به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری خانه ملت؛ مقام معظم رهبری ابتدای سال جاری و درجمع کارگران منتخب کشور سخنان مهمی را در خصوص قاچاق و ورود کالاهای غیرمجاز و قاچاق به کشور بیان فرمودند،نکاتی که مشکلات بحث قاچاق در کشور را روشن و معضلات مبارزه با آن را مشخص می نماید. ایشان با تاکید بر جلوگیری از واردات قاچاق یک نقد جدی به مبارزه با قاچاق را مطرح کردند:«ما تا حالا در مبارزه با قاچاق خیلی جدی عمل نکردهایم».این سخنان مهم رهبری نشان می دهد که در مبارزه با قاچاق کم کاری بسیاری شده است.
البته مقام معظم رهبری میان دو نوع قاچاق کالا تمایز قائل می شوند و یکی از آن ها را «بلای بزرگ» کشور نامیدند، ایشان ادامه دادند:« مراد من از قاچاق، فلان کولهبَرِ ضعیفِ بلوچستانی نیست که می رود آنطرف یک چیزی را برمی دارد روی کول خودش میآورد اینطرف؛ اینها که چیزی نیست، اینها اهمیتی ندارد؛ با آنها مبارزه هم نشود اشکالی ندارد.»؛اما ایشان نوع دوم قاچاق را قاچاق سازمان یافته معرفی کردند:«من قاچاق های سازمانیافته بزرگ را می گویم؛ دهها کانتینر یا صدها کانتینر اجناس گوناگون قاچاق وارد کشور بشود؟ خب، باید برویم برخورد کنیم با اینها؛ ما دولتیم، ما قدرت داریم، ما میتوانیم؛ بهطور جدّی با اینها برخورد کنیم.»
هرکشوری برای دستیابی به اقتصادی با ثبات،کارآمد و پویا باید توانایی رصد، برنامهریزی و اجرای برنامههای حوزه اقتصادی را داشته باشد.رصد، برنامهریزی و اجرا به روشهای مختلف به مقوله خطیر شفافیت فضای اقتصادی گره خورده است.
لزوم مبارزه با قاچاق کالا و ساختن اتاق شیشهای اقتصاد کشور به منظور جلوگیری از هدررفت منابع و افزایش کارایی،برقراری امنیت اقتصادی جهت ارتقای سطح سرمایهگذاری داخلی و خارجی و بهبود وضع اشتغال کشور از جمله مسائلی است که همواره از سوی مسئولین مطرح شده است.
![]() |
طیبنیا وزیراقتصاد هفته اول بهمن ماه سال جاری در پاسخ به سئوال یکی از نمایندگان درصحن علنی مجلس سخن می گفت،ادعا کرد که بر اساس گزارشهای ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز ،بخش عمده قاچاق یعنی بیش از 70درصد آن از خارج از مبادی رسمی و تحت نظارت گمرک به کشور وارد میشود،ولی این درحالی است که چندی پیش سردار مومنی جانشین فرمانده کل نیروی انتظامی با بیان اینکه بیش از 70 درصد از قاچاق از مبادی رسمی وارد کشور میشود،گفت:مجازات های مربوط به قاچاقچیان باید بازدارندگی بیشتری داشته باشد تا ریسک قاچاق کمتر شود.
بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند که از آنجا که مجازاتها بازدارندگی لازم را نداشته و ریسک واردات کالا از مبادی رسمی برای قاچاقچیان کمتر است و به همین دلیل اغلب کالاهای قاچاق ازمبادی رسمی وارد کشور میشود و باید فرایندهای عبور کالا مکانیزه شود و تا زمانی که این فرایندهای گمرکی سنتی باشد،امکان پیگیری و شناسایی کالای قاچاق کمتر است و ضریب خطا نیز بیشتر میشود.
آمار قاچاق را ستاد مبارزه با کالا و ارز ارایه می دهد که آمارهای متفاوتی ارائه می شود،اما جمعبندی ها نشان می دهد به حدود 20 الی 27 میلیارد میتوان اتکا کرد که رقم آن بسیار بزرگ است،متاسفانه بخش زیادی از این کالاها از مبادی رسمی وارد کشورمیشود که ازطریق ارایه اطلاعات ناقص و عدم ارزیابی مناسب صورت میگیرد.
