او با اشاره به این که در صدد است تا به طرز چشمگیری، شرایطی را که تحت آن آمریکا میتواند از تسلیحات اتمی استفاده کند محدود نماید، گفت: «ما متعهد میشویم تا چنین سلاحهایی را علیه کشورهای غیرهستهای در تطابق با پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای استفاده نکنیم حتی اگر این کشورها تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی پرتاب کنند یا علیه آمریکا حمله فلجکننده سایبری انجام دهند. اما در این راهبرد جدید، در مقابل کشورهای منزوی همچون ایران و کره شمالی استثناهایی را قائل شدهایم و نمیتوانیم امنیت آنها را تضمین کنیم.»
کاظم جلالی نماینده شاهرود و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در این باره میگوید: «بحث ایران با ملت آمریکا نیست بلکه بحث دولت و سیاستمردان آمریکا است. آمریکا با وحشیگری و بربریت با ملت ایران برخورد میکند و این رفتارها بیپاسخ نخواهد ماند.»
نماینده شاهرود در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به استراتژی جدید هستهای آمریکا ادامه میدهد: «چیزی که اوباما در خصوص استراتژی هستهای اش در مورد ایران اعلام کرد یک گاف بزرگ بود. در قرن بیست و یکم و در زمانی که همه رژیمهای سیاسی به دنبال عدم اشاعه سلاحهای هستهای هستند، اینکه کشوری مثل ایالات متحده آمریکا اعلام کند که میخواهم از بمب اتم علیه کشوری دیگری استفاده کنم خبط بزرگی است که اوباما انجام داد و این نشان دهنده ناپختگی سیاسی او است.»
جلالی میگوید: «من شبیه این خبط و گاف بزرگ را مشابهت میدهم به رفتار بوش در زمان یازده سپتامبر، که او هم این حادثه را به جنگهای صلیبی تشبیه کرد و مسلمانان را در آن زمینه متهم کرد. با این حال من معتقدم که کشورهای دیگر در خصوص این ادعاهای اوباما موضع گیری خواهند کرد.»
اظهارات اوباما در حالی مطرح میشود که بسیاری از کارشناسان سیاسی معتقدند موضع گیریهای تند گاهی به نزدیکی بیشتر دو کشور منجر میشود. اما جلالی با رد این تحلیل میگوید: «اینکه آمریکایی ها فضا را به سمت تندتر شدن پیش میبرند، یک واقعیت انکار ناپذیر است که بخشی از اینها باز میگردد به عدم توفیق ایالات متحده آمریکا در شعار تغییر. ایالات متحده آمریکا به دلیل اینکه اعلام کرده بود سیاستهای خود را در قبال ایران به گونهای پیش خواهد برد که به انزوای ایران منجر شود و این اتفاق نیافتاد، این مواضع را اعلام کرده است. من بخشی ازاین اظهارات را از سر عصبانیت و ناکامی میدانم.»
جلالی معتقد است برخورد امریکا با مساله هستهای ایران و در کل با ملت ایران بسیار غیر حقوقی و ظالمانه است و آمریکاییها به دور از نزاکت بین المللی و انسانی رفتار میکنند. او میگوید: «رفتار آمریکا نسبت به ملت ایران بسیار گستاخانه و بیادبانه است و آنها باید مطمئن باشند که در برابر این بیادبیها واکنش وجود دارد.»
اما بعد از اظهارات غیر منتظره آمریکا بود که چندی از سیاستمداران و نمایندگان مجلس، با پیشنهاد شکایت وزارت امور خارجه به مجامع بین المللی، روشن سازی اذهان عمومی را خواستار شدند. نماینده مردم شاهرود در این باره میگوید: «ایران میتواند از آمریکا به سازمان ملل شکایت کند و گامی در نشان دادن ضدیت آمریکاییها با صلح و امنیت جهانی بردارد. هرچند سازمان ملل کاری صورت نمیدهند، اما طرح شکایت میتواند به افکار عمومی جهان آگاهی بدهد.»
جلالی ادامه میدهد: «امروز دست ما برای پاسخگویی حقوقی باز است، چون بسیاری از رفتارهای آمریکا کاملا غیر حقوقی بوده و از موضع استیلا طلبی است که طبعا باید در مجامع بینالمللی این سخنان را از همین منظر پیگیری کنیم.»
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس معتقد است: «پاسخ ما به سخنان اوباما باید مستدل، حقوقی و مبتنی بر قوانین بینالمللی باشد و وزارت امور خارجه در مجامع جهانی باید علیه آمریکا اقامه دعوا کند چرا که این سخنان مخالف صلح امنیت بینالمللی است.»
در همین راستا، وزیر امور خارجه کشور با اعلام این که اظهارات اوباما در سازمان ملل در حال پیگیری حقوقی است، گفت: «ما در تماسهایی که با بسیاری از کشورها داشتیم، متوجه شدیم که آنها هم از این رویکرد ناراحتند. برخی از کشورها اعلام میکنند که تهدید یک کشور عضو و متعهد معاهده NPT به استفاده از سلاح هستهای، به هیچ وجه مورد پذیرش نیست.»
فشارهای صهیونیستی
مصطفی کواکبیان، نماینده مردم سمنان و عضو کمیسیون امنیت ملی هم با اشاره به اعمال فشار صهیونیسم در پس پرده این اظهارات میگوید:«در این قضیه لابی صهیونیسم بسیار قوی است و احتمال زیادی دارد که اوباما را وادار کرده باشند چنین مواضع غیر منطقی و غیر عقلانی و تندی اتخاذ کند. چرا که مطرح شدن چنین سخنانی حتی از سوی افرادی که در زمینه روابط بین الملل و امور سیاسی آگاه نیستند هم بعید است اما میبینیم که امروز شخصی مثل اوباما که ادعای صلح طلبی و حمایت از حقوق بشر را دارد و همواره وانمود میکند که خواهان ایجاد محیطی آرام برای جهانیان است، چنین مواضعی را اتخاذ کرده است.»
او با اشاره به امکان شکایت ایران به مجامع بین المللی میگوید: "من در تذکری از وزارت امور خارجه خواستهام که شکایتی رسمی به مراجع بین المللی، به منظور ثبت در اسناد سازمان ملل داشته باشد. به هر حال ما باید افکار دنیا را مجاب کنیم تا اوباما از این گونه سخنان دست بکشد و در مرحله بعد عذرخواهی کند.»
کواکبیان ادامه میدهد: «تهدید کشورهای دیگر به حمله، به خودی خود جرم محسوب می شود چه رسد به این که این تهدید مربوط به حمله هستهای باشد. پس بر اساس مقررات حقوق بین الملل، ما میتوانیم اوباما را به خاطر این تهدید در مجامع بین المللی متهم کنیم.»
چندی بعد از اعلام مواضع جدید اوباما که با واکنشهای صریح و گستردهای در کشور همراه بود، برخی از مقامات امریکایی این واکنشها را به یک سوء برداشت و کژفهمی در ترجمه نسبت دادند و مدعی شدند رویکرد صلح طلبانه امریکا به مسایل سیاسی جهان همچنان پا برجا است. به طوری که منوچهر متکی، وزیر امور خارجه کشور درباره این تغییر موضع گیریها گفت: «برخی مقامات آمریکایی گفتهاند که تهدید هستهای اوباما در واقع یک اشتباه در ترجمه و انتقال صحیح مطلب بوده است. ما از اینکه آنها این مسئله را یک اشتباه بدانند، استقبال میکنیم.»
کواکبیان در این باره میگوید: «این که خیلیها ادعا میکنند این تهدید صرفا اشتباهی در ترجمه بوده، نشان دهنده آن است که آمریکاییها متوجه حرف نابجایشان شدهاند و به نوعی از مواضع خود عقب نشینی کردهاند.»
او با اشاره به لزوم شفاف سازی بیشتر ایران درباره صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای میگوید: «به نظر میرسد که ما باید در زمینه توجیه افکار عمومی دنیا مبنی بر غیرنظامی بودن فعالیتهای هستهای خود فعالتر باشیم تا هیچ گونه شبههای در این زمینه برای ملتهای دنیا وجود نداشته باشد.»
او بر تبلیغات گسترده فرهنگی در خارج از کشور تاکید کرده و میگوید: «ما بر اساس پیام مقام معظم رهبری، دستیابی به سلاحهای هستهای را حرام میدانیم و باید همین موضوع را به صورت مکرر از طریق رایزنهای فرهنگی، سفارتخانهها و کنسولگریهایمان در دنیا تبلیغ کنیم و پوچی ادعاهای دستگاههای صهیونیستی را برملا سازیم.»
نقاب دوستی روسیه
چندی پیش وقتی دیمیتری مدودوفٰ رئیس جمهور روسیه با تایید موضع گیری آمریکا فعالیتهای هستهای ایران را مبهم خواند، موج جدیدی از بیاعتمادی سیاستمداران کشور به دولت روسیه به وجود آمد. مدودوف با اعلام این که ایران نسبت به سوالات جامعه بینالمللی درباره برنامه هستهایاش بیاعتناست، گفته بود: «من از تحریمهای فلجکننده که به مردم ایران آسیب برساند حمایت نمیکنم، اما ایران هنوز به توافقات سازنده پیشنهادی واکنش نشان ندادهاست و و ما نمیتوانیم چشمانمان را بر روی این امر ببندیم. اگر باز هم در این راستا اتفاق مثبتی رخ ندهد، مجبور میشویم که تحریمها را بکار بریم تا تولید و تکثیر هستهای بالاخره متوقف شود.»
