این مرکز با بیان این مطلب که سال 2009 میلادی سال مهمی برای معادلات انرژی در حوزه خزر بود، افزود: هر چند امضای قرارداد احداث خط لوله «ناباکو» در این سال برخی گمانهزنیها را در خصوص احتمال توقف روند تضعیف موقعیت غرب در منطقه - که از زمان منازعه روسیه و گرجستان تشدید شده بود - مطرح میکرد، اما تحولات بعدی نشان داد که ترتیبات جدیدی در منطقه به ضرر بازیگران غربی در حال شکلگیری است که این ترتیبات در مجموع سازگاری بالایی با منافع و علایق بازیگران سنتی منطقه دارند و بر تقویت موقعیت آنها در معادلات انرژی خزر دلالت میکنند و به همین سبب میتوان اظهار داشت که نقشه انرژی اوراسیا و حوزه خزر عملا در حال ترسیم مجدد است و صورتبندی تازهای از صف آرایی بازیگران فعال در ترتیبات انرژی منطقه در حال شکلگیری است. به نحوی که در معادلات جدید، مهمترین بازیگر تاثیرگذار بر پیشبرد طرحهای انرژی غرب در حوزه خزر یعنی جمهوری آذربایجان در چرخش ژئوپلتیکی آشکار به سمت تقویت همکاریها با روسیه و ایران روی آورده است.
مرکز پژوهشهای مجلس افزود: اقدامات مسکو و تهران در توسعه مناسبات خود با کشورهای منطقه در بخش انرژی نیز تاثیر بسزایی در تقویت موازنه موجود به نفع آنها داشته است. به ویژه اقدام کشورمان در افتتاح خط لوله دوم صادرات گاز ترکمنستان به ایران تحولی مهم به شمار میرود به نحوی که بسیاری از تحلیلگران در تشریح عوامل موثر در شکلگیری ترتیبات جدید انرژی در منطقه از آن به عنوان یکی از مهمترین متغیرها یاد میکنند. از این رو این اقدام گذشته از اهمیت اقتصادی آن، دستاورد ژئوپلتیکی قابل توجهی برای ایران محسوب میشود و موفقیت مهمی در حوزه سیاست خارجی به حساب میآید.
در پایان این گزارش آمده است: طبعا از طریق توجه بیشتر به فرصتهای فراروی کشور در حوزه انرژی خزر و تقویت استراتژی "نگاه شمال" در تنظیم سیاست خارجی میتوان زمینه استمرار این قبیل دستاوردها را فراهم ساخت.