خبرگزاری خانه ملت، سرویس سیاسی؛ احمد خزائی؛ تهیه لایحه جامع نظام انتخابات کشور در وزارت کشور آغاز شده بود که بر طبق آخرین اخبار هم اکنون در کمیسیون سیاسی و دفاعی دولت در حال بررسی است. تهیه این لایحه در عرصه انتخابات برای نهادهایی که چشم انتظار آن هستند از اهمیت بالایی برخوردار است. نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اعضای کمیسیون شوراها به عنوان کمیسیون تخصصی مربوطه، همواره پیگیر ارائه این لایحه از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی بودند که معمولا دولت بیان میکرد تا زمانی که سیاست های کلی انتخابات از سوی رهبری معظم انقلاب ابلاغ نشود، نمی توان این لایحه را به مجلس ارائه کرد.
ابلاغ سیاست های کلی انتخابات از سوی مقام معظم رهبری در هفته جاری، سبب شد تا نمایندگان با جدیت بیشتری پیگیر نهائی شدن این لایحه در دولت شوند. رئیس کمیسیون شوراها مانند سایر نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواستار ارائه هر چه سریعتر لایحه جامع نظام انتخابات از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی شوند.
سخنگوی دولت نیز پس از این، عنوان کرده است که هر چه سریع تر این لایحه به مجلس ارائه میشود. معاون پارلمانی رئیس جمهور نیز بیان کرده است که مراحل نهایی لایحه جامع نظام انتخابات در دولت در حال سپری شدن است. با توجه به ابلاغ سیاست های کلی انتخابات، وزیر کشور بیان کرده است که لایحه جامع نظام انتخابات با سیاست های کلی انتخابات که از سوی رهبری معظم انقلاب ابلاغ شده است، تطبیق داده خواهد شد و پس از آن به مجلس شورای اسلامی ارائه میشود. از آنجائی که وزارت کشور از بخش اعظم مفاد سیاست های کلی انتخابات که در مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال بررسی بود، در حین تهیه لایحه جامع نظام انتخابات مطلع بوده است، گمان میرود که پروسه تطبیق لایحه جامع نظام انتخابات با سیاستهای کلی انتخابات به زمان زیادی نیاز نداشته باشد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اعضای کمیسیون شوراها نیز آمادگی خود را برای تهیه دقیق و سریع لایحه جامع نظام انتخابات را اعلام کردهاند. نمایندگان مجلس شورای اسلامی امیدوارند تا پیش از آغاز زمان ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا این لایحه در مجلس شورای اسلامی مصوب شود و در سال آینده انتخابات بر اساس قانونی جامع برگزار شود.
مقیمی: تعیین شاخص برای تشخیص رجل سیاسی در لایحه جامع نظام انتخابات/ وزیر کشور تحت نظر هیئت عالی انتخابات مسئول برگزاری انتخابات است
محمد حسین مقیمی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با بیان اینکه لایحه جامع نظام انتخابات در کمیسیون سیاسی و دفاعی دولت در حال بررسی است، اظهار داشت: پس از تصویب در کمیسیون، این لایحه به صحن علنی دولت میرود و بعد از آن به مجلس ارائه میشود.
قائم مقام وزیر کشور بیان اینکه زمان دقیق ارائه لایحه به مجلس مشخص نیست، بیان کرد: از آن جائی که در گذشته سیاست های کلی انتخابات در مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شده و ما نیز در جریان آن بودهایم، سعی شده تا در چهارچوب سیاست های کلی انتخابات این لایحه را تهیه کنیم.
وی با اشاره به اینکه درصد بالایی از اشکالاتی که در قانون انتخابات در زمینه اجرا، نظارت، بحث های مالی و تخلفات وجود داشت، سعی شده تا این مشکلات رفع شود، ادامه داد: نزدیک کردن قوانین متعدد انتخابات، عدالت در استفاده از امکانات، صیانت از رای مردم و اینکه چه شاخصه هایی باید ملاک بررسی صلاحیت ها باشد نیز از دیگر موضوعاتی است که در این لایحه به آن توجه شده است.
