نمایندگان مردم در خانه ملت با بحرانی خواندن وضعیت گونه های نادر جانوری بر لزوم تخصیص منابع ویژه برای جلوگیری از انقراض نسل آنها تاکید کرد.

خبرگزاری خانه ملت_گروه اجتماعی_گل زری فرخنده بخش؛ وضعیت گونه هایی مانند یوزپلنگ، پلنگ، گور ایرانی، خرس قهوه ای و خرس سیاه در کشور به نحوی نگران کننده است که فاجعه انقراض ببر مازندران و شیر خوزستان را در ذهن تداعی می کند این در حالی است که با حذف هر گونه جانوری از چرخه طبیعت کره خاکی یک قدم به سمت نابودی پیش خواهد رفت.


متاسفانه حدود 76 گونه جانوری کشور در لیست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت قرار دارد و امروزه از گونه هایی مانند شیر خوزستان و ببر مازندران تنها نامی باقی مانده است.


از سال 1386 تا نیمه اول سال 1393، گوشت خواران با حدود 49 درصد تلفات بیشترین سهم مرگ و میر را به خود اختصاص داده و مهمترین عامل در مرگ و میر آنها تصادفات جاده ای ثبت شده است به گونه ای که این عامل به تنهایی 62 درصد مرگ و میرها را شامل می شود.


در این باره طبق اظهارات هومن جوکار، مدیر پروژه ملی یوزپلنگ آسیایی در کشور 10 منطقه اصلی یوز وجود دارد که توران و میاندشت جزو بهترین مناطق به شمار رفته و یوزپلنگ ها سالانه در این مناطق زادآوری مناسبی دارند در کنار این نایبندان و راور هم از مناطق مناسب بوده اما سه منطقه پرخطر برای این گونه  در معرض انقراض بافق، درنجیر و سیاکوه است که جزو بدترین مناطق به شمار رفته و به مدت دوسال و نیم یوز ماده ای در این مناطق دیده نشده است.

پلنگ ایرانی یکی از نادرترین گربه سانان جهان بوده که نسل آن همانند شیر و ببر در خطر انقراض و نابودی قرار دارد با این اوصاف علی تیموری، مدیر کل دفتر شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست از کاهش تلفات پلنگ از آغاز سال 1395 خبر داده و معتقد است بر اساس گزارش های رسمی به صورت رسمی، 5 پلنگ از آغاز سال 95 تلفات داشته ایم؛وی یادآور می شود در مدت 8 سال اخیر که بر اساس منابع در استان ها بررسی کردیم مشخص شد تا سال 93 حدود 158 پلنگ در سطح کشور به طور رسمی و صورتجلسه شده کشته شده اند یعنی به طور متوسط در 8 سال نزدیک به 20 پلنگ تلفات داشتیم.


نمایندگان مجلس تعداد یوزهای موجود در کشور را کمتر از 100 قلاده می دانند و بر این باورند باید محدوده هوشمندی به وسعت 100 الی 200 هزار هکتار به عنوان یک منطقه مرکزی از زیستگاه یوز در استان هایی مانند یزد یا در بخش های از سمنان با تخصیص اعتبارات ویژه ایجاد شود تا گونه های در معرض انقراض در یک محدوده وسیعی بتوانند با اطمینان زاد و ولد و تکثیر یابند.

 در این رابطه مجلس در لایحه برنامه ششم وظایف زیست محیطی دولت را تعیین کرده که تدوین و اجرای برنامه های حفاظت از مناطق چهارگانه محیط زیست و خطر انقراض حیات وحش با رویکرد بهره گیری از ظرفیت های داوطلبانه اشخاص حقیقی و حقوقی یکی از این وظایف است نمایندگان تاکید دارند دولت باید اهتمام ویژه ای را در انجام این وظایف داشته و حفاظت از گونه های نادر جانوری را در اولویت قرار دهد.


نمایندگان خانه ملت معتقدند باید از تجارب دیگر کشورها و همچنین سازمان های بین المللی برای احیای نسل گونه های در معرض انقراض استفاده کرد.

