حشمت الله فلاحت پیشه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، گفت: ترکیه کشوری است که پس از یک دوره ثبات و آرامش که منجر به توسعه اقتصادی شد درگیر تنش های داخلی شده است.
نماینده مردم اسلام آباد غرب و دالاهو در مجلس شورای اسلامی، با بیان این که شورش نظامی جمعه شب که منجر به یک کودتای ناکام شد از جنبه های مختلف قابل تفسیر است ، گفت: کودتای نظامی به عنوان اقدامی علیه دموکراسی در ترکیه یا هر کشور دیگری به شدت محکوم است. ایران براساس رویکرد دموکراتیک جمهوری اسلامی کودتای ترکیه را محکوم کرده است.
وی با تاکید بر اهمیت رویکرد اردوغان در ترکیه پساکودتا گفت: نوع برخورد دولت ترکیه با کودتاچیان و منتقدان سیاسی آنکارا مسئله ای است که در آینده ترکیه تاثیرگذار خواهد بود. پیروزی خواست دموکراتیک مردم بر کودتاچیان نباید به یک سرکوب فراگیر منتهی شود.
نگرانی درباره آینده ترکیه پساکودتا
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بررسی کودتاهای معاصر نشان می دهد که پس از کودتاهای نافرجام به بهانه برخورد با کودتاچیان موجی از سرکوب شکل گرفته است.
وی در ادامه گفت: این نگرانی وجود دارد که ناکامی کودتاچیان منجر به اعدام یا بگیر و ببندهای خصمانه شود که قابل اعتنا است. نباید فراموش کرد که تنش های داخلی و جاه طلبی های سیاسی در حقیقت موجب شکل گیری فکر کودتا شد و حالا تصفیه حساب های خشن می تواند تبعات محاسبه نشده ای برجای بگذارد.
فلاحت پیشه گفت: در میان محکومیت سراسری کودتاچیان منجر به شکل گیری شبه دیکتاتوری در ترکیه شود. نباید فراموش کنیم که جرقه اختلافات از پرونده موسوم به رشوه بزرگ و فساد دولتی شکل گرفت.شفافیت دولت ترکیه موضوعی است که به عنوان ضامن اعتماد جامعه ترکیه نگاه آینده مردم این کشور را تحت الشعاع قرار خواهد داد.
جاه طلبی عثمانی گرایانه عامل بحران در ترکیه
وی خاطرنشان کرد: جاه طلبی های خارجی دولت ترکیه تحت عنوان استراتژی عثمانی گرایانه منجر به شکل گیری جنگ چندملیتی در سوریه شد.
این نماینده مجلس دهم گفت: ایجاد بحران توسط کشورهای همواره به صورت رفت و برگشت است ؛ برخی از تنش های ایجاد شده در ترکیه در حقیقت بازگشت بحران به مبداء است.
وی تاکید کرد: اقتدارطلبی عثمانی در هماهنگی با برخی کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی اقداماتی است که به نوعی داعش را تجهیز کرده است. مساله اساسی اینجاست که برخی از حامیان فعلی رویکرد ترکیه در نگاه کلان چشم دیدن ترکیه را ندارند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: دولت ترکیه باید توجه داشته باشد که تشدید برخوردها با جاه طلبی عثمانی گرایانه می تواند این کشور را در آینده با چالش های کشنده ای مواجه کند. مساله نگران کننده اینجاست که برخی از رژیم های مرتجع عرب به دنبال تجزیه ترکیه هستند./
پایان پیام