به نظر می رسد انجام تغییرات در وزارت دفاع سعودی می تواند گامی موثر در پایان دادن به جنگ و بحران یمن باشد و اگر این اتفاق بیافتد می توانیم حداقل شاهدحل یکی از موارد اختلاف مهم بین تهران و ریاض یعنی بحران یمن باشیم و از این نظر این تغییرات مثبت خواهد بود.

تغییرات نظامی در عربستان سعودی  و تاثیر آن در روابط با ایران
به گزارش خبرگزاری خانه ملت به نقل از نواندیش؛ فشار برای پایان دادن به جنگ ممکن است موجب شود که ریاض وزارت دفاع خود را مجدداً سازمان‌دهی کند و در رهبری نظامی خود نیز تغییراتی به وجود بیاورد.
 
به گزارش نواندیش، اندیشکده واشنگتن در تحلیلی با محوریت تغییرات نظامی در عربستان نوشت: در اواخر شب 7  اسفند، پادشاه سلمان تقریباً 40 دستورالعمل را صادر کرد که باعث تغییرات زیادی در دولت مرکزی و استانی عربستان شد. در این بین مهم‌ترین این اطلاعیه‌های صادر شده مربوط به ارتش پادشاهی سعودی بود.
 
خبرگزاری دولتی عربستان در این باره نقل کرد که حکومت به مأموریت دو ژنرال ارشد پایان داد، گروهی را ارتقا داد و برخی را در پست‌های جدید منصوب کرد. یکی از مقامات عربستان سعودی این تغییرات را چرخشی طبیعی عنوان نمود، اما آنچه محتمل‌تر به نظر می‌رسد این است که ریاض با این تغییرات در وزارت دفاع ممکن است به تغییر تاکتیک در یمن روی آورد. البته باید اشاره نمود که هم‌زمان یک برنامه برای تغییر شکل وزارت دفاع توسط ملک سلمان در میان سایر اطلاعیه‌های منتشره تصویب گردید. تغییر تاکتیکی به این معنی است که شاهزاده محمد بن سلمان که هم‌زمان وزارت دفاع را نیز عهده‌دار است، در دیدار ماه آینده خود از واشنگتن در مورد درگیری‌ها و مسائل مهم منطقه‌ای با آمریکایی‌ها به گفتگو خواهد پرداخت.
 
از زمان مداخله نیروهای عربستان سعودی در یمن در سال 1393 که برای بازگرداندن رئیس‌جمهور عبدالربو منصور هادی صورت گرفت، سعودی‌ها در جنگ با شورشیان حوثی ناکام ماندند. در حالی که واحدهای نظامی متحد از امارات متحده عربی، بندر عدن و بسیاری از مناطق جنوبی را گرفتند، هم‌زمان حوثی‌ها موفق شدند مناطقی در شمال غربی یمن را در اختیار خود داشته باشند. مناطق تحت کنترل حوثی‌ها از این جهت اهمیت دارد که سه چهارم جمعیت این کشور را در خود جای داده است. بدتر از همه برای ریاض این است که بخشی از قلمرو پادشاهی سعودی در امتداد مرز‌ها که حدود صد مایل می‌شود تقریباً تحت کنترل شورشیان حوثی است. مورد بیشتر خجالت‌آور برای سعودی‌ها این است که ایران به عنوان رقیب بزرگ منطقه‌ای عربستان، کمک‌های مخفی‌ای را برای حوثی‌ها فراهم می‌کند. تا امروز ایرانی‌ها موشک‌های دور بردی را در اختیار شورشیان حوثی قرار دادند که آن‌ها به وسیله این موشک‌ها چندین بار علاوه بر هدف قرار دادن ریاض موفق به انهدام قایق‌های تندرو عربستان نیز شده‌اند.
 
واشنگتن می‌خواهد که سعودی‌ها به دنبال یک راه حل دیپلماتیک برای جنگ یمن باشند؛ مثلاً آن‌ها می‌خواهند عربستان از طریق کانال عمان بتواند حوثی‌ها را از متحدان ایرانی‌شان جدا سازد. عمان از این نظر گزینه خوبی است چون که مشارکت و دخالت کمتری در این بحران‌ها دارد. اکنون خیلی زود است که بگوییم آیا تغییر کادر جدید منعکس‌کننده تغییر در سیاست‌گذاری‌های سعودی‌ها خواهد بود یا نه. همچنین نمی‌توان پیش‌بینی کرد که این تغییرات تصمیم‌گیری برای پیروزی نظامی در یمن را سخت‌تر می‌کند. فرمانده نیروهای دفاع هوایی که مسئولیت آن شامل محافظت از ریاض در برابر حملات موشکی بود یکی از کسانی است که مسئولیت کلیه کارکنان او خاتمه یافت. رئیس نیروهای زمینی از پست خود عزل شد و فرمانده جدیدی برای نیروی موشکی استراتژیک سعودی منصوب گردید. این فرمانده جدید منصوب شده برای نیرو‌های موشکی یمن کسی است که کاملاً در مورد موشک‌های دوربرد چینی در اختیار ایران آموزش دیده است.
 
در سنت سعودی، این افسران ارشد همه از خاندان غیر سلطنتی هستند تا بدین شکل خطر وقوع کودتای نظامی کاهش یابد. تنها استثنا موجود در این حوزه شاهزاده تورکی بن بندر بن عبدالعزیز السعود فرمانده جدید نیروی هوایی است. او یک خلبان آموزش دیده و پسرعموی شاهزاده است. نیروی هوایی عربستان همواره به دلیل هدف قرار دادن غیرنظامیان در یمن و عدم دقت کافی در اجرای عملیات‌هایش مورد انتقاد آمریکا و بریتانیا بوده است.
 
دیدگاه آمریکا این است که جنگ دیگر غیر قابل تحمل شده و این که قحطی، بیماری وبا و بدتر شدن شرایط یمن به طور یکسانی مسئولیتش به واشنگتن و ریاض برمی‌گردد. بنابراین انتظار می‌رود فشار از سوی آمریکا بر شاهزاده سلمان که طی ماه‌های اخیر اصلاحات اقتصادی و اجتماعی گسترده‌ای را انجام داده بیشتر شود. آمریکا قطعاً طی سفر ماه آینده محمد بن سلمان از این کشور دیدگاه خودش در مورد لزوم پایان جنگ را با او در میان خواهد گذاشت.
 
بنابراین انجام این تغییرات می تواند گامی موثر در پایان دادن به جنگ و بحران یمن باشد و اگر این اتفاق بیافتد می توانیم حداقل شاهد یکی از موارد اختلاف مهم بین تهران و ریاض یعنی بحران یمن باشیم و از این نظر این تغییرات مثبت خواهد بود./
پایان پیام

برچسب‌ها

آخرین اخبار