طبق اظهارات نمایندگان مجلس 17 میلیون هکتار از بهترین زیستگاه های کشور تحت حفاظت محیط زیست است که تنها 3 هزار محیط بان از این وسعت زیستگاه حفاظت می کنند این در حالی است که اعتبارات سازمان حفاظت محیط زیست جوابگوی حفاظت از گونه های نادر جانوری نبوده و این دستگاه به دلیل کمبود بودجه و اعتبارات با مشکلات زیادی مواجه است.  

نمایندگان مجلس تاکید دارند برای بهبود وضعیت محیط زیست و گونه های نادر جانوری سازمان محیط زیست باید به سازمانی اجرایی تبدیل شده و همچنین دغدغه و آسیب های محیط زیستی به صورت جدی مشخص و ذکر شود و در کنار این برنامه و پروژه های ملی و اجرایی مناسبی برای آن تعریف کرد.

حسین زاده: بی توجهی دولت ها نسل گونه های نادر جانوری را به مرز انقراض رسانده/ احیای نسل گونه ها نیازمند زمان و اعتبار

عبدالکریم حسین زاده، نایب رئیس فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با تاکید بر لزوم اتخاذ تدابیر و تمهیدات لازم برای حفاظت از گونه های در حال انقراض، گفت: باید با تمامی ابزارهای موجود در کشور در جهت حفظ گونه های نادر جانوری گام برداشت.

عبدالکریم حسین زاده 3406758/9/2016 9:44:30 AMhttp://media.icana.ir/Image/2016/08/201608105938892093_Thum.jpgعبدالکریم حسین زاده
عبدالکریم حسین زاده

 

نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: در این راستا باید به ابزارهای لازم مانند پشتیبانی، پیشگیری، برنامه ریزی های مالی و نیروی انسانی توجه کرد؛ به طور حتم ضرورت دارد که تمامی این بخش ها برای حفاظت از گونه های نادر جانوری فعال شود.

این نماینده مردم در مجلس دهم، بر لزوم تخصیص منابع ویژه برای جلوگیری از انقراض نسل گونه های نادر جانوری تاکید کرد و یادآور شد: بهتر است این منابع در برنامه ششم توسعه دیده شود و بر اساس آن نسبت به بستن برنامه بودجه سنواتی اقدام  و به هدف حداقلی برای تثبیت شرایط در جهت احیای نسل گونه های نادر جانوری دست یافت.

حسین زاده یادآور شد: این اقدام منجر به تثبیت شرایط و سپس بهبود وضعیت و افزایش تعداد گونه های نادر جانوری خواهد شد.

وی با بیان اینکه احیای گونه های نادر جانوری نیاز به زمان و تخصیص ردیف اعتباری دارد در رابطه با عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست، گفت: در این رابطه نمی توان به صورت انتزاعی اظهار نظر کرد زیرا وضعیت نامناسب گونه های نادر جانوری تنها مختص به این دولت نیست بلکه این موضوع ناشی از عملکرد ضعیف تمامی دولت ها در سنوات مختلف است و بی توجهی متولیان در تمامی سنوات موجب بغرنج شدن وضعیت گونه های در معرض انقراض شده است.

نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس دهم، یادآور شد: متاسفانه نسبت به حفظ و حراست  حیات وحش و گونه های نادر جانوری بی توجهی می شود در حالی که حیات وحش تاثیر زیادی در حفظ اکوسیستم و توسعه پایدار کشور دارد.

نایب رئیس فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار در مجلس دهم، ادامه داد: باید به حفظ و گونه های نادر جانوری توجه و همچنین در برنامه های توسعه پایدار کشور چنین موضوعاتی ذکر شود.

نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس دهم با بیان اینکه برای بهبود وضعیت محیط زیست و همچنین گونه های نادر جانوری سازمان حفاظت محیط زیست باید به سازمانی اجرایی تبدیل شود، تصریح کرد: باید دغدغه و آسیب های محیط زیستی به صورت جدی مشخص و ذکر شود و در کنار این برنامه و پروژه های ملی و اجرایی مناسبی برای آن تعریف کرد.

نایب رئیس فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه احیای گونه های نادر جانوری عزم و همت ملی می طلبد، گفت: به روش های احیای گونه های نادر جانوری باید توجه کرد زیرا هر ساله تعداد زیادی از این گونه ها را به دلایل مختلف از دست می دهیم بدون اینکه تدابیر لازم برای احیای نسل آنها اندیشیده شود.

