روزشماری برای اجلاس اعضای سازمان اوپک در حالی آغاز شده که اوپک در پیچ تاریخی قرار دارد و عده ای نسبت به نشست آتی خوشبین و عده ای بدبین هستند.

خبرگزاری خانه ملت، گروه اقتصادی؛حدود یک هفته دیگر، در تاریخ ۳۰ نوامبر (۱۰ آذرماه)، اعضای اوپک در وین (دبیرخانه دائمی این سازمان) گرد هم جمع می‌شوند تا تصمیمی که در نشست الجزایر مبنی بر سهمیه بندی تولید نفت توسط کشورهای عضو اوپک گرفته شد را اجرا کرده و سهم تولید هر عضو را تعیین کنند.

در این راستا محمد بارکیندو، دبیر کل سازمان کشورهای نفتی (اوپک)، یک به یک به دیدار وزرای نفت و انرژی کشورهای عضو اوپک رفته و با آن ها گفت و گو می کند.

وی هدف خود از این سفرها را ارائه گزارشی درباره رایزنیهای گسترده پس از نشست الجزایر در ماه سپتامبر عنوان کرده و در دیداری که روز گذشته با بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران داشت تاکید کرده بود توافق الجزایر بدون همراهی سازنده و نقش رهبری ایران، غیر ممکن بود.

عده ای از کارشناسان همانند وزیر نفت ایران به نشست آینده اوپک خوشبین بوده و این نشست را محملی برای تصمیم گیری نهایی فریز شدن یا نشدن سهم نفت کشورها عنوان کرده اند که با تعیین سهم تولید هر کشور، قیمت نفت افزایشی تا حدود 60 دلار خواهد داشت.

وزیر نفت تحولات پیش روی بازار نفت را مثبت پیش بینی کرده و گفته بود که نگاه مثبتی به تحولات آینده دارد و معتقد است در آینده وضع بهتری خواهیم داشت.

اما عده ای از کارشناسان با توجه به کارشکنی های متعدد عربستان و برخی کشورهای منطقه نسبت به نشست آتی اوپک خوشبین نیستند و معتقدند که ممکن است اوپک نقش خود را برای همیشه از دست دهد که احیای مجدد آن با دشواری امکانپذیر است، در همین راستا خبرگزاری خانه ملت، در گفت وگو با نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نظرات آنها درباره نشست آتی اوپک و فرازونشیب آینده این نهاد نفتی جویا شده که به شرح زیر است:

حسین امیری خامکانی 3406753/8/2016 3:35:17 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/03/201603108162213595_Thum.jpg
حسین امیری خامکانی

 

امیری خامکانی مطرح کرد:بازگرداندن اعضای اوپک به میز مذاکره؛ با دیپلماسی نفتی ایران/ رایزنی های اخیر دبیرکل در همگرایی اعضاء موثر بوده است

حسین امیری خامکانی درگفت وگو باخبرنگار خبرگزاری خانه ملت،با اشاره به پیش بینی نشست پایان نوامبر (10 آذرماه) اوپک درحاشیه پانزدهمین گردهمایی مجمع جهانی انرژی در الجزایر، گفت:احتمالا درنشست 10 آذرماه اوپک با توجه به اینکه کشورهای عضو اوپک همانند عربستان و عراق متوجه شده اند که ناپایداری در بازار نفت به ویژه در اوپک به ضررشان تمام می شود و همچنین حتی کشوری غیراوپکی مانند روسیه نیز احساس خطرکرده و آمادگی همکاری دارد، توافق بین اعضاء حاصل می شود.

نماینده مردم زرند و کوهبنان درمجلس شورای اسلامی،با بیان اینکه آنچه که در الجزایر با دیپلماسی قوی ایران رخ داد،برگشت اعضا سر میز مذاکره بود،افزود: در نشست گذشته اوپک کمیته ای تعیین شد که تا پایان نوامبر یا 10 آذرماه بر روی سهمیه ها کار کند و نمی توان از همه کشورها مانند ایران که درتحریم ها بازار خود را از دست داده اند؛انتظار داشت فریز نفتی را در این نقطه بپذیرند.

