به گزارش خبرنگار خانه ملت علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی عصرروز دوشنبه در نشست
مشترک کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با سفرای کشورهای اروپایی ضمن تقدیر از ابتکار کمیسیون در برگزاری این نشست گفت : این قبیل نشستها بخشی از منظومه دیپلماسی پارلمانی کشور است که در ایران طراحی شده است .
وی در ادامه با بیان اینکه باید این مسائل و گفتوگوها مورد ارزیابی قرار گیرد که چقدر در فهم مشترک و نیز در عملکرد وزرای خارجه کشورها مفید واقع شده است گفت : پس از آن میتوان در مورد ادامه این مذاکرات بحث کرد.
رئیس مجلس نگاه مثبت بر اساس منافع مشترک ایران و اتحادیه اروپا را از جملهی مباحثی توصیف کرد که میتوان با اتکا به آن، گفتوگوهای دوجانبه را آغاز کرد.
وی همچنین اظهار داشت : نگاه ما این است که منافع مشترک مشخص شود که البته این مسئله نمیتواند خالی از مسائل گذشته باشد؛ برخی از مسائل در گذشته وجود دارد که البته ما تمایل نداریم که به آنها زیاد بپردازیم، ضمن اینکه در گذشته زندگی نمیکنیم اما برخی کشورها هستند که در گذشته رابطهی خوبی داشتند که این مسئله یک مزیت است اما برخی کشورها نیز در گذشته رابطهی بدی با ما داشتند که باید فهمی از این مسئله داشت اما نباید درجا زد و باید به آینده فکر کرد.
لاریجانی تصریح کرد : برخی مسائل موجود در روابط ایران و اتحادیه اروپا متاثر از سوء تفاهمات است و برخی از این سوءتفاهما ت در مذاکرات به وجود می آید مشخص میشود که این سو تفاهم ناشی از عدم شناخت کافی نسبت به موضوعات مورد بحث و شرایط ایران و اوضاع فرهنگی آن از طرف مقابل است.
وی گفت: اما میتوان بر روی نقاط مشترک گفتوگو کرد.
رییس مجلس با اشاره به بحث حمایت از صدام در زمان حمله به ایران آنرا از جمله موضوعات مورد بحث و اختلاف میان ایران و اروپا ارزیابی کرد و اظهار داشت : در زمان حمله صدام به ایران برخی کشورهای اروپایی حمایتهایی از صدام انجام دادند که برداشت ما این است که یک اشتباه رخ داده چرا که بعدا دیدیم که صدام بلای جان منطقه شد و به کویت نیز حمله کرد.
رییس قوه مقننه یاد آور شد : در اشغال عراق نیز معضلاتی به وجود آمد که این مسئله در مورد افغانستان نیز صادق است و البته تجربیاتی نیز حاصل کرد که میتوان از آنها استفاده کرد که این مسئله از جملهی مواردی است که برداشت نادرست آن را پدید آورده است.
رییس مجلس دربخش دیگری از سخنانش با اشاره به مسئله هستهیی نیز برداشت غلط، تصورات و به دنبال یک هدف دیگر رفتن را از جمله مشکلات موجود بر سر راه این مقوله دانست و ادامه داد: گاهی تحلیلها و ارزیابیها غلط بوده که اگر رویکردمان این باشد که در این مذاکرات بر روی مسائلی که میتواند مسائل مشترک و یا مسائلی که به عنوان مسائل اختلافی که دارای اطلاعات دقیقی در مورد آن نیست، باشد حرکت رو به جلو خواهیم داشت.
لاریجانی در بخش دیگری از اظهارات خود مسئلهی موادمخدر و تولید آن در افغانستان که در دوران اشغال چندین برابر شده است را از جملهی دغدغههای جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و اظهار داشت: اطلاعاتی داریم که یک نوع همکاری بین برخی کشورهای عضو ناتو و تولیدکنندگان موادمخدر صورت گرفته که نتیجهی آن، حجم بالای تولید موادمخدر بوده به گونهای که هماکنون 300 لابراتور در افغانستان و پاکستان در کار تولید مواد خطرناک مخدر هستند.
