دامنه این اعتراضات به حدی گسترده است که حاکمان تمامی کشورهای عربی را نگران کرده و همه آنها دست به اقدامات پیشگیرانهای زدهاند. در این میان برخی از کشورهای وابسته برای جلوگیری از تکرار حوادث تونس و مصر، دست به کشتار گسترده مردم نیز زدهاند که از جمله آن میتوان به فجایع لیبی و بحرین اشاره کرد. دخالت نظامی عربستان در بحرین و کشتار مردم شیعه و سنی این کشور، مورد اعتراض برخی کشورها از جمله ایران واقع شده است. در گفتوگوی خبر جنوب، سید یونس موسوی سرچشمه، نماینده مردم فراشبند، قیر و کارزین و فیروزآباد، درباره اقدامات عربستان در کشتار مسلمانان و تنش میان این کشور و ایران سخن گفته است که میخوانید.
تنش میان 2 کشور ایران و عربستان بهعنوان کشورهای مهم و تاثیرگذار حاشیه خلیجفارس مدتی است رو به افزایش گذاشته است. البته این تنشها همواره وجود داشته و این روزها و با قضیه بحرین پررنگتر شده است. شما ریشه این اختلافات را در چه میدانید؟
عمده این اختلافات بهدلیل نفوذ وهابیها در حاکمیت عربستان و شیعه ستیزی آنهاست. این تنشها به 2 صورت عمده بروز میکند. در وهله اول، مسائلی است که این کشور از سالیان گذشته برای زوار ایرانی بهوجود آورده است. بد رفتاریها در فرودگاه، در بقیع و دیگر مراکز عبادی از جمله این موارد است که وزارت امور خارجه همواره این مسئله را گوشزد کرده است. این مسائل سالهاست که دردش در دل ماست، اما همیشه آن را به عشق زیارت خانه خدا و پیامبر اسلام تحمل کردهایم. اما وضعیت فعلی کشور بحرین و کشتار بیسابقه عربستان در آن کشور واقعا قابل تحمل نیست. ما چطور میتوانیم بشنویم که عربستان، امارات و بحرین به مردم این کشور لشکرکشی میکنند و ما ساکت بمانیم. بهنظر من اینکه تنها در روزنامههامان این مسئله را تقبیح کنیم، کافی نیست و خدا از ما نمیگذرد. وظیفه ماست که در این شرایط حساس در روابط مان با عربستان تجدید نظر کنیم.
منظورتان از تجدید نظر در روابط با عربستان چیست؟در عین حال که این مسئله با توجه به ویژگی مکانی عربستان تقریبا غیرممکن است.
مسئله حج تمتع بهعنوان یک امر عبادی واجب و عمره بهعنوان یک امر عبادی مستحب از سوی مسلمین انجام میشود. دولت عربستان وظیفه دارد میزبان خوبی برای زوار بیتالله الحرام باشد، از آنها استقبال کند و امکانات و رفاه در اختیار آنها قرار دهد. با این حال در طول سالیان شاهد برخوردهای نامناسب و به دور از شئون اسلامی با زوار ایرانی بودهایم. اما در حال حاضر با توجه به اینکه عربستان به کشوری مسلمان و شیعی لشکرکشی کرده، حسینیهها را تخریب میکند و حتی دست به قرآن سوزی زده است، نشان میدهد دولت عربستان دارد از موقعیت خود سوءاستفاده میکند و مکتب اسلام را نابود میسازد. در این شرایط معتقدم مراجع عظام و بزرگان مذهبی باید در روابط با عربستان تجدید نظر کنند و بهطور مثال برای مدتی حج عمره را که مستحب است متوقف سازند.
* سالانه حدود 800 هزار نفر به حج عمره مشرف میشوند. یعنی معتقدید که تنشها به حدی رسیده که این سفرهای مذهبی میباید متوقف شود؟
نکته دقیقا همین جاست. از نظر من چون حج عمره مستحبی است، میتوان به نشانه اعتراض مدتی آن را متوقف ساخت. شما فکر کنید این 800 هزار نفر هر کدام تنها 3 میلیون در کشور عربستان هزینه کنند؛ خب! چه سرمایهای وارد کشور عربستان میشود؟ این تعطیلی موقت میتواند اعتراضی باشد به عربستان تا فشارهای اقتصادی بر آن کشور وارد شود. این فشار اقتصادی میتواند موجب بیداری مردم آن کشور و فشار آنها بر دولتشان شود. قطع و کاهش مبادلات اقتصادی با عربستان هم ابزار دیگری برای اعتراض به این کشور است که به عقیده من باید با جدیت و صلابت بیشتری پیگیری شود.
* وظیفه جمهوری اسلامی را در قبال موج بیداری اسلامی در دیگر کشورها را چگونه ارزیابی میکنید؟
با نگاهی به شعارهایی که مردم مسلمان کشورهای اسلامی عربی و آفریقایی میدهند، میتوان به خوبی دریافت که مضمون بیشتر آنها شبیه به شعارهای دوره انقلاب خودمان است. این نشان میدهد آن بذری را که حضرت امام(ره) سالها قبل پاشیده بودند، امروزه به ثمر رسیده است که حاصل آن همین بیداری کشورهای اسلامی است. آن بیداری که آن روزها امام در پی آن بود، امروز نتیجه داده است که ما از این بابت خداوند را شاکریم. اما وظیفه ما این است که مانع از خاموش شدن این جریان شویم. اکنون کشورهای استعماری با دخالتهای خود قصد در خاموش کردن این حرکت دارند که غفلت ما موجب تحقق خواسته آنها میشود. لذا ما باید حواسمان را جمع کنیم و مانع از نفوذ کشورهای استعماری و سرد شدن مردم بیدار شده شویم.
* بهعنوان سؤال آخر تحلیلتان از اظهار نظر اخیر اوباما درباره ایران و دخالت مستقیم این کشور در بحرین و سوریه چیست؟
بیداری کشورهای اسلامی نشان میدهد که کشورهای استعماری و بهویژه آمریکا به بنبست رسیدهاند و دیگر قادر به فریب مردم نیستند. از سوی دیگر برای سرپوش گذاشتن به جنایاتشان در دیگر کشورها مجبورند در فضای بینالمللی به هوچی گری بپردازند و به کشورهایی مانند ایران تهمت ناروا بزنند. این تهمتها نشان میدهد دست دولتهای غربی رو شده است و این آخرین تلاش آنها برای حفظ جایگاهشان است.