بازگشت اعضای اوپک به میز مذاکره  سرآغاز خوبی برای بازار نفت است

امیری خامکانی با اشاره به اینکه بازگشت اعضای اوپک به میز مذاکره سرآغاز خوبی برای بازار نفت است،ادامه داد:بازگشت به میز مذاکره سرآغاز خوبی برای احیای مجدد اوپک، برای سرعقل آمدن برخی اعضا و برای ایران است که توانست از حق خود در بازار ناپایدار نفت دفاع کند و بازار نفت اوپک را به سمت پایداری بیشتر سوق دهد.

وی با بیان اینکه ایران باید سهم تولید نفت خود را در بازار به پیش از تحریم ها برساند،یادآور شد: در سال های تحریم ایران،برخی کشورها میزان تولید را بالا برده اند و سقفی وجود نداشته است، گرچه ممکن است در اجلاس پیش رو سقف تولید اوپک با کاهش 500 الی 750 هزار بشکه بسته شود، اما این سقف بیشتر از میزانی است که اوپک در سال های پیش از تحریم ها داشت.

رایزنی های اخیر دبیرکل اوپک در همگرایی اعضاء موثر بوده است

امیری خامکانی افزود:عادلانه این است که ایران به درصدی که در سبد اوپک سهم داشت، دست پیدا کند؛نه عددی که باید داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه دبیرکل اوپک پیش از اجلاس الجزایر و پیش از اجلاس پیش رو، به کشورهایی موثر همانند ایران سفر کرده و به نظر می آید که رایزنی وی در همگرایی موثر بوده است، ادامه داد: در داخل کشور تحلیل گران داخلی باید توجه داشته باشند حفظ بازار جهانی نفت توسط ایران با اینکه بودجه کشور چقدر به نفت وابسته باشد، متفاوت است.

اداره کشور در خدمات اجتماعی به نفت وابسته است

این نماینده مردم در مجلس دهم، با بیان اینکه شرایط ایده آل بسته شدن چاه های نفت به روی بودجه عمومی و تولید نفت برای هزینه شدن زیرساخت ها و توسعه کشور است، اظهار کرد:ایران اگر برای بازسازی نفتی خود در اوپک تلاش نکند، اگر باعث شود سرمایه گذاری در صنعت نفت صورت نگرفته یا کم شود و همچنین بازار را از دست بدهد احیای هر دو کار به سختی انجام می شود و ممکن است جبران ناپذیر شود.

نایب رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی،تصریح کرد:ایران نیاز به سرمایه گذاری در زیرساخت ها و اشتغالزایی دارد و هنوز حتی اداره کشور در خدمات اجتماعی به نفت وابسته است، بنابراین باید سهم خود از بازار نفتی را حفظ کند.

سید علی ادیانی 3406757/2/2016 12:03:25 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/07/201607100839924704_Thum.jpgسید علی ادیانی
سید علی ادیانی

 

ادیانی راد:عربستان مجری سیاست های آمریکا در حوزه نفت است/ شاهد کاهش نفوذ ریاض در اوپک هستیم

سیدعلی ادیانی راد درگفت وگو با خبرنگار خانه ملت با اشاره به تاثیرات عربستان سعودی بر سیاست های اوپک،گفت:عربستان مجری سیاست های آمریکا درحوزه صنعت نفت است و این سیاست ها را با تولید و فروش نفت اعمال می کند.

عربستان در اغلب مواقع سعی بربهم زدن بازی برد- برد کشورهای تولیدکننده نفت را دارد

نماینده مردم قائمشهر،سوادکوه،جویبار و و سیمرغ درمجلس شورای اسلامی با بیان اینکه عربستان به عنوان عنصر وابسته به نظام سلطه عمل می کند،خاطرنشان کرد:این کشور در اغلب مواقع سعی بر بهم زدن بازی برد- برد کشورهای تولیدکننده نفت را دارد و گاهی به دلیل شرایط خاص خود موفق به انجام این کار می شود.