رییس قوه مقننه تاکید کرد : این مسئله برای ما آزاردهنده است و ما نیروهای زیادی را صرف این مسئله کردیم و بیش از سه هزار نفر نیز شهید دادهایم و این در حالی است که بخش اعظمی از این موادمخدر تولیدی به جزیره لیو گارسیا رفته و پس از آن به اروپا ترانزیت میشود، لذا اقتضای این مسئله این است که راهکارهای بهتری برای مقابله با آن اتخاذ کرد.
لاریجانی بحث تروریسم را نیز از دیگر موضوعاتی عنوان کرد که در روابط دوجانبه میان ایران و اروپا باید مورد توجه قرار گیردو گفت : مسئله تروریسم در افغانستان و پاکستان نیز از جمله موضوعات مهمی است که مشکلاتی در منطقه و همچنین خارج از آن پدید آورده و اگر بیگانگان واقعبین باشند و از این پرده به پردههای دیگری نپرند، این موضوع زمینهای برای گفتوگو و مواجهه با آن خواهد شد .
وی با بیان اینکه این قبیل لشکرکشیهایی که اعضای ناتو انجام میدهند معلوم نیست ره به جایی ببرد؛ گفت : آن قدر که ما صحنه را میشناسیم و از فرهنگ آن نیز اطلاع داریم از این طریق با یک گروه پارتیزانی نمیتوان مقابله کرد و شاهدیم که نتیجهی این اقدامات کشتار گسترده مردم افغانستان و به همریختگی اوضاع آن است.
لاریجانی همچنین از وجود برخی اطلاعات در گذشته در مورد مذاکرات پشت صحنهی اعضای ناتو با گروههای تروریسم خبر داد و گفت: بعدها با توجه به مسائلی که پیش آمد، مشخص شد که این بحثها زیاد دروغ نبوده است اما ما بعید میدانیم که این رفتارها نتیجهبخش باشد. این مقوله ظرایفی دارد که ابتدا باید در مسئله تروریسم به آنها نگاه کرد.
رییس مجلس عدم تسری دادن تروریسم به گروههایی که از میهن خودشان دفاع میکنند و برچسب زدن به آنها را از جملهی این ظرایف توصیف کرد.
وی همچنین اظهار داشت : امنیت منطقهی حساس خاورمیانه را نیازمند مکانیزمهای اصولی است و ما نیز قصد نداریم برای کسی نسخهای بنویسیم.
لاریجانی در ادامه اظهار داشت : اما با این حال نیز فکر نمیکنیم که این قبیل اقدامات، اقداماتی که توسط برخی غربیها صورت میگیرد ایجاد امنیت پایدار کند.
وی همچنین بخش دیگری از مسائل بین ایران و کشورهای اروپایی را مسائل اقتصادی دانست و با یادآوری این نکته که ما با برخی از کشورهای اروپایی تا شش میلیارد دلار طراز تجاری داریم و با برخی دیگر کمتر که این مسئله به رفتارهای سیاسی و تاریخ گذشته مربوط است، ادامه داد: ظرفیت خوبی وجود دارد که میتوان این روابط را تقویت کرد و باید از ابعاد مختلف رایزنی کرد و از امکانها نیز استفاده نمود.
لاریجانی دغدغهی دیگر جمهوری اسلامی ایران که مورد علاقهی دو طرف است را نیز مسائل اروپا عنوان کرد که در برخی موارد به برخی تروریستها مجال داده شده و امروز برای جمهوری اسلامی ایران جای سوال است که چرا این رفتارهای دوگانه وجود دارد.
وی افزود: این مسائل سوء تفاهم ایجاد میکند که میتوان با گفتوگوها فضا را روشنتر کرد.
رییس مجلس شورای اسلامی در همین زمینه بحث موضوع هستهیی جمهوری اسلامی ایران را مورد اشاره قرار داد که دارای فراز و فرودهایی بوده است.
لاریجانی در بخش پایانی اظهارات خود گفت: از طریق ارتباطات پارلمانی زمینههای گفتوگوهایی فراهم میشود که در چارچوبهای گفته شده مفید واقع میشود. در هر یک از کشورها علایق دیگری برای گفتوگوها ممکن است وجود داشته باشد که در بحثهای پارلمانی امکان وقوع دارد. ممکن است این گفتوگوها تسهیل کننده برای رفتار دولتها و همکاریها باشد ولی باید مورد ارزیابی قرار گیرد که آیا میتواند ادامه پیدا کند یا خیر.