نمایندگان مجلس معتقدند ترامپ نمی‌تواند بدون درنظر گرفتن رأی کنگره تحریم جدیدی علیه ایران وضع کنداما در وضعیت"شرایط اضطراری علیه ایران" موضوع متفاوت است.

خبرگزاری خانه ملت، گروه سیاسی؛ بعد از تصویب برجام شرکت‌های اروپایی به دنبال فرصت‌های اقتصادی در ایران هستند در حالی که شرکت‌های آمریکایی در این خصوص عملکرد متفاوتی دارند چرا که این کشور همچنان تحریم‌هایی برای جلوگیری از تجارت شرکت‌های این کشور با ایران باقی گذاشته است و به نظر می‌رسد لغو این تحریم‌ها به زودی میسر نیست. از طرف دیگر وعده‌های انتخاباتی ترامپ ابهام و بلاتکلیفی شرکت‌هایی که به دنبال تجارت با ایران هستند را افزایش داده است.

ولید فارس مشاور امور خاورمیانه ترامپ نیز پیش از برگزاری انتخابات آمریکا در گفتگویی گفته بود نامزد جمهوری خواهان در صورتی که رئیس جمهور شود، تحریم های جدیدی را علیه ایران اعمال خواهد کرد تا تهران به تغییر رویه خود مجبور شود، برای این که حجم مخاطرات حکومت ایران را می بیند.

دونالد ترامپ آمریکا 3406752/22/2016 1:54:56 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/02/201602106956240892_Thum.jpgدونالد ترامپ آمریکا
دونالد ترامپ آمریکا

حال بعد از مشخص شدن نتیجه انتخابات و پیروزی ترامپ سوالی که پیش می آید این است که آیا وی به تنهایی این قدرت اجرایی را دارد که تحریم های جدیدی را بدون در نظر گرفتن رأی کنگره علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کند یا حتما باید کنگره در این خصوص دخیل باشد.

البته اکثریت کنگره آمریکا را جمهوری خواهان تشکیل می دهند که همراه با ترامپ به شدت مخالف توافق هسته ای بوده و دائما به دنبال وضع تحریم جدید علیه ایران هستند. با این حال میزان قدرت اجرایی دونالد ترامپ طبق قوانین ایالات متحده آمریکا همچنان قابل بحث است.

برخی نمایندگان مجلس نیز در گفت و گوهایی جداگانه که با خانه ملت داشتند بر این اعتقاد بودند که اگرچه برخی رؤسای جمهور آمریکا تصمیمات یک‌جانبه و خودمحورانه گرفته‌اند اما طبق قوانین این کشور، رؤسای جمهور باید در چارچوب قانون و با اجماع کنگره حرکت کنند و برخی دیگر از نمایندگان نیز بر این باورند که رؤسای جمهوری آمریکا در شرایط خاصی همچون «وضعیت اضطراری سالانه علیه ایران» یا در صورت صدور فرمان اجرایی می تواند تحریم جدیدی را بدون در نظر گرفتن رأی کنگره و به صورت یکجانبه علیه ایران وضع کند. مشروح این گفتگوها را در ادامه می خوانید:

نقوی حسینی: توانایی ترامپ برای صدور فرمان اجرایی جهت اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران

سیدحسین نقوی حسینی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت درخصوص قدرت تصمیم گیری شخص ترامپ بدون در نظر گرفتن نظرات کنگره در وضع تحریم‌های جدید علیه ایران، گفت: رئیس جمهور آمریکا اختیارات گسترده دارد و می تواند فرمان های اجرایی صادر کند و در این فرمان های اجرایی می تواند توقف تحریمی را اعلام و یا اعمال محدودیت جدید کند.

نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی بر همین اساس تصریح کرد: لازم است کنگره در خصوص وضع تحریم های جدید علیه ایران و یا هر کشور دیگری ارائه نظر کند اما رئیس جمهور آمریکا نیز قادر است محدودیت هایی همچون تحریم را از طریق فرمان اجرایی، اعمال کند.

سید حسین نقوی حسینی 34067511/9/2016 12:31:59 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/11/201611107498512025_Thum.jpgمجلس شورای اسلامی
سید حسین نقوی حسینی

وی در ادامه با یادآوری این مطلب که باید اظهارات ترامپ یا هر کاندیدای دیگری را در سه مقطع مختلف و با توجه به مقتضیان آن زمان بررسی کرد، گفت: زمان انتخابات اظهارنظرها برای کسب رأی بسیار مختلف است و اصلا نمی توان بر اساس آن پیش بینی کرد که در آینده چه اتفاقی می افتد.

نقوی حسینی ادامه داد: مقطع دوم زمانی است که رئیس جمهور آمریکا انتخاب شده و تا بر مسند ریاست جمهوری بنشیند مدت زمانی را در اختیار دارد که در این دوران نیز مشاوران وی اظهارنظرهایی دارند و برنامه هایی را اعلام می کنند.

