مجلس شورای اسلامی با دو کارکرد عمده قانونگذاری و نظارت بر عملکرد دولت، میتواند نقش پررنگی در تحقق این هدف ایفا کند. شاید بتوان گفت نخستین گام جدی مجلس نیز برای رسیدن به این چشمانداز، مصوبه کمیسیون تلفیق درباره بدهیهای معوقه به بانکهاست که محدودیتهای تولیدکنندگان را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
"شهریار طاهرپور"عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با هگمتانه، با اشاره به زمینههای تحقق شعار جهاد اقتصادی، درباره نقش مجلس و نمایندگان برای تسریع در این امر سخن گفته است. نماینده تویسرکان در این گفتوگو همچنین به حذف صفر از پول ملی کشور نیز اشاره کرده که در ادامه میخوانید.
بهعنوان سؤال اول اجازه دهید درباره سال جهاد اقتصادی و ضرورتهای تحقق آن در شرایط فعلی کشور صحبت کنیم.
واقعیت این است که ما از نظر سیاسی حرفهای جدیدی برای دنیا داریم و دیدگاههای بسیاری را مطرح کردهایم، اما اگر نتوانیم از نظر اقتصادی مسائلمان را حل کنیم، یعنی رفاه را برای مردم ایجاد نکنیم، همچنین مسائل اشتغال برای جوانان و دیگر موانع از این دست را از سر راه بر نداریم، حرفهای ما آن پشتوانه لازم را نخواهد داشت و مردم جهان قطعا این سؤال را مطرح میکنند که اگر حرفهای شما درست است چرا مشکلات شما حل نشده باقیمانده است؟ همین مسائل باعث شده تا رهبری همواره بر مسائل اقتصادی و رفع مشکلات این حوزه تاکیدات ویژهای داشته باشد، زیرا این امر میتواند به گسترش دیدگاه سیاسی ما کمک شایانی بکند.
فکر میکنید مهمترین عامل برای تحقق این مهم چیست؟
قطعا عوامل متعددی لازمه رسیدن به این مهم است، اما میتواند گفت مهمترین لازمه آن این است که شناسایی دقیقی برای فعالیتهای عمدهای که برای تحقق تحول اقتصادی لازم است، مورد شناسایی دقیق و ارزیابی قرار گیرد. قطعا اصلاح ساختار بودجه یکی از مهمترین این عوامل است که اگر اتفاق نیفتد، جهاد اقتصادی آن گسترش و نمود واقعیاش را پیدا نخواهد کرد.
شما همواره یکی از شرایط تحقق این امر را کاهش واردات و افزایش صادرات میدانید، این امر چگونه و با چه ابزاری محقق میشود؟
منظور من از بیان این مسئله این است که باید به تولید کشور کمک شود که این امر مستلزم کاهش واردات یا افزایش صادرات است. در واقع تا زمانی که دولت برای تامین هزینههای جاری نیاز به منابع ارزی دارد، و باید ارز بفروشد تا ریال بگیرد، ما با مشکل روبهرو خواهیم بود. ما زمانی میتوانیم تولید داخل را افزایش دهیم که این مشکل بهطور عمده مرتفع شود. برای رسیدن به این نقطه البته سختیهایی نیز وجود دارد و از همین روست که موضوع جهاد مطرح میشود. زیرا ما باید با جهاد این سختیها را از میانبرداریم و وابستگی دولت را به منابع نفتی و ارزی کاهش دهیم.
یکی از موانع موجود بر سر این موضوع، فرارهای مالیاتی است که مجلس نیز در پی راهکارهایی برای تحقق آن است، عمده اقدامات صورت گرفته در این زمینه چه هستند؟
ما باید در گام اول جلوی فرارهای مالیاتی را بگیریم، نه اینکه مالیات را افزایش دهیم. برای تحقق این مسئله نیز باید شفافیت مالی ایجاد شود. خب! خیلیها برای این مسئله مانع تراشی میکنند، زیرا نفع بسیاری از این مسئله میبرند. راهحل مقابله با این امر هم افزایش شاخصهای الکترونیکی است که زمینه شفافیت مالی را ایجاد میکند. معتقدم تا ما در این مسیر حرکت نکنیم، در مسیر جهاد اقتصادی نمیافتیم.
پس از طرح سال جهاد اقتصادی، مقام معظم رهبری سفری به منطقه نفتی پارسجنوبی داشتند. تحلیل شما از این سفر و ارتباط آن با سال جهاد اقتصادی چیست؟
یکی از ضرورتهای تحقق جهاد اقتصادی، توجه به طرحهای بزرگ است. سفر مقام معظم رهبری به این منطقه نیز علاوه بر دستاوردهای مختلف، نشاندهنده اهمیت و توجه به طرحهای بزرگ بود. سرمایهگذاریهای کلان باید در کشور صورت بگیرد. البته کار و تلاش بسیاری نیز در این زمینه صورت گرفته است، اما رشد اقتصادی ما متناسب با این هزینهها نبوده است، این نشان میدهد یک جای کار اشکال دارد که باید با مطالعه دقیق این موانع و مشکلات مرتفع شود.
پس از اعلام سال جهاد اقتصادی از سوی مقام معظم رهبری، ایشان به مجلس بهعنوان یکی از بازوهای تحقق این امر تاکید ویژهای کردند. شما نقش مجلس را چگونه ارزیابی میکنید؟
مجلس و دولت باید برای تحقق این شعار دست بهدست هم بدهند. از آن جا که اکثر جهادگران اقتصادی، تولیدکنندگان ما هستند، مجلس باید زمینهای را برای کاهش مسائل آنها فراهم کند. معتقدم کمیسیون تلفیق نخستین گام جدی را برای این مسئله برداشته است. ما در این کمیسیون مصوبه مربوط به بدهی معوقه به بانکها را داریم. این مسئله دست تولیدکنندگان ما را بهطور کامل بسته و امکان مانور را از آنها گرفته است. نتیجه آن هم عواقب ناگوار به عرصه تولید بوده است. با این مصوبه کمیسیون تلفیق راه باز میشود برای فضای کار بهتر اقتصادی. از سوی دیگر مجلس بهخصوص برای ارتقای شاخصهای الکترونیک کشور باید کمک کند، متأسفانه ما هنوز به اهمیت این موضوع پی نبردهایم و درک نکردهایم که این امر راهحل بسیاری از مسائل و مشکلات ماست.
بهعنوان سؤال آخر، حذف صفر از پول کشور را چگونه ارزیابی میکنید و چه تاثیری در اقتصاد کشور دارد؟
ما این مسئله را در کشورهای دیگر هم شاهد بودهایم. این مسئله بیشتر از نظر روانی حائز اهمیت است، اما تاثیر خاصی بر اقتصاد کشور نخواهد داشت. با اینها معتقدم این مسئله باعث کاهش اسکناس و حرکت به سمت کارتهای اعتباری میشود که اقدامی مثبت است. با این حال مسائل کلان اقتصادی و موانع بر سر راه تحقق تحول اقتصادی را مهمتر از این مسئله میدانم.