به گزارش خبرنگار خانه ملت، رییس کمیسیون فرهنگی مجلس، افزود: ما معتقدیم انقلاب اسلامی به دست مردم به وجود آمد و این هم شعار نیست بلکه واقعیت است. مردمی که انقلاب کردند باید در اداره کشور نیز سهیم و دخیل باشند.
حداد عادل تصریح کرد: یکی از اقدامات برای مردمی اداره کردن کشور بعد از انقلاب تشکیل شوراها بود که در قانون اساسی هم بود و خوشبختانه محقق شد.
وی افزود: اینکه چند ده هزار شورا در کشور از سطح روستاها تا استانها وجود داشته باشد و عده زیادی منتخب مردم باشند باعث میشود که سطح اتصال دولت و مردم وسیعتر شده و بدنه حکومت با بدنه مردم اتصال بیشتری پیدا کند.
رییس کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: ما شوراها را هم به خودی خود مهم میدانیم و هم یک تمرینی برای مردم سالاری و دموکراسی می شناسیم . یعنی معتقدیم حضور مردم در انتخابات شوراها چه به عنوان انتخاب کننده چه به عنوان انتخاب شونده یک آمادگی برای انتخابات مجلس و انتخابات دیگر است.
وی ادامه داد: به جهات مختلف شوراها برای ما مهم است و تصور میکنیم مردم دسترسی بهتری به اعضای شوراها دارند. در حال حاضر نیز هرچه سطح مسئولیت بالاتر میرود دسترسی مردم به منتخب آنها دشوارتر میشود.
حداد عادل تصریح کرد: تصور ما این است که ارتباط مردم با اعضای شوراها از همه آسانتر است و این فرصتی است برای حکومت که مردم جایی مشکلات خود را بیان کنند.
وی گفت: بنابراین شما در کمترین فاصله از مردم قرار دارید و میتوانید این مردمی بودن حکومت را محقق کنید و به گونهای عمل کنید که مردم باورشان شود در نظام جایی دارند و این تصور برایشان پیش نیاید که گمان کنند ما فقط در زمان رایگیری سراغ آنها میرویم و بعد از آن کاری به آنها نداریم.
نماینده تهران ادامه داد: ما فواید زیادی را برای شوراها قائل هستیم و معتقدیم شورای عالی استانها باید در سطح کلان کشور جمعبندی مشکلات شوراهای کشور را به طرف مجلس سرازیر کند.
وی گفت: خوشحالم که در مجلس هفتم توانستیم پای شورای عالی استانها را به مجلس باز کنیم و برای اولین بار در کنار دولت که حق تقدیم لایحه را به مجلس دارد ما این شورا را نیز به رسمیت شناختیم و ارتباط مجلس را با شوراها قانونمند کردیم و پیشنهادات را در دستور قرار دادیم و تصویب کردیم که برجایگاه شورای عالی استانها صحه گذاشته باشیم.
حدادعادل با بیان این که راه در مجلس هشتم نیز ادامه دارد، اظهار داشت: در مجلس هیچ ارادهای برای تضعیف شوراها وجود ندارد بلکه نظر عموم نمایندگان تقویت شوراها است.
وی با بیان این که نگاه مجلس برشوراها مثبت است، گفت: قانون شوراها به علت نوپا بودن آن ممکن است جاهایی نیاز به جرح و تعدیل داشته باشد و در مجلس تغییراتی پیدا کند کما این که در مجلس هفتم این کار انجام شد.
رییس کمیسیون فرهنگی تاکید کرد: مجلس درصدد محدود کردن اختیارات شوراها نیست البته در چارچوب قانون اساسی.
وی افزود: ما معتقدیم شوراها میتوانند مقداری از وظایف نمایندگان را برعهده بگیرند و کمی از مراجعات مردمی به نمایندگان به سمت اعضای شوراها سوق داده شود و بار نمایندگان را از این مراجعات سبک کند تا آنها بتوانند به مسئله قانونگذاری برسند.
وی گفت: نمایندگان، شوراها را در حل مشکلات مردم یار و یاور خود میدانند پس مطمئن باشید مجلس پشتیبان شوراها است.
رییس کمیسیون فرهنگی تصریح کرد: عرصه فرهنگ در مقایسه با سایر عرصهها، عرصه قانونگذاری نیست بلکه بیشتر عرصه سیاستگذاری است و نمیشود برای هر کار فرهنگی قانونی را وضع کرد.
وی افزود: این کمیسیون مانند سایر کمیسیونها مرتب طرح مفصلی را در حوزه فرهنگ را به مجلس تقدیم نمیکند البته در تلاش هستیم که قانون جامع رسانه را به تصویب برسانیم و نیز قانون مدیریت صداوسیما را با همکاری وزارت ارشاد و سازمان صداوسیما و مرکز پژوهشها. درصدد تهیه پیش نویس آن هستیم تا انشاءالله در آینده در مجلس به تصویب برسانیم.
حداد عادل ادامه داد: فرهنگ بیشتر عرصه آزادی، ابتکار و اختیارات است و کمیسیون سعی میکند از جنبه سیاست گذاری با دستگاههای فرهنگی کمک کنیم و توزیع بودجه در محلی که در اختیار ماست توازن و تعادل منطقی بین بخشهای مختلف برقرار کنیم.
وی با بیان این که شوراها باید یک نگاه بنیادی به مسائل فرهنگی کشور داشته باشد، گفت: آیا شما به عنوان کمیسیون فرهنگی شوراهای عالی استانها یک راهبرد کلی مهم دارید که براساس آن استراتژی فعالیت خود را طراحی کنید و یا اهدافی را وضع کردید که همه از سراسر کشوربه طور هماهنگ به سوی آن پیش برود.
رییس کمیسیون فرهنگی در بخش دیگری از سخنانش عدم توزیع منطقی امکانات فرهنگی در سطح کشور را یکی از مشکلات این عرصه دانست و اظهار داشت: لازم است از لحاظ فرهنگی یک نوع آمایش سرزمین صورت گیرد تا بدانیم آیا از نظر فرهنگی آن حداقلهای لازم را برای مردم کشورمان تامین کردهایم.
وی به بخش کتابخانه اشاره کرد و گفت: مردم کشورمان و یا در شهرهای کوچک تا چه حد به کتابخانه دسترسی دارند؟ این مهم است که بدانیم چقدر امکانات فرهنگی را در کشور به طور متوازن ایجاد کردهایم.
نماینده تهران با مهم خواندن بحث پیوست یا مهندسی فرهنگی، افزود: متاسفانه فکر مهندسی فرهنگی هنوز به صورت باور یا وجدان عمومی در نیامده است. عنوان آن مرتب تکرار میشود اما واقعیتش تجربه نمیشود. هر کس کار خود را انجام میدهد در حالی که باید این مهندسی را در عمل و در عالم واقع حس و لمس کنیم و جزئی از آن شویم.
وی ادامه داد: متاسفانه هنوز چنین تحولی را احساس نمیکنیم که در سطوح مختلف فرهنگی حاصل شده باشد.
حداد عادل در پایان سخنانش بر تعامل بیشتر این کمیسیون با شوراها عالی استانها تاکید کرد.