خبرگزاری خانهملت-گروه اجتماعی؛ اعلام آمار ازدواج 43 هزار دختربچه 10 تا 15 سال و طلاق 2 هزار دختربچه از همسر خود از سوی مدیر بخش مطالعات زنان انجمن جامعه شناسی ایران خبری بود که در هفته گذشته واکنشهای مختلفی را به همراه داشت، به گونهای که برخی از نمایندگان مجلس همچون محمدعلی پورمختار آن را حاصل تخلف برخی دفاتر ثبت ازدواج دانستند، پورمختار میگوید در برخی دفاتر ثبت ازدواج سن غیر واقعی برای دختران در نظر میگیرند که این تخلف آشکار است.
حسن نوروزس سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس دهم نیز معتقد است که بیشتر ازدواجهای دختران زیر سن قانونی در مناطق مرزی انجام میشود، ضمن آنکه ثبت ازدواج دختران بدون اجازهنامه دادگاه صورت میگیرد.
محمد کاظمی نایب رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس دهم نیز افزایش ازدواج دختران کم سن و سال را ناشی از فقر فرهنگی میداند و میگوید: مجوز شرعی فقها و ورود مجمع تشخیص مصلحت نظام تنها راهکار اصلاح وضعیت موجود است.
با این حال مصطفی پورمحمدی وزیر دادگستری آمار ازدواج 43 هزار دختربچه زیر 10 تا 15 سال را تکذیب میکند و میگوید: آمار اعلام شده برای ازدواج دختران در سنین ۱۰ تا ۱۵ سال صحیح نیست، در واقع عمده این ازدواج ها از سنین ۱۴ سال به بالا انجام می شود.
در پی درج اخباری در این زمینه فاطمه ذوالقدر عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در دیدار اعضای کمیسیون فرهنگی با آیت الله العظمی مکارم شیرازی در خصوص ازدواج دختران زیر 13 سال که با اذن ولی و مجوز دادگاه انجام می شود سوال پرسید و آیت الله مکارم شیرازی پاسخ دادند: من این اجازه را نمی دهم ممکن است در گذشته ها نیز جایز بوده باشد اما اکنون به دلیل مفاسدی که دارد جایز نیست و تا دختر به بلوغ عقلی نرسد اجازه ازدواج ندارد.
پورمختار: تخلف دفاتر ثبت در درج سن غیرواقعی دختران
محمدعلی پورمختار به خبرنگار خبرگزاری خانهملت در واکنش به اعلام آمار 43 هزار ازدواج دختربچههای زیر 10 تا 15 سال، گفت: قانون درمورد منع ازدواج کودکان وجود دارد که در آن بر منع عقد این کودکان از سوی دفاتر ثبت ازدواج تاکید شده ضمن آنکه ضمانت اجرایی کیفری هم برای دفاتر ثبت در صورت تخلف در نظر گرفته شده، به گونهای که امکان تعلیق آنها از شغل شان وجود دارد اما متاسفانه شاهد ثبت ازدواج کودکان برخلاف قانون در برخی دفاتر ثبت ازدواج هستیم.
پورمختار پورمختار34067510/11/2015 10:15:46 AMhttp://media.icana.ir/Image/2015/10/120524_Orig.jpghttp://media.icana.ir/Image/2015/10/120524_Thum.jpg
 |
ثبت سن غیرواقعی دختران در دفاتر برای ثبت ازدواج
نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: در برخی موارد ثبت ازدواج در دفاتر به شکل نادرستی انجام میشود به این معنی که سن واقعی دختران ثبت نمیشود و سن بالاتر از حد قانونی ثبت میشود بنابراین سوءاستفادههایی این چنینی صورت میگیرد.
12 تا 13 هزار آمار ازدواج غیررسمی کودکان در کشور
وی با تاکید بر اینکه طبق قانون ازدواج دختری که سنش کم باشد با رای دادگاه امکانپذیر است، افزود: به نظر میرسد آمار اعلام شده مبنی بر ثبت ازدواج 43 هزار دختربچه 10 تا 15 ساله بدون رعایت قوانین و مقررات موجود انجام شده است.
