معین الدین سعیدی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، در مورد رشد حاشیه نشینی در چابهار گفت: چابهار یکی از مناطق آزاد کشور که در سیستان و بلوچستان واقع شده است و ظرفیت پنهانی برای توسعه یافتگی دارد، اما متاسفانه در طی چند سال اخیر با رشد حاشیه نشینی این شهر روبرو هستیم. به فرض مثال حدود ۵۶ درصد جمعیت شهری در حاشیههای این منطقه زندگی میکنند؛ به دلیل هزینههای سنگین زندگی و محرومیتهای این استان، بیشتر مردم به حاشیه شهرها پناه بردهاند. جذابیت موجود در شهر چابهار یکی از دلایل مهاجرت به این منطقه آزاد بوده که موجب رشد حاشیه نشینی آن شده است و دولت از سال۹۴ به موضوع حاشیه نشینی شهر چابهار ورود پیدا کرده اما متاسفانه اعتبارات درستی برای آن در نظر گرفته نشد.
![]() |
نماینده مردم چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند و دشتیاری در مجلس شورای اسلامی، افزود:حاشیه نشینی در چابهار به دلیل گستردگی دارای تنوع خاصی است . بخشی از آن مربوط به حوزه مسکن بوده که وزارت راه و شهرسازی تا حدود بسیاری به این موضوع ورود پیدا کرده است. اما مشکل اساسی اینجاست؛ طرحی که بنیاد مسکن در این منطقه ارائه داده،هنوز اجرایی نشده است بلکه ساکنین این منطقه اجازه ساخت یک سرویس بهداشتی را هم ندارند.
زمینخواری در مناطق چابهار به کرات دیده میشود
وی ادامه داد: زمینخواری در مناطق چابهار به کرات دیده میشود؛ باید بین مردمانی که از چند دهه پیش در این مناطق آبا و اجدادی خود زندگی میکنند و اکنون به دلیل نداشتن مدارک برای اثبات این مالکیت در سختی قرار گرفتهاند، تفکیک منطقهای صورت بگیرد. عمق فاجعه حاشیه نشینی را می توان در منازل لاستیکی این منطقه دید. مردمی که به دلیل کمبود امکانات حتی توانایی ساخت خانههای استاندارد کوچک را ندارند و از چادر و لاستیک برای ساخت محلی جهت سکونت استفاده میکنند. به تبع آن از امکاناتی نظیر آب و برق و گاز هم محروم هستند. اگر بخواهیم حاشیه نشینی در این مناطق را تعریف کنیم؛ جدا از محرومیت جا ماندن کودکان از تحصیل و نداشتن بیمارستان مجهز، حل مشکل حاشیه نشینی چابهار نیازمند یک تغییر جدی از طرف مسئولان و متولیان امر است. تمام دستگاههای متولی از بنیاد مسکن گرفته تا شرکت بازآفرینی شهری و روستایی همه باید به میدان بیایند.
سعیدی ادامه داد: در بازدیدی که دکتر قالیباف رئیس قوه مقننه و آقای فتاح رئیس سازمان کمیته امداد از این منطقه داشتند، منجر شد تا محرومیتها و حاشیههای سیستان و بلوچستان به ویژه چابهار در معرض دید قرار بگیرند. محرومیتزدایی و کاهش این عمق از حاشیه نشینی نیازمند عزم جدی است .
