به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری خانه ملت؛ با آغاز سال ۲۰۱۹ ، موضوع داغ اقتصاد خلاق و نقش مؤثر شهرها در توسعه گردشگری روز به روز پررنگتر از گذشته شد و موضوعاتی از قبیل شهرهوشمند، شهرسلامت، شهرهنر، شهرگردشگر از انواع و اقسام القابی هستند که شهرهای کشورمان به خود اختصاص دادند تا جایگاه شهرهای ایرانی در جهان بیش از گذشته نمایانتر شود؛ القاب و الفاظی که ظرفیت و پتانسیل نهفته این شهرها را به نمایش می گذارد.
شروع تحریمها آغاز یک جنگ تمام عیار اقتصادی برعلیه ایران بود که عرصه زندگی را برای اکثر ایرانیان تنگتر از قبل کرد تا جایی که تمام مسیرهای اقتصادی که منتهی به ارز آوری اقتصادی به کشور میشد هر یک به دری بسته خورد؛ گذار از اقتصاد تک محصولی و وابستگی به نفت معضلی که در طی سالیان دراز کشور را در بیشتر حوزهها عقب گذاشته است، مسئولان را به سمت توسعه گردشگری و عرضه محصولات غیرنفتی سوق داده تا جایی که اکثر مسئولان به این نتیجه رسیدند که میراث فرهنگی گزینه مناسبی در راستای تقویت گردشگری و ارز آوری برای کشور در شرایط سخت تحریمها محسوب میشود.
ایران قدمتی طولانی در حوزه آثار صنایع دستی دارد
خوشبختانه ایران با تمدنی چند هزار ساله دارای قدمتی طولانی در حوزه آثار صنایع دستی است و هر شهر از کشور ما دارای تاریخی درخشان از آثار باستانی است که در حوزه خاصی از صنایع دستی و میراث فرهنگی شهره جهانیان است.
تبریز برای فرشهای دستی فوق العادهاش، اصفهان برای صنایع دستی خلاق، مشهد برای گوهر سنگها، لالجین همدان برای سفال، مریوان کردستان برای کلاش بافی (گیوه)، سیرجان کرمان برای گلیم شیریکی پیچ، آباده در حوزه منبت، میبد یزد در شاخه زیلوبافی و روستاهای خراشاد خراسان جنوبی در حوزه حوله بافی و کلپورگان سیستان و بلوچستان برای سفالگری ۷هزار ساله؛که هریک در فهرست شورای جهانی صنایعدستی به ثبت رسیدهاند.
پتانسیل فرهنگی با قابلیت گسترش توسعه اقتصادی
امروزه با گذشت بیش از یکسال از زمزمههای موضوع داغ اقتصاد خلاق شهرها، شورای جهانی صنایعدستی به تازگی 3 شهر و یک روستای ایران را در فهرست شهرها و روستاهای جهانی صنایعدستی ثبت کرد و با ثبت این چهار شهر و روستا، تعداد شهرها و روستاهای جهانی ایران در این فهرست از 10 به 14 رسید و همچنان ایران رتبه اول جهان را از این لحاظ دارا شد.
ایران از نظر تنوع تولیدات هنرهای سنتی و صنایع دستی رتبه نخست جهان از آن خود کرد
علیاصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از ثبت شهرهای شیراز، زنجان، ملایر و روستای قاسم آباد در فهرست شهرها و روستاهای جهانی صنایعدستی از سوی شورای جهانی صنایعدستی خبرداد و گفت که با ثبت جهانی سه شهر شیراز، زنجان و ملایر و روستای قاسم آباد ایران رتبه نخست صنایع دستی جهان را از آن خود کرد و در مقامی بالاتری از چین قرار گرفت. شیراز از استان فارس به عنوان شهر جهانی صنایع دستی، زنجان به عنوان شهر جهانی ملیله، ملایر از استان همدان به عنوان شهر جهانی مبلمان منبت و روستای قاسم آباد از استان گیلان به عنوان روستای جهانی چادر شب بافی در فهرست شهرها و روستاهای جهانی صنایع دستی قرار گرفتند پتانسیل فرهنگی که قابلیت گسترش توسعه اقتصادی را دارد.
با یک حساب سرانگشتی از وضعیت صنایع دستی کشور درمییابیم که ایران از نظر تنوع تولیدات هنرهای سنتی و صنایع دستی رتبه نخست جهان از آن خود کرده اما در حوزه اقتصاد و ارزآوری پس از کشورهای چین و هندوستان در رتبه سوم قرار دارد، بنابراین این نکته همواره اذهان عمومی را به خود جذب میکند که چرا با توجه به رتبه نخست تنوع محصولات هنری، ما رتبه سوم را در جهان به لحاظ اقتصاد هنری به خود اختصاص دادهایم؟ هنرمندان، تاجران و صادرکنندگان صنایع دستی سه مهره اصلی اقتصاد هنری هستند و امروز پازل بازاریابی، ارز آوری، تولید و صدور صنایع دستی کشور را بدست گرفتهاند.
ایران از نظر تنوع صنایع دستی رتبه نخستین جهان را دارد
محمد اسماعیل سعیدی عضو کمیسیون فرهنگی، در مورد پتانسیل صنایع دستی ایران میگوید: ایران از نظر تنوع و محتوای تولیدی صنایع دستی در رتبه نخستین جهان قرار دارد و این ماجرا فرصتی تمام عیار از لحاظ فرهنگی، هنری، اقتصادی و حتی سیاسی برای کشور ما محسوب میشود.
