به گزارش خبرگزاری خانه ملت، سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی هم با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دو سیما افزود: هم حامل های انرژی باید ساماندهی و مصرف آن کنترل شود و هم رفع بیکاری و ایجاد اشتغال موضوع مهمی است که باید برای آن منابع تامین شود.
محمدمهدی مفتح با اشاره به اینکه افزایش قیمت حامل های انرژی بر روی میزان تورم به شدت تاثیر می گذارد، افزود: باید میزان تحمل مردم و شاخص های عمومی اقتصادی در نظر و تصمیم بهینه گرفته شود.
وی گفت: باید اصلاحات ساختاری در اقتصاد و صنعت انجام دهیم برای مثال اگر مصرف سوخت خودروها به 6 لیتر در صد کیلومتر کاهش یابد اگر قیمت بنزین 2 برابر هم شود فشاری وارد نمی شود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی هم با حضور در این برنامه درباره لایحه بودجه پیشنهادی دولت به مجلس با اشاره به شکل گیری دغدغه های مردم نسبت به این لایحه افزود: این دغدغه های نمایندگان نیز است.
اگر مصرف سوخت خودروها به 6 لیتر در صد کیلومتر کاهش یابد اگر قیمت بنزین 2 برابر هم شود فشاری وارد نمی شود
غلامرضا تاجگردون درباره حامل های انرژی گفت: امسال در بودجه سال 96 با ترکیب منابع در بحث هدفمندی یارانه ها که 42 هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است عملا با توجه به درآمدی که در جدول گذاشته شده بود که می شود از محل بودجه شرکت ها برای هدفمندی اتخاذ کرد به نوعی تلویحا مجوز افزایش قیمت حامل های انرژی از جمله نفت، بنزین و گازوئیل به دولت داده شده بود اما دولت به این موضوع عمل نکرد و به روش های دیگری منابع را تامین کرد.
دولت حدود 60 هزار میلیارد تومان برای ایجاد اشتغال در لایحه بودجه پیشنهاد داده است
وی با بیان اینکه در محاسبه که در تبصره 18 لایحه بودجه دولت گذاشته شده است دولت می خواهد منابعی را برای ایجاد اشتغال در نظر بگیرد، افزود: دولت حدود 60 هزار میلیارد تومان برای ایجاد اشتغال در لایحه بودجه پیشنهاد داده است.
بنا بر آمار رسمی دولت، 5 تا 6 میلیون نفر در جامعه فارغ التحصیلان کشور بیکار داریم
تاجگردون ادامه داد: دولت می گوید حدود سه میلیون و 200 هزار بیکار در جامعه فعال و همین مقدار بیکار تحصیل کرده در جامعه غیر فعال داریم که بنا بر آمار رسمی دولت، حدود 5 تا 6 میلیون نفر در جامعه فارغ التحصیلان کشور بیکار داریم.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت می خواهد 17 هزار و 400 میلیارد تومان را از طریق افزایش قیمت حامل های انرژی بدست بیاورد، افزود: مبنای محاسبه دولت برای این عدد قیمت 1500 تومان برای بنزین و 400 تومان برای گازوئیل است.
وی ادامه داد: همچنین دولت 15 هزار میلیارد تومان از منابع صندوق توسعه ملی را در بانک ها سپرده گذاری می کند و بانک ها هم معادل جمع این دو عدد یعنی 32 هزار میلیارد تومان منابع بیاورند که جمع آن ها می شود 64 هزار میلیارد تومان که برای ایجاد اشتغال در نظر گرفته می شود.
تاجگردون گفت: البته هنوز هیچ تصمیمی در این زمینه گرفته نشده است و همه این ها منوط به تصمیم گیری مجلس شورای اسلامی است.
وی افزود: در قانون هدفمندی یارانه ها پیش بینی شد که قیمت حامل های انرژی پس از دوره 5 ساله به قیمت 90 درصد فوب خلیج فارس برسد و در هر مرحله از هدفمندی 30 درصد آن به تولید داده شود اما از سال 1389 تاکنون چیزی از این منابع به تولید اختصاص داده نشده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری خانه ملت، غلامرضا تاجگردون در ادامه ی گفت وگو با برنامه گفت وگوی ویژه خبری خبر 22:30 گفت: یکی از مباحثی که این روزها در بین مردم، بحث بودجه پیشنهادی دولت به مجلس است که در فضای مجازی بحثهای زیادی پیرامون آن مطرح شده است.
رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این روزها در فضای مجازی نگاه تشویش ذهنی مردم فراهم شده است افزود: به نظر بنده هیچ ضرورتی برای شکلگیری چنین فضایی وجود نداشت چرا که نمایندگان مردم به مجموع جهات نگاه کرده و آنچه را که کمترین آسیب را به مردم می رساند تصویب میکنند چرا که نماینده مردم هستند.
وی ادامه داد: مباحث مختلفی که در بودجه همه ساله مطرح میشود مورد توجه نمایندگان قرار میگیرد.
نمایندگان مردم به مجموع جهات نگاه کرده و آنچه را که کمترین آسیب را به مردم می رساند تصویب میکنند
تاجگردون با اشاره به طرح مسائلی همانند افزایش قیمت حاملهای انرژی یادآور شد: در بودجه سال 96 با ترکیب منابعی که در بحث هدفمندی یارانهها که 42 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده عملاً با توجه به درآمدی که در جدول ذکر شده که از محل بودجه شرکتها میتوان برای هدفمندی منابع دریافت کرد به نوعی تلویحاً مجوز افزایش قیمت حاملهای انرژی همانند بنزین، نفت و گازوئیل در اختیار دولت گذاشته شده است اما دولت به این مجوز عمل نکرده و به شیوه دیگری منابع هدفمندی را تأمین کرد که با جابهجایی منابع و استفاده از منابع داخلی و استفاده از ظرفیتهای قانون بودجه این اقدامات را انجام داد.
دولت روشی را پیشنهاد کرده که قبلاً مشخص بوده اما به آن عمل نکرده است
وی با بیان اینکه دولت یک روش را پیشنهاد کرده که قبلاً مشخص بوده اما به آن عمل نکرده است، افزود: در محاسبهای که در تبصره 18 لایحه بودجه دولت گذاشته شد دولت حملهای به بحث اشتغال و بیکاری کرده است که در واقع خواسته که یک تجهیز منابع برای بحث اشتغال داشته باشد و اگر دولت امسال قیمت ها را افزایش میداد در فرآیند هدفمندی قرار می گرفت و منابعی برای بودجه شرکت نفت تأمین می شد.
رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دولت 17 هزار و 400 میلیارد تومان برای بحث اشتغال، تجهیز منابع حدود 60 هزار میلیارد تومانی روی لایحه پیشنهادی خود پیشنهاد داده است، ادامه داد: در حال حاضر 3 میلیون بیکار در جامعه فعال وجود دارد و همین مقدار بیکار تحصیلکرده در جامعه غیرفعال وجود دارد که حدود 6 میلیون نفر بیکار تحصیلکرده در میان فارغ التحصیلان دانشگاهی وجود دارد که بر اساس آمار رسمی دولت این آمار ارائه شده است و دولت برای اینکه معضل اشتغال را رفع کند چنین پیشنهادی را مطرح کرده است.
وی با بیان اینکه دولت پیشنهاد 17 هزار و 400 میلیارد تومانی افزایش قیمت حاملهای انرژی را مطرح کرده است اظهار داشت: در محاسبات که با ترکیب مصرف بنزین و مصرف گازوئیل می توان استخراج کرد مبنای محاسبه دولت در این عدد بنزین 1500 تومانی و گازوئیل 400 تومانی است و گفته شده که 15 هزار میلیارد تومان از منابع صندوق توسعه ملی که در بانکها سپردهگذاری میکند با این عدد جمع میشود که حدود 32 هزار میلیارد تومان میشود و در مجموع بانک نیز باید معادل همین 32 هزار میلیارد تومان منابع بیاورد تا 64 هزار میلیارد تومان شود که برای بحث اشتغال اختصاص یابد.
