امور اجتماعی و روابط عمومی شرکت مدیریت منابع آب ایران درخصوص خبر منتشر شده با موضوع وضعیت قرمز محیط زیستی وفاجعه ای که در راه است،جوابیه ای صادر کرد.

زنده شدن تالاب بختگان نیازمند همکاری تمام نهادها و سازمان‌ها است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، امور اجتماعی و روابط عمومی شرکت مدیریت منابع آب پیرامون مطلب درج شده در خبرگزاری خانه ملت در پاسخ به مطلب مندرج به تاریخ 26/2/1400 تحت عنوان «وضعیت قرمز محیط زیستی و فاجعه‌ای که در راه است » جوابیه‌ای صادر کرده است. متن این جوابیه به شرح زیر است:

مدیر عامل محترم خبرگزاری خانه ملت

باسلام و احترام

با قدر دانی از تلاش های ارزنده جناب عالی و همکاران ارجمندتان در خبرگزاری خانه ملت در پاسخ به مطلب مندرج در آن رسانه به تاریخ 26/2/1400 تحت عنوان وضعیت قرمز محیط زیستی و فاجعه ای که در راه است(کد خبر 474810) لطفا توضیحات ذیل طبق قانون مطبوعات در آن رسانه درج شود .

  1. وزارت نیرو در راستای انجام وظایف خود و با اعتقاد به نهادینه نمودن توسعه پایدار در کشور و ایجاد زیرساخت‏ های آن همواره سعی داشته پایداری اکوسیستم ‏های آبی را در کنار اجرای طرحهای توسعه منابع آب مد نظر قرار دهد. در همین راستا و با توجه به لزوم حفاظت از محیط ‏های طبیعی به‏ ویژه اکوسیستمهای آبی با ارزش و جلوگیری از برهم خوردن تعادل طبیعی آنها، در فرایند تخصیص منابع آب سطحی، تأمین نیاز زیست‏محیطی رودخانه ‏ها و تالاب ‏ها مورد توجه بوده و پس از تأمین نیاز شرب و بهداشت نسبت به سایر مصارف در اولویت بالاتری قرار دارد. در راستای تعیین نیاز آبی زیست‏ محیطی رودخانه ‏ها و تالاب‏ ها، از سال 1387 کارگروه محیط زیست با حضور نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست، کارشناسان خبره بخش آب کشور و اساتید دانشگاهها به منظور به ‏کارگیری روشی واحد جهت تعیین نیاز زیست‏ محیطی رودخانه‏ ها در پایین‏دست طرح ‏های توسعه منابع آب و و نیاز آبی تالاب‏ ها و دریاچه‌ها‏ تشکیل و در همین راستا برای تعیین نیاز زیست‏ محیطی رودخانه‏ ها و چگونگی لحاظ آن در مدل شبیه‏ سازی حوضه‏ های آبریز جلسات متعدد کارگروه برگزار شده است. هرچند، با توجه به عدم ابلاغ این نیازها از سوی سازمان حفاظت محیط زیست (وفق وظیفه قانونی آن سازمان) نیازهای برآورده شده توسط وزارت نیرو در برنامه‏ ریزی منابع آب حوضه ‏های آبریز لحاظ شده است و نتیجه اقدامات انجام شده در قالب حجم منابع آب سطحی برنامه ‏ریزی شده برای نیازهای زیست‏ محیطی و پایداری جریان در حوضه ‏های آبریز درجه دو کشور به سازمان حفاظت محیط ‏زیست منعکس شده است.
  2. شایان ذکر است در فرآیند بهرهبرداری از طرحهای توسعه منابع آب، هر ساله با توجه به میزان حجم آب موجود در مخازن سدها و نیز پیش‏ بینی وضعیت بارش و حجم آب ورودی به آنها، برنامه منابع و مصارف سدها تدوین می‏گردد که در این فرآیند نیز رهاسازی نیاز زیست محیطی مطابق با تخصیص آب لحاظ می ‏شود. البته نباید از نظر دور داشت که با توجه به فاصله بین طرحهای توسعه منابع آب و تالابها که عمدتاً در انتهای حوضه آبریز واقع شدهاند (از جمله فاصله سد درودزن و تالاب بختگان)، تأمین نیاز زیست‏ محیطی صرفاً از طریق رهاسازی از سدها نمی‏ تواند تضمینی برای تأمین آب تالابها باشد. بنابراین، نحوه مدیریت آب