البته قاچاق کالا ازمبادی رسمی فقط منظور فقط گمرک نیست،بلکه شامل پایانه های مرزی،بازارچه های مرزی،فرودگاه ها،بنادر و اسلکه های تجاری، مناطق آزاد و مناطق ویژه می شود که دراین مبادی رسمی نیازمند سامانه یکپارچه برای نظارت است که به تازگی گمرک کشور دست به کار این امر شده است.
خبرگزاری خانه ملت در گفتگو با نمایندگان مجلس شورای اسلامی و شهرهای مرزی به بررسی اظهارات وزیر اقتصاد در خصوص قاچاق کالا به داخل کشور از خارج از مبادی رسمی پرداخته است که بسیاری از نمایندگان با ابراز تعجب از سخنان طیب نیا، موضوع را کاملا روشن عنوان کرده و مبادی رسمی را کانال ورود میلیاردها تومان کالای قاچاق به کشور که عامل اصلی ضربه به اقتصاد و تولید کشور می باشد، عنوان می کنند.
آقاپور علیشاهی:مجازات قاچاقیان کالا باید افزایش یابد/ مبارزه جدی با قاچاق کالا هماهنگی سه قوه را می طلبد
![]() |
معصومه آقاپورعلیشاهی درگفتگو با خبرگزاری خانه ملت،درباره اظهارات وزیر اقتصاد که بیان کرده بود بیش از 70 درصد قاچاق کالا خارج از مبادی رسمی صورت می گیرد، گفت:سه قوه اصلی کشور برای مبارزه جدی با قاچاق کالا باید با هم هماهنگ و یکدست باشند،چراکه برای جلوگیری از حجم بالای قاچاق نیاز به همکاری گسترده مسئولان کشور است.
وی با بیان اینکه عوامل فراوانی در بحث قاچاق کالا در کشور از جمله نقص قانون،کمبود زیرساختارهای مناسب،مشکلات اجتماعی،اقتصادی و قوانین دست و پاگیر دربحث قاچاق کالا نقش دارند،گفت:گمرک کشور با 30 سازمان در ارتباط کاری مستقیم است و 15 کنوانسیون و 45 قانون را باید اجرا کند که مسلما این روند باعث ایجاد اختلال در کارها و سوءاستفاده برخی می شود.
آقاپورعلیشاهی بابیان اینکه مشکلات اقتصادی و اجتماعی در شهرهای مرزی،مبادی رسمی ورود کالا و افرادی که در این کارها حضور دارند باعث می شود که برخی وسوسه شده و با توجه به مشکلات خود و فراهم بودن زمینه ها روبه سمت همکاری با قاچاقچیان بیاورد، تصریح کرد:متاسفانه دستگاه قضایی نیز در برخورد با این قاچاقچیان حرفه ای که به صورت برنامه ریزی شده دست به قاچاق می زنند کوتاهی می کند و قوانین مناسبی برای مبارزه با این افراد وجود ندارد.
نماینده مردم شبستر درمجلس بابیان اینکه گمرک درکشور طی سال های اخیر اقدامات خوبی برای ساماندهی امور خود و ترخیص کالاها انجام داده است،ولی بازهم نیاز به قوانین مناسب و به روزی دارد که بتواند برنامه های خود را به نحو احسن انجام دهد،گفت:متاسفانه شرایط برای مبارزه جدی با قاچاق کالا در کشور فراهم نیست و افراد و گروه های که به صورت باندی دست به قاچاق می زنند به راحتی به کار خود ادامه می دهند، چرا که از مجازات و جریمه هراسی به آنها دست نمی دهد.
عضوکمیسیون اقتصادی مجلس در پایان افزود:باید سه ضلع مثلث امور کشور همکاری خود را تشدید کنند تا بتوان به نحو مطلوب با این مسئله برخورد شود.
صفری:مبادی غیررسمی نمی تواند منبع ورود میلیاردها دلار قاچاق کالا باشد/ خیانت به اقتصاد و تولید کشور با قاچاق کالا
![]() |
احمد صفری درگفتگو با خبرگزاری خانه ملت،پیرامون اظهارات وزیر اقتصاد که بیان کرده بود بیش از 70 درصد قاچاق کالا خارج از مبادی رسمی صورت می گیرد،گفت:قاچاق کالا مطمئنا ازمبادی رسمی و اصلی کشور وارد می شود و اظهارات وزیر اقتصاد کاملا خلاف واقع است،چرا که همه می دانند که از مبادی غیر رسمی نمی تواند منبع حضور اینهمه کالای قاچاق در کشور باشد.