![]() |
مقیمی با اشاره به اینکه باید مشخص شود، چه شاخصهایی باید ملاک تشخیص رجل سیاسی و مدیر و مدبر بودن است، متذکر شد: در لایحه جامع نظام انتخابات سعی شده تا شاخصهایی مشخص شود.
وی با بیان اینکه تا کنون وزیر کشور مسئول برگزاری انتخابات بوده است، ادامه داد: طبق لایحه جامع نظام انتخابات باز هم وزیر کشور مسئول برگزاری انتخابات است ولی زیر نظر هیئت عالی انتخابات فعالیت می کند که از سه قوه و نهادهای مردمی نیز اعضایی در این هیئت حضر دارند.
قائم مقام وزیر کشور سعی کرده ایم سیاست های کلی انتخابات را در لایحه جامع نظام انتخابات لحاظ کنیم، گفت: اگر مواردی نیز تغییر کرده باشد می توانیم در کمیسیون آن ها را اصلاح کنیم.
کولیوند: الزام دولت به ارائه لایحه جامع نظام انتخابات به مجلس طی یک ماه آینده
محمدجواد کولیوند در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در خصوص تهیه لایحه جامع نظام انتخابات، اظهار داشت: وزارت کشور این لایحه را به دولت برده و از طرف دیگر سیاستهای کلی انتخابات نیز توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شده است.
نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: دولت باید یکبار دیگر لایحه جامع نظام انتخابات را با سیاست های کلی انتخابات تطبیق دهد و مواردی که نیاز به اصلاح دارد را اصلاح کند، سپس لایحه را به مجلس ارائه دهد.
![]() |
رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور ادامه داد: تاکید ما بر این است که حداقل ظرف یکماه آینده این لایحه را به مجلس ارائه کنند تا بتوانیم از این لایحه درانتخابات سال 96 استفاده کنیم.
کولیوند در خصوص جرئیات لایحه نظام جامع انتخابات، گفت: در این لایحه مجریان و ناظرین مشخص شده است، همچنین در خصوص متخلفین و هزینه های تبلیغاتی نیز موضوعاتی مطرح شه است. رعایت حق الناس، ممنوعیت ورود دستگاه های نظامی، انتظامی و امنیتی به انتخابات نیز از دیگر موضوعات مورد توجه در لایحه جامع نظام انتخابات است.
جلودار زاده: تقویت احزاب باید اولویت دولت در لایحه جامع نظام انتخابات باشد/ اما و اگرهای موضوع مدرک تحصیلی در شرایط کاندیداتوری برای مجلس
سهیلا جلودارزاده در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در خصوص تهیه لایحه جامع نظام انتخابات در هیئت دولت، اظهار داشت: در کشور ما تقریبا هر دو سال یکبار انتخابات برگزار می شود و در برخی موضوعات ایرادات زیادی نیز وارد بوده است.
نمیانده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس درمجلس شورای اسلامی بیان کرد: برخی از مواقع موضوعات مرتبط با انتخابات به بحران های اجتماعی هم منجر شده است.
نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اداره خردمندانه کشور ایجاب میکند که آسیب شناسی انجام شود و این آسیب شناسی منجر به تدوین یک قانون متقن شود تا مشکلات را حل کند و این همه اختلاف نظر وجود نداشته باشد.
![]() |
جلودارزاده متذکر شد: تهیه قانونی جامع در خصوص انتخابات سبب میشود تا تلاشهای پراکنده با کثرت کاندیداها را شاهد نباشیم، زیار هر چقدر کاندیداها بیشتر شود، تلاشهای پراکنده در انتخابات نیز بیشتر میشود.
وی با بیان اینکه وقتی میزان خاصی از تحصیلات را برای کاندیداتوری در انتخابات مجلس اعلام میکنند، باقی موضوعات نادیده گرفته می شود، افزود: برخی افراد گمان میکنند تنها با کسب مدرک تحصیلی مورد نظر، میتوانند به عنوان نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی فعالیت کنند که این موضوع سبب می شود، کارآمدی این نهاد که باید اقتدار مطلوب را برای مردم ایجاد کند، کاهش دهد.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در خصوص لزوم توجه به تقویت احزاب در لایحه جامع نظام انتخابات، گفت:امیدوارم دولت به طور واقعی به این موضوع توجه کند و به احزاب که از ابزار ضروری و الزامات دموکراسی هستند توجه خاصی داشته باشد. اگر دولت به احزاب توجه لازم را نداشته باشد، مجلس باید به آن توجه ویژه کند.