کواکبیان با اشاره به غیر قابل اعتماد بودن کشورهای به ظاهر دوست ایران میگوید: «اخیرا مدودوف هم سخنان بیربطی در این زمینه مطرح کرده که نشان میدهد حتی کسانی که مدعی دوستی ما هستند هم قابل اعتماد نبوده و نمیشود روی آنها حساب کرد. او نظراتی را در خصوص فعالیتهای هستهای ایران ارائه داده است که نشان میدهد او هم موضع کشورهای غربی را در پیش گرفته است و به اعتقاد من در این زمینه وزارت امور خارجه باید توجه بیشتری داشته باشد و واکنش جدیتری نسبت به این موضوع نشان دهد.»
نماینده مردم سمنان در مجلس با بیان این که این تبلیغات منفی در حالی انجام میشود که در آخرین تحرک سیاسی ما، وزیر امور خارجه ایران به وین رفته و در جهت تبادل سوخت هستهای اعلام آمادگی کرده است، میگوید: «به اعتقاد من این تبلیغات منفی، مقدمهای برای فشارهای بیشتر و تحریمهای جدیدتر علیه ایران است و ایران باید به صورت جدی به مقابله با این فشارها برخیزد. ما نباید بگوییم چون این فشارها و تحریمها بیتاثیر است، آمریکا میتواند هر قطع نامه جدیدی علیه کشورمان صادر کند. ایران باید با قاطعیت تمام در مقابل تبلیغات منفی بایستد و اهداف مسالمت آمیز خود را به دنیا ثابت کند.»
این در حالی است که محمود احمدی نژاد معتقد است: «اگر تحریمهای جدیدی علیه ایران تحمیل شود، رئیسجمهور آمریکا از این تحریمها بیشتر متضرر خواهد شد. چرا که فلسفه اوباما زمانیکه وارد قدرت میشد، ایجاد تغییر در رفتار خشن آمریکا بود. واقعیت این امر که وی قصد دارد تصمیماتی علیه مردم ایران اتخاذ کند، پایانی برای مقام و شأن وی است و این نشان میدهد که اوباما چیزی بیش از یک نقاب نبوده که به قدرت آمده تا چهره واقعی خود و ماهیت آمریکا را پنهان کند.»
حجت الاسلام حسن ملک محمدی، نماینده دامغان هم در این باره میگوید: «ملتی که در دوران انقلاب، تهدیدات و جنگ نظامی و محاصره اقتصادی را پشت سرگذاشته، از تهدیدات اخیز هم ترس و واهمهای ندارد.»
او تهدیدات آمریکا را نشانه حماقت و خباثت استکبار جهانی میداند و ادامه میدهد: «رهبری فرمودند که هیات حاکمه آمریکا قابل اعتماد نیست و سخنان اخیر اوباما مبنی بر تهدید هسته ای ایران برخلاف تمام قوانین و مقررات بین المللی و ان پی تی است. به نظر می رسد هدف این سخنان اوباما ارعاب ملت ایران است و رییس جمهوری آمریکا به خیال خام خود میخواهد ملت ایران را بترساند غافل از اینکه ملت ولایت مدار و دین مدار ایران اسلامی در دوران انقلاب با این تهدیدات آشنا است و از این گونه تهدیدات ترس و واهمهای ندارد."
نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی سکوت مجامع بین المللی را در برابر این سخنان محکوم کرده و میگوید: «برخی از این مجامع همراه با آمریکا هستند و این سکوت آنها هم ناشی از منافع آنهاست و جای تعجب ندارد. اما دولتها و ملتهای آزاده با این نوع تهدیدات و سخنان مخالف هستند. در اجلاس «انرژی هسته ای برای همه، تسلیحات هسته ای برای هیچکس» که در تهران برگزار میشود، وزرای خارجه کشورهای آزاده این سخنان را قطعا محکوم خواهند کرد.»
ملک محمدی همچنین سخنان رییس جمهوری آمریکا را مغایر با حقوق بشر میداند و میگوید: «بیان این سخنان از دولتی که داعیه دفاع از حقوق بشر را دارد، نشان از دورویی و فریبکاری سردمداران آن است.»
به نظر میرسد نمایندگان مجلس در تلاش هستند تا وزارت امور خارجه را تشویق کنند از حقوق بینالمللی خود بهره بگیرد و در این باره واکنش لازم را نشان دهد؛ واکنشی که در پاسخ به ادعاهای واهی اوباما نیست بلکه استراتژی مناسبی برای روشن کردن ذهن همه ملتهاست.