وی با اشاره به اینکه قاچاق از طریق افراد و کوله برها بسیار ناچیز است که حتی در آمارها هم نمی توان به آنها اعتنای کرد، چون درصد بسیاری پایینی را شامل می شود، بیان داشت: هماهنگی بین باندهای حرفه ای قاچاق و برخی دستگاه های شهرها و مبادی رسمی تونل اصلی در مسیر قاچاق است.
صفری با بیان اینکه حجم بالای قاچاق در کشور و شهرها به وضوح نشان می دهد که اینهمه قاچاق نمی تواند از مسیر ها و مبادی غیر رسمی وارد شود، حال چرا مسئولان این موضوع را قبول ندارند جای تعجب است، تصریح کرد: مردم و مرزنشینان حامی تولید داخلی و اشتغالی زایی هستند و بدون شک آنها به هیچ عنوان از ورود کالاهای که بصورت قاچاق وارد می شود و بسیاری از جوانان را بیکار کرده خوشنود نیستند.
وی با تاکید بر اینکه باید نظارت و بازرسی از مبادی رسمی و مرزها را بیشتر شود تا جلوی این روند رو به رشد قاچاق گرفته شود، گفت: قوانین موجود بازدارنگی لازم را برای مبارزه با قاچاقچیان ندارد و گروه های حرفه ای به راحتی و بدون هیچ ترسی به کارهای خود ادامه می دهند.
نماینده مردم کرمانشاه با بیان اینکه مجازات مجرمان قاچاق کالا باید افزایش یابد و قوانین جدید و به روزی را باید وضع کرد تا افراد ریسک قاچاق را به جان نخرند، افزود: قاچاق کالا در کشور به صورت سازماندهی و برنامه ریزی شده می باشد و هیچ عنوان مبادی غیر رسمی نمی تواند این حجم کالای قاچاق را به کشور راه دهد.
وی با بیان اینکه افرادی و گروه های که اقدام به قاچاق کالا به صورت حرفه ای و کلان می کنند می دانند که باید از چه مسیری و با چه کسانی هماهنگ کنند و به همین دلیل به راحتی به اقدامات خود ادامه می دهند، گفت: این افراد به دلیل سود خود به نظام اقتصادی و چرخه تولید کشور خیانت می کنند و باعث بیکاری جوانان می گردند.
مرادی:رد کالای قاچاق را باید درمبادی رسمی ورودکالا به کشور جستجو کرد
![]() |
احمد مرادی درگفتگو با خبرگزاری خانه ملت درخصوص اظهارات وزیراقتصاد که بیان کرده بود بیش از 70 درصد قاچاق کالا خارج از مبادی رسمی صورت می گیرد،گفت:برخلاف گفته وزیراقتصاد معتقدیم که بیش از 70 درصد قاچاق کالا از طریق مبادی و مرزهای رسمی وارد کشور می شود و دلیل اینکه وزیر این مطلب را قبول ندارد جای تعجب دارد.
وی با بیان اینکه همه کارشناسان براین مسئله تاکید دارند که باید رد کالای قاچاق را در مبادی رسمی ورود کالا به کشور جستجو کرد؛نه اینکه برای فرار به جلو و دور کردن اذهان عمومی از واقعیت ها مطالب غیر واقعی می گویند، اظهار داشت: بداظهاری، کم اظهاری و جعل اسناد از مسائلی است که باعث می شود قاچاقچیان بتوانند به راحتی کالای خود را وارد نمایند.
نماینده مردم بندرعباس،قشم،ابوموسی،حاجی آباد،خمیر درمجلس با تاکید براینکه قاچاق کالا از مبادی رسمی به صورت برنامه ریزی و سازماندهی شده انجام می شود،گفت: مطمئنا کوله باری توسط مرزنشینان و حتی قاچاق از این طریق نمی تواند این حجم گسترده که در کشور شاهد هستیم را در بر بگیرد.
عضوکمیسیون انرژی درمجلس تاکید کرد:باید برای مجازات قاچاقچیان حرفه ای کالا قوانین جدیدتری تصویب کرد که بتواند جلوی روند روبه گسترش را بگیرد؛درغیر این صورت شاهد افزایش بیش ازگذشته قاچاق درکشور و تعطیلی تولید در کشور خواهیم بود.
