به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری خانه ملت امروز ۲۰مهرماه مصادف با روز ملی حافظ است. خواجه شمس الدین محمد بن بهاءالدّین حافظ شیرازی، شاعر بزرگ سده هشتم ایران (برابر قرن چهاردهم میلادی) و یکی از سخنوران نامی جهان است. بیشتر شعرهای او در غالب غزل سروده شدهاند و همین غزلیات ناب سبب شده تا او از مهمترین شاعران ایران و جهان شناخته شود. در قرون هجدهم و نوزدهم اشعار او به زبانهای اروپایی ترجمه شد و نام او بگونهای به محافل ادبی جهان غرب راه یافت.
هرساله در تاریخ ۲۰ مهرماه مراسم بزرگداشت حافظ در محل آرامگاه او در شیراز با حضور پژوهشگران ایرانی و خارجی برگزار میشود. در ایران این روز را روز بزرگداشت حافظ نامیدهاند. اما نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم دیدگاههای مختلفی در مورد این شاعر نامدار ایرانی مطرح کردهاند که در پی میآید.
بزرگداشت حافظ را به یک روز از سال منحصر نکنیم
سید علی طاهری با بیان اینکه با برنامههای مقطعی نمیشود فرهنگ و ادبیات این سرزمین کهن را معرفی کرد، تصریح کرد: بزرگداشت حافظ نباید منحصر به یک روز از سال باشد، بلکه نگاه و اندیشه بلند این شاعر نامدار، آنقدر ارزشمند است که باید برنامههای مستمری در جهت معرفی این چهره فاخر طراحی شود.
نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حافظ بزرگترین غزلسرای ایرانی است گفت: حافظ، مهمترین مشکل اخلاقی زمانه خود را ریا و سالوسی و چاپلوسی میبیند و مردم زمان خود را با بیان پر مفهوم غزل به سوی پاکی و نیکی رهنمون میشود.
وی مجلس ادامه داد: در اشعار حافظ اثری از نیرنگ و ریا کاری دیده نمیشود و در برخی از غزلهای این شاعر بلند آوازه اتکال به خدا به خوبی تبین شده است.
طاهری با اشاره به اینکه حافظ مسلمانی معتقد بوده تصریح کرد: حافظ چون هر مثل مسلمانان دیگری قرآن را کتابی کامل و جامع میداند و در آن تامل کرده و در ترسیم معانی بلند اشعارش از آن بهره میگرفت.
این نماینده مجلس یادآور شد: علاقه حافظ به قرآن و از حفظ بودن این کتاب آسمانی باعث شده تا او بهتر بتواند ازدریچه نگاه و اندیشه مخاطبانی که اکثرا مسلمان بودهاند، شعر بگوید.
طاهری با اشاره به اینکه معرفی فرهیختگانی چون حافظ نیاز امروز جامعه در شرایط حاضر است تصریح کرد: اگر جوانان کشور اطلاعات کاملی نسبت به مفاخر ادبی و فرهنگی کشور داشته باشند دیگر سراغ برخی چهرههای غربی نخواهند رفت.
وی با اشاره به اینکه جوانان شخصیتهای خارجی را بهتر از مفاخر وطنی میشناسند گفت: این برای فرهنگ ایران با پیشینهای کهن ضعفی بزرگ محسوب میشود که نسلهای جدید ما نویسندگان وهنرمندان خارجی را بهتر از اندیشمندان و ادیبان ایرانی میشناسند و این در حالی است که مسئولان فرهنگی در این زمینه برنامهای ندارند.
این نماینده مجلس با انتقاد از برنامههای کوتاه مدت فرهنگی کشور افزود: با برنامههای مقطعی نمیشود فرهنگ و ادبیات این سرزمین کهن را معرفی کرد بلکه برای تبین این مهم نیازمند صرف زمان طولانی هستیم.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس تاکید کرد: بزرگداشت حافظ نباید منحصر به یک روز از سال باشد، بلکه نگاه و اندیشه بلند این شاعر نامدار، آنقدر ارزشمند است که باید برنامههای مستمری در جهت معرفی این چهره فاخر طراحی شود.
بزرگداشت حافظ باورهای دینی و ملی را در جوانان ما تثبیت میکند
اما شجاعی کیاسری نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس هم با اشاره به اینکه روز ملی حافظ روزی برای بزرگداشت ادبیات فاخر این سرزمین است تصریح کرد: بزرگداشت این روز، باور ملی و دینی را در جوانان ما تثبیت میکند تا میراث ملی خود را بیشتر درک کنند و به این داشتهها افتخار کنند، چرا که حافظ، غزلسرای بلند آوازهای است که همه ادب دوستان جهان به او علاقه دارند.
نماینده مردم ساری در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این شاعر نامی کشورمان با تاسی به قرآن کریم اشعار نابی سروده است که نشان از اعتقاد قلبی وی به دین و آیین اسلامی دارد.
وی روز ملی حافظ را روزی برای تبین ارزشهای ادبی و دینی کشور دانست و افزود: انتخاب این روز به نام لسان الغیب، فرصتی است برای توصیف جریان فکری این شاعر نامدار و برگزاری نشستهای ادبی تخصصی در این روز، فرازهای فکری حافظ را برای ما روشن میکند.
این نماینده مجلس تاکید کرد: برگزاری بزرگداشت حافظ، باور ملی و دینی را در جوانان ما تثبیت میکند تا میراث ملی خود را بیشتر درک کنند و به این داشتهها افتخار کنند.
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی یادآور شد: توجه به فرهیختگان ایرانی و برنامه ریزیهای بلند مدت برای معرفی آنها، جوانان را از انحرافات فکری و علاقه به فرهنگ غرب مصون میدارد.
بزرگداشت حافظ، تکریم ادبیات عرفانی ایران است
اما جواد آرین منش هم با بیان اینکه بزرگداشت مفاخر ایران زمین یک ضرورت فرهنگی است، تصریح کرد: اوج هنرنمایی حافظ در دیوان او ثبت شده و بزرگداشت این شاعر نامی، بزرگداشت ارزشهای ادبی ایران است.
این عضو دیگر کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به روز ملی حافظ گفت: حافظ، شاعری خداجو و عارفی به حق پیوسته است که از برجستهترین چهرههای ادبی ایران محسوب میشود.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: حافظ، جایگاهی برجسته در میان ایرانیان دارد و در وصف این شاعر نامدار، همین بس است که تنها دیوانی که در ادبیات فارسی به او تفأل میزنند، همین دیوان پر نغز حافظ است.
وی راز ماندگاری اشعار حافظ را ظهور و تجلی جلوهای برتر از هنر، که همان عرفان الهی است دانست و یادآور شد: حافظ در اشعارش همگان را به صلح و نیکی رهنمون میشود و عرفان الهی در اشعار او به روشنی مشهود است.
آرین منش با اشاره به تاسی حافظ به قران کریم گفت: حافظ در طول زندگی انس دیرینهای با قرآن دارد و در ترکیب غزلهای ناب او نیز قرآنجایگاه ویژهای دارد که این هم یکی دیگر از خصیصههای شعر حافظ است.
وی برگزاری نشستهای تخصصی را در روز ملی حافظ ضروری خواند و تصریح کرد: حافظ باید برای نسلهای جدید به خوبی معرفی شود و این برنامهها در روز بزرگداشت لسان الغیب به توصیف بیشتر ویژگیهای شخصیتی این شاعر بلند آوازه کمک میکند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس تاکید کرد: بزرگداشت حافظ، بزرگداشت فرهنگ و ادبیات غنی ایرانیان است که باید به خوبی دنبال شود.
بزرگداشت لسان الغیب در ایران
شب شعر حافظ با حضور شاعران ایران و جهان امروز ۲۰ مهر در شیراز برگزار میشود و سه نمایش با عناوین «زین قند پارسی که بنگاله میرود» به کارگردانی علی نقی رزاقی، «یار دلنواز» به کارگردانی سید محمد پارسویی و «رندی حافظ» به کارگردانی محمد بخشیزاده در سالنهای نمایش شهر شیراز به همین مناسبت به روی صحنه میرود.
همچنین کتاب «شرح ادیبانه بر غزلیات حافظ» اثر حجت الاسلام والمسلمین سید مهدی آیت اللهی جهرمی در شهرستان جهرم رونمایی میشود و نمایشگاه نقشی از حافظ، مینیاتورهای استاد تجویدی و نمایشگاه اسناد حافظ در مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس به مناسبت ایام بزرگداشت لسان الغیب، حافظ شیرازی برگزار خواهد شد. /
پایان پیام