ادیانی راد خاطرنشان کرد:خوشبختانه نشست اخیر اوپک نشان داد که نفوذ عربستان کاهش پیدا کرده و کشورها بیشتر سعی می کنند به دنبال منافع ملی خود باشند،تا تابعی از تصمیمات کشورهای خاص.

عضوهیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سئوال که آیا سعودی ها به دلیل شکست در نشست قبلی اوپک در برابر جمهوری اسلامی ایران،با هدف انتقام وارد نشست آذرماه خواهند شد؟ تصریح کرد: بالاخره باید بدانیم که نباید تحت هیچ شرایطی حریف را دست کم گرفت.

اسدالله قره خانی اسداله قره خانی، اسدالله قره‌خانی3406755/16/2016 8:41:07 AMhttp://media.icana.ir/Image/2016/05/201605108712320788_Thum.jpg
اسدالله قره خانی

 

قره خانی مطرح کرد:دیپلماسی های نفتی دبیرکل اوپک برای تعیین سقف تولید نفت/ پیش بینی افزایش قیمت نفت تا ۶۰ دلار

اسدالله قره خانی درگفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت،با اشاره به دیدار 2 روز پیش وزیر نفت و دبیرکل اوپک،گفت:آقای "بارکیندو" تحرکی را در بازار نفت ایجاد کرده که این تحرک برای خروج از وضع موجود است و دیپلماسی و رایزنی دبیرکل با اعضای اوپک برای بهبود شرایط کنونی بازار نفت و ایجاد ثبات نسبی در این بازار است.

نماینده مردم علی آبادکتول درمجلس شورای اسلامی،با بیان اینکه تحرکات دبیرکل برای افزایش قیمت نفت تا حدود 55 الی 60 دلار است، افزود:رایزنی ها برای تعیین مکانیزم جهت رسیدن به این هدف صورت گرفته است و این تحرکات تا زمان دستیابی به هدف افزایش قیمت نفت ادامه خواهد یافت.

تمامی اعضای اوپک خواستار افزایش قیمت نفت هستند

قره خانی با اشاره به اینکه تمامی اعضای اوپک خواستار افزایش قیمت نفت هستند، ادامه داد:احتمالا در نشست آتی اوپک در وین اعضاء به یک فرمول واحد دست پیدا کنند تا علاوه بر ثابت نگه داشتن سقف تولیدات در میزانی معین ایران نیز بتواند به سهم خود پیش از تحریم ها دست یابد.

وی با بیان اینکه طرح فریزنفتی برای افزایش قیمت ها ایده مناسبی است،اما ایران مادامی که به میزان صادرات نفت خام پیش از تحریم نرسد،پذیرش فریز توسط آن ظالمانه است،یادآور شد: ایران در شرایط کنونی بیش از 2 میلیون بشکه در روز تولید می کند و با توجه به اینکه گمانه زنی ها درباره توافق احتمالی برسر فریزنفتی مجددا مطرح شده است و این بار باتوجه به افزایش تولید نفت،ایران نیز ممکن است با فریزنفتی همراه شود.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی،وضع خاص هریک ازکشورهای عضو و غیرعضو اوپک شرایطی را ایجاد کرده که دستیابی به یک توافق موثر برسر چگونگی ایجاد ثبات در بازارنفت را پیچیده کرده است،تصریح کرد:اگر این گفتاردرمانی که تاکنون حال بازار نفت را نسبتا مساعد نگه داشته است با اقدام عملی همراه نشود،می توان انتظار داشت که بازار نفت دوباره دچار نوسان شده و وخامت وضعیت قیمت های نفت را درپی داشته باشد.

