به گزارش خبرگزاری خانه ملت به نقل از اعتمادآنلاین؛در اصل ۱۱۵ قانون اساسی آمده که رئیس جمهور باید از میان رجال مذهبی و سیاسی که ایرانیالاصل، تابع ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن نیت و امانت و تقوا، مومن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی یاران و مذهب رسمی کشور باشند، انتخاب شود.
اما هنوز تعریف مشخصی از رجل سیاسی و مذهبی وجود ندارد. یکی از اختلافات در خصوص رجل سیاسی مذهبی این است که در نگاه اجمالی به صفت رجل در اصل مذکور موضوع مرد بودن رئیس جمهوری به ذهن متبادر می شود. اما عده ای از سیاسیون و حقوقدانان معتقدند که رجال در این اصل بر معنی لغوی و حقیقی خود به کار نرفته و منظور از آن مردان نیست بلکه رجال به معنی شخصیت ها و افراد شاخص است و با این برداشت شامل زنان نیز می شود.
شورای نگهبان که بر اساس اصل 98 قانون اساسی تنها مرجع قانونی تفسیر قانون اساسی است ، هنوز تفسیر رسمی از واژه رجل سیاسی ارائه نکرده است. عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری که حدود یک هفته پیش برگزار شد درباره آخرین وضعیت بررسیها در موضوع رجل سیاسی، گفته بود که عمده این موضوع را به اتمام رساندیم. جزء 5 بند 10 سیاستهای کلی این بود که معیارها و شاخصهای رجل سیاسی، مذهبی، مدیر و مدبر بودن توسط شورای نگهبان تبیین شود. در دو بخش این تعاریف در شورای نگهبان مورد بحث بود و یکی دیگر شرایطها و معیارهای لازم برای تشخیص آنها مورد رسیدگی قرار گرفت. مثلا در حوزه مذهبی بودن افراد باید آگاهی لازم را به دین داشته باشند و در زندگی خود نسبت به آن ملتزم باشند و در حوزه سیاسی درک عمیقی از مسائل سیاسی داخلی و بینالمللی داشته باشند و در حوزه مدیریت دارای مهارت باشند.
وی همچنین تصریح کرده که سن متناسب برای ریاستجمهوری را داشته باشند و دارای صلاحیت علمی باشند. هنگامی که موضوع جمعبندی شد آن را به مجلس ابلاغ میکنیم. البته رییس مجلس کمیسیونی را در این خصوص ایجاد کرده تا کارها رسیدگی شود، به جمعبندی نهایی رسیدیم موضوع را اعلام میکنیم.
امیرخجسته نماینده همدان و عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور مجلس در این خصوص گفت: الان فصل مشخص شدن معیارهای رجل سیاسی و مذهبی است. نباید انتخاب شاخص ها و معیارهای رجل سیاسی را برای دوران انتخابات و نزدیک انتخابات بگذارند که فشار سیاسی از سوی جریان های سیاسی وارد شود.
وی تصریح کرد: به منظور انتخاب معیارها و شاخصهای رجل سیاسی و مذهبی باید نمایندگانی از کمیسیون شوراها، هیات رئیسه مجلس، دولت و شورای نگهبان حضور داشته باشند و باید سریعا تعیین تکلیف کنند.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: در خصوص انتخاب معیارهای رجل سیاسی باید تصمیمی گرفته شود که به مصلحت نظام باشد نه آنکه هرکسی از دیدگاه خود و مجموعه خودش به این موضوع نگاه کند و با دیدگاه مجموعه خودش بخواهد قضاوت کند. باید نظام را ببینند و متناسب با نظام قضاوت کنند.
خجسته با اشاره به اظهارات کدخدایی مبنی بر اینکه «رییس مجلس کمیسیونی را در این خصوص-انتخاب معیار رجل سیاسی- ایجاد کرده تا کارها رسیدگی شود«، گفت: تا جایی که من اطلاع دارم کمیسیونی از سوی مجلس برای تعیین معیارها و شاخص های رجل سیاسی و مذهبی انتخاب نشده است. این موضوع در حال پیگیری است و از آقای لاریجانی هم می خواهیم که این اقدام هر چه زودتر انجام شود./
پایان پیام