غلامعلی حدادعادل در کنگره بینالمللی هشتصدمین سال تولد مولانا تصریح کرد: مولانا به مدد زبان فارسی به فرهنگ ایرانی و اسلامی تعلق دارد، تا جایی که آوازه او از زبان فارسی و فرهنگ اسلامی نیز گذشته است.
وی در سخنانی با اشاره به اینکه پیام مولانا به انسان امروز این است که انسان دوستی بدون خداپرستی ممکن نیست، گفت: انسان آنگاه که نخواهد خدا را بپرستد خود را میپرستد و انسان پرستی در غیاب خداوند چیزی جز خودپرستی نیست.
وی افزود: هنر این نیست که راه میان خدا و انسان را قطع کنیم و این روزن را به گل بیالاییم.
به گفته حداد عادل، مولانا بانگ انبیای الهی به ویژه محمد مصطفی (ص) را در جهان طنین انداز کرد تا انسان بتواند از اسب خودبینی پیاده شود و به جانب معشوق حرکت کند وعشق لفظی نیست که در ذهن حاصل شود، بلکه امری تجربی است که مولانا با داستان شگفت انگیز شمس به آن رسیده است .
وی ادامه داد: مردم مناطقی مثل تاجیکستان، افغانستان و کشورهای آسیانه میانه و شبه قاره هند و بسیاری جاهای دیگر در این فرهنگ سهیم بودهاند و امروز هم در پاسداری آن شریک هستند.
دبیر کنگره افزود: ما ایرانیان افتخار میکنیم که مخاطب مستقیم مولانا هستیم و آثار او را پاس میداریم. دوستان افغان ما به خاطر اینکه همزبان با او هستند او را از خود میدانند، تاجیکها هم او را به اعتبار اینکه در جایی به دنیا آمده که امروز در قلمرو آنهاست او را تاجیک مینامند.
حداد عادل ادامه داد: همسایگان ترک ما هم که جا دارد مساعی آنها را در بزرگداشت مولانا و ۴۳سال اقامت مولانا در قونیه پاس بداریم، زیرا ترک ها نیز به خاطر اینکه آرامشگاه او در قلمرو جغرافیایی آنهاست او را متعلق به خود میدانند.
وی افزود: آنها میخواهند بگویند که افتخاری بزرگتر از این وجود ندارد و باید در کسب آن کوشید که اگر روزی از مولانا سؤال کنند که ای روح آسمانی تو خود را از کدام مردم و ملت میدانی او پاسخ بدهد.
گفتنی است که کنگره بینالمللی بزرگداشت هشتصدمین سال تولد مولانا از امروز (یکشنبه) در تهران آغاز شد. این کنگره پس از دو روز کار خود را در تبریز ادامه خواهد داد و یک روز پایانی آن نیز در شهرستان خوی انجام خواهد شد.