روزنامه خبرجنوب در این خصوص گفتوگویى با "سیدحسین ذوالانوار" نماینده مردم شیراز در مجلس شوراى اسلامى و عضو کمیسیون انرژى انجام داده است که چنین است:
با توجه به این که در صحبتهاى خود بارها به اتلاف انرژى در زمینه برق اشاره کردید، دلایل اصلى این امر به نظر شما چه مواردى است؟
با توجه به این که علاوه بر رشد مصرف انرژى در کشور تلفات هم داریم هزینههاى ناشى از این امر براى ما مهم است، مثلاً در خصوص برق مقدار نیرویى که تولید مىشود تا به مصرفکننده برسد، به طور متوسط حدود 14درصد مىباشد که این میزان بالایى است. میزان تلفات انرژى برق در نیروگاه و به عبارتى در خطوط انتقال اصلى و به دلیل فرسودگى است.
با توجه به بالا بودن میزان تلفات انرژى برق در حین انتقال ایجاد راهکارهایى که آن را کاهش دهد، چه مقدار در کاهش هزینهها تأثیر خواهد گذاشت؟
در کشور به طور کلى 50هزار مگاوات ساعت تولید برق داریم که 14درصد تلفات عدد زیادى است که کاهش آن از برنامههاى اصلى کمیسیون انرژى مىباشد. در صورتى که بتوانیم به اندازه یک هزار مگاوات از تلفات کم کنیم، 400میلیون دلار در زمینه تجهیزات برق صرفهجویى کردهایم.
عمدهترین راهکارهاى کاهش تلفات برق چیست و در این خصوص کمیسیون انرژى چه اقداماتى انجام داده است؟
بسیارى از خطوط انتقال فرسودهاند و باید تعویض شوند. براساس قانون برنامه پنج ساله به تدریج باید سالى یک درصد از تلفات یادشده با راهکار تعویض تجهیزات فرسوده نوسازى شود.
در مورد فرهنگسازى در بین افراد جامعه به منظور کاهش مصرف برق چه اقداماتى ضرورى است؟
طى 2 سال گذشته 150میلیون لامپ کممصرف بین مردم توزیع شده که براساس آن مصرف در اماکن مسکونى و تجارى از نصف کمتر شده اما در این خصوص در بخش صنعتى و شهرى به نحو مؤثرى عمل نشده است.
دلیل عدم کاهش مصرف در بخش صنعتى و شهرى چیست؟
اجراى طرح استفاده از لامپهاى کممصرف در این بخشها هزینههاى زیادى مىخواهد و منابع مالى کشور این اجازه را به ما نمىدهد. مصرف لامپهاى کممصرف یک دوازدهم لامپهاى رشتهاى است که با تأمین بودجه به منظور افزایش استفاده از آن مىتوان هزینهها را کاهش داد که البته با توجه به گران بودن این لامپها فرهنگسازى در خصوص میزان مصرف کمتر و عمر بیشتر ضرورى است.
وضعیت کشور در زمینه تولید برق از نیروگاههاى آبى را چگونه مىبینید؟
در حال حاضر 5هزار مگاوات تولید برق در کشور از طریق نیروگاههاى آبى است که این میزان 10درصد تولید برق کشور را شامل مىشود. تأمین برق آبى با توجه به خشکسالىهاى اخیر کاهش یافته بود که در حال حاضر وضعیت بهتر شده اما هنوز هم به حد معمول نرسیده است. تولید برق به وسیله نیروگاههاى آبى در فارس قابل ملاحظه نیست.
در خصوص تولید انرژىهاى نو، وضعیت کشور به چه صورت است؟
در زمینه تولید انرژى برق از طریق نور آفتاب، زباله و زمین گرمایى پیشرفتهاى قابل توجهى داشتهایم به طورى که در شیراز در حال حاضر دو توربین تولید برق از طریق زباله داریم.
با وجود اهمیت، نیروگاه خورشیدى شیراز تاکنون چندان توسعه نیافته، چه دلایلى در این خصوص تأثیرگذار بوده است؟
نیروگاه خورشیدى فارس با توجه به ظرفیت بالاى آفتاب استان ممتاز و داراى پتانسیل بالایى است اما به دلیل هزینهبر بودن تاکنون توسعه نیافته اما بسترسازى به سمت افزایش فعالیت آن ضرورى است.
با توجه به این که نگهدارى نیروگاههاى بادى پس از راهاندازى کمهزینه مىباشد در کمیسیون انرژى به منظور توسعه آن چه اقداماتى صورت گرفته است؟
با توجه به ظرفیت طبیعى و اقلیمى کشور، 40درصد تولید برق کنونى را مىتوان از طریق نیروگاههاى بادى تأمین کرد. اگرچه هزینه اولیه راهاندازى نیروگاههاى بادى زیاد است اما با توجه به نگهدارى آسان آن که پس از راهاندازى کم هزینه مىباشد، توسعه آن ضرورى به نظر مىرسد.
به منظور ترغیب بخش خصوصى نسبت به تولید برق از باد و خورشید چه تمهیدات و یا اقداماتى در نظر گرفته شده است؟
یکى از مصوبات کمیسیون انرژى در برنامه پنجم توسعه این است که دولت موظف به خرید برقهاى تولیدى از باد و خورشید به میزان 7 برابر قیمت فعلى برق از تولیدکنندگان بخش خصوصى است.