ملکشاهی راد: دولت با قید یک فوریت لایحه جامع نظام انتخابات را تقدیم مجلس کند/ لزوم تصویب قانون جامع تا پیش از شروع ثبت نام های انتخابات ۹۶
محمدرضا ملکشاهی راد در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در خصوص لایحه جامع نظام انتخابات، اظهار داشت: سیاستهای کلی انتخابات از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده این سیاستهای ابلاغی بسیار جامع هستند و تمام موضوعات انتخاباتی در آن مورد توجه قرار گرفته است.
نماینده مردم خرم آباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اشکالاتی همیشه در انتخابات وجود داشته است، بیان کرد: از ابتدای انقلاب تاکنون اگر روند سیاست های انتخاباتی را مشاهده کنیم مشخص می شود که سیاست ها تکمیلی بوده است.
عضو کمیسیون عمران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه زمانی برای شوراها و ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و خبرگان 4 انتخابات جداگانه را برگزار می کردیم، ادامه داد: برگزار کردن هرسال یک انتخابات، هزینه هایی را برای کشور به وجود می آورد.
![]() |
ملکشاهی راد با بیان اینکه با تجمیع انتخابات موضوع هزینه ها نیز مرتفع شد، متذکر شد: هر دو سال یکبار انتخابات ریاست جمهوری و شوراها همزمان و انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان نیز به طور برگزار میشود که این تجمیع انتخابات هزینه ها را کاهش میدهد.
وی با بیان اینکه موضوعات ریز و درشتی در انتخابات باقی مانده که آزار دهنده بود، افزود: پول هایی که مشخص نیست از چه منابعی در انتخابات هزنیه ها می شود از جمله موضوعات مهم است، زیرا این هزینهها موثر است. همچنین تخریبها و آغاز تبلیغات پیش از زمان قانونی آن نیز آزار دهنده است، که تمام این مسائل در سیاست های کلی ابلاغ شده از سوی رهبری معظم انقلاب مورد توجه قرار گرفته است.
نماینده مردم خرم آباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت با اطلاع از این مسائل باید هر چه سریعتر لایحه ای که سیاست های کلی انتخابات در آن دیده شده باشد را به مجلس شورای اسلامی ارائه کند، گفت: دولت نباید دست روی دست بگذارد، زیرا انتخابات شوراها و ریاست جمهوری که از اهمیت بالایی برخوردار هستند، در سال 96 باید برگزار شوند.
ملکشاهی راد با بیان اینکه خیلی خوب است که در 2 انتخابات بزرگ سال 96 از سیاست های کلی کلی بهره مند شویم، گفت: دولت با قید یک فوریت لایحه جامع انتخابات را تقدیم مجلس کند و نمایندگان مجلس نیز در فرصتی آن را بررسی کنند تا قبل از ثبت نام انتخابات 96 شوراها و ریاست جمهوری به تصویب برسد.
کاظمی: انتفای استانی شدن انتخابات مجلس پس از ابلاغ سیاست های کلی انتخابات
سید حمیدرضا کاظمی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در خصوص لایحه جامع نظام انتخابات، اظهار داشت: با توجه به ابلاغ سیاست های کلی انتخابات از سوی مقام معظم رهبری، ما از طریق وزارت کشور و دولت که پیگیری می کردیم که بایستی لایحه به مجلس ارائه شود، که می گفتند ما منتظر ابلاغ سیاستهای کلی انتخابات از سوی مقام معظم رهبری شود.
نماینده مردم پلدختر در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: دولت در حال حاضر بایستی ارائه لایحه جامع نظام انتخابات تسریع کند، زیرا لایحه آماده است، بیان کرد: تنها باید لایحه را با سیاست های کلی انتخابات به عنوان سند بالا دستی تطبیق دهند.