 

کیخا: تعداد یوزهای کشور به کمتر از 100 قلاده رسید/ لزوم ایجاد محدوده ای هوشمند برای حفاظت و احیای نسل یوز ایرانی

احمدعلی کیخا، عضو کمیسیون کشاورزی، آب ومنابع طبیعی مجلس نیز در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در مورد اظهارات رئیس سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر تدوین لایحه‌ای  به منظور ارتقای کمی وکیفی حفاظت از زیستگاه های یوز، گفت: در حفاظت از این گونه نادر جانوری منع قانونی وجود ندارد و بر همین اساس مجلس در لایحه برنامه ششم دولت را به تهیه، تدوین و اجرای برنامه های عمل حفاظت از مناطق چهارگانه محیط زیست و خطر انقراض حیات وحش کشور با رویکرد بهره‌گیری از ظرفیت های داوطلبانه اشخاص حقیقی و حقوقی زیست یار مانند سازمان های مردم نهاد و جوامع محلی مکلف کرد که یوز هم در این راستا قرار می گیرد.

حمدعلی کیخا حمدعلی کیخا34067512/22/2013 1:14:37 PMhttp://media.icana.ir/Image/2013/12/55221_Thum.jpg
حمدعلی کیخا

 

نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: البته بحث اعتبارات در این رابطه مطرح می شود که می طلبد سازمان برنامه و بودجه منابع مالی مورد نیاز این طرح را در طول برنامه ششم تامین کند.

وی با بیان اینکه حدود 15 سال از تدوین پروژه حفاظت از یوز آسیایی می گذرد، تصریح کرد: هر چند تلاش زیادی برای حفاظت از یوز آسیایی انجام شده اما متاسفانه تاکنون نتوانسته ایم تعداد آنها را افزایش داده و خطر انقراض این گونه را کاهش دهیم.

کیخا با یادآوری سفر اخیر خود به استان یزد برای حضور در مراسم افتتاحیه بهره برداری از نخستین قرق‌های اختصاصی، گفت: قانون‌گذاری قرق های اختصاصی مربوط به سال ۱۳۴۶ است ولی پس از گذشت ۵۰ سال این قانون احیاء شد و با همت سازمان حفاظت محیط زیست و دیگر دستگاه‌های مربوطه به بهره برداری رسید؛ البته استان یزد اولین استانی است که به این حوزه وارد شده است.

این نماینده مردم در مجلس دهم، تعداد یوزهای موجود در کشور را کمتر از 100 قلاده دانست و افزود: واقعیت آن است که باید محدوده هوشمندی به وسعت 100 الی 200 هزار هکتار به عنوان یک منطقه مرکزی از زیستگاه یوز مثلا در استان هایی مانند یزد یا در بخش هایی از سمنان با تخصیص اعتبارات ویژه ایجاد شود تا گونه های در معرض انقراض در یک محدوده وسیعی بتوانند با اطمینان زاد و ولد و تکثیر یابند.

نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند در مجلس دهم، ادامه داد: در این رابطه می توان بعد از آنکه هدف نهایی که همانا کاهش خطر انقراض یوز ایرانی حاصل شد از این محدوده به عنوان پارک ملی برای بازدید توریست ها استفاده کرد؛ بهتر است این پروژه را با مشارکت بخش خصوصی همانطور که در لایحه برنامه ششم ذکر شده پیش برد.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس دهم، یادآور شد: در گفت و گویی که با مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی و همچنین برخی کارشناسان در سفر اخیر به استان یزد داشتم آخرین راهکاری که ایشان هم در رابطه با حفاظت از یوز آسیایی بر آن تاکید داشتند این بود که بهتر است 100 هزار هکتار از مناطق آزاد یا بخش هایی از مناطق حفاظت شده کشور فنس کشی شده و محیط امنی برای یوزپلنگ آسیایی ایجاد شود که در این رابطه بهتر است جامعه و بخش خصوصی هزینه این پروژه را بپردازد؛ البته این پیشنهاد داده شد و مقرر شد این طرح تدوین و آن را پیگیری کنیم.

کیخا در رابطه با امضای تفاهم نامه بیمه جامع پلنگ ایرانی، گفت: اوایل سال جاری سازمان حفاظت محیط زیست در اقدامی مناسب با مشارکت بیمه" ما "  توانست نسبت به امضای تفاهم نامه بیمه پلنگ ایرانی اقدام کند تا گام های ارزشمندی در جهت حفاظت از این گونه نادر جانوری برداشته شود.

