به گزارش خبرگزاری خانه ملت (www.icana.ir)، نمایندگان در جلسه علنی امروز – سه شنبه- مجلس شورای اسلامی بررسی لایحه بودجه سال جاری را در حالی در صحن علنی آغاز کردند که دولت با 75 روز تأخیر بودجه سال 90 را اول اسفندماه سال جاری، به مجلس تقدیم کرد و کمیسیونهای تخصصی از سوم همین ماه مطالعه لایحه پیشنهادی دولت را در دستور کار قرار دادند تا سرانجام کمیسیون تلفیق با 51 عضو برای سرعت دادن به رسیدگی به بودجه سال آینده به صورت غیر رسمی کار خود را آغاز کرد و در روز 22 اسفند کلیات سندمالی کل کشور در سال 90 را به رأی گذاشت.
با توجه به این که تصویب نهایی بودجه 90 پیش از سال امکان پذیر نبود، نمایندگان با توافق دولت، طرح دو فوریتی مبنی بر پرداخت تنخواهی افزون بر 20هزار میلیارد تومان از خزانه کشور برای اداره دو ماه نخست سال را روز23 اسفند به مجلس تقدیم کردند و شورای نگهبان با قانونی خواندن این طرح، مشکل مالی کشور در دو ماه نخست سال جدید را برطرف میکند.
به موجب ماده 216 آئین نامه داخلی مجلس، دولت موظف است لایحه بودجه سالانه کل کشور را حداکثر تا پانزدهم آذرماه هر سال به مجلس تسلیم نماید. نحوه رسیدگی به لایحه بودجه، متمم و چند دوازدهم آن135 یک شورى خواهد بود و ترتیب رسیدگى بشرح ذیل است:
نمایندگان مجلس از زمان چاپ و توزیع136 لایحه بودجه سالیانه کل کشور و پیوستها و سوابق137 آن تا مدت ده روز مىتوانند پیشنهادهاى خود را به کمیسیونهاى تخصصى مجلس تقدیم نمایند.
کمیسیونهاى تخصصى موظفند حداکثر تا پانزده روز پس از چاپ و توزیع لایحه، گزارش خود را به کمیسیون تلفیق تقدیم نمایند.
کمیسیون تلفیق موظف است حداکثر ظرف مدت پانزده روز پس از پایان مهلت گزارش کمیسیون تخصصی، ضمن رسیدگى به گزارش کمیسیونهاى تخصصى گزارش نهایى خود راتنظیم وبه مجلس شوراى اسلامى تقدیم نماید. مهلت رسیدگی کمیسیون تلفیق حداکثر تا پانزده روز با موافقت هیأت رئیسه قابل تمدید میباشد.
در جلسه علنى، پس از رسیدگى به کلیات بودجه و تصویب آن، به پیشنهادهاى مربوط به درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار بودجه عمومى دولت رسیدگى و سقف آن بهتصویب می رسد. پس از آن پیشنهادهاى مربوط به تبصرهها و ردیفها رسیدگى مىشود.
به موجب تبصره 1 ماده 216 آئین نامه داخلی مجلس، در جلسه علنى، تنها پیشنهادهایى که توسط نمایندگان و کمیسیونها در زمان مقرر دریافت و به چاپ رسیده، مشروط به عدم مغایرت با قانون برنامه، قابل طرح است. براین اساس، پیشنهادهایی که منبع درآمد مشخصی نداشته باشد قابل طرح نخواهد بود و پیشنهادهایی که مازاد بر سرجمع نباشد زمانی قابل طرح است که ردیف مشخص جایگزین را معین نماید. تشخیص موارد مذکور با رئیس جلسه خواهد بود.
براساس تبصره 2 ماده 216 آئین نامه داخلی مجلس نیز نحوه رسیدگى به اصلاحیههاى بودجه و سایر مواردى که در این ماده پیشبینىنشده طبق مقررات معمول در این آئیننامه خواهد بود.
همچنین به موجب ماده 217آئین نامه داخلی مجلس، هنگام طرح لایحه بودجه درمجلس، جلسات باید بلاانقطاع در کلیه ایام هفته غیراز جمعه و تعطیلات رسمى، حداقل روزى چهار ساعت منعقد گردد و تا موقعى که شور و مذاکره پایان نیافته و رأى مجلس اخذ نشده از دستور خارج نمىشود و هیچ لایحه یا طرح دیگر نمىتواند مطرح باشد مگر لایحه یک یا چنددوازدهم بودجه درصورت ضرورت.
بر اساس تبصره ماده 217 آئین نامه داخلی مجلس، اگر مطالب فورى و فوتى اعم از طرحها و لوایح دوفوریتى و غیره پیش آید که به تشخیص مجلس تأخیر آن موجب زیان جبرانناپذیرى باشد، در این صورت براى طرح و تصویب آن زمان مشخصى معین مىشود.