"علی اکبر اولیا" در گفتوگو با خبرنگار خانه ملت (www.icana.ir)، در تشریح فعالیتها و محورهای عمل شورای عالی معماری و شهرسازی گفت: شورای عالی شهرسازی و معماری رسیدگی به طرحهای کاربردی، طرحهای جامع شهرسازی، طرحهای مجموعه شهری، طرح جامع شهر و بررسی و اصلاح مغایرتهای طرحهای اجرایی عمرانی و شهرسازی با قانون اساسی را در دستور کار خود دارد.
نماینده مردم یزد و صدوق در مجلس، وزیر مسکن را رییس شورا معرفی و تاکید کرد: دبیر شورا معاون شهرسازی و معماری وزارت مسکن و شهرسازی است و دبیر خانهای هم مرکب از کارشناسان مختلفی وجود دارد که مطالب را تصحیح و آماده اجرا میکنند هم چنین جلسات شورا هفتگی و منظم است و جز در موارد مسافرت وزیر مسکن یا موارد مشابه به طور منظم جلسات برگزار میشود.
عضو ناظر مجلس در شورای عالی معماری و شهرسازی در ارتباط با تصویب طرحها و برنامههای مختلف این شورا گفت: طرحهای استانی در کارگروه شهرسازی و معماری و شورای برنامهریزی استان برنامهریزی میشود و نهایتا با حضور استاندار، مسئولین استانی، معاونین استاندار، رییس مسکن و شهرسازی استان، شهردار و شورای شهر بررسی و تصویب میشود.
اولیا شورای عالی معماری و شهرسازی را متشکل از کمیته فنی مرکب از نمایندگان دستگاههای ذی ربط در سطوح مدیر کل معرفی و تاکید کرد: این شورا صرف نظر از وظایف عادی و موظفی که در بحث نظارتی و انطباقی با قانون دارد، موظف است خود را بالاترین مرجع حل و فصل معضلات و مشکلات حوزه شهرسازی و معماری کشور بداند و در راستای همین مسئولیت، اعضا نباید یک وظیفه اداری برای خود قائل باشند و فقط پیگیری دستور کار شورا را به عنوان وظیفه خود تلقی کنند.
عضو کمیسیون عمران بسیاری از کلان شهرها و شهرستانهای کشور را دارای مشکلات عمیق و ریشه دار در حوزه شهری توصیف و تصریح کرد: این وظیفه کلیه دستگاهها است که هرکدام از زاویه تخصصی خود، به بررسی مسائل و معضلات حوزه شهری بپردازند و راهکارهای اساسی را در جهت رفع و کاهش مشکلات ارائه دهند.
وی ادامه داد: در راستای همین رسالت، شورای عالی شهرسازی و معماری باید خود را مخاطب مهمترین سوالات مربوط به حوزه شهرسازی بداند و به عنوان مثال اگر شهر تهران به عنوان شهری بزرگ با مشکلات روز افزون و ترافیکی شدید به عنوان پایتخت در عرصه شهرسازی به ثبت رسیده است، شورا باید پاسخگو و ارائه دهنده راه حلهای برطرف کننده این معضلات باشد.
اولیا میزان همکاری اعضا شورا را برای تحقق اهداف آن مهم ارزیابی و تاکید کرد: انتظار احساس مسئولیت و آمادگی بیشتری در ارتباط با درک مسئولیت، تقویت بعد نظارتی، توجه و ارزیابی خروجی و عملکرد دستگاههای ذی ربط و لحاظ نگاه پژوهشی در برنامهها و فعالیتهای شورای عالی شهرسازی و معماری است.
وی تصریح کرد:. شاید بعضی از اعضا کم لطفی دارند و به دلیل گرفتاریهای روزمره یا عدم توانمندی کارشناسی با یک دید کلی بررسیهای لازم را در عرصه مسئولیتی که در این شورا برایشان تعریف شده، انجام نمیدهندو این موضوع کارکرد مفید شورا را کاهش میدهد.
اولیا توجه به اشاعه معماری ایرانی و حفظ و مرمت ساختمانهایی با معماریهای اصیل ایرانی را دردستور کار این شورا معرفی و تاکید کرد: تا زمان حکم برنامه پنجم توسعه بحث جدی پیرامون حفظ فرهنگ ایرانی و اسلامی درعرصه شهرسازی نداشتیم که اخیرا هم دستورالعمل اجرایی این حکم مورد بررسی قرار گرفت و امیدواریم به زودی نهایی شود. بدیهی است در زمان اجرای طرح، شورا با نظارتهای لازم و ارائه پیشنهاد، نهایت سعی خود را در هر چه بهتر اجرا شدن طرح خواهد کرد.
