرح آن هفته گذشته درمجلس مصوب و به شورای نگهبان فرستاده شد) پرداختند.
جهانگیرزاده در تشریح دلایل مخالفت خود با اصلاح تبصره 2 ماده 28 قانون انتخابات که به ارتقاء مدرک تحصیلی نامزدهای انتخابات مجلس اشاره دارد، گفت: هیچ کس با افزایش سطح تحصیلات در جامعه مخالف نیست و نمیتوان ضرورت احاطه نمایندگان بر ابعاد مختلف قانونگذاری را انکار کرد اما در این میان این سوأل ایجاد میشود که چرا در روزهای آخر مجلس شورای اسلامی باید برای تغییر قانون انتخابات تصمیم گرفت.
نماینده مردم ارومیه در ادامه با اشاره به این سوأل که "چند در صد از مردم کشورمان دارای مدرک تحصیلی بالای فوق لیسانس و دکتری هستند؟"، افزود: باید با توجه به این نکته برای قانونگذاری و ارتقاء مدرک تحصیلی نمایندگان تصمیم گرفت.
عضو کمیسیون امنیت ملی، به بخشی از گفتههای "عماد حسینی" مبنی بر لزوم قانون گذاری مجلس برای تمام مردم، اشاره کرد و گفت: کشور نیاز به قانون جامع انتخابات دارد تا از شائبه های انتخاباتی جلوگیری شود و شاهد بروز تغییراتی در روزهای آخر برگزاری انتخابات نباشیم.
مجلس نرمافزاری برای حرکت کاروان دولت است
جهانگیرزاده تصریح کرد: برخی از تخصصی شدن فعالیتهای مجلس بوسیله افزایش مدرک تحصیلی نمایندگان سخن میگویند، مجلس محلی برای نمایندگان مردم است و آن را نباید به عنوان دانشگاه معرفی کرد. مقام معظم رهبری نیز در سخنان خود، مجلس را به عنوان نرمافزار مناسب برای حرکت کاروان دولت معرفی کردهاند، این نرمافزار باید دقیقا تعیین شود تا دولت فعالیت خود را به درستی اجرایی کند.
وی در تشریح ایرادهای موجود در طرح ارتقاء مدرک تحصیلی نامزدهای انتخابات مجلس، گفت: در مجالس دنیا ما شاهد وجود مجالس دوگانهای همچون عیان و عوام هستیم، مجالس عیان تبلور عقلانیت سیاسی در این کشورها هستند، در واقع این مجلس را فیلتری برای مصوبات مجلس نمایندگان میتوان معرفی کرد.
محدود ساختن منتخبان مردم با تکیه بر ملاک مدرک تحصیلی، با ساختار قانونی کشور منافات دارد
عضو فراکسیون اکثریت تأکید کرد: ایران با تکیه بر یک مجلس به فعالیت میپردازد، مجلسی که باید به صورت همزمان کار مجلس عوام و عیان را انجام دهد. در واقع محدود کردن منتخبان مردم به یک گروه خاص با مدرک بالا، منافاتی با ساختار قانونگذاری در کشور ما دارد.
عضو کمیسیون امنیت ملی از لزوم حضور نمایندگان مردم در مجلس از سطوح مختلف اجتماعی سخن گفت و افزود: با این شیوه انتخاب بر مبنای سطح تحصیلی خاص ما از ورود نمایندگان طبقات مختلف اجتماعی به مجلس جلوگیری میکنیم.
وی در پاسخ به این سوأل که "آیا کشور در سطوح و اقشار مختلف به اندازه کافی افرادی با مدرک کارشناسی ارشد ندارد که از بروز تبعیض در صورت تصویب این لایحه سخن میگوییم؟"، تصریح کرد: در جامعه ما زیر یک درصد در سطح دکتری تحصیل کردهاند و احتمال میدهم که آمار افرادی با مدرک کارشناسی ارشد و دکتری کمتر از دو درصد باشد.
ایجاد شائبه حذف رقبا، از طریق طرح ارتقاء مدرک تحصیلی نامزدهای انتخابات مجلس
جهانگیرزاده با اشاره ایجاد شائبه حذف رقبا در صورت تصویب طرح ارتقاء مدرک تحصیلی نامزدهای انتخابات مجلس، گفت: نباید مانع فعالیت افرادی شویم که با وجود داشتن تجربه کاری بالا، تنها به دلیل آنکه در بازارگرمی کسب مدرک، در جهت افزایش مدرک تحصیلی خود گام برنداشتهاند.