تمام ماجرای بیشناسنامهها فقط به کودکان و جا ماندن از تحصیل ختم نمیشود بلکه شامل حال بسیاری از اهالی این منطقه است
نماینده مردم چابهار تاکید کرد: در کنار مشکلات آب، برق و گاز شاهد مشکلاتی نظیر جا ماندن کودکان از تحصیل به دلیل نداشتن شناسنامه هستیم که تمام ماجرای بیشناسنامهها فقط به کودکان و جا ماندن از تحصیل ختم نمیشود بلکه شامل حال بسیاری از اهالی این منطقه است. به این دلیل که در زمان خود اقدام به دریافت شناسنامه نکردهاند، از دریافت شناسنامه محروم شدهاند. در مسیر دریافت شناسنامهی این گروه یکسری بحثهای امنیتی مطرح شده است. اما بسیاری از این افراد ایرانی هستند و این نگرانی ها نباید منجر شود که این تعداد از افراد که بیشتر آنها ایرانی هستند از داشتن هویت محروم شوند. در حال حاضر عمده این افراد برای تعیین هویت خود به پلیس و نیروی انتظامی رجوع میکنند و مسیر قانونی دریافت احراز هویت باید از طریق تست «دی ان ای» ثابت شود. وجود چنین امکاناتی در مناطق محروم شدنی نیست و مردم مجبور هستند برای دریافت کوچکترین خدمات در جهت شناسنامهدار شدن و اثبات هویت به تهران بروند که بیشتر مردم توانایی چنین اقدامی را ندارند. مسیر پر پیچ و ختم و البته پر هزینهِ دریافت شناسنامه برای مردمی که در مناطق محروم سیستان و بلوچستان زندگی میکنند، عملا یک دور باطل است. با تمام تلاشهای صورت گرفته برای هویت بیشناسنامهها در مناطق محروم عکس العمل مثبتی صورت نگرفته است، هرچند ثبت احوال تمام تلاش خود را در این مناطق انجام میدهد. اما باید شوراهای تامین شهرستان هم به میدان بیایند و با نگاهی مثبت مشکلات مردم در این منطقه مرتفع شود. در حال حاضر با سیل عظیم جمعیتی مواجه هستیم که به دلایل متعدد از داشتن شناسنامه محروم هستند.
بی شناسنامههای استان مرزی را دریابید
وی در ادامه تاکید کرد: این گروه از بی شناسنامهها از کوچکترین امکانات از جمله تحصیل هم محروم هستند، الحمدالله چنین موضوعی در دستور کار قرار گرفت؛ امیدوارم با نگاه کارشناسی به این موضوع که بیشتر در استانهای مرزی و محروم دیده میشود، راه حل مناسبی در مسیر حل این مشکل قرار بگیرد. این موضوع در مجلس مورد بررسی قرار گرفته است و نیازمند عزم جدی از طرف متولیان امر است.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس تصریح کرد: کشور در شرایط ناخوشایند کرونایی قرار دارد و شهرهای جنوبی به دلیل هم مرزی با کشورهای دیگر بیشتر در معرض بیماری هستند. در این شرایط کمبودهای بهداشتی خطر جدی برای سلامتی مردم سیستان و بلوچستان محسوب میشود.مرزنشینی همواره با چالشهایی روبرو بوده که اینبار سلامتی مسئله اصلی مردم مرزنشین است. کرونای جهش یافته به اشکال مختلف از مرزهای هوایی و زمینی وارد کشور میشود. باید در این زمینه اقدامات مثمر ثمری را شاهد باشیم. اگر بیماری کرونا از نوع پیشرفته در شهر سیستان و بلوچستان اوج بگیرد، بدون شک با کمبودهایی که در حوزه بهداشت و درمان وجود دارد قطعا شاهد فجایع انسانی بیشتری خواهیم بود.
چابهار محل مناسبی برای برگزاری مسابقات کشتی نیست
سعیدی افزود: با کمبودهایی که در تمام زمینهها شاهد هستیم، دوستان وزارت ورزش و جوانان اصرار به برگزاری مسابقات بین المللی کشتی دارند. فارغ از این اینکه ورزش کشتی چندان مورد توجه مردم این منطقه نیست و دراین اوضاع ناخوشایند بیماری، حضور تیمهای بین المللی میتواند به شیوع بیماری کرونا دامن بزند. در صورت اتفاق افتادن چنین موضوعی، وزارت ورزش و بهداشت باید پاسخگو باشند.
بیشتربخوانید:
- علت انفعال و سکوت در دستگاه دیپلماسی در قبال حقابه هیرمند چیست؟
- جدیت دولت و مجلس در زدودن چهره محرومیت از سیستان و بلوچستان امیدوارکننده است
نماینده مردم چابهار در پایان خاطرنشان کرد: برنامهریزی صورت گرفته برای برگزاری مسابقات در منطقه آزاد چابهار و حضور علاقمندان و مسئولان در منطقه آزاد هیچ تاثیری در کاهش محرومیتهای این استان پهناور نخواهد داشت؛ چه بسا باعث شدتگیری بیماری در شرایط ناخوشایند پاندمی کرونا در شهرهای محروم مانند سیستان و بلوچستان خواهد بود./
پایان پیام