تاجگردون با اشاره به اینکه 3 مکانیزم برای این مبحث تعریف شده است، افزود: نخست وجوه اداره شده، دوم سود تسهیلات و سوم کمک فنی و اطلاعاتی، مکانیزم برای این مباحث تعریف شده است که همه موارد منوط به این بوده که تصمیمگیری شود و بحثی مطرح نیست که در حال حاضر تصمیمگیری شده یا تصمیمگیری نشده است.
هنوز در کمیسیون برنامه و بودجه به بررسی دقیق افزایش قیمت حامل های انرژی نرسیده ایم
به گزارش خبرگزاری خانه ملت ، محمدمهدی مفتح در ادامه این گفت وگوی تلویزیونی با بیان اینکه هنوز در کمیسیون برنامه و بودجه به بررسی دقیق افزایش قیمت حامل های انرژی نرسیده ایم، ادامه داد: دولت هنوز گزارش تفصیلی درباره این موضوع ارائه نکرده است، اما آنچه که مشخص بوده مجلس منفعت و صلاح عمومی کشور را می بیند و حامل های انرژی باید ساماندهی شود و از لحاظ مصرفی حد و مرزی داشته باشد و تبعاتی که از لحاظ آلودگی محیط زیست دارد، باید دیده شود.
سخنگوی کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: از سوی دیگر موضوع بیکاری و ایجاد اشتغال برای جوانان که از مهمترین قول هایی بوده که رئیس جمهور در زمان تبلیغات خود بیان کرده به منابع نیاز دارد که منبع آن باید از اینگونه موارد تامین شود.
وی با بیان اینکه زمانی قیمت سوخت را افزایش دادیم، ما به التفاوت آن برای مصارف دیگر توزیع میشود، افزود: قیمتی که به تولیدکننده بنزین و حامل های انرژی بازمی گردد افزایش آنچنانی داده نشد و مقرر شد مابه التفاوت آن توزیع شود و باید صرف اصلاح ساختار انرژی کشور می شد.
مفتح با بیان اینکه تصمیم گیرندگان این مسئله باید تصمیم بهینهای را اتخاذ کنند، افزود: مسئله اشتغال یکی از مهمترین چالشهای کشور ما است و باید اندیشید که رفع مشکلات آن نیازمند چه منابعی است، چرا که آمار نگران کننده ای در رشد بیکاری کشور وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه توان تحمل مردم و تاثیری که افزایش قیمت حامل های انرژی بر تورم و دیگر شاخص های اقتصادی می گذارد، در موضوع افزایش قیمت دیده می شود، ادامه داد: مجلس و دولت باید در این مجموعه یک تصمیم بهینه اتخاذ کند و تصمیم بهینه این نیست که تمام متغییرها در بالاترین و پایین ترین حد باشند و آنچه که در مجلس انجام خواهد شد، دید عام نسبت به اقتصاد و دید وسیع نسبت به مردم در این شرایط اقتصادی است.
توان تحمل مردم و تاثیری که افزایش قیمت حامل های انرژی بر تورم و دیگر شاخص های اقتصادی می گذارد، در موضوع افزایش قیمت دیده می شود
مفتح با بیان اینکه در حال حاضر از طرفی افراد نیازمند یارانه را شناسایی و احصا میکنیم، افزود: نحوه و نوع تصمیمات ما و تغییر متغیرها نباید به گونهای باشد که تعداد یارانه بگیران افزایش یابد و برای رفع یک مشکل، مشکل دیگری ایجاد کنیم.
سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه ادامه داد: تاکنون دو تجربه ناموفق در ایجاد اشتغال داشته ایم و زمانی که منابع خرد مطرح می شود، نمی تواند در بازار رقابتی تحمل داشته باشد و منابع به اهداف اصلی خود دست یابد، اما به هر حال باید حدود یک میلیون شغل که سالانه نیاز کشور است باید مکانیزم های دقیقی برای آن اندیشیده شود.
وی افزود: یکی از این تجارب مربوط به تخصیص 1.5 میلیاردی به اشتغال عشایر بود به همین منظور انتظار میرود منابع مالی به گونهای تخصیص یابد که به ایجاد اشتغال پایدار منجر شود و از سویی دیگر ایجاد اشتغال برای حدود ٩٠٠ تا یک میلیون نفری را مطابق بودجه، شاهد باشیم.
باید در بخش انرژی اصلاحات ساختاری صورت بگیرد
مفتح در ادامه برنامه با بیان اینکه باید در بخش انرژی اصلاحات ساختاری صورت بگیرد، افزود: اصلاحات ساختاری یعنی مصرف انرژی باید به ازای هر واحد تولیدی کاهش یابد، علاوه بر این موضوع دولت باید مشوقها و وامهای دیگری را در جهت رفع مشکلات در نظر داشته باشد.
یارانه بگیران در بودجه سال ۹۷، ۴۱ میلیون نفر خواهند بود
سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در ادامه برنامه با اشاره به اینکه یارانه بگیران در بودجه سال ۹۷، ۴۱ میلیون نفر خواهند بود، افزود: در این لایحه ۳۳ میلیون نفر از دریافت یارانه حذف خواهند شد البته باید این مسئله مورد بررسی بیشتر قرار بگیرد، در لایحه بودجه سال ۹۷ عنوان شده که باید حقوق آموزش و پرورش و بنیاد شهید از درآمدهای استانی تعیین شود لذا باید اذعان داشت که این مسئله برای ما به راحتی قابل انجام نخواهد بود، البته بررسی هایی در شهرها و دهستان های مختلف صورت گرفته تا دولت به این ارزیابی دست یافته است و باید بررسی کرد که این بررسی ها چه تاثیراتی داشته و چگونه باید اجرا شود.
وی بیان کرد: استانها از نظر درآمدها به شکل متفاوتی هستند لذا باید این مسئله به گونهای اصلاح شود که نگران پرداخت حقوق در آموزش و پرورش بنیاد شهید نباشیم.
از منبع هدفمندی یارانه ها می بایست حداقل 30 درصد به بخش تولید اختصاص یابد
تاجگردون در ادامه این برنامه با بیان اینکه زمانی که قانون هدفمندی تصویب شد، در یک دوره پایان برنامه تاکید شد که قیمت حامل های انرژی به فوب خلیج فارس برسد، گفت: بر این اساس مقرر شد از منبع هدفمندی حداقل 30 درصد آن به بخش تولید اختصاص یابد و از سال 89 تاکنون هیچ منبعی به بخش تولید ارائه نشده است و هر ساله ما مانع از افزایش قیمت بنزین شده ایم و شاید بار دیگر مانع شویم و عملا با این اقدامات اگر سالی 40 هزار میلیارد تومان درآمد هدفمندی یارانه ها بود، 30 درصد بخش تولید حدود سالی 12 هزار میلیارد تومان که اگر 7 سال این منابع در نظر گرفته شود، حدود 80 هزار میلیارد تومان منابعی که باید به بخش تولید برای ایجاد اشتغال اختصاص می یافت عملا داده نشد.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی افزود: زمانی که از تولید بحث می شود یعنی کارخانه هایی که تعطیل هستند، فعال شوند، اما ما در شرایطی هستیم که کارخانه ها با ظرفیت پایین کار کرده و شهرک های صنعتی در تمام نواحی کشور تعطیل هستند و این ناشی از آن است که ما نتوانسته ایم به آنها رونق دهیم.
برگزاری جلسه ای دوساعته با صندوق بین المللی پول
وی با بیان اینکه بنده هفته گذشته جلسه ای دو ساعته با صندوق بین المللی پول برگزار کردم، ادامه داد: آنها نیز اعتقاد داشتند که ما معضل انرژی و اشتغال را در اقتصاد کشور داریم که یک بحران است و ممکن است تورم تک رقمی، دو رقمی شود، لذا باید یک انتخاب صورت بگیرد و این انتخاب را مجلس و دولت در کنار یکدیگر اتخاذ کنند.
طرح مباحثی چون درآمد 100 هزار میلیارد تومانی از هدفمندی یارانه ها منصفانه نیست
زمانی که از تولید بحث می شود یعنی کارخانه هایی که تعطیل هستند، فعال شوند، اما ما در شرایطی هستیم که کارخانه ها با ظرفیت پایین کار کرده و شهرک های صنعتی در تمام نواحی کشور تعطیل هستند و این ناشی از آن است که ما نتوانسته ایم به آنها رونق دهیم.
تاجگردون در ادامه تصریح کرد: یکی از انتقادات این بوده که چرا رقم 42 هزار میلیارد تومان هدفمندی یارانه ها در سقف بودجه ذکر نمی شود، لذا باید یک انتخاب صورت بگیرد، چرا که یک تصمیم محاسباتی است و طرح مباحثی چون درآمد 100 هزار میلیارد تومانی از هدفمندی یارانه ها منصفانه نیست.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در ادامه برنامه با اشاره به اینکه مجلس برای چنین روزی کارت سوخت را حذف کرد، گفت: مدلهای مختلف توسط دستگاههای اجرایی در این باره پیشنهاد داده میشود و به عنوان مثال وزارت راه و شهرسازی پیشنهاد می داد که قیمت سوخت افزایش یابد و منابع به این وزارتخانه اختصاص یابد تا ظرف مدت 2 سال خطوط ریلی کشور را توسعه دهد، سازمان شهرداری ها به نوع دیگر اظهار می داشت که به قیمت سوخت تا میزانی اضافه شود تا خطوط مترو و حمل و نقل عمومی در کشور توسعه یابد و پیشنهادات مختلف دیگری مطرح می شد اما مجلس همه آنها را کنار یکدیگر گذاشته و در نهایت هر آنچه را که متوجه شود فشار کمتری متوجه مردم میشود را انتخاب میکنند.
در جمعیت فعال ۲۲ میلیون و ۵۸۸ هزار نفر شاغل و ۳ میلیون و ۲۰۳ هزار بیکار داریم
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه در جمعیت فعال ۲۲ میلیون و ۵۸۸ هزار نفر شاغل و ۳ میلیون و ۲۰۳ هزار بیکار داریم افزود: در جمعیت غیر فعال با تحصیلات عالی ۵ میلیون و ۴۵۲ هزار بیکار هستند.
وی با اشاره به اینکه ۸ میلیون تحصیلکرده بیکار در کشور داریم، ادامه داد: از وضعیت سرمایهای که انجام داده ایم استفاده نمیکنیم و در بودجه سال ۹۶ دولت احساس میکند که جواب مثبت دریافت کرده است، به طوری که اقشار تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی از افزایش قابل توجهی در دریافتی خود برخوردار بودند.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه ۴ هزار میلیارد از منابع هدفمندی یارانهها را در بودجه ۹۶ صرف اقشار تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی کردیم به طوری که در بودجه سال ۹۷ این رقم به هفت هزار میلیارد خواهد رسید، تصریح کرد: برای ما راحتترین مسئله استفاده از روشهای سلبی است و اینکه بگوییم یارانه را به چه کسانی باید بدهیم.
وی ادامه داد: حدود 6 تا 7 دهک کشور از لحاظ درآمد و مصرف مشابه یکدیگر هستند.