میرزایی

جلال میرزایی 3406756/29/2016 3:04:52 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/06/201606107247853825_Thum.jpgجلال میرزایی
جلال میرزایی

 

میرزایی مطرح کرد:ضرورت تفاهم مثلث سه گانه تهران- بغداد- ریاض برای فریز نفتی/ چالش کنونی اوپک به زیان تمامی کشورهای تولیدکننده است

جلال میرزایی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت،با اشاره به تهدید عربستان به افزایش تولید نفت درصورت عدم کاهش تولید ایران،گفت:نشست ماه گذشته اوپک (OPEC)در الجزایر روزنه های امید را میان کشورهای صادرکننده نفت به وجود آورد که مشکلات کشورهای اوپک درحال پایان یافتن است و اعضای اوپک به جمع بندی نهایی رسیده اند،اما ظاهرا توافق شکننده بوده و چالش های کنونی بین اعضای اوپک  به زیان تمامی کشورهای تولیدکننده نفت است.

نماینده مردم ایلام،ایوان و چرداول در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه عربستان به دلیل فشارهای ناشی از جنگ یمن با کسری بودجه مواجه شده است،افزود:اختلاف برسر چگونگی تولید و کاهش نفت بین ایران، عربستان و عراق است و عراق نیز جدیدا مدعی شده که میزان تولید خود را کاهش نمی دهد،بنابراین باید به دور از شعارزدگی و تعامل بین اعضای اوپک به تفاهمی باثبات و پایدار برای چند ماه آینده دست یافت تا با این تفاهم مقداری از نوسانات بازار و کاهش قیمت نفت کاست.

ایران با تدابیری ویژه اثرات مخرب کاهش قیمت نفت را کنترل کرده است

میرزایی با اشاره به اینکه ایران با تدابیری ویژه اثرات مخرب کاهش قیمت نفت را کنترل کرده است،ادامه داد:کشورهای اصلی تصمیم گیرنده اوپک ایران،عربستان و عراق هستند و سایر کشورهای عضو اوپک همانند کویت و عمان مشکل و چالش چندانی نداشته اند که اگر این کشورها به تفاهم برسند،سایر کشورها نیز به فریز نفتی خواهند پیوست.

نپذیرفتن طرح فریزنفتی خط قرمز کشور نیست

وی با بیان اینکه نپذیرفتن طرح فریز نفتی خط قرمز کشور نیست، یادآور شد:ادامه این روند و دامپینگ عربستان در بازار نفتی به صلاح اعضای اوپک نیست و نیست و عربستان و کشورهای هم پیمان وی باید بپذیرند که فعالیت خارج از چارچوب اوپک امکانپذیر نیست و نباید اوپک را رها کرد.

عضوکمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی،بابیان اینکه فریزنفتی،بی ثباتی قیمت نفت،ناپایداری در مدیریت اوپک،بازار تولید و مصرف نفت و شِیل نفتی،ازجمله مباحث با اهمیت مطرح در اوپک است،  تصریح کرد:اوپک باید جایگاه خود را حفظ کند و کاهش جایگاه این نهاد نفتی سبب نامشخص بودن سقف تولید و در نتیجه کاهش قیمت نفت خواهد شد و این موضوع به تمامی کشورهای تولیدکننده آسیب خواهد رساند.

علی گلمرادی 3406756/28/2016 12:47:12 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/06/201606101917394279_Thum.jpgعلی گلمرادی
علی گلمرادی

 

گلمرادی مطرح کرد:موفقیت دیپلماسی نفتی ایران در نشست آتی اوپک/ وفاق اعضای اوپک قیمت نفت را افزایش می دهد

علی گلمرادی درگفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت،با اشاره به دیدار 2 روز پیش وزیر نفت و دبیرکل اوپک،گفت:آقای "بارکیندو" دراین دیدار گزارشی از فعالیت های صورت گرفته پس از "نشست الجزایر" و مذاکرات با مقامات کشورهای عضو اوپک ارائه کرده  است.

نماینده مردم ماهشهر در مجلس شورای اسلامی،افزود:اوپک درحال حاضر با چالش ها و مسایلی روبه رو بوده که "باکیندو" باید به بهترین نحو آن را مدیریت کند و در نشست آتی اوپک باید تصمیمات مهمی درخصوص کاهش سقف تولید نفت توسط کشورهای تولیدکننده و فریزنفتی اتخاذ شود.