حسینعلی شهریاری:مجازات های سنگین ریسک ادامه کار را برای قاچاقچیان حرفه ای بالا می برد
![]() |
حسینعلی شهریاری درگفتگو با خبرگزاری خانه ملت، پیرامون اظهارات وزیر اقتصاد که بیان کرده بود بیش از 70 درصد قاچاق کالا خارج از مبادی رسمی صورت می گیرد،گفت:تمامی گزارش ها و تحقیقات صورت گرفته نشان دهنده آن است که حجم بالای قاچاق کالا از مبادی و مرزهای رسمی و گمرکات صورت می گیرد و اظهارات وزیراقتصاد مبنی بر قاچاق از مبادی غیر رسمی کاملا مغایر با واقعیت ها است تا بتواند از دستگاه ها و مجموعه خود حمایت کند.
وی با تاکید براینکه مناطق آزاد تجاری،مبادی رسمی و گمرک مناطقی هستند که قاچاق کالا به صورت عمده وارد کشور می شود و همگان به آن اعتراف دارند،اظهارکرد:باید امکانات جدید برای بازرسی و نظارت در گمرک و مبادی رسمی افزایش یابد تا ماموران بتوانند به صورت جدی با این مسئله برخورد نمایند.
نماینده مردم زاهدان در مجلس با بیان اینکه باید قوانین و مجازات های سنگین برای قاچاقچیان حرفه ای و باندی تعیین کرد تا ریسک ادامه کار آنها بالا برود، بیان داشت: قوه قضائیه باید طبق دستور مقام معظم رهبری جدیدت بیشتری برای مبارزه در این امر به خرج دهد و اجازه ندهد که به تولید داخلی بیش از گذشته صدمه وارد گردد.
عضوکمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان اینکه قوانین مبارزه با قاچاق به درستی اجرا نمی شود و باید جدیت در این امر را افزایش دهند،تصریح کرد: البته هر وقت مبارزه با این افراد جدی می شود؛شاهد ایجاد هیاهو و جریان سازی ازسوی حامیان این گروه ها و افراد هستیم تا ماموران دولت را تحت فشار قرار دهند.
سعیدی:قوانین مبارزه با قاچاق کالا باید بازنگری و اصلاح شود/ قاچاق بیش از 20 میلیارد دلار به کشور از مبادی غیررسمی ناممکن است
|
محمداسماعیل سعیدی درگفتگو با خبرگزاری خانه ملت درخصوص اظهارات وزیراقتصاد که بیان کرده بود بیش از 70 درصد قاچاق کالا خارج از مبادی رسمی صورت می گیرد،اظهار داشت:سالانه بین 20 الی 27 میلیارد دلار کالای قاچاق وارد کشور می شود که این حجم بالا نشان می دهد که قاچاق از مبادی ورودی رسمی کشور وارد می شود و عملا ورود کالای قاچاق از مبادی غیر رسمی در این حجم غیرممکن است.
کالاهای قاچاق کمر تولید و اقتصاد را در کشور شکسته است
وی با تاکید بر اینکه کالاهای قاچاق کمر تولید و اقتصاد را در کشور شکسته، ولی متاسفانه اقدام جدی و عملی برای مبارزه با آن صورت نمی گیرد، گفت: سخنان وزیر اقتصاد غیرکارشناسی و غیرمنطقی است،مگر کوله برها و مرزنشینان چقدر درقاچاق نقش دارند که وزیر این گونه مطرح می کند، واقعیت ها چیز دیگری است.
نماینده مردم تبریز،اسکو و آذرشهر درمجلس با بیان اینکه گروهای با برنامه ریزی دقیق و هدفمند با همکاری برخی افراد در مبادی رسمی اقدام به قاچاق کالا به داخل کشور می کنند،افزود:این اقدام به دلیل مشکلات ساختاری و عدم نظارت دقیق برمبادی رسمی کشور می باشد که برخی به راحتی هر چقدر بخواهند قاچاق از مبادی رسمی وارد می کنند.
وی با تاکید براینکه مسئولان باید ساختارهای گمرک و مبادی رسمی را اصلاح کنند تا قاچاقچیان نتوانند به راحتی این حج بالای کالا را وارد کشور کنند، گفت: باید با قاچاقچیان حرفه ای که به صورت کلان و حرفه ای با برنامه اقدام به قاچاق کالا می کنند؛برخورد جدی شود و با اصلاح قوانین و مجازات ها اجازه نداد که این افراد به اقتصاد کشور لطمه وارد کنند.