![]() |
نایب رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجلس برای رسیدگی سریع آمادگی دارد تا این لایحه به انتخابات سال 96 برسد، ادامه داد: باید اشکالات و ایراداتی که در قوانین انتخابات گذشته وجود داشته در لایحه جدید با تطبیق سیاستهای کلی انتخابات بر طرف شود.
کاظمی با بیان اینکه در سیاستهای کلی انتخابات که ابلاغ شد، مقرر شده تا انتخابات تجمیع شود، متذکر شد: در لایحه حتما باید به این توجه شود که هر 2 سال یکبار انتخابات ریاست جمهوری و شوراها و از طرف دیگر انتخابات مجلس و خبرگان نیز با هم برگزار شوند.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی گفت: با نگاهی به بند یک سیاستهای کلی انتخابات می توان گفت که استانی شدن انتخابات مجلس منتفی شده است.
حسینی کیا: سیاستهای کلی انتخابات بر نظارت استصوابی شورای نگهبان تاکید دارد/ لزوم شفافیت در مواضع سیاسی و منابع مالی گروههای حاضر در انتخابات
سیدجواد حسینیکیا در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با بیان اینکه رهبری معظم انقلاب با ابلاغ سیاست های کلی انتخابات به نکات کلیدی اشاره کرده اند، اظهار داشت: شفافیت مالی در انتخابات یکی از نکات مهم است، زیرا برخی از افراد هزینه های کلانی را انجام می دهند که بعد از تصدی مناصب، باید آن هزینه ها را جبران کنند که این روند، آسیب های جدی را ایجاد میکند.
نماینده مردم سنقر و کلیایی با بیان اینکه یکی از دیگر نکات مورد تاکید سیاست های کلی انتخابات، عدالت و استفاده برابر از منابع ملی و دولتی است، بیان کرد: در برخی از مواقع، جناحی که حاکم است همه امکانات را تجمیع می کند که این موضوع طرف های مقابل را متضرر می کند.
![]() |
عضو هیئت رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در سیاست های کلی، انتخابات یک فرآیند دیده شده و در این فرآیند است که شورای نگهبان حرف اول و آخر را می زند که این موضوع بر نظارت استصوابی شورای نگهبان از ابتدا تا انتها تاکید دارد.
حسینی کیا با اشاره به اهمیت زمان بندی در اقدامات شورای نگهبان در امر انتخابات، متذکر شد: اقدامات شورای نگهبان باید در جدول زمانی مشخصی انجام شود.
وی افزود: افرادی که در انتخابات نامزد میشووند، باید بدانند که اختیارات آن ها در صورت کسب آرا لازم تا چه میزانی است و در حوزه اختیارات خود سخن بگویند.
نماینده مردم سنقر و کلیایی با بیان اینکه فردی که به مجلس شورای اسلامی و نهاد قانونگذاری راه مییابد باید بداند قانونگذار، مجری نیست، گفت: این یکی از نکات کلیدی است که در سیاست کلی انتخابات به آن اشاره شده است.
حسینی کیا گفت: گروههایی که در انتخابات شرکت دارند یا اینکه از کاندیدایی حمایت میکنند باید از حیث مواضع سیاسی و منابع مالی، شفافیت داشته باشند.
حسین زاده: مکمل اصلاح قانون انتخابات، ایجاد احزاب فعال است/ کثرت ثبت نام در انتخابات هزینه هایی را برای کشور به دنبال دارد
عبدالکریم حسین زاده در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در خصوص تهیه لایحه جامع نظام انتخابات در دولت، اظهار داشت: سیاست های کلی انتخابات که توسط رهبری ابلاغ شده است را می توان نقشه راه خوبی تلقی کرد. هرکدام از موارد 18 گانه میتواند سرفصل خوبی اصلاح قانون انتخابات باشد.
نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نفس پیشگام شدن دولت برای تهیه لایحه جامع نظام انتخابات نکته مثبتی است، بیان کرد: مهم است که این لایحه سریع تر به مجلس ارائه شود تا در انتخابات ریاست جمهوری و شوراها ملاک عمل قرار بگیرد.
