محسن زنگنه در گفت و گو با خبرگزاری خانه ملت، با بیان اینکه طی چند روز گذشته و بعد از جنگ 12 روزه تحمیلی رژیم صهیونیستی شاهد صف طولانی فروش هم زمان با آغاز به کار بازار بورس بودیم، گفت: این امر باعث شد طی چند روز گذشته شاهد منفی شدن شاخص و قرمز شدن اکثر نمادهای بازار سرمایه باشیم.
نماینده مردم تربت حیدریه، مه ولات و زاوه در مجلس شورای اسلامی در ادامه با بین اینکه راهکار برخی کارشناسان تزریق منابع از سوی صندوق تثبیت بود، عنوان کرد: در همین رابطه خبرهایی مبنی بر تزریق 5.5 همت از سوی وزارت اقتصاد مطرح شد و برخی نیز خواستار این بودند که با کاهش نرخ بهره عملا باعث گسیل سرمایه های مردم به سمت بازار سرمایه شده و از خروج منابع از بازار سرمایه جلوگیری شود.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه پشت این مسائل واقعیاتی نهفته که نباید از چشم وزیر اقتصاد و رئیس جمهور دور بماند و آن این است که حدود 90 درصد سرمایه در بازار بورس در اختیار حقوقی ها و تنها 10 درصد آن در اختیار سهامداران خُرد است، گفت: 79 درصد از این 90 درصد را نیز سهامداران حقوقی عمده تشکیل می دهند و مابقی یعنی 11 درصد غیرعمده هستند. بخش عظیمی از آن 79 درصد نیز یا شرکت های دولتی و شبه دولتی هستند که دولت بر آنها کنترل دارد و یا مجموعه های زیر نظر نهادهای عمومی غیردولتی هستند به نحوی که صرفا 43 درصد کل ارزش سهام از کل بازار بورس که حدود 7 هزار و 500 همت است، در اختیار 10 سهامدار حقوقی عمده است.
زنگنه در ادامه با بیان اینکه بر اساس گزارش دیوان محاسبات در سال 1402، 2 هزار و 90 شرکت دولتی و شبه دولتی شناسایی شده است، اظهار داشت: کارشناسان معتقدند حدود 80 تا 85 درصد بازار سهام در اختیار شرکت های دولتی و شبه دولتی است لذا سوال اینجاست کسانی که در صف فروش در بورس آن هم در شرایط جنگی بودند که همه مردم با جان، مال و هستی خود همه چیزشان را برای حمایت از کشور در طبق اخلاص گذاشتند، چه کسانی هستند.
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم ادامه داد: این صف فروش 30 هزار میلیارد تومانی دو حالت دارد یا حقوقی هایی که دولت بر آنها اشراف دارد این صف را تشکیل داده اند و یا حقیقی ها؛ البته در این بین باید در نظر داشت که 10 درصد کل بازار سرمایه که در صف فروش بوده از روی نگرانی اقدام به فروش کرده است.
وی در ادامه با طرح این سوال که وظیفه شرکت های دولتی، مؤسسات زیر نظر دولت و سهامداران عمده حقوقی که 79 درصد بورس را شامل می شود چیست؟ گفت: آیا اینها نباید در زمان جنگ بازار را تعدیل کرده و صف خرید تشکیل دهند. این اقدام از سوی کسانی که منفعت می برند تعدیل می شود تا دولت 5 تا 20 تا 30 همت تزریق کرده و آن را خرید کند که در نهایت خودش یک رانت جدید در بازار سرمایه است.
زنگنه همچنین با بیان اینکه اگر شرایط جنگی است نباید صرفا برای مردم باشد بلکه دولت باید قرارگاه اقتصادی در موقعیت جنگی تشکیل داده و اوضاع را کنترل کند، یادآور شد: دولت باید بداند چه کسانی در بدترین زمان صف فروش تشکیل دادند و چند درصد دولتی و وابسته به نهادهای عمومی غیردولتی و دولت بوده اند.
عضو مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی ادامه داد: اگر سهم اینها کم بود که قطعا نیست وظیفه آنها از حمایت از مردم چیست؟ آیا اینها نباید صف خرید تشکیل دهند که مردم دچار تلاطم نشوند؟ متأسفانه کشور ما درگیر ذینفعان بزرگ شده که از هر چیزی برای منافع خود استفاده می کنند.
وی همچنین با اشاره به افزایش روزانه نرخ ارز در شرایط فعلی، عنوان کرد: امروز چه کسی تقاضا کرده که شاهد این افزایش قیمت هستیم. وقتی بازار گمرک و پروازها محدود شده، تقاضا کجاست که قیمت افزایش یافته است؟ پس حتما ذینفعانی هستند که منافع سرشاری از این افزایش قیمت می برند.
زنگنه در ادامه تأکید کرد: دولت باید به جای اینکه به سمت راهکارهایی برود که برای کشور هزینه داشته باشد نظارت را افزایش داده و دست ذینفعان را قطع کند. برخی نفوذی های داخلی باعث تسهیل حملات رژیم صهیونیستی به کشورمان شده اند و در کنار آن نیز قطعا نفوذی های اقتصادی داریم که ضربه بیشتری به مردم می زنند.
نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس با تأکید بر اینکه تزریق منابع به بازار سرمایه به هیچ وجه کمک کننده نیست بلکه به خاطر دسترسی عده ای به اطلاعات شاهد واریز آن به جیب قشر خاصی خواهیم بود، عنوان کرد: با تزریق 5 همت و 10 همت نمی توان بازار را کنترل کرد و بهترین کار نظارت دولت است. در چنین شرایطی شرکت های دولتی، شبه دولتی، مجموعه ها و صندوق های وابسته که به نحوی به دولت و حاکمیت وابسته هستند باید به میدان بیایند و ایفای نقش کنند.
وی همچنین با بیان اینکه جمهوری اسلامی با قدرت نظامی خود اسرائیل را له کرده و ضریب امنیت را در کشور به شدت افزایش داده، ابراز داشت: در جنگی که ما پیروز آن بودیم، نه تنها نباید شاخص ها منفی باشد بلکه سرمایه گذار باید احساس امنیت بیشتری کند. اگر پشت پرده افرادی که سیگنال حمله مجدد صهیونیست ها را می دهند و می گویند ممکن است زیرساخت ها مورد هدف قرار گیرد را بررسی کنیم می بینیم که در حال نوسان گیری هستند تا سودهای کلان به جیب عده ای خاص برود.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات کشور در مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: دولت باید به جای هرگونه اقدام برای چاپ پول و تزریق منابع از محل صوری که باعث افزایش پایه پولی می شود بر کار شرکت های دولتی، بخش های شبه دولتی و نهادهای وابسته به نهادهای غیرعمومی دولتی نظارت کرده و باید وظیفه خود را در شرایط جنگی به نحو احسن ایفا کند./
پایان پیام
نظر شما