رهاسازی شده از سدها برای تأمین نیاز زیستمحیطی تالاب‏ های پایین­ دست و احیای آنها یک امر فراسازمانی و بین‏ بخشی بوده و مشارکت و همکاری کلیه ارگان‏های ذی‏ربط از جمله سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت جهاد کشاورزی، استانداریها، مجلس شورای اسلامی، قوه قضاییه، مشارکتهای مردمی و سایر نهادها را میطلبد. در همین راستا ستاد ملی هماهنگی و مدیریت تالابهای کشور به ریاست معاون اول محترم رئیس جمهور و کارگروه تخصصی ذیل این ستاد تشکیل شده است که در این جلسات موضوع نیاز آبی و مشکلات و مسائل تالابها، عملکرد رهاسازی از طرحهای توسعه منابع آب در سال‌های گذشته، برنامه رهاسازی از طرحهای مذکور برای سال آبی پیش رو جهت تامین نیاز زیستمحیطی تالاب ‏ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته و می‏گیرد. همچنین نقشه ‏راه و راهبردها و برنامه عمل ملی حفاظت و احیای تالابها که توسط سازمان حفاظت محیط زیست تهیه می‏شود بایستی توسط این ستاد مورد تأیید قرار گیرد.
  3. در خصوص نیاز زیست محیطی حوضه آبریز و همچنین تالاب بختگان نیز لازم به ذکر است تغییرات اقلیمی، افزایش مصارف شرب، صنعت و کشاورزی و محدودیت منابع آبی به ویژه در دهه اخیر، مهمترین عوامل تاثیر‏گذار در ایجاد نوسان در تأمین حقابههای زیستمحیطی تالاب بختگان بوده است. وزارت نیرو با توجه به تنگناهای کمبود منابع آب در حوضه آبریز بختگان و اولویت تامین نیازهای شرب و بهداشت و در چارچوب تعهدات خود در زمینه تخصیص آب برای سایر بخش ‏های مصارف (کشاورزی و صنعت)، تلاش نموده است با توجه به لزوم حفاظت از منابع محیطی در راستای پایداری اکوسیستم ‏های آبی در فرایند تخصیص منابع آب سطحی حوضه بختگان تامین نیاز زیست‏ محیطی حوضه و تالاب گاوخونی را به مثابه مصارف اولویت ‏دار مد نظر قرار دهد.
  4. از این رو، در هر سال آبی متناسب با میزان آب ورودی به سد درودزن در برنامه منابع و مصارف سد، مقادیری برای تأمین نیاز زیست‏ محیطی حوضه و پایدار‏سازی جریان در رودخانه کُر منظور می‏ گردد. در همین راستا و نظر به کاهش نزولات جوی در سال آبی جاری به میزان بیش از 50 درصد نسبت به میانگین بلندمدت و با عنایت به مفاد سند سازگاری با کم ­آبی استان فارس در خصوص تامین سهم آب مورد نیاز بخش محیط زیست و مصوبات شورای حفاظت از منابع آب و کارگروه سازگاری با کم­ آبی استان فارس که بر رهاسازی 40 میلیون مترمکعب برای حقابه تالاب بختگان تاکید دارد، در سال آبی جاری (1400-1399) نیز بر اساس برنامه منابع و مصارف آب سد درودزن، سهم نیاز زیست­محیطی پایین­دست سد و همچنین تالاب بختگان پس از هماهنگی لازم با دستگاههای اجرایی ذی­ربط از جمله اداره محیط زیست استان، به میزان 55 میلیون مترمکعب (بیش از میزان مصوب و علی­رغم وضعیت نامطلوب آبی) رهاسازی گردیده است و در حال حاضر نیز با توجه به کاهش ذخیره مخزن سد درودزن و ضرورت تامین آب شرب و بهداشت کلان­شهر شیراز و شهر مرودشت به­ ویژه در شرایط شیوع بیماری کرونا، امکان رهاسازی آب بیشتر جهت تامین نیاز زیست محیطی تالاب بختگان میسر نبوده است./                                                                                                                                                                            پایان پیام

برچسب‌ها

آخرین اخبار