![]() |
عضو کمیسیون عمران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید از تجربه بسیاری از کشورها که در این زمینه پیشرفت کردهاند با انجام مطالعات تطبیقی استفاده کنیم تا بسیاری از مشکلات حل شود، ادامه داد: در انتخابات مجلس شورای اسلامی با حجم بالای کاندیداها مواجه می شویم که هم میتوان گفت به لحاظ نشاط سیاسی موضوع مثبتی است، اما از سوی دیگر هزینه هایی را برای جامعه به دنبال دارد.
حسین زاده با بیان راهکاری برای ایجاد محدودیت در مسیر ثبت نام بیش از حد کاندیداها، متذکر شد: بعضی از کشورها حد نصاب کسب آرا را ملاک قرار میدهند که اگر کاندیدایی نتواند آن حد از آرا را کسب کند، باید مبلغ نقدی را پرداخت کند.
وی افزود: لازم است یک سری از ابزارهای انتخاباتی برای شفاف سازی مالی و انتخاباتی به کار گرفته شود و نتایج مفیدی را به دنبال داشته باشد.
نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فرایند اصلاح انتخابات را به نفع کشور می دانم، گفت: باید توجه داشت گه تا زمانی که احزاب پویا نداشته باشیم نمی توانیم به اهداف انتخاباتی خود برسیم.
حسین زاده با بیان اینکخ تکثر کاندیدا و هزینههای انتخاباتی بالا به دلیل عدم وجود احزاب فعال است، بیان کرد: وجود احزاب می تواند به تغییرات قانونی در انتخابات کمک کند.
وی با بیان اینکه وقتی که حزب شکل میگیرد اندیشه سیاسی خود را تا پایین ترین سطح جامعه ترویج میکند، متذکر شد: با وجود احزاب فعال تصمیم گیری برای تمام جناح های سیاسی می تواند کارآمد و سازمان یافته باشد و تنش ها را نیز کاهش میدهد و روند اتخابات نیز شفاف تر میشود.
نماینده مردم نقده و اشنویه با بیان اینکه مکمل اصلاح قانون انتخابات، در کنار انتخابات االکترونیکی و شفاف سازی هزینه های انتخاباتی، ایجاد احزاب فعال است، گفت: وجود احزاب فعال حتی در حوزه پارلمان محلی و شورای شهر لازم است. باید به دنبال انسجام ملی باشیم تا شاهد چند قطبی شدن جامعه نباشیم. باید همه جوانب را ببینیم تا بتوانیم یک نگاه جدید و کارآمد به این موضوع داشته باشیم.
مفتح: لزوم توجه به شفاف سازی هزینه های انتخاباتی در لایحه جامع نظام انتخابات
محمدمهدی مفتح در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در خصوص بررسی لایحه جامع نظام انتخابات در هیئت دولت، اظهار داشت: برای تحقق اهدافی که در این لایحه مشخص شده است، باید مسیر مشخصی تعیین شود.
نماینده مردم تویسرکان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: دولت باید لایحه را تحویل دهد تا مشخص شود موضوعاتی مانند الکترونیکی شدن انتخابات و شفاف سازی هزینه های انتخاباتی به چه نحوی قرار است که انجام میشود.
![]() |
سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگر دولت لایحه را ندهد مجلس باید طرحی را تهیه کند.
مفتح در خصوص اهمیت تهیه لایحه جامع نظام انتخابات توسط دولت، متذکر شد: ارزیابی من از تهیه لایحه جامع نظام انتخابات مثبت است و لازم میدانم که این لایحه تهیه شود.
وی با تاکید بر اینکه سرنوشت هزینههای تبلیغاتی کاندیداها باید مشخص شود، افزود: شفاف سازی هزینه های انتخاباتی باید در لایحه جامع نظام انتخابات باید مورد توجه قرار گیرد.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اشاره به ابلاغ سیاست های کلی انتخابات از سوی مقام معظم رهبری، گفت: با وجود ابلاغ سیاستهای کلی انتخابات توسط مقام معظم رهبری، لازم است که مسیر تحقق این سیاست های کلی مهیا شود./
پایان پیام