عضو کمیسیون آموزش مجلس با انتقاد از خالی ماندن ظرفیت برخی دانشگاه‌ها و بلاتکلیفی دانشجویان واحدهای بین‌الملل پیام‌نور، از پیگیری پرسش‌های نمایندگان از وزیر علوم در صحن مجلس خبر داد و تأکید کرد: در صورت بی‌نتیجه ماندن تعامل با وزارت علوم، مجلس از ابزارهای نظارتی جدی‌تر استفاده می‌کند.

الگوی هدایت تحصیلی باید اصلاح شود؛ پیوند آموزش با نیاز بازار کار ضروری است

حسین امامی‌راد عضو کمیسیون آموزش تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با خبرنگار خانه ملت، با اشاره به نقش نخبگان در پیشرفت کشور گفت: جامعه برای حل مشکلات و دستیابی پیشرفت به نیروهای متخصص نیاز دارد؛ بر همین اساس، باید بستر رشد و فعالیت آنان فراهم شود. مدارسی همچون استعدادهای درخشان، مراکز پژوهشی، اندیشکده‌ها و بنیاد ملی نخبگان در شناسایی و پرورش استعدادها نقش دارند و تقویت این مجموعه‌ها ضروری است.

نماینده مردم چناران، طرقبه‌ شاندیز و گلبهار در مجلس با تأکید بر ضرورت جلوگیری از فرار مغزها افزود: نخبگان سرمایه‌های انسانی و فکری کشور هستند و حفظ نیروهای متخصص باید در کنار صیانت از سرمایه‌های اقتصادی مورد توجه قرار گیرد؛ چراکه کوتاهی در این زمینه به آینده جامعه آسیب می‌زند.

صندلی‌های خالی دانشگاه‌ها، مانعی برای تربیت نیروی متخصص

امامی‌راد با ابراز نگرانی از خالی ماندن ظرفیت برخی دانشگاه‌ها تصریح کرد: افزایش تعداد صندلی‌های خالی، دستیابی به هدف تربیت نیروی انسانی متخصص برای حل مشکلات کشور را دشوار می‌کند؛ حتی در شرایط خاص، از جمله دوران کرونا و جنگ، نباید روند تربیت نیروهای متخصص متوقف شود؛ همانطور که کشور در دوران دفاع مقدس نیز باید مسیر پرورش نیروی انسانی را دنبال می‌کرد.

وزیر علوم در صحن مجلس پاسخگوی پرسش‌های نمایندگان باشد

وی درباره اقدامات نظارتی مجلس برای پیگیری وضعیت ظرفیت‌های خالی دانشگاه‌ها گفت: در یک ماه گذشته، وزیر علوم از جمله وزیرانی بوده که نمایندگان پرسش‌های متعددی درباره عملکرد وزارتخانه متبوعش مطرح کرده‌اند که بخشی از آنها به صندلی‌های خالی دانشگاه‌ها مربوط می‌شود. برخی نمایندگان از پاسخ‌های ارائه ‌شده قانع نشده‌اند و موضوع برای پیگیری در صحن مجلس مطرح خواهد شد؛ انتظار می‌رود وزیر علوم در هفته‌های آینده برای پاسخگویی به پرسش‌های نمایندگان در صحن حضور یابد.

مجلس در صورت بی‌نتیجه ماندن تعامل، از ابزارهای نظارتی استفاده می‌کند

عضو کمیسیون آموزش مجلس با تشریح روند پیگیری مشکلات از سوی نمایندگان یادآور شد: در گام نخست، تلاش می‌کنیم از طریق جلسات مشترک با وزارتخانه‌ها و گفت‌وگو با مسئولان، زمینه حل مسائل را فراهم کنیم، اگر این اقدامات نتیجه ندهد، تذکر و سپس طرح سؤال از وزیر در دستور کار قرار می‌گیرد. طرح سؤال ممکن است به صدور کارت زرد برای وزیر منجر شود و نمایندگان همچنین ابزارهایی مانند تحقیق و تفحص و استیضاح را در چارچوب قانون در اختیار دارند. اولویت ما کمک به دستگاه اجرایی برای رفع مشکلات است، اما در صورت بی‌اثر بودن پیگیری‌ها و تذکرات، از ابزارهای نظارتی جدی‌تر استفاده خواهیم کرد.

هدایت تحصیلی باید با نیازهای بازار کار هماهنگ شود

وی با اشاره به ناهماهنگی میان ظرفیت پذیرش دانشگاه‌ها و نیازهای بازار کار اظهار کرد: در برخی رشته‌ها مانند پزشکی تقاضای زیادی وجود دارد، اما ظرفیت بعضی رشته‌های دیگر خالی می‌ماند؛ برای اصلاح این وضعیت، باید از دوران تحصیل دانش ‌آموزان برنامه‌ریزی کنیم. هدایت تحصیلی پس از پایان دوره متوسطه اول، با کمک مشاوران انجام می‌شود تا دانش‌آموزان متناسب با استعدادها و توانمندی‌های خود رشته تحصیلی‌شان را انتخاب کنند. این فرایند باید با استفاده از مشاوران متخصص تقویت شود و سیاست‌گذاری دانشگاه‌ها نیز با نیازهای جامعه و بازار کار هماهنگ باشد.

این نماینده مجلس با تأکید بر ضرورت تحول در رشته‌های دانشگاهی افزود: دانشگاه‌ها باید رشته‌های جدید و به ‌روز متناسب با نیازهای کشور را توسعه دهند تا ضمن تأمین نیروی انسانی مورد نیاز جامعه، دانش‌آموختگان نیز از چشم‌انداز شغلی مناسب‌تری برخوردار شوند.

طرح «هر دانش‌آموز یک مهارت» باید تقویت شود

امامی‌راد با اشاره به طرح «هر دانش‌آموز یک مهارت» گفت: این طرح با مشارکت آموزش ‌و پرورش، سازمان آموزش فنی‌وحرفه‌ای و کمیسیون آموزش پیگیری شده و باید با جدیت بیشتری اجرا شود تا دانش‌آموزان در کنار آموزش نظری، مهارت‌های کاربردی نیز بیاموزند. آموزش مهارت نباید به دانش‌آموزان رشته‌های فنی‌وحرفه‌ای و کاردانش محدود شود؛ بلکه دانش‌آموزان رشته‌های نظری نیز باید فرصت کسب مهارت داشته باشند. این رویکرد باید در دانشگاه‌ها نیز دنبال شود تا رشته‌های تحصیلی با نیازهای واقعی کشور و بازار کار تناسب پیدا کنند. /

پایان پیام

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha