به گزارش خبرگزاری خانه ملت، برنامه "گفت و گوی اقتصادی" رادیو گفت و گو با موضوع سهم ایران در برداشت از میادین مشترک نفتی و گازی ، با حضور مهدی افشار نیک کارشناس نفت، روزنامه نگار و تحلیل گر اقتصادی و "محمد خالدیسردشتی" عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به روی آنتن رفت.
مهدی افشارنیک با اشاره به اینکه امروز برداشت یکسانی از میادین مشترک با کشور قطر داریم، اظهار داشت: باید 20 سال پیش به این مهم می رسیدیم که البته باید اذعان کرد یکی از دلایل آن زودتر آغاز کردن قطری ها در برداشت از میادین بود.
وی افزود:در دوره های توسعه میدان پارس جنوبی فرازونشیب بسیاری در جذب سرمایه گذاری خارجی،در شکل دهی پیمانکاران خارجی، در شکل دهی نیروی مهندسی داخلی و شکل دهی کسب و کار انرژی کشور وجود داشت و از این نظر نوسانات زیادی داشتیم.
این کارشناس نفت با اشاره به اینکه در صنعت نفت دچار پاردایم های گوناگون بودیم، اظهار داشت: هرکدام از این پارادایم ها تبعات خودش را دارد.در دوره ای سرمایه گذار خارجی جذب این حوزه از صنعت شد و بعد از آن دوره خودکفایی ملی صورت گرفت که البته با تحریم های ناجوانمردانه روبرو شدیم؛هرکدام از اینها تبعات گوناگونی دارد؛ وقتی فقط با شرکت های خارجی قرار ببندید، فضای کسب و کاری که در کشور شکل می گیرد با پارادایمیکه براثر خوکفایی صورت می گیرد،متفاوت است و هرکدام نیز آثار و پیامدهای خودش را دارد و نمی توان گفت کدام یک خوب یا بد بود.
این روزنامه نگار و تحلیلگر اقتصادی اشاره کرد: از آن سو، رقیب ایران یعنی قطر در قالب یک پارادایم رفتار کرد. روند توسعه قطر ثبات داشت یعنی با یک فکر و استراتژی وارد میدان شد و در این سی سال یک رویه را لحاظ کرده است.
در ادامه "محمد خالدی سردشتی" با اشاره به بازدیدی که در سال 86 از مجموعه پتروشیمی داشته است، گفت: آنجا در مورد وضعیت برداشت هایمان از میادین نفتی و گازی سوالی مطرح شد که وضعیت گزارش شده ناراحت کننده بود.
وی درباره وضعیت عقب بودن ایران در برداشت از میادین گازی و نفتی مشترک با قطر، عنوان داشت: یکی از دلایل اصلی این پیشرو بودن قطر، به وجود آمدن جنگ تحمیلی بود که کشور قطر از این فرصت استفاده کرد و توانست برداشت بیشتری از میدان گازی پارس جنوبی ببرد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تصریح براینکه یکی از دغدغه های نمایندگان مجلس موضوع میزان سهم ایران در برداشت از میادین مشترک است، عنوان داشت: البته مدتی است که برداشت ها سهم مساوی دارند و دلیل این تاخیر به جز جنگ،تحریم ها بودند که سایه تحریم نیز برداشته شدند.در این فاصله چندین ساله از نظر ابزار و نیروی انسانی به توانمندی خوبی دست پیدا کنیم و خوشبختانه کشور در حوزه سخت افزاری و نرم افزاری به بومی سازی دست یافته است./
انتهای پیام