خانه ملت؛ سرویس سیاسی؛ سابقه و کارنامه دولت عربستان در دهه های اخیر همواره با مسائلی و مشکلاتی برای حاجیان مسلمان همراه بوده است، البته در دهه اخیر این معضلات به اوج خود رسیده و سوء مدیریت حکام سعودی موجب شده که در مناسک حج چه عمره و چه تمتع، آمارهای چشمگیری از فوت حاجیان به گوش برسد.
به طوری که در ایام برگزاری مناسک حج تمتع در 20 شهریور ماه سال گذشته، بار دیگر حادثه سهمگین دیگری برای حجاج به ویژه حجاج ایرانی رخ داد که در آن روز در خلال پروژه توسعه مسجدالحرام، یک دستگاه جرثقیل در محوطهٔ مسجدالحرام سقوط کرد که باعث مرگ ۱۰۷ نفر و جراحت ۲۳۸ نفر شد که در این میان ۱۵ زخمی و ۱۱ تن کشته از میان زائران ایرانی بوده است.
متأسفانه این حادثه آخرین ماجرای غم انگیز برای حجاج ایرانی نبود، بلکه پس از گذشت 12 روز از حادثه ناگوار فرودگاه جده، فاجعه منا رخ داد که در این حادثه حدود 500 نفر از حجاج ایرانی به درجه شهادت نائل شدند.
حال پس از وقوع این اتفاقات و فرار مقامات سعودی از مسئولیت و شانه خالی کردن این افراد از پیگیری حقوق حجاج، باز در چند ماه اخیر شاهد اخبار جدیدی از فوت حجاج مسلمان هستیم، که در آخرین اخبار چندین تن از حجاج پاکستانی در اثر نبود امکانات رفاهی جان خود را از دست داده اند.
حال تعدادی از نمایندگان مجلس به تشریح عملکرد دولت سعودی در برگزاری مناسک حج پرداخته اند.
مدیریت مناسک حج نیازمند تغییر و اصلاح است/عربستان با رویکرد سیاسی از زیر بار پرداخت حقوق جانباختگان منا فرار میکند
ابوالفضل ابوترابی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به سوء مدیریت دولت سعودی در مدیریت حج و فوت چندین حاجی پاکستانی در عربستان در چند روز گذشته، گفت: به طور حتم عربستان در مدیریت مناسک حج بسیار ضعیف عمل کرده است و این مسئله موجب شده که هر چند وقت یکبار شاهد بروز حوادث تلخ برای حجاج مسلمان در این کشور باشیم.
![]() |
نماینده مردم نجف آباد، تیران و کرون در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: با توجه به کارنامه ضعیف و سیاه سعودی ها در اجرای مناسک حج، قطعا مدیریت بیت الحرام و حج نیازمند تغییر و اصلاح است، تا در اینده شاهد کاهش کشته شدن حجاج در این حوزه باشیم.
وی ادامه داد: در شرایط کنونی عربستان درباره مدیریت ضعیف خود در مناسک حج به هیچ کشور و نهادی پاسخگو نیست، اما قطعا باید ساز و کاری اندیشیده شود تا سعودی ها پاسخگوی رفتار و اعمالشان در موضوع حج باشند.
این نماینده مردم در مجلس دهم، افزود: در چند ماه اخیر پس از وقوع حادثه منا، اقداماتی از سوی دستگاه ها مختلف برای پیگیری حقوق حجاج ایرانی صورت گرفته، اما سعودی ها هیچ واکنشی نسبت به این مسئله نداده اند، که این مسئله نیز نمایانگر رویکرد ضد ایرانی و ضد اسلامی عربستان است.
ابوترابی تصریح کرد: عربستان، ایران را به داشتن رویکرد سیاسی در موضوع حج متهم می کنند، اما سعودی ها خود منشأ سیاسی کاری در مسئله حج هستند و تمام مسائل حتی پرداخت حقوق جانباختگان منا را با این نگاه دنبال می کنند.
عربستان کفایت لازم را برای مدیریت مناسک حج ندارد/سعودیها باید ساز و کار لازم را برای حفظ امنیت حجاج ایجاد کند
محمد مهدی برومندی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به سوء مدیریت دولت سعودی در مدیریت حج و فوت چندین حاجی پاکستانی در عربستان در چند روز گذشته، گفت: عربستان با عملکرد بسیار منفی و نگران کننده در میان کشورهای اسلامی، نشان داد که کفایت لازم را برای مدیریت مناسک حج ندارد.
![]() |
نماینده مردم مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: در سال گذشته اقلب کشورهای اسلامی در مناسک حج دچار مشکل جدی شدند و هزاران حاجی در مکه جان خودشان را از دست دادند.
وی گفت: به طور حتم کشور میزبان باید ساز و کار لازم را برای مدیریت مناسک حج و حفظ امنیت حجاج ایجاد کند، همچنین توجه به حسن بی طرفی خارج از نگاه های سیاسی باید در دستور کار سعودی ها باشد.
برومندی افزود: متأسفانه به علت وجود نگاه افراطی و نگاه غیرمنصفانه از سوی مقامات سعودی، همواره مناسک حج دچار مشکل شده و رویکرد سعودی ها به عنوان میزبان خانه خدا نسبت به بسیاری از کشورهای اسلامی خصمانه و ظالمانه است. به نحوی که عربستان برای مناسک امسال مانع از حضور حجاج بسیاری از کشورها از جماه ایران شده است.
این نماینده مردم درمجلس دهم، ادامه داد: در شرایط کنونی عربستان درگیری مسائل مختلف منطقه ای از جمله بحران یمن، عراق و سوریه شده و این مسئله موجب شده که تمرکز و نیروی انسانی کافی برای خدمات دهی به حجاج را نداشته باشد.
وی گفت: به نظر من بهترین راه کار برای برگزاری مناسک حج، ورود سازمان همکاری کشورهای اسلامی به این موضوع است تا این مناسک تحت مدیریت تمام کشورها برگزار شود. تا روند خطا و نادرست عربستان اصلاح شود.
تلاش سعودی ها برای بین المللی نشدن حادثه منا/حضور عربستان در میز مذاکره، حداقل نتیجه پیگیری های بین المللی
حشمت الله فلاحت پیشه در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در این رابطه، گفت: سعودی ها از تمام ابزارها و نفوذهای مالی، سیاسی استفاده می کنند تا موضوع حج و حادثه منا بین المللی نشود.
![]() |
نماینده مردم اسلام آباد غرب و دالاهو در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: در شرایط کنونی مسئولان سازمان حج و زیارت دو مسئولیت بسیار مهم برعهده دارند، نخستین مسئولیت در حوزه معنوی نسبت به دینی است که به بازماندگان حادثه منا، آیندگان و امت اسلامی دارند، از این رو مسئولان کشورمان در قالب دیپلماسی عمومی باید این مسائل را پیگیری کنند.
وی گفت: از طرف دیگر دیگر اگر بتوانیم حکمی را که تبدیل به رویه حقوقی بشود، را از نهادهای بین المللی اخذ کنیم، آن وقت این مسئله آثار مثبت بسیاری را برای کشور به دنبال دارد.
فلاحت پیشه تصریح کرد: یکی دیگر از موضوعات احقاق حقوق جانباختگان حادثه منا است، که مسئولان کشور برای تحقق این حقوق تلاش کنند و این فشارهای جمهوری اسلامی موجب می شود که حداقل سعودی ها برای بین المللی نشدن این موضوع، به پای میز مذاکره بیایند و حق و حقوق قربانیان منا را بدهند./
پایان پیام