پورمختار آمار ازدواج غیررسمی کودکان را 12 تا 13 هزار مورد اعلام کرد و گفت: اما متاسفانه بخشی از ازدواجهای کودکان هم وجود دارد که حدود 12 تا 13 هزار مورد را شامل میشوند با این تفاوت که این آمار به صورت غیررسمی و بدون ثبت در دفاتر ازدواج انجام میگیرد.
پورمختار با تاکید بر نظارت بیشتر و توجه های متولی امر در حوزه اجتماعی، گفت: سازمان ثبت اسناد و املاک باید بر عملکرد دفاتر ثبت ازدواج نظارت کند کما اینکه سازمان بهزیستی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی که ماموریت اصلی حل معضلات اجتماعی را دارند هم باید به این مسئله ورود پیدا کنند، چرا که این روند ازدواجها موجب افزایش طلاق می شود.
لزوم تعلیق، تنبیه یا لغو امتیاز دفاتر ثبت ازدواج متخلف
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی معتقد است: قوانین اگر به درستی اجرا شود میتوان شاهد کاهش ازدواج کودکان بود، در واقع معدود دفاتری که تخلف میکنند و موجبات این ناهنجاری را فراهم میکنند باید تنبیه یا تعلیق شوند یا حتی امتیازشان سلب شود چراکه این اقدام اثر گذار خواهد بود.
عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بعضا با معضلات فرهنگی برخی خانوادهها نیز روبهرو هستیم که بر مبنای آن علاقمندی به ازدواج دختر در سنین پایین است بنابراین این مسئله نیازمند فرهنگسازی است، متاسفانه خانوادههایی هستند که دختر 12، 13 یا 14 ساله خود را به اصرار مجبور به ازدواج میکنند، این کودکان که آشنایی با الزامات زندگی مشترک ندارند آسیبهایی را ایجاد میکنند.
نوروزی: افزایش ازدواج کودکان در مناطق مرزی
حسن نوروزی نیز در واکنش به اعلام آمار 43 هزار ازدواج دختربچههای زیر 10 تا 15 سال به خبرنگار خانهملت، گفت: مسئله ازدواج موضوعی مرتبط با شرع مقدس اسلام است که طبق آن و بر اساس قوانین موجود به دختران زیر 18 سال اجازه ازدواج میدهد، در قانون خانواده هم سن ازدواج دختران 13 سال قید شده و شرط ازدواج دختران کمتر از 13 سال را منوط به اذن پدر و با اجازه و حکم دادگاه تعیین کرده که مورد ایراد شورای نگهبان هم قرار نگرفته است.
حسن نوروزی 3406758/15/2016 2:15:07 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/08/201608100146621316_Orig.jpghttp://media.icana.ir/Image/2016/08/201608100146621316_Thum.jpgحسن نوروزی
 |
نماینده مردم رباطکریم و بهارستان در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه ازدواج دختران کمتر از 13 سال احتمال بروز آسیب را افزایش میدهد، تصریح کرد: طبق اطلاعات ارایه شده تخلفاتی در این زمینه روی میدهد بنابراین باید با دفاتر ثبت ازدواجی که اقدام به ثبت ازدواج دختران بدون اجازهنامه دادگاه میکنند برخورد جدی کرد.
تخلف مراکز ثبت در ثبت ازدواج دختران زیر 13 سال بدون اجازهنامه دادگاه
وی افزود: سردفتری که اقدام به ثبت اینگونه ازدواج ها میکند خلاف انتظامی مرتکب شده بنابراین باید دفترش تعطیل شود، البته باید نظارت بر عملکرد دفاتر ثبت ازدواج را افزایش دهیم کما اینکه باید اقداماتی در دستور کار متولیان قرار گیرد که از اثربخشی بالایی برخوردار باشد.