نماینده مردم زابل، زهک وهیرمند درمجلس دهم، ادامه داد: در سال 92 هم با همکاری بیمه دانا تفاهم نامه‌ای میان بیمه مذکور و سازمان حفاظت از محیط زیست برای بیمه یوزپلنگ آسیایی انجام شد که طبق این بیمه نامه، اگر یوز پلنگ طی حمله به دام‌ها خساراتی را متوجه دامدار کند، بیمه نسبت به پرداخت خسارت اقدام کند.

کیخا با بیان اینکه  مشکلی در پرداخت خسارت پلنگ و یوزپلنگ به دامداران کشور وجود ندارد، تصریح کرد: در گذشته به دلیل محدودیت‌های مالی خسارت پلنگ و یوزپلنگ به دامداران دیرتر پرداخت شده و به همین دلیل هنوز دامدارانی هستند که به دلیل کمبود منابع سازمان حفاظت محیط زیست خسارات خود را دریافت نکرده بنابراین بیشتر بدهی دامداران متعلق به گذشته است.

وی ادامه داد: اما از زمانی که بیمه دانا و ما در اقدامی داوطلبانه نسبت به بیمه یوزپلنگ و پلنگ ایرانی اقدام کردند تاخیری در پرداخت خسارات نداشتیم.

نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند در مجلس شورای اسلامی، با یادآوری اینکه عوامل مختلفی نسل یوزپلنگ و پلنگ ایرانی را در معرض تهدید قرار داده حوادث جاده ای را عاملی موثر در افزایش تلفات این گونه های نادر جانوری عنوان کرد و گفت: از آنجایی که حوادث جاده ای عمده عامل افزایش تلفات یوزپلنگ و پلنگ ایرانی در کشور محسوب می شود بنابراین سازمان حفاظت محیط زیست جلسات متعددی با وزارت راه و شهرسازی در جهت شناسایی و رفع نقاط حادثه خیز جاده‌ای برای کاهش تلفات حیات وحش در استان‌های مختلف برگزار کرد که مسئولان ذی ربط مکلف شدند علائم هشداردهنده ای در مسیر عبور حیات وحش ایجاد و همچنین از فناوری های نوینی که مانع نزدیک شدن حیات وحش به جاده ها شود بهره ببرند تا عبور این گونه های نادر جانوری ایمن شده و میزان تلفات حیات وحش کاهش یابد.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مجلس دهم، با انتقاد از اینکه اعتبارات سازمان حفاظت از محیط زیست جوابگوی حفاظت از گونه‌های نادر جانوری نیست، تصریح کرد: به دلیل کمبود بودجه و اعتبارات حوزه محیط زیست با مشکلات زیادی مواجه بوده و محیط بانان کشور از وضعیت نامناسبی رنج می برند.

نماینده مردم زابل، زهک و هیرمند در مجلس شورای اسلامی،  با بیان اینکه 17 میلیون هکتار از بهترین زیستگاه های کشور تحت حفاظت سازمان محیط زیست است، یادآور شد: این در حالی است که تنها 3 هزار محیط بان از این وسعت زیستگاه حفاظت می‌کنند و در خوشبینانه ترین حالت 30 الی 50 درصد از اعتبارات مصوب برای محیط بانان در بودجه سال جاری تخصیص پیدا کرد.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: به دلیل آنکه حتی 50 درصد از بودجه سالانه سازمان حفاظت محیط زیست محقق نمی شود بنابراین در بودجه سال جاری به هر میزان که بودجه سازمان حفاظت محیط زیست افزایش یابد در رفع مشکلات این دستگاه کارساز نخواهد بود.

 

اکبری: سرنوشت ببرمازندران و شیرخوزستان در انتظار پلنگ ایرانی/از تجارب بین المللی برای احیای نسل پلنگ استفاده شود

علی اکبری، عضو کمیسیون کشاورزی، آب ومنابع طبیعی مجلس هم در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در واکنش به وضعیت نامطلوب پلنگ آسیب دیده رودسر، با تاکید بر اینکه حفاظت از پلنگ ایرانی باید مورد توجه جدی قرار گیرد، گفت: شرایط حفاظت از این گونه نادر جانوری نباید به گونه ای باشد که تجربه تلخ انقراض ببرمازندران و شیرخوزستان دوباره در تاریخ کشور تکرار شود.

