رسانهها میتوانند پل بسیار مهمی بین مسئولان بخشهای مختلف کشور و مردم باشند. رسانهها میتوانند ابزارهای مهمی باشند برای رسیدن به توسعه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در جامعه و به خصوص در مناطق محروم. اما در استانهای محروم کشور مثل خراسان جنوبی چقدر این ابزارهای رسانهای وجود دارد و چقدر مسئولان از این ابزارها استفاده میکنند. در سطح استان خراسان جنوبی در حال حاضر چند هفتهنامه محلی منتشر میشود، در شهر بیرجند دو روزنامه محلی هر روز منتشر میشود. این استان رادیوی محلی دارد و به تازگی (دو هفته پیش) هم در این استان شبکه تلویزیون استانی راهاندازی شده است.
هفته نامه خراسان جنوبی با "محمدرضا صابری" نماینده مردم نهبندان و سربیشه درباره وضعیت رسانهها در سطح این استان گفت و گو کرده است که در زیر می خوانید. با او که معتقد است رسانه یک دانشگاه عمومی است و میتواند در توسعه استان صددرصد مؤثر باشد.
وضعیت رسانهها در سطح استان خراسان جنوبی به نظر شما چگونه است؟
قبل از اینکه وضعیت رسانهها را در سطح استان بیان کنم باید ابتدا مقدمهای را در مورد ویژگیهای یک رسانه و خبرنگاران خوب بیان کنم. به طور کلی انسان به دنبال حقیقت است و رسانهها باید به دنبال حقیقت و صداقت باشند تا بتوانند روی مخاطب تأثیر بگذارند. در احادیث هم به داشتن صداقت و حقیقتگویی بسیار اشاره شده است. باید عملی که رسانهها انجام میدهند ریشه در این اصلها داشته باشد و این موارد در آنها رعایت شود. چه تلویزیون باشد چه رادیو و چه نشریات. رسانهها باید در جهت تقویت تعهد و ارزشهای دینی و باورهای جامعه و ارزشهای انقلابی اقدام کنند و گام بردارند و به صورت کلی برای جامعه مفید باشند. از طرف دیگر خبرنگاران رسانهها هم باید از رسانههایشان و به طور کلی اهدافشان شناخت داشته باشند و بدانند که رسانه آنها چه اهدافی را دنبال میکند. همچنین آنها باید از محیطی که در آن کار میکنند شناخت داشته باشد. از نظر باورهای مردمی، اقلیمی که در آن زندگی میکنند، اعتقادها و ارزشهای مردم و موارد دیگر. خبرنگار باید مهارت کلامی و سخنوری داشته باشد. احساساتی نشود و پایبند به اخلاق باشد و به منافع و مصالح ملی فکر کند و در جهت آن اقدام کند. رسانه یک دانشگاه عمومی است. در رسانههای سطح استان در حال حاضر این معیارها به صورت نسبی وجود دارند. رسانههای استان زمینههای فرهنگی خوبی دارند ولی کامل نیستند که باید در این جهت قدم برداریم. شرایط در زمینههای رسانهای در استان کامل نیست و ولی به سمت بهتر شدن است.
برای تقویت رسانهها چه اقداماتی انجام شده و چه برنامههایی دارید؟
باید روی زیرساختهای رسانهای کار کنیم. یکی از مشکلات این است که باید رسانهها و خبرنگاران از نظر اقتصادی مورد توجه قرار گیرند. یک خبرنگار باید از نظر اقتصادی در زندگی حداقلهای تأمین زندگی را داشته باشد تا بتواند با تلاش کار کند تا مردم از نوشتههایش و مطالبش استقبال کند. مردم هم باید از نشریات استقبال کنند و با خرید نشریات در توسعه رسانهها و توسعه فرهنگ عمومی جامعه نقش داشته باشند. رسانهها و نشریات باید در سبد کالاهای خانوادهها حضور داشته باشند. روزنامهها و نشریات محلی باید به سطح تمام شهرها و حتی روستاها و شهرهای کوچک راه یابند و در همه جا توزیع شود. مثلاً در منطقه نهبندان و سربیشه که روستاهای بسیاری دارد اصلاً نشریات به روستاها نمیرود در صورتی که باید زمینههایی برای این اقدامات برداشته شود. خود سربیشه هم اصلاً نشریهای ندارد که ما تلاش کردهایم تا هفتهنامهای در آن شروع به انتشار کند و قولهایی هم برای کمکهای مالی برای این موضوع گرفتهایم. دولت و ارشاد باید به نشریات محلی و روزنامهها و هفتهنامههای محلی حداقل تا مدتی کمک کنند تا تقویت شوند و بتوانند شکل بگیرند و روی پای خودشان بایستند و راه بیفتند.