نقش تاثیرگذار ایران در بازگشت اقتدار نسبی به اوپک

گلمرادی با بیان اینکه سیاست ایران حاکم شدن شرایط قبل از تحریم ها برای مشخص شدن سقف تولیدات است،ادامه داد:درصدی از سبد نفتی اوپک پیش از تحریم ها به ایران مربوط می شد که در زمان تحریم ها سهم ایران توسط برخی کشورها تصاحب شده بود و ایران باید سهم خود را از بازار و سبد نفتی اوپک باز پس گیرد.

وی بااشاره به نقش تاثیرگذار ایران بازگشت اقتدارنسبی به این نهاد موثرنفتی،یادآور شد:سیاستی که عربستان و هم‌پیمانان آن در 2 تا سه سال اخیر اجرا کردند و اجازه ندادند اوپک در بازار مؤثر باشد،سیاست غلطی بوده و خوشبختانه سیاست نفتی ایران در جهت تقویت اوپک سیاست های اشتباه کشورهای مذکور را با شکست مواجه کرده است.

تعیین سقف تولید برای هرکشور از نابسامانی های بازار نفت می کاهد

وی با تاکید براینکه درنشست آتی اوپک دیپلماسی نفتی ایران بر حربه نفتی برخی کشورها پیروز می شود،افزود:نشست" الجزایر" یک پیروزی برای اوپک قلمداد می شود که ادامه این پیروزی در نشست آتی در وین و با اجرای فریزنفتی توسط اعضای اوپک عملیاتی خواهد شد.

عضوکمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی،با بیان اینکه با تعیین سقف تولید برای هرکشور از نابسامانی های بازارنفت کاسته می شود،تصریح کرد:اگر دراجلاس آینده اوپک در وین کشورهای تولیدکننده بر روی میزان تولید نفت به توافق برسند و برخی کشورها دامپینگ در بازار نفتی را کنار بگذارند،قیمت نفت در بازارهای جهانی به سرعت افزایش می یابد.

هدایت الله خادمی 3406755/14/2016 11:56:48 AMhttp://media.icana.ir/Image/2016/05/201605106514214394_Thum.jpg
هدایت الله خادمی

 

خادمی مطرح کرد:اوپک در پیچ تاریخی/ تلاش ترامپ برای از کار انداختن اوپک

هدایت الله خادمی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به برگزاری نشست آتی اوپک در وین گفت:نشست آتی اوپک در شرایطی برگزار خواهد شد که به گفته کارشناسان ارشد حوزه دیپلماسی انرژی و به اذعان دبیرکل اوپک٬ این سازمان را در مهم ترین پیچ تاریخی خود قرار داده است

نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه اعضای کشورهای صادرکننده نفت خام جهان در الجزایر به این توافق دست یافتند که میزان تولید نفت را از 33.2 میلیون بشکه به 32.5 میلیون بشکه کاهش دهند، افزود:برای تحقق این منظور قرار شد سهمیه بندی اعمال شود؛ همچنین  توافق شد کشورهای ایران٬ لیبی و نیجریه از این سهمیه بندی معاف شوند، دلیل این معافیت به این خاطر بود که سه کشور یاد شده به دلیل تحریم و ناآرامی ها زیر ظرفیت خود تولید می کردند که با افزایش تولید تا روز برگزاری نشست اوپک به بالاترین حد خود برسند.

خادمی با اشاره به اینکه بر اساس گفته مقامات مسئول٬ قرار است بالاترین میزان تولید کشورهای عضو در سال 2016 بصورت توان تولید کشورهای عضو قرار بگیرد و بر اساس آن سهمیه بندی صورت پذیرد، ادامه داد: اگر آنگولا بالاترین رقم تولیدش در سال جاری میلادی٫ 1.8 میلیون بشکه باشد همین رقم در اعمال سهمیه وی ملاک قرار خواهد گرفت.