وی اشاعه و لحاظ هویت ملی در بافت شهرسازی و معماری را از دغدغههای همیشگی شورا دانست وافزود: با توجه به ظرفیت ملی بزرگی که شورا در ساختار خود دارد، باید با استفاده از صاحب نظران حوزه شهرسازی از نظر تدوین مبانی نظری شهرسازی و معماری در بحثهای مهاجرت، ترسیم سیمای شهری و روابط مردم و توجه به حقوق شهروندی با هدایت مناسب و اصولی موضوع، دست یابی به سامانه مناسب شهرسازی و معماری را در دستاوردهای خود به ثبت رساند.
اولیا در تشریح نقاط ضعف عملکرد شورا گفت: بعضی از وزارت خانهها نمایندگانی را اعزام میکنند که تخصصی در مباحث شهرسازی ندارند و موضوع شکل تشریفاتی گرفته و در قالب وظیفه اداری قرار میگیرد در حالیکه انتظار میرود دستگاهها با توجه به رابطه دستگاه خود با مسائل حوزه شهرسازی، مسلطترین اعضا حوزه مرتبط را با این بحث درگیر کنند تا نماینده وزارتخانه در شورا توانایی درک مسائل شورا و قدرت حل و فصل معضلات را داشته باشد.
وی افزود: علاوه بر این عدم احساس مسئولیت و علاقه برای شرکت در جلسات، روند فعالیت را بیکیفیت و کند میکند. البته دبیرخانه حضور منظم اعضا را پیگیری میکند اما بدون تذکر اعضا باید در ارتباط با این موضوع احساس مسئولیت کند.
عضو کمیسیون عمران باز بودن ساختار عضویتی شورا را برای مشارکت اعضا از وزارت خانههای مختلف مثبت توصیف و تصریح کرد: مسئولان، مدیران کل و اساتید و دانشجویان رشتههای مرتبط متخصصین باید امکان شرکت و عرضه نظرات خود در جلسات را داشته باشند که این موضوع از جانب شورا به عنوان یک هدف دنبال میشود.
اولیا طرز تلقیهای متفاوت مشاورین و مهندسین از اصول مناسب شهر سازی را در زمانهای مختلف عامل چند چهرهای بودن شهرهای کشور دانست و افزود: انتظار میرود سی سال پس از انقلاب به یک منطق جامع در عرصه شهر سازی و معماری رسیده باشیم و پاسخگوی نیازهای مردم باشد در همین راستا استفاده از نظرات مختلف برای رسیدن به یک الگوی جامع نظری و عملی الزامی است و در دستور کار شورا لحاظ شده است.
وی با اشاره به چالشهای شهر تهران از جمله معضل ترافیک شهر تاکید کرد: عدم پشتیبانی و مداومت بر اجرای طرحهای تصویب شده در راستای کاهش معضلات شهری، باعث عدم ساماندهی این معضلات شده است.
اولیا در ارتباط با جایگاه بحثهای ایمنی و میراث فرهنگی ساختمانها در دستور کار شورا تاکید کرد: بحثهای ایمنی به صورت عام و بدون طرح مسائل تخصصی ایمنی ساختمان در دستور کار شورا قرار دارد و نماینده میراث فرهنگی نیز با حساسیت خاصی موارد مربوط به ساختمانهای تاریخی بافت شهر را دنبال میکند.
وی در تشریح مهمترین دستاوردهای شورا در سال گذشته گفت: تعدا مصوبات شورا در زمینههای مختلف به شرح ۱ طرح کالبدی منطقهای، ۶طرح جامع ناحیه، ۲ طرح مجموعه شهری، ۴ طرح جامع شهری، طرح مغایرت اساسی طرح تفضیلی با طرح جامع شهر، ۲ طرح ضوابط و مقررات، ۲طرح ویژه، ۸۵ طرح جامع شهرهایی با جمعیت زیر صد هزار نفر و ۱۳ طرح در زمینههای دیگر بوده است.
عضو ناظر قوه مقننه در شورای عالی شهر سازی و معماری خاطر نشان کرد: شورا در حال حاضر یک مرکز تحقیقات دارد اما هنوز ارتباط سیستماتیک منسجمی بین مرکز و اعضا در جهت ارائه موضوعات و نظرات و پیشنهادها به شورا دیده نمیشود که باید مورد عنایت ویژه قرار بگیرد.
شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، یکی از شوراهای عالی است که مجلس شورای اسلامی بوسیله عضو ناظر خود در آن وظیفه نظارتی قوه مقننه را به انجام میرساند. ریاست این شورا را وزیر مسکن برعهده دارد ومکانیزم معرفی ناظر به قرار معرفی از جانب کمیسیون عمران و رای گیری در صحن مجلس و اخذ رای اعتماد است.