شبکه استانی صدا و سیمای استان خراسان جنوبی دو هفته پیش افتتاح شد، به عنوان بیست و هشتمین شبکه در سطح کشور، به نظر شما این شبکه چه فوایدی میتواند برای توسعه استان داشته باشد؟
یکی از بحثها و چیزهایی که در سطح استان جایش خالی بود شبکه استانی بود. باتوجه به اینکه بخش زیادی از جمعیت استان در روستاها و شهرهای کوچک و محروم زندگی میکنند و دسترسی به رسانهها ندارند تلویزیون میتواند از این لحاظ بسیار مهم باشد. شبکه استانی باید خوبیها و مشکلات و ضعفها را در سطح کشور و ملی برای مردم گزارش کند و حرف مردم را به گوش مسئولان برساند. این شبکه باید استان را در مجموع معرفی کند و ظرفیتها را اعلام کند تا بتوانیم سرمایهگذارانی را برای پیشرفت و توسعه استان جذب کنیم. خبرنگاران در برنامههای شبکه میتوانند به پتانسیلها و اقدامات انجام شده بپردازند و انتقادهای سازنده هم ارائه کنند. حرفها و انتقادهای مردم گفته و منعکس شود تا مسئولین متوجه شوند و تلاش کنند تا مشکلات را رفع کنند. رسانهها میتوانند صددرصد در توسعه استان تأثیرگذار باشند. باید برای توسعه رسانهها و اعتبارات لازم برای آنها دست در دست هم دهیم. از طرف دیگر هم با آمدن تلویزیون و پوشش آن مقامهای مسئول استان هم باید تلاش کنند تا با برگزاری همایشهای مختلف حداقل در هر ماه یک همایش و پوشش آنها در شبکهها و رسانهها به توسعه استان اقدام کنند. مانند همایش اقامه نماز که قرار است در بیرجند برگزار شود و در آن مهمانان داخلی و بینالمللی میتوانند با خراسان جنوبی از نزدیک آشنا شوند.
استان خراسان جنوبی با وجود داشتن قابلیتهای بسیار زیاد صنعتی، کشاورزی، گردشگری و موارد دیگر اما جایگاه چندانی در رسانههای سراسری و شبکههای سراسری تلویزیونی ندارد و نام آن چندان در این رسانهها که میتوانند برای توسعه استان نقش مهمی داشته باشند حضور ندارد، به نظر شما چه اقداماتی باید در این زمینه انجام شود؟
رسانههای سراسری باید به معرفی مناطق محروم و مشکلات مردم در آن مناطق هم بپردازند. از طرف دیگر لازم است شبکههای سراسری، رسانهها و نشریات سراسری هم به مناطق و استانهای محروم مثل خراسان جنوبی توجه ویژهای داشته باشند. خبرنگاران و هنرمندهای آنها به این استانها سفر کنند و از این مناطق برای شبکهها و نشریات خود گزارشهای جذاب از قابلیتها و جاذبهها و توانمندیها تهیه کنند تا این استانها هم در نشریات و شبکههای سراسری حضور بیشتری داشته باشند تا مردم مناطق مختلف کشور با این بخشهای کشور بیشتر آشنا شوند. مثلاً شبکه استانی از خبرنگاران کارکشته در شبکههای سراسری دعوت کند تا برای تهیه برنامه به سطح استان بیایند. این اقدامات در توسعه استان و توسعه رسانهای نقشی بسیار مهم خواهد داشت.