به گزارش خبرگزاری خانه ملت (www.icana.ir)مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی بودجه و اعتبارات بخش زنان و خانواده را بررسی و میزان رشد و افزایش این اعتبارات را در سال 90 نسبت به سال گذشته برآورد کرده است.
در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس آمده است حوزه زنان به دلیل فرابخشی بودن دربرگیرنده اعتباراتی در فصول مختلف لایحه بودجه است که اهداف فرادستی نظام را در حوزه زنان و خانواده برای رسیدن به توسعه پایدار تحقق میبخشند. بنابراین برای برآورد مجموع اعتبارات حوزه زنان و خانواده و بررسی میزان افزایش یا کاهش آن نسبت به بودجه سنوات قبل، باید اعتبارات دستگاههای اجرایی و سیاستگذار در حوزه زنان و خانواده را از فصول مختلف لایحه بودجه استخراج و جمعآوری نمود.
در حوزه زنان و خانواده، دو دستگاه اجرایی "مرکز امور زنان و خانواده" وابسته به نهاد ریاست جمهوری و "شورای فرهنگی اجتماعی زنان" وابسته به شورای عالی انقلاب فرهنگی در کشور وجود دارد که هر یک از این نهادها در لایحه بودجه دارای ردیف بودجه جداگانه و تفکیکی هستند.
طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، اعتبارات مرکز امور زنان و خانواده از رقم 98 میلیارد و 260 میلیون ریال در سال 89، به رقم 101 میلیارد و 323 میلیون ریال رسیده و از 3.11 درصد رشد برخوردار بوده است. شورای فرهنگی اجتماعی زنان در سال 89 اعتباری بالغ بر 9 میلیارد و 190 میلیون ریال داشته است که این رقم با 4.28 درصد افزایش در سال 90 به رقم 9 میلیارد و 584 میلیون ریال رسیده است.
بیشترین افزایش اعتبار در برنامههای مرکز امور زنان و خانواده، مربوط به "برنامه خدمات مشاورهای، تربیتی و فرهنگی جوانان و زنان" بوده است. اعتبارات این بخش از برنامههای مرکز امور زنان و خانواده در سال 90 نسبت به سال قبل از آن، حدود 26.51 درصد رشد داشته است که رقم بسیار قابل توجهی است. این در حالی است که "برنامه ارتقای توانمندیهای زنان و تحکیم خانواده" در مرکز امور زنان و خانواده، با 17.96 درصد کاهش بودجه و اعتبارات در سال 90 روبرو شده است.
برنامههای زیرنظر شورای فرهنگی اجتماعی زنان به درستی قابل تشخیص و تفکیک نیست، چراکه این شورا خود زیرمجموعه شورای عالی انقلاب فرهنگی است و بودجه و اعتبارات آن در ذیل اعتبارات شورای عالی انقلاب فرهنگی مشخص میشود.
همان طور که گفته شد بودجه و اعتبارات حوزه زنان و خانواده فرابخشی است و در بسیاری از فصول لایحه بودجه، بندهایی در رابطه با اعتبارات زنان و خانواده وجود دارد. در لایحه بودجه 90، علاوه بر مرکز امور زنان و خانواده و شورای فرهنگی اجتماعی زنان، نهادها و بخشهای دیگری نیز از اعتبارات حوزه زنان و خانواده برخوردار شدهاند.
"برنامه کنترل جمعیت و خانواده" از برنامههای فصل بهداشت و درمان است که بودجه آن در سال 90 نسبت به سال گذشته، 2.02 درصد افزایش یافته است. همچنین "برنامه حمایت از خانواده و فرزندان" و "برنامه هزینههای مربوط به خانوادههای شاهد و ایثارگر" که از برنامههای فصل رفاه و تأمین اجتماعی محسوب میشوند، به ترتیب با 26.68 درصد افزایش و 7.09 درصد کاهش اعتبارات روبرو بودهاند.
طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس با وجود اینکه بیشتر بندها و مواد لایحه بودجه 90 در حوزه زنان و خانواده، با برنامه پنجم توسعه، هماهنگ و همسو بوده است، اما برای برخی از اهداف مورد نظر در برنامه پنجم توسعه بودجه مشخصی در لایحه بودجه 90 در نظر گرفته نشده است.
به عنوان مثال ماده 230 قانون برنامه پنجم مرکز امور زنان و خانواده را موظف به تدوین و تصویب "برنامه جامع توسعه امور زنان و خانواده" کرده است، در حالی که در لایحه بودجه 90، اعتبار خاصی برای تحقق این برنامه لحاظ نشده است که مرکز پژوهشهای مجلس پیشنهاد اصلاح این موضوع را مطرح میکند.
در جای دیگر در لایحه بودجه 90 اعتبارات برنامههای "حمایت از تشکلها و مشارکت اجتماعی زنان و خانواده" و " خدمات مشاورهای، تربیتی و فرهنگی جوانان و زنان" ذیل اعتبارات حوزه زنان و خانواده آمده است، در حالی که طبق قانون برنامه پنجم، حوزه جوانان باید به وزارت ورزش و جوانان سپرده شود، بنابراین مرکز پژوهشها پیشنهاد میکند که حوزه جوانان از این برنامهها تفکیک شود و به وزارتخانه مربوطه اختصاص یابد.