علی اکبری نماینده شیراز 3406756/21/2016 2:02:12 PMhttp://media.icana.ir/Image/2016/06/201606109819789265_Thum.jpg
علی اکبری نماینده شیراز

 

نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی، بر لزوم آگاه کردن جوامع محلی و همچنین فعال کردن سمن ها در جهت حفاظت بهتر از پلنگ ایرانی تاکید کرد و گفت: باید از ظرفیت جوامع محلی و سمن ها برای حفاظت از گونه های در حال انقراض بهره برد و همچنین فرهنگ سازی مناسبی برای افزایش سطح آگاهی مردم انجام شود زیرا برخی هنوز نسبت به خطر انقراض نسل این‌گونه زیبای ایرانی آگاه نیستند.

اکبری با تاکید بر اینکه نگرش مردم نسبت به محیط زیست به ویژه گونه های در حال انقراض باید تغییر یابد، تصریح کرد: این آگاهی باید از طریق آموزش های زیست محیطی مختلف و همچنین برگزاری کارگاه های آموزشی در سطح جوامع محلی و استفاده از رسانه های جمعی به ویژه صدا وسیما به مردم انتقال یابد.

این نماینده مردم در مجلس دهم بر لزوم استفاده از تجارب بین المللی برای احیای نسل پلنگ ایرانی تاکید کرد و افزود: باید از تجارب دیگر کشورها و همچنین سازمان های بین المللی برای احیای نسل و حفاظت بهتر از این گونه در معرض انقراض استفاده کرد.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در مجلس دهم با بیان اینکه گونه های جانوری جزو سرمایه های ملی کشور به شمار می‌روند، گفت: افزایش سطح آگاهی مردم، فرهنگ سازی و همچنین استفاده از ظرفیت و مشارکت جوامع محلی در پروژه حفاظت از پلنگ ایرانی مهمترین راهکار حفظ این گونه در حال انقراض است.

نماینده مردم شیراز در مجلس دهم، با یادآوری نگاه ویژه برنامه ششم و همچنین لایحه بودجه 96 به محیط زیست، گفت: باید مقداری از منابعی که در لایحه بودجه 96 قرار است به محیط زیست اختصاص یابد را در جهت حفظ گونه های نادر جانوری به ویژه پلنگ ایرانی هزینه کرد.

این نماینده مردم در مجلس دهم، تصادفات جاده ای، تغییر اقلیم، تخریب زیستگاه، شکار بی رویه منبع تغذیه ای مانند گوزن و مرال، کمبود غذا و کاهش منبع تغذیه ای، طعمه مسموم و شکار را از جمله عوامل تهدید نسل پلنگ ایرانی برشمرد و بر لزوم رفع عوامل تهدید نسل این گونه در حال انقراض تاکید کرد.

 

زیستگاه های پلنگ ایرانی باید به طور کامل مورد حفاظت قرار گیرند

اکبری ادامه داد: زیستگاه های پلنگ ایرانی باید به طور کامل مورد حفاظت قرار گیرند و عوامل تهدید نسل این گونه شناسایی و برای رفع آنها تمهیدات ویژه اتخاذ شود؛ متاسفانه عواملی مانند تخریب زیستگاه و کاهش منبع تغذیه ای باعث شده این گونه در حال انقراض به حاشیه روستاها برای تامین غذا پناه ببرند که در این رابطه مورد هجوم برخی روستاییان قرار می گیرند که به صورت جدی لازم است برای تامین آب و غذا این گونه چاره اندیشی شود.

وی با تاکید بر اینکه باید مداخله مردم را در حفظ محیط زیست افزایش داد، تصریح کرد: هماهنگی مراکز و نهاد های دولتی با جوامع محلی برای مبارزه با تخریب زیستگاه های پلنگ ایرانی و همچنین برخورد قاطعانه با متخلفان شکار و صید و بازنگری در قوانین و جریمه‌های زیست محیطی می توان در کاهش خطر انقراض نسل پلنگ ایرانی مثمر ثمر واقع شود.

نماینده مردم شیراز در مجلس دهم، بر �%8

برچسب‌ها

آخرین اخبار