وی یادآور شد:  درباره ایران گفته شده است سقف تولید ایران 4 میلیون بشکه است و این سهم برای ایران در نظر گرفته شده است . هم اکنون میزان تولید ایران 3 میلیون و 920 هزار بشکه در روز است که 80 هزار بشکه تا سقف 4 میلیون بشکه مدنظر خود فاصله دارد. از ایران سهمی کسر نمی شود و ایران تا سقف 4 میلیون بشکه می تواند تولید داشته باشد.

مهم ترین اختلاف عراقی ها با اوپک٬ اختلاف میان ملاک قرار دادن منابع اولیه و منابع ثانویه است

خادمی با بیان اینکه از سوی دیگر کشور لیبی هم افزایش تولید داده است و به نزدیک یک میلیون بشکه در روز رسیده است، افزود: عراق هم بشدت تولید خود را افزایش داده است که مورد اعتراض برخی اعضای اوپک بویژه عربستان قرار گرفته است، از آنجا که ملاک سهمیه بندی اوپک بالاترین میزان تولید کشورها در سال 2016 است این افزایش تولید به معنی تلاش بیشتر برای گرفتن سهم بیشتر و کاهش سهم تولیدی است.

وی با اشاره به اینکه عراقی ها به دلیل مشکلات اقتصادی و به مشکل خوردن با شرکت های خارجی در این کشور٬ رسما اعلام کرده اند آنها نیز باید از سهمیه بندی معاف شوند که با مخالفت عربستان مواجه شده است، ادامه داد: بیشتر کشورهای عضو اوپک تولید خود را افزایش داده اند که همین موضوع میزان تولید این سازمان را به 33 میلیون و 700 هزار بشکه رسانده است، این یعنی آنکه برای عملی کردن توافق الجزایر یعنی فریز تولید نفت روی 32.5 میلیون بشکه باید حداقل 1 میلیون بشکه کاهش تولید صورت گیرد.

اختلاف کنونی در اوپک، بر ملاک قرار دادن منابع اولیه یا ثانویه است

خادمی با بیان اینکه مهم ترین اختلاف عراقی ها با اوپک٬ اختلاف میان ملاک قرار دادن منابع اولیه و منابع ثانویه است و می خواهند آمار تولید اعلامی از سوی منابع اولیه ملاک قرار گیرد و عربستان بر منابع ثانویه تاکید دارد، اظهار کرد:منابع اولیه یعنی آماری که خود کشورهای عضو اوپک  از میزان تولید خود ارائه می دهند و منابع ثانویه  6 نشریه و نهاد هستند که تولید روزانه کشورها را گزارش می کنند.

در صورت عدم توافق کشورهای عضو اوپک٬ این سازمان کارآیی خود را از دست می دهد

وی افزود:اختلاف کنونی در اوپک٬ فعلا بر ملاک قرار دادن منابع اولیه یا ثانویه است که باید دید اوپکی ها چه برنامه ای را برای برطرف کردن این اختلاف دارند. با توجه به ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا و عقیده وی برای از کار انداختن اوپک٬ این وضعیت مهم تر از گذشته شده است.

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه در صورت عدم توافق کشورهای عضو اوپک٬ این سازمان کارآیی خود را از دست می دهد و اگر به توافق برسد باز هم می تواند به جایگاه نخست نهادهای تاثیرگذار بر بازار نفت برگردد، تصریح کرد: بین 30 تا 35 درصد از سهم بازار نفت در اختیار این سازمان است که هر نوع تصمیم گیری از سوی این سازمان٬ روی بازار تاثیر زیادی می گذارد.

خبرگزاری خانه ملت؛نشست آینده اوپک ممکن است دو نتیجه داشته باشد که یکی از آنها تثبیت تولید و دیگری کاهش تولید است، به طور کلی فضای پیرامون نشست وین مثبت بوده و ممکن است روزگار طلای سیاه به سفیدی تبدیل شود./

 

برچسب‌ها

آخرین اخبار