وی با اشاره به مقطع سوم گفت: این مقطع از زمانی است که ترامپ به عنوان رئیس جمهور رسمی آمریکا کار خود را آغاز می کند و اجرای و عملیات کاری وی ملاک قضاوت است.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پایان با بیان اینکه ترامپ و تیم او منافع ملی خود را در نظر گرفته و فضای جهانی را مطالعه می کنند، خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی نیز استراتژی شفاف و روشنی دارد از طرف دیگر برجام هم خیلی منافعی برای ما نداشته و حتی اگر آن را پاره کنند اتفاقی نمی افتد چون ضرری برای ما ندارد و ما هم طبق فرموده مقام معظم رهبری آن را آتش می زنیم.

صفاری نطنزی: تشریح مرز اختیارات رییس جمهور آمریکا برای وضع تحریم علیه ایران؛ترامپ برای وضع تحریم جدید علیه ایران نیاز به همراهی کنگره آمریکا دارد

مرتضی صفاری نطنزی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در خصوص قدرت اجرایی شخص ترامپ برای وضع تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران بدون درنظر گرفتن رأی کنگره این کشور، گفت: طبق قوانین ایالات متحده، حتما باید پیشنهاد تحریم‌ها علیه ایران در کنگره تصویب شود به خصوص اگر بار مالی برای این کشور داشته باشد.

نماینده مردم نطنز و قمصر در مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به اینکه اکثریت کنگره آمریکا را جمهوری‌خواهان تشکیل می‌دهند، اظهار داشت: باید دید ترامپ تا چه اندازه می‌تواند کنگره این کشور را در وضع تحریم‌ها علیه ایران با خود همراه کند.

مرتضی صفاری نطنزی 34067511/7/2016 5:38:50 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/11/201611108118021299_Thum.jpg
مرتضی صفاری نطنزی

وی افزود: دونالد ترامپ جمهوری‌خواه در دوران تبلیغات پیش از انتخابات آمریکا، سخنرانی‌های زیادی مبنی بر ایجاد دردسر برای جمهوری اسلامی ایران از طریق تغییر در بندهای برجام و وضع تحریم‌های جدید علیه کشورمان داشت اما ممکن است در مرحله اجرا آنها را عملیاتی نکند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: با بررسی وضعیت ترامپ بعد از برگزاری انتخابات، می توان به این جمع بندی رسید که وی از موضع شعارهای تبلیغاتی خود عقب‌نشینی کند و به همان خشونت علیه ایران دست به کاری نزند.

نوریان: وضع تحریم‌های جدید علیه ایران نیاز به اجماع رئیس‌جمهور با کنگره آمریکا دارد

اردشیر نوریان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت درخصوص قدرت اجرایی شخص ترامپ برای وضع تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران بدون در نظر گرفتن رأی کنگره ایالات متحده، گفت: کشور آمریکا ساختاری دارد که افراد باید در چارچوب آن حرکت کنند.

نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه رئیس جمهور آمریکا نمی تواند در خصوص وضع تحریم ها به تنهایی تصمیم گیری کند، یادآور شد: اگرچه نمونه هایی وجود دارد که رؤسای جمهوری در آمریکا بودند که تصمیمات یک جانبه و خودمحورانه گرفتند اما طبق قوانین آمریکا، رؤسای جمهور این کشور باید در چارچوب قانون و با اجماع کنگره حرکت کنند.

اردشیر نوریان 3406756/29/2016 3:52:37 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/06/201606104428701661_Thum.jpgاردشیر نوریان
اردشیر نوریان

وی با اشاره به نظام قوی حزبی در ایالات متحده آمریکا، خاطرنشان کرد: طبیعتا کنگره که دارای اکثریت جمهوری‌خواه است با دونالد ترامپ که به عنوان کاندیدای این حزب در عرصه ریاست جمهوری آمریکا وارد، شد همراهی می کند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: باید منتظر بمانیم تا ببینیم فضای نمیاندگان کنگره و سنا بعد از انتخاب ترامپ نسبت به وی چگونه خواهد بود و آیا منافع آمریکا را در تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران می بینند یا خیر.

ابوترابی: ۲۵ طرح علیه ایران در کنگره آمریکا آماده بررسی است/ امکان تحریم جمهوری اسلامی ازسوی ترامپ در «وضعیت اضطراری علیه ایران»

ابوالفضل ابوترابی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت درخصوص قدرت اجرایی شخص رئیس جمهور آمریکا در وضع تحریم علیه جمهوری اسلامی بدون در نظر گرفتن رأی کنگره این کشور، گفت: مصوبات آمریکا در صورتی قابل اجراست که رئیس جمهور آن را امضا کند و در کنار آن می تواند این مصوبات را وتو نیز کند چنانچه اوباما نیز گاهی از این حق خود در کنگره استفاده می کرد.

