خبرگزاری خانه ملت، گروه سیاسی؛ در یکی از بندهای 9گانه مقام معظم رهبری به رئیس جمهوری در خصوص اجرای برجام تاکید شده بود که در سراسر دورهی هشتساله، وضع هرگونه تحریم در هر سطح و به هر بهانهای (از جمله بهانههای تکراری و خودساختهی تروریسم و حقوق بشر) توسّط هر یک از کشورهای طرف مذاکرات، نقض برجام محسوب خواهد شد و دولت موظّف است طبق بند ۳ مصوّبهی مجلس، اقدامهای لازم را انجام دهد و فعّالیّتهای برجام را متوقّف کند.
اما به نظر می رسد آمریکا بر خلاف این موضوع گام بر می دارد، منابعی در کاخ سفید میگویند مجلس نمایندگان آمریکا خود را برای رای دادن به «تمدید بدون شروط جدید» تحریمهای درحال انقضای ایالات متحده علیه ایران آماده میکند و کاخ سفید نیز قصد دارد با کنار کشیدن خود، اجازه دهد این لایحه به یک قانون تبدیل شود.
منابع کاخ سفید تاکید میکنند «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا این تمدید قانون تحریمها را وتو نمیکند زیرا دولت به این جمعبندی رسیده که این امر مفاد توافق هستهای ایران و شش قدرت جهانی را نقض نمیکند.
دفتر تحقیقات کنگره درباره قانون تحریمهای 1996 ضد ایران تصریح میکند: «این قانون عضو محوری تحریمهای آمریکا علیه بخش انرژی ایران از زمان صدور آن در سال 1996 بوده است. اثرات این قانون در ادامه به بخشهای دیگر از صنایع ایران نیز سرایت کرده است.»
سناتورهای دموکرات اوایل ماه جاری میلادی (اکتبر) در نامهای به «میچ مککانل» رهبر اکثریت سنا ادعا کرده بودند: «تمدید این قانون حیاتی است زیرا ابراز اساسی برای پیشگیری و به عقب راندن انداختن افراد و شرکتهایی است که از توسعه سلاحهای عمومی و کشتارجمعی ایران حمایت میکنند.»
رولکال تاکید میکند که نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از حامیان تمدید قانون تحریمهای سال 1996 ایران است اما به نظر نمیرسد دونالد ترامپ موضعی در این خصوص گرفته باشد هر چند او متعهد شده که توافق هستهای دولت اوباما با تهران را که هیلاری کلینتون حامی آن است، از بین ببرد.
نمایندگان مجلس در خصوص تمدید این تحریم منقضی شده در کنگره آمریکا با خانه ملت گفت و گو داشتند که در ادامه می خوانید:
ذوالنوری: هیات نظارت بر برجام مرجع اعلام کننده نقض برجام است
مجتبی ذوالنوری در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با اشاره به احتمال تمدید تحریم های سال 1996 آمریکا علیه ایران، اظهار داشت: بر اساس دستور 9گانه مقام معظم رهبری در زمینه اجرای برجام، تمدید این تحریم که در سال 2016 منقضی می شود، نقض برجام محسوب می شود.
نماینده مردم قم در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: اگر آمریکا بخواهد تحریم جدیدی اعمال کند و یا تحرمی های گذشته را مجدد احیا کند، یعنی تحریمی که زمان آن تمام شده است، نقض برجام محسوب می شود، مقام معظم رهبری تاکید داشتند که تحت هیچ عنوانی قابل قبول نیست و نقض برجام خواهد بود، بنابراین اگر اوباما تمدید تحریم های سال 1996 را وتو نکند، جمهوری اسلامی آن را نقض برجام تلقی خواهد کرد.
![]() |
وی گفت: بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری مرجع رسمی که اعلام کننده نقض برجام، هیات نظارت در شورای عالی امنیت ملی است، اعضای هیات نظارت موارد را بررسی می کنند و در صورتی که نقض برجام را اعلام کنند دولت باید قانونی اقدام متقابل را اجرایی کند.
این نماینده در پاسخ به این سوال که آمریکا بر خلاف اروپا بدعهدی می کند و ایران باید با دو رویه متفاوت آمریکا و اروپا در قبال برجام چه رفتاری داشته باشد، توضیح داد: ایران با گروه کشورهای 1+5 در برجام طرف است و می دانیم که تاثیرگذارترین عضو 1+5، آمریکا است، با این حساب موضع گیری اروپا در مقابل بدعهدی آمریکا باید مدنظر قرار گیرد.
ذوالنوری ادامه داد: اگر اروپا، آمریکا را وادار کند تا برجام را درست اجرا کند و عادی سازی روابط را در دستور کار قرار دهد مسئله حل است اما اگر به وظیفه خود برای رفع بدعهدی آمریکا تن ندهد بنابراین برجام خروجی که از طرف کشورهای گروه 1+5 مدنظر قرار می گیرد و اگر این خروجی برخلاف روح برجام باشد نقض برجام محسوب می شود.
رئیس کمیته هسته ای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: از دیدگاه ایران، تفکیکی بین آمریکا و اروپا وجود ندارد و ما تنها می خواهیم در زمینه اجرای برجام آسیبی نبینیم بنابراین گروه 1+5 را یک پیکره می داینم و هر کدام خلاف برجام عمل کنند نقض عهد شده است.
نقوی حسینی: تمدید یا تصویب هرگونه تحریم از سوی آمریکا نقض برجام است
سیدحسین نقوی حسینی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به اینکه مجلس نمایندگان آمریکا در نظر دارند تحریم های سال 1996 مربوط به بخش انرژی را علیه ایران تمدید کنند، گفت: در گزارش 6 ماهه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به 11 از مورد بدعهدی آمریکایی ها ذکر شد، کنگره اعمال تحریم های سلسله ای، جدید و تمدید تحریم های گذشته را در دستور کار قرار داده است.
نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آمریکا تلاش دارد که تحریم های جدیدی علیه ایران اعمال کند اما اعمال هر گونه تحریم جدید یا تمدید تحریم هایی که منقضی شده است، برخلاف برجام محسوب می شود ونشان دهنده بدعهدی و عهد شکنی واشنگتن است.
وی تاکید کرد: با این حال طبق احکام 9 گانه مقام معظم رهبری هیات نظارت بر اجرای برجام در شورای عالی امنیت ملی مسئولیت ارزیابی عهدشکنی و نقض برجام را بر عهده دارند و در صورتی که آنها تشخیص بدهند نقض عهد شده است، دولت باید قانون اقدام متقابل را اجرا کند.
![]() |
نقوی حسینی با بیان اینکه کشورهای اروپا به عنوان یکی از طرفین اجرای برجام، به تعهدات خود عمل می کند، اظهار داشت: در گزارش کمیسیون نیز به این نکته اشاره شده است اما مجموعه کشورهای گروه 1+5 در نظر گرفته می شود و نقض برجام بررسی می شود.
عضو هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تاکیدکرد: آمریکا برجام را روی کاغذ اجرا می کند، بیانیه می دهد اطلاعیه صادر می کند اما عملا خروجی خاصی از این مطالب خارج نمی شود و از نگاه ما بدعهدی صورت می گیرد.
فلاحت پیشه: تمدید تحریم های ۱۹۹۶ آمریکا علیه ایران بازی سیاسی و خلاف برجام است
حشمت الله فلاحت پیشه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به احتمال تمدید تحریم های سال 1996 آمریکا علیه ایران در بخش انرژی اظهار داشت: تمدید و تجدید تحریم های گذشته خلاف برجام است، بازی سیاسی است که آمریکا آن را شکل می دهد، جمهوری اسلامی این رویه را خلاف برجام می داند.
نماینده مردم اسلام آباد غرب و دالاهو در مجلس دهم شورای اسلامی، ادامه داد: کنگره آمریکا در شرایطی به دنبال تمدید تحریم های گذشته است که شاهد موج مثبت در اروپا در قبال ایران هستیم، به نظر می رسد تمدید تحریم 1996 تنها به انزوای آمریکا می انجامد.
وی گفت: البته نباید فراموش کرد که سخن از احتمال تمدید تحریم هایی که تاریخ انقضای آنها فرا رسیده تحت تاثیر فضای انتخاباتی در آمریکا است، آمریکا چنین سیاستی را با هدف انتخاباتی و لابی گری مطرح می کند.
![]() |
فلاحت پیشه تاکید کرد: اما آنچه که برای ایران اهمیت دارد، رویه ها آمریکا با بهانه های انتخاباتی که منجر به نقض برجام می شود.
این نماینده با بیان اینکه رویه آمریکا و اروپا در قبال اجرای برجام متفاوت و متضاد است، گفت: آمریکا همیشه در مقابل ایران مملو از تضاد است، اما هدف اول جمهوری اسلامی در مذاکرات هسته ای شکاف در دیواره برجام بود که محقق شد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ایران باید با آمریکا جدا از برجام رفتار کند و رفتارهای ضد ایرانی و تلاش آمریکا برای نقض برجام را به حساب اروپا و کل برجام در نظر نگیرد.
نوریان: تمدید تحریم های سال ۱۹۹۶ آمریکا مغایر روح برجام است
اردشیر نوریان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به احتمال تمدید تحریم های سال 1996 آمریکا علیه ایران در کنگره اظهار داشت: اگر کنگره بخواهد تحریم های بخش انرژی را تمدید کند و اوباما قصد وتو نداشته باشد، در واقع حرکتی خلاف روح برجام خواهد داد و شاهد یکی دیگر از بدعهدی و عهد شکنی آمریکا در اجرای تعهداتش در برجام خواهیم بود.
نماینده مردم شهرکرد در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: اگر تحریم های سال 1996 که امسال منقضی می شود، مجدد علیه ایران تمدید شود، اعتقاد داریم خلاف برجام اقدام شده و باید روند مقابله به مثل در ایران شکل گیرد.
![]() |
وی تاکید کرد: قرار نیست یکی از طرفین توافق به همه تعهدات خود عمل کند اما در مقابل شاهد بدقولی و بدعهدی طرف مقابل باشد، اگر همه کشورهای گروه 1+5 خواهان ادامه اجرای برجام هستند باید به تعهدات خود در چارچوب توافق هسته ای عمل کنند.
این نماینده اظهار داشت: اگر بدقولی و بدعهدی آمریکا به بهانه های مختلف و واهی ادامه پیدا کند و بر طبل مخالفت و معارضت بکوبد باید اقدام متقابل را به صورت جدی در دستور کار قرار دهیم.
نوریان در این باره که اروپا به تعهداتش عمل می کند آیا به دلیل بدعهدی آمریکا باید توافق را لغو کنیم، توضیح داد: آمریکا و اروپا درد اجرای برجام تقسیم کار کرده اند و نباید اسیر این تقسیم کار شویم، برجام روح کلی دارد که ایران و کشورهای گروه 1+5 باید به آن عمل کند اگر یکی از طرفین به تعهداتش عمل نکند با روح برجام در تعارض است و باید اقدام عملی صورت گیرد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: برجام باید به طور کامل از سوی همه طرفین مذاکره اجرا شود و نباید در داخل بین آمریکا و اروپا تقسیم کار شود./
پایان پیام