تاجگردون با اشاره به اینکه افراد تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی، زنان سرپرست خانوار، بازنشستگان و سایر گروههای نیازمند مورد شناسایی قرار گرفته اند، بیان کرد: بیماران خاص یک میلیون نفر، گروههای نیازمند که در حاشیه شهرها زندگی میکنند ۱۱ میلیون نفر، بازنشستگان ۵ میلیون نفر و یک میلیون و ۸۰۰ هزار ایثارگر داریم.
اینکه در روزهای اخیر اظهار شده که حقوق نمایندگان مجلس حدود 70 درصد افزایش یافته است، کاملا کذب است
وی با اشاره به میزان حقوق نمایندگان مجلس افزود: ظاهرا هر روز باید به یک بخشی همانند مجلس، دولت و قوه قضائیه مورد حمله قرار بگیرند، و در روزهای اخیر اظهار شده که حقوق نمایندگان مجلس حدود 70 درصد افزایش یافته است، کاملا کذب است.
تاجگردون ادامه داد: مجلس باید به دولت پیشنهاد دهد که بودجه سال بعدش را براساس قانون چقدر میخواهد افزایش دهد به طوری که پیشنهاد افزایش ۵ درصدی را مجلس ارائه داد، اما باز این پیشنهاد را به دولت ارائه نکردیم و دولت نیز بودجه مجلس را رشد نداد و بودجه عمرانی آن را به نصف کاهش داد و بودجه جاری آن را افزایش نداد.
بودجه پیشنهادی مجلس در لایحه بودجه سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ پنج درصد افزایش بود
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در ادامه این گفتگو با اشاره به اینکه بودجه پیشنهادی مجلس در لایحه بودجه سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ پنج درصد افزایش بود، گفت: نماینده مجلس طبق قانون مدیریت خدمات کشوری جزء مدیران تراز عالی کشور محسوب میشوند، بنده به عنوان رئیس کمیسیون بودجه در چهار الی پنج سال گذشته هر سال خدمت رئیس مجلس رسیدم که نمایندگان مجلس باید حق و حقوقشان را دریافت کنند.
حکم حقوق نماینده مجلس ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است/حقوق یک نماینده مجلس طبق قانون خدمات مدیریت کشوری ۱۰ میلیون تومان است
وی با اشاره به اینکه حقوق یک نماینده مجلس طبق قانون خدمات مدیریت کشوری ۱۰ میلیون تومان است گفت: حکم حقوق نماینده مجلس ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است.
نمایندگان مجلس اصطلاحاً دو کارت حلال و حرام دارند که در کارت حلال آنها حقوقشان واریز میشود و در کارت دیگری هزینههایی مانند هزینه دفتر در شهرستان، تلفن همراه، نیروهای همراه، پول بلیط هواپیما واریز میشود
تاجگردون تصریح کرد: نمایندگان مجلس اصطلاحاً دو کارت حلال و حرام دارند که در کارت حلال آنها حقوقشان واریز میشود و در کارت دیگری هزینههایی مانند هزینه دفتر در شهرستان، تلفن همراه، نیروهای همراه، پول بلیط هواپیما واریز میشود لذا باید اذعان داشت که حقوق نمایندگان هیچ افزایشی نداشته است، البته تعدادی از نمایندگان حقوق خود را در نهادی همانند دانشگاه یا مناصب دیگری که در آن حوزه حضور داشته اند دریافت می کنند.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه نمایندگان در شهرستان ها دفاتری برای رسیدگی به کارهایشان دارند، گفت: هزینههای دفتر نمایندگان در شهرستان شش میلیون تومان، تلفن همراه ۶۰۰ هزار تومان، نیروهای همراه ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار است و همچنین پول هواپیمای نمایندگان برای سفر به شهرستانها به صورت نیم بها داده میشود، مجلس برای نمایندهای که از شهرستان به تهران میآید حدود ۲۵۰ میلیون تومان خانه رهن میکند و در پایان دوره از آن نماینده پول رهن را دریافت میکند./
پایان پیام