سعیدی با اشاره به اینکه باید نظارت سیستم بانکی را افزایش داد تا مبدا پول های کلان و هنگفتی که به برخی حساب های افراد وارد می شود مشخص گردد، تصریح کرد: قوانین و مجازات های فعلی جوابگو و بازدارنده نیست و باید سازوکاری دقیق و مناسب برای جلوگیری از این مسائل اتخاذ کرد تا جلوی درآمدزایی نامشروع گرفته شود.
وی با بیان اینکه همواره متخلفان یک قدم از مجریان جلوتر هستند و باید با در نظر گرفتن این مسائل و اتخاذ سازوکاری منظم و جدید جلوی قاچاق کالا را گرفت، تاکید کرد:متاسفانه ستاد مبارزه با قاچاق کالا نیز خاصیت واقعی خود را از دست داده و فعالیت مناسبی ندارد و باید در ساختارهای این سازمان نیز یک بازنگری واقعی صورت بگیرد.
خضری:صدها کانتینر کالاهای قاچاق از مبادی رسمی وارد کشور می شود
![]() |
رسول خضری در گفتگو با خبرگزاری خانه ملت،گفت:در معابر مرزی حجم کالایی که با نظارت وزارت کشور وارد می شود شاید کمتر از نیم درصد باشد ،درحالی که عمده واردات ما از گمرکات و مبادی رسمی است و این آمار قاچاق از طریق مبادی رسمی به کشور وارد می شود.
نماینده مردم سردشت و پیرانشهر درمجلس شورای اسلامی،ادامه داد: به صورت جدی می طلبد دستگاه هایی مانند ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، گمرکات،سازمان بازرسی و وزارت کشور موضوع قاچاق کالا از مبادی رسمی را با جدیت بیشتری پیگیری و دنبال کنند.
این نماینده مردم در مجلس دهم،بر لزوم تشدید نظارت ها برمبادی رسمی و غیررسمی برای مقابله با قاچاق کالا تاکید کرد و یادآور شد:البته اگر بتوان حقوق کارکنان گمرک و افرادی که وظیفه حفاظت از مرزها را برعهده دارند را افزایش داد و درکنار این تعهد و تخصص را همزمان در این قشر ارتقا دهیم،می توان گامی اساسی درجهت جلوگیری از ورود کالای قاچاق از مبادی رسمی برداشت؛زیرا حقوق پرسنل گمرک بسیار اندک است و تکافوی هزینه های آنها را نمیدهد.
وی کمبود پرنسل متعهد و متخصص را در افزایش ورود کالای قاچاق به کشور موثر دانست و بر لزوم بکارگیری نیروی متعهد و متخصص با حقوق مکفی در گمرکات و مرزبانی برای جلوگیری از ورود کالای قاچاق از مبادی رسمی تاکید کرد و ادامه داد:کارمند گمرکی که با حقوق زیر یک میلیون از زیر دست آنها بارهای بسیار کلانی رد می شود؛اگر از نظر اقتصادی تامین نباشد ممکن است به تخلفاتی در این زمینه روی بیاورد.
نماینده سردشت وپیرانشهر در مجلس دهم جلوگیری از ورود کالای قاچاق به کشور را مستلزم توجه به نظارت قوی و مدیریت یکپارچه و واحد دانست و ادامه داد:"ستادمبارزه باقاچاق کالا و ارز" باید در مبادی ورودی نظارت بیشتری داشته و درکنار این دیگر دستگاه های ذی ربط دقت نظر و نظارت شفاف تر و سالم تری داشته باشند.
عضوکمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه عمده بارهایی که به صورت قاچاق از مبادی رسمی به کشور وارد می شود به صورت صدها کانتینر است،تصریح کرد: به این شکل نیست که با کول و یا از طریق مسیر کوهستان این کالاها به کشور وارد شود؛ تمامی مسیرهای غیررسمی قاچاق در کشور را اگر به حساب بیاوریم نمی توان یک درصد کل قاچاقی که از مبادی رسمی به کشور وارد می شود را به خود اختصاص دهد، پس مشخص است که اکثر این کالاها از طریق مبادی رسمی وارد کشور می شود که این موضوع نظارت دقیق دستگاه های ذی را می طلبد که در راس آن گمرک، سازمان بازرسی کل کشور و دستگاه های ذیربط دیگر قرار دارند./
پایان پیام