عضو فراکسیون اکثریت مجلس با اشاره به صحبتهای "عباسعلی کدخدایی" سخنگوی شورای نگهبان مبنی بر اینکه فضای جامعه باید برای ورود اقشار مختلف به مجلس باز باشد، افزود: از طریق پیگیری این طرح ورود افراد به مجلس را محدود میکنیم. از سوی دیگر این نیاز احساس میشود که باید یکبار برای همیشه قانون جامع انتخابات تدوین شود، به نحوی که پورمحمدی وزیر سابق کشور در نامهای به مقام معظم رهبری بر ضرورت تدوین قانون جامع انتخابات مجلس تأکید کردند و مقام معظم رهبری هم تأکید کردند که این کار از طریق سازمانی همچون مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شود.
وی با تأکید بر این موضوع که در صورت تدوین قانون جامع انتخابات دیگر شاهد تغییرات پی درپی قانون انتخابات نخواهیم بود، تصریح کرد: نمیتوان این نکته را قبول کرد که افزایش سطح تحصیلی نمایندگان منجر به تصویب قوانین دقیقتر خواهد شد. فعالیت نمایندگان تنها مختص به تصویب قوانین نیست بلکه نماینده باید نسبت به نیازهای اجتماعی نیز آگاهی داشته باشد.
جهانگیرزاده، افزود: در مجالسی که سطح تحصیلات را مدنظر قرار ندادهاند از مراکز پژوهشی به عنوان پشتوانه فکری نمایندگان بهره بردهاند، این مراکز مانند یک دانشگاه تخصصی در اختیار نمایندگان است و در کشور ما نیز مرکز پژوهشهای مجلس، چنین وظیفهای را برعهده دارد. اگر این مرکز به درستی مورد استفاده قرار بگیرد دیگر نیازی به تعیین سطوح تحصیلی برای نمایندگان نخواهیم نداشت.
وی در رابطه با تعداد اصلاحیههای وارد شده به قانون انتخابات، گفت: در دوره هفتم و این دوره بحث استانی شدن از سوی شورای نگهبان رد شد و در مجموع نزدیک به 27 بار این قانون اصلاح شده است.
جهانگیرزاده در پاسخ به گفته "سیدصولت مرتضوی" معاون سیاسی وزارت کشور که به امکان بدست آوردن سمت نمایندگی مجلس با داشتن مدرک دیپلم اشاره کرده بود، گفت: نمایندگان تنها با داشتن سه دوره سابقه نمایندگی میتوانند با داشتن مدرک دیپلم، نامزد انتخابات مجلس شوند. با وجود آنکه من مخالف این طرح هستم اما باید واقعیات را بیان کنم، وزارت کشور بارهای قول داده است که برای قانون جامع انتخابات کار انجام دهد اما آن را اجرایی نکرده است.
وزارت کشور در تدوین قانون جامع انتخابات به وظیفه خود عمل کند
وی با اشاره به حضور"مصطفی پورمحمدی" وزیر سابق کشور در سال انتهایی مجلس هفتم در کمیسیون امنیت ملی به منظور پیگیری قانون جامع انتخابات در شرایط زمانی فوری، گفت: پورمحمدی به دلیل آنکه دولتش مستأجل بود، نتوانست این خواسته را عملی کند و وزرای بعدی نیز نتوانستند فعالیت ویژهای در این زمینه انجام دهند. ما خواهان هستیم که وزارت کشور به وظیفه خود عمل کند.
وی در پایان به تحولات منطقه اشاره کرد و افزود: روند تحولات منطقه غیرقابل بازگشت است و این روند تنها محدود به این چند کشور نخواهد بود، تحولاتی که موجب هراس آمریکا و کشورهای غربی شده است.
برنامه "امروز، دیروز، فردا" با حضور "عماد حسینی" و "جواد جهانگیرزاده" و همچنین "عباسعلی کدخدایی" سخنگوی شورای نگهبان و "سیدصولت مرتضوی" معاون سیاسی وزارت کشور، دیشب- اول اردیبهشت- به بررسی موضوع " اصلاح تبصره 2 ماده 28 قانون انتخابات" پرداخت.