نوروزی فرهنگ سازی و اطلاعرسانی را بهترین راهکار برای جلوگیری از تضییع حقوق کودکان در حوزه ازدواج خواند و ادامه داد: در برخی مناطق مرزی هنوز دیدگاههای بردهگرایی وجود دارد لذا نوع بیان این مسائل توسط رسانهها به خصوص صدا وسیما ضروری است، در واقع باید وجود قوانین در حوزه های مختلف برای مردم تبیین شود زیرا زمینه دفاع از کودکان به خصوص دختران را فراهم میکند.
سخنگوی کمیسیون قضایی وحقوقی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: بر اساس گزارشها و آمارهای اعلام شده مشخص است که پدر بسیاری از این دختران که در سن پایین ازدواج میکنند معتاد و بیسواد هستند، بنابراین باید سطح آگاهی مردم در این زمینه افزایش یابد.
کاظمی: ازدواج دختران کمتر از 15 سال ناشی از فقر فرهنگی است
محمد کاظمی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت، گفت: متاسفانه هنوز نگاه برخی پدرها به خصوص در مناطق مرزی به فرزندان خود نگاه اقتصادی است، بنابراین اجازه ازدواج آنها در سنین پایین را میدهند، این ازدواجها چون غیرشرعی نیست بنابراین غیرقانونی هم تلقی نمیشود.
محمد کاظمی 3406759/13/2016 1:53:08 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/09/201609103304392236_Orig.jpghttp://media.icana.ir/Image/2016/09/201609103304392236_Thum.jpgمحمد کاظمی
 |
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه فقر فرهنگی موجب ازدواج دختران در سن پایین میشود، افزود: ثبت ازدواج امری شرعی نیست لذا عدهای ازدواج کرده اما اقدام به ثبت آن در دفاتر رسمی نمیکنند، در واقع این عوامل ناشی از فقر فرهنگی در نقاط مختلف کشور از جمله مناطق مرزی است.
وی با بیان اینکه اکثر پدر دخترانی که در سن پایین ازدواج میکنند معتاد هستند، افزود: پدری که به دنبال تامین مواد مخدر خود باشد به راحتی اجازه ازدواج دختر خود را در سن پایین میدهد در واقع می توان گفت دختر خود را می فروشد یعنی به اجبار دختر خود را وادار به ازدواج میکنند، بنابراین باید تلاش شود کارهای فرهنگی صورت گیرد کما اینکه با بیسوادی هم باید مبارزه شود.
لزوم ورود فقها و مجمع تشخیص مصلحت نظام برای اصلاح سن ازدواج
این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه در برخی موارد برای ازدواج دختران کم سن صیغه 99 ساله خوانده میشود چراکه این امر هم نیازمند اجازهنامه از دادگاه نیست، افزود: فقها باید راهی برای اصلاح ازدواج دختران در سن کم پیدا کنند، در حقیقت با اظهار نظر فقها میتوان سن ازدواج، سن رای و در واقع سن ورود دختر و پسر به بازار کار، اشتغال و ازدواج را 18 سال تعیین کرد البته به لحاظ رشد عقلی 18 سال هم قابل تامل است.
وی ادامه داد: برای اصلاح سن ازدواج داشتن مجوز شرعی لازم است، برای این منظور هم مجمع تشخیص مصلحت نظام باید ورود کند البته رفع معضلات بزرگ فرهنگی و اجتماعی هم از اهمیت بسزایی برخوردار است.
کاظمی با یادآوری تعیین سن 24 سالگی برای ازدواج و دادن حق رای در برخی کشورهای اروپایی، گفت: رشد علمی در دنیا ثابت کرده است که سن در شناخت دختران و پسران از جامعه و تمییز موضوعات حداقل 18 سال است، اهمیت این معضل در شرایط فعلی را میتوان با مراجعات بسیار به دادگاههای خانواده درک کرد.
نایب رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: کنترل و جلوگیری از ازدواج دختران در سن پایین برای کاهش معضلات فرهنگی و اجتماعی لازم است اما مجلس شرایط تحقق اصلاحات را ندراد بنابراین از راههایی همچون ورود فقها و مجمع تشخیص مصلحت نظام باید مشکل را حل کرد./
پایان پیام