بیشتر صنایع دستی کشور ما از شمال، جنوب، شرق کشور گرفته تا غرب قدمتی چند هزار ساله دارند از طرفی هنرمندان صنایع دستی افرادی هستند که با اعتقاد و انگیز اقدام به آفرینش یک اثر هنری میکنند، علاوه بر ارزش ظاهری نمیتوانیم قیمت مادی بر روی این آثار بگذاریم.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی در ادامه میافزاید: صنایع دستی ایران برگرفته از آداب و رسوم ایرانی است که فرهنگ، رسوم و فکر ایرانی را در سطح ملی و بین المللی اشاعه میدهند، هر یک از آثار زبانی گویا از هنر زنان و مردان ایرانی است.
بیمه و تسهیلات جزو ضروریات زنده نگه داشتن هنر ایرانی
سعیدی در ادامه به بیمه هنرمندان اشاره و تصریح میکند: دیده شدن هنرمندان توسط مسئولان گزینه مناسبی است در راستای تشویق هنرمندان علیالخصوص هنرمندان صنایع دستی که هنر و فرهنگ ایرانی را به جهانیان معرفی میکند در این میان بیمه هنرمندان یک گزینه تشویقی مناسبی است برای کسانی که علاقمند به ورود به این رشته هستند و میتواند تضمینی برای اشاعه آن در سطح ملی و بین المللی باشد.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس تاکید کرد: ارائه تسهیلات به هنرمندان و کارآفرینان صنایع دستی و آثار هنری میتواند گام موثری باشد در جهت تشویق متولیان در سرمایهگذاری توسعه صنایع دستی و آموزش این هنر به آیندگان،حتی میتواند منبع درآمدزدایی برای کشور باشد؛ در این بین «بیمه» و ارائه «تسهیلات» از سوی مسئولان مربوطه جزو ضروریات دائم و زنده نگه داشتن هنر ایرانی است.
فرش دستباف ایرانی حرف اول و آخر هنرجهانی
وی در ادامه به اقتصاد نفتی ایران اشاره و یادآوری میکند: اقتصاد بدون نفت اقتصادی است که در آن گردشگری و صنایع دستی تقویت شده و به عنوان یک منبع درآمد اقتصادی برای کشور محسوب میشود، اگر بتوانیم روزی در صادرات غیرنفتی از جمله فرش و گلیم تا سفال ایرانی صادر کننده جهانی باشیم بدونشک آن روز کشوری قدرتمند به لحاظ شرایط اقتصادی خواهیم بود، ناگفته نماند در حال حاضر فرش دستباف ایرانی حرف اول و آخر هنر ایرانی را در سطح جهان میزند که اگر مورد حمایت قرار بگیرد میتواند در ارز آوری بسیار موثر باشد.
سعیدی معافیتهای مالیاتی را گزینه مناسبی در راستای صادرات غیرنفتی میداند و به خانه ملت میگوید: با در نظر گرفتن معافیتها مالیاتی و گمرکی و توجه ویژه به مشوقهای صادراتی در جهت صادرات صنایع دستی و رفع مانع صادراتی یک فرصت طلایی برای گسترش فرهنگ و هنر ایرانی در راستای تقویت صنایع دستی ایجاد میشود که در تقویت اقتصاد کشور نقش پررنگ خواهد داشت.
توسعه صنایع دستی زیر سایه گردشگری
نماینده مردم در مجلس دهم در ادامه تصریح میکند: یکی از سیاستها و اهداف تشکیل وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی دو مهره متصل شده صنایع دستی و گردشگری است، تقویت هر یک به منزله پیشرفت دیگری است و بیتوجهی به هر یک از موضوعات باعث نابودی دیگری میشود؛ اگر بخواهیم صنایع دستی را توسعه و گسترش دهیم بدون شک باید گردشگری را توسعه دهیم.
باید هنر و فرهنگ ایرانی به خارج از مرزهای هدایت کرده و گسترش دهیم
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در ادامه گفت: هدف اصلی دستگاههای متولی صنایع دستی جهانی کردن است، اگر بخواهیم هنر ایرانی را در داخل کشور محصور کنیم شرایط بدون هیچ تغییری راکت میماند؛ باید هنر و فرهنگ ایرانی به خارج از مرزهای هدایت کرده و گسترش دهیم با برگزاری نمایشگاههای منطقهای و جهانی این ظرفیت نادیده گرفته شده کشور را توسعه داده و فراتر از مرزها پیش برده و معرف آن به جهانیان باشیم؛اگر چنین اتفاقی روی دهد بدون شک میتوانیم در کنار این ثبت جهانی به توسعه اقتصادی و فرهنگی در سطح جهان دست پیدا کنیم.
صنایع دستی، میراث جاودان هر کشوری است
در پایان باید بگوییم؛ صادرات صنایع دستی تنها در بحث اقتصادی مفید نبوده و تمام سیاستها و ابزارهای ما در راستای ایجاد حس فرهنگی و اقتصادی این محصولات است چرا که صنایع دستی ابزار گردشگری کشور محسوب میشود توجه و بیتوجهی به فرهنگ و هنر کشور میتواند گاهی فرصتهای ملی را به تهدیدهای بینالمللی تبدیل کند؛ تعیین رتبه نخستین صنایع دستی ایران نشان از فرهنگی غنی با اصالت و قابل اتکا میدهد که از دل ریشهها و تاریخ پرافتخار کشورمان نشات گرفته است؛ مردم همواره بدون برنامهریزی مسئولین در جهت حفظ و نگهداری از آن برآمدهاند و حال در شرایط کنونی امید میرود مسئولان مربوطه نسبت به تقویت و گسترش صنایع دستی که میراث جاودان هر کشوری است اهتمام بیشتری بورزند و جایگاه نخست ایران را تثبیت و تقویت سازند./
پایان پیام