حشمتالله فلاحتپیشه در گفتوگو با ایسنا، خاطرنشان کرد: آمریکاییها در طول پنج سال اخیر موضوع اصلاح اساسنامه آژانس را با این محوریت که باشگاه هستهیی جدید ایجاد کنند در دستور کار قرار دادند. صرف نظر از تعهداتی که قبلا در قالب اساسنامه برایشان شکل گرفته، میخواهند یکسری انحصارها را برای خود ایجاد کنند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در قالب اساسنامه کشورها به دو دسته دارای بمب هستهیی و فاقد بمب تقسیم میشوند، توضیح داد: آنها هر کدام تعهدات و حقوقی دارند. کشورهای دارای بمب هستهیی تعهد دارند که به تدریج زرادخانههای هستهیی خود را از بین ببرند و برای دستیابی به بمب هستهیی به دیگران هم کمک نکنند، اما در جهت اینکه کشورهای دیگر در حوزه فناوری صلحآمیز هستهیی فعال باشند و اگر سوخت نیاز داشته باشند به آنها سوخت بدهند،باید فعال باشند.
فلاحتپیشه ادامه داد: در مقابل کشورهای فاقد بمب یا خارج از باشگاه هستهیی تعهد دارند که به سمت ساخت بمب پیش نروند و در عین حال از این حق برخوردارند که انرژی صلحآمیز هستهیی را داشته باشند و از آژانس و کشورهای عضو باشگاه هستهیی کمک بگیرند.
نماینده مردم اسلام آباد غرب در مجلس ادامه داد: متاسفانه در طول ایام، اعضاء باشگاه هستهیی نه تنها بمب خود را کاهش ندادند بلکه زرادخانههای خود را یا از لحاظ کمی افزایش دادند یا اینکه کیفی سازی کردند و به ویژه تخلف بزرگشان این است که به برخی کشورهای دیگر مانند هند، پاکستان و کرهشمالی و حتی رژیم صهیونیستی اسراییل کمک کردند که به بمب برسند و به عبارتی این تخلف بزرگ را صورت دادند که کشورهایی مانند ایران که فناوری مسالمتآمیز هستهیی دارند را تحریم کردند تا نتواند به این فعالیت خود ادامه دهد.
فلاحتپیشه با اشاره به عملکرد آژانس و کشورها در مورد تحویل سوخت راکتور تهران گفت: آنها با تحویل ندادن سوخت راکتور تهران کاملا خلاف اساسنامه آژانس و مفاد ان.پی.تی عمل کردند.
وی خاطرنشان کرد: امروز آمریکاییها در راس یک جریان غربی قرار گرفتهاند و برخی از کشورها مانند روسیه نیز با آنها همراهی میکنند. آنها میخواهند حتی اساسنامه آژانس را به گونهای تغییر دهند تا ناعادلانهتر شود. باشگاه هستهیی جدید ایجاد کنند که در آن کشورهای صاحب فناوری تولید سوخت هستهیی و سلاح هستهیی منحصر شوند و سوخت را به دیگر کشورها بفروشند و کشورهای دیگر برخلاف اساسنامه کنونی از اینکه به سمت فناوری هستهیی بروند، منع شوند.
فلاحتپیشه افزود: آنها میخواهند باشگاه جدیدی ایجاد کنند و تولید سوخت را کنسرسیومی کنند، هر کشوری مسئول تامین سوخت بخشی از کشورها شود. مثلا روسیه مسئول تامین سوخت آسیای مرکزی و قفقاز و خاورمیانه شود و فرانسه نیز بخش دیگری را تامین کند و مانع شوند که دیگران وارد مرحله داشتن فناوری سوخت هستهیی شوند. البته کشورهای غیرمتعهد در مقابل این موضوع موضع گرفتهاند. این مسئله میتواند باعث شود که آمریکاییها به اجماع نرسند. هیات ایرانی هم فعالیت گستردهای دارد. دو نشستی که تشکیل شد - نشستی با موضوع امنیت هستهیی که اوباما در واشنگتن با هدف تحمیل اصلاحات خود تشکیل داد و نشستی که ایران با هدف کمک به اجرای اساسنامه کنونی و کمک برای رسیدن دیگر کشورها به فناوری سوخت هستهیی و خلع سلاح - بیارتباط نبود.
وی گفت: سازمان ملل محل زورآزمایی این دو گروه است. اگر وحدتی که غیرمتعهدها در گذشته داشتهاند را کماکان حفظ کنند میتوانند مانع تغییر اساسنامه آژانس شوند.
فلاحتپیشه افزود: غیرمتعهدها در مورد دو موضوع میتوانند وحدت پیدا کنند. یکی عمل قدرتها به تعهداتی که دارند و پرهیز از برخوردهای دوگانه در این رابطه. کشورهای عضو باشگاه هستهیی از دیگران میخواهند اساسنامه را رعایت کنند اما خودشان آن را رعایت نمیکنند، و دیگر اینکه مانع تغییر اساسنامه طبق اصلاحات پیشنهادی آمریکا شوند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس در ادامه گفتوگو با ایسنا با بیان این مطلب که عملکرد غیرمتعهدها در نشست بازنگری ان.پی.تی نقطه عطفی در تاریخ روابط غیرمتعهدها با قدرتهای امروز دنیا است، گفت: قدرتهای امروز دنیا حقوق بینالملل را به محل تبانی خودشان تبدیل کردهاند و دیگران را از این حقوق منع میکنند. اگر غیرمتعهدها کوتاه بیایند سرآغازی بر تحمیل تهدیدهای قدرت محور بر دیگر سازمانهای بینالمللی خواهد بود.