نماینده مردم نجف آباد در مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر 25 طرح ضد جمهوری اسلامی ایران در کنگره آمریکا آماده بررسی است، عنوان کرد: اگر ترامپ با کنگره همراهی کند و این مصوبات را مسلسل وار به تصویب برسانند هم تحریم ها علیه جمهوری اسلامی شدیدتر می شود و هم برای ما دردسر ایجاد می کند.

ابوالفضل ابوترابی 3406756/21/2016 11:34:37 AMhttp://media.icana.ir/Image/2016/06/201606109976416511_Thum.jpg
ابوالفضل ابوترابی

وی افزود: از سوی دیگر رئیس جمهور آمریکا نیز می تواند در زمان خاصی که هر سال تحت عنوان «وضعیت اضطراری علیه ایران» شکل می گیرد پیشنهادی برای تحریم علیه ایران بدهد که این نظر بدون رأی کنگره حالت اجرایی می گیرد.

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی در پایان با بیان اینکه به طور کل حضور جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در رأس دولت آمریکا تفاوتی برای جمهوری اسلامی نمی‌کند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر اکثریت کنگره آمریکا جمهوری خواه هستند و رئیس جمهوری نیز جمهوری خواه است که بهتر با آنها همراهی می کند.

تجری: حقوق داخلی آمریکا مانع تصمیم‌گیری یکجانبه ترامپ در وضع تحریم علیه جمهوری اسلامی می‌شود

فرهاد تجری در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در خصوص قدرت اجرایی شخص ترامپ برای اعمال تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران، گفت: تصمیمات رئیس جمهور جدید آمریکا در قالب ها و شکل های مختلفی می تواند اثرگذار باشد اما با توجه به حقوق داخلی کشور آمریکا که یک ساختار قانونی دارد دولتمردان جدید به راحتی نمی توانند قوانین آن را نقض کنند.

نماینده مردم قصرشیرین و سرپل‌ذهاب در مجلس شورای اسلامی در ادامه با تأکید بر اینکه برجام در ابعاد بین المللی یک تعهدنامه چندجانبه است، تصریح کرد: شورای امنیت سازمان ملل نیز برجام را به عنوان سند پذیرفته لذا پشتوانه قوی دارد و به راحتی قابل عدول برای اعضا نیست که بخواهند انفرادی آن را زیر پا بگذارند.

فرهاد تجری 3406756/8/2016 5:34:49 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/06/201606102971587592_Thum.jpg
فرهاد تجری

وی ادامه داد: رفتار دولتمردان آمریکایی چندان با ثبات و عقلانی دیده نمی شود و بر اساس احساسات هم تصمیم گیری می کنند.

نایب رئیس کمیسیون اصل نودم قانون اساسی مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: اگر ترامپ بخواهد برجام را نقض کرده یا تحریم جدیدی علیه جمهوری اسلامی ایجاد کند، حقانیت جمهوری اسلامی ثابت می شود و اگر آن را نقض هم نکند باز هم جمهوری اسلامی در این خصوص برده است.

رضایی: کاخ سفید مانع تصمیم‌گیری‌های هیجانی ترامپ در حوزه سیاست خارجی می‌شود

محمدابراهیم رضایی در گفت و گو با خبرگزاری خانه ملت درخصوص میزان قدرت اجرایی شخص ترامپ برای تحریم ایران، گفت: در کشور آمریکا رئیس جمهور قدرت زیادی دارد و ساختار به گونه ای است که می تواند چنین تصمیم هایی بدون در نظر گرفتن کنگره بگیرد.

نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه ترامپ از لحاظ سیاسی شخصیت پخته ای نیست، عنوان کرد: ترامپ فردی است که تصمیمات هیجانی می گیرد اما به نظر نمی رسد ساختار کاخ سفید و مشاوران وی به گونه ای باشد که مانع تصمیم گیری های هیجانی و پر خسارت وی شود.

ابراهیم رضایی 3406757/4/2016 1:59:51 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/07/201607102758757007_Thum.jpgابراهیم رضایی
ابراهیم رضایی

وی افزود: تصمیم هایی که ترامپ در حوزه سیاست خارجی مد نظر دارد برای ایالات متحده پرخسارت است و اگر مانع اجرای برجام شود هزینه زیادی برای آنها خواهد داشت و اعتبار بین المللی آمریکا را زیر سوال می برد ضمن اینکه هم پیمانان اروپایی با او همراهی نمی کنند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پایان درخصوص نوع همکاری اروپا با آمریکایی ها خاطرنشان ساخت: این پتانسیل در اروپایی ها وجود دارد و بستر آن نیز فراهم است که اروپایی ها با آمریکا همراهی نکنند و در حال حارکت به سمت استقلال اتحادیه اروپا از آمریکا پیش می روند و این نشان می دهد فضای واگرایی نسبت به آمریکا بیشتر شده است./

پایان پیام

برچسب‌ها

آخرین اخبار