"حشمت الله فلاحت پیشه" در گفتگو با خبرنگار خانه ملت، دور نخست مذاکرات ایران و گروه 1+5 را دارای چند شاخص دانست و اظهار داشت: با توجه به وقفه طولانی که در مذاکرات ایران و گروه 1+5 پیش آمده بود، در این دور دو طرف دغدغه قطع مذاکرات را داشتند و تلاش کردند در دور اول، وارد مسایل اختلافی نشوند تا مذاکرات ادامه پیدا کند.
وی از توافق در مورد یک دستور کار دیپلماتیک برای نشستهای آینده به عنوان دیگر شاخص این دور از مذاکرات یاد کرد و گفت: بسته پیشنهادی ایران واکنشی بود به ضرب الاجلی که کشورهای اروپایی و غربی به ایران داده بودند و تلاش داشتند ایران را در جایگاه متهم قرار دهند اما در بسته پیشنهادی ما در جایگاه یک همکار ظاهر میشویم که میتواند در زمینه رفع مشکلات بین المللی همکاری کند.
نماینده اسلام آباد غرب با تاکید بر اینکه هنوز مذاکرات وارد فضای جدی نشده است، گفت: در فضای جدی، اختلافات ظهور پیدا میکند و در واقع بسته پیشنهادی ایران در حال حاضر فضای مذاکرات را تعدیل کرده است.
فلاحت پیشه به وجود دو دیدگاه اقلیت و اکثریت گروه 1+5 اشاره کرد و افزود: باید توجه داشته باشیم که هنوز هم گروه اکثریت با محوریت آمریکا و انگلیس به دنبال بهانه سازی برای تطویل بحران و تداوم مفتوح ماندن پرونده هستهای ایران هستند.
وی یادآور شد: گروه اقلیت نیز تلاش میکنند در جهت تنش زدایی در بحث پرونده هستهای ایران حرکت کنند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، رفتار سیاسی گروه 1+5 را بر روند مذاکرات آینده تاثیرگذار دانست و تصریح کرد: به رخ کشیدن متن پیش نویس قطعنامههای تازه علیه ایران در شورای امنیت از جمله مواردی است که همواره فضای مذاکرات را بحرانی کرده است.
وی با اشاره به اخبار منتشر شده از سوی برخی رسانهها مبنی بر دیدار جلیلی دبیر شورای امنیت ملی با ویلیام برنز نماینده آمریکا در گروه 1+5، گفت: فارغ از اینکه این خبر تکذیب یا تایید شود، معتقدم اهمیت یافتن مذاکره دو جانبه ایران و آمریکا، شاخصی از جدی شدن مذاکرات مربوطه است.
فلاحت پیشه اظهار داشت: کشورهای اروپایی تاکنون در موارد متعدد، به دلیل عدم برخورداری از اختیارات لازم، در فضای بی تصمیمی به سر بردهاند در واقع آنها تابع تصمیمات آمریکا هستند. ضمن اینکه برخی از آنها بی میل نیستند که از تداوم تنش بین ایران و آمریکا منافع خود را دنبال کنند.
نماینده اسلامآباد غرب تصریح کرد: همین که ایران و آمریکا به این نتیجه رسیدهاند که میتوانند بخشی از تنشهای فیمابین را تعدیل کنند، یک گام مثبت است هر چند اختلافات میان تهران و واشنگتن، اختلافاتی مبنایی و اصولی است که نیازمند مذاکرات در سطح بالاتر یعنی کسانی که از اختیارات بیشتری برای رفع این اختلافات اصولی برخوردارند است.
وی ادامه داد: البته مذاکرات در سطوح پایین برای کاهش تنشها و جلوگیری از تصاعد بحران ضروری است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با تاکید بر اولویت حل اختلافات موجود در سطح کارشناسی گفت: نشست سران ایران و گروه 1+5 بدون طی این مرحله یعنی مذاکرات در سطح کارشناسی، تبدیل به مناظره و میز دعوا خواهد شد.