خبرگزاری خانهملت- گروه اجتماعی؛ روزهای اخیر اخبار کاهش تراز سطح آب دریاچه ارومیه در حالی مطرح شد که تا پیش از آن تنها در مورد افزایش تراز سطح آب و تثبیت وضعیت صحبت میشد، مسعود تجریشی، مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد دریاچه ارومیه این افت تراز را طبیعی اعلام کرده و گفته است که با نزدیک شدن به فصل تابستان و افزایش دما و تبخیر، کاهش تراز دریاچه امری طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
نادر قاضیپور نماینده مردم ارومیه اما ضمن انتقاد از عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه اذعان دارد که اقدامات این ستاد سبب ورود فاضلابهای شهری و صنعتی به این دریاچه شده است. حضرت پور دیگر نماینده مردم ارومیه در مجلس نیز با تاکید بر تامین اعتبارات احیا دریاچه ارومیه، گفت: در صورتی که اعتبارات به هنگام تخصیص یابد میتوان به شرایط تثبیت تراز سطح آب دریاچه دست یافت. ر
هادی بهادری هم از دیگر نمایندههای مردم ارومیه بر بازنگری در تیم اجرایی ستاد احیا دریاچه ارومیه جهت تقویت دفاتر مردمی در منطقه تاکید دارد و معتقد است که با این اقدام میتوان شاهد افزایش و تثبیت تراز سطح آب دریاچه بود. با این حال عیسی کلانتری رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه بر این باور است که کاهش ۲۵ درصدی بارشهای استان آذربایجان غربی سبب کاهش تراز سطح آب دریاچه ارومیه شده است.
رئیس ستاد احیا دریاچه ارومیه یادآور شده: در صورتی که طی 7 سال آینده اگر بودجه احیا دریاچه به هنگام و کامل تزریق شود، مراحل احیا به سرعت طی میشود، هرچند تاکید دارد در شهریور ماه سال گذشته از وضعیت تثبیت دریاچه گذر کردهایم.
سید هادی بهادری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه و افرایش و کاهش تراز سطح آب دریاچه، گفت: در چهار سال گذشته تغییرات نسبتا جزئی در وضعیت دریاچه ارومیه اتفاق افتاده به نوعی که در یکی دو سال تراز سطح آب افزایش و در یکی و دو سال دیگر شاهد کاهش تراز سطح آب دریاچه بودهایم اما در مجموع تقریبا به شرایط تثبیت رسیدهایم.
![]() |
افزایش تراز سطح آب در سال 94 و کاهش آن در سال 95 نشان از تثبیت شرایط دارد
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه هماکنون تراز سطح آب دریاچه نسبت به سال گذشته حدود 18 سانتیمتر کاهش یافته است، تصریح کرد: این در حالی است تراز سطح آب دریاچه ارومیه نسبت به دو سال گذشته حدود 20 سانتیمتر افزایش داشته است، با این حال میتوان شرایط تثبیتی را مورد نظر قرار داد.
وی افزود: افزایش و کاهش تراز سطح آب دریاچه ارومیه نسبت به 8 سال گذشته بسیار بهبود یافته است، متاسفانه در گذشته برای مدت 4 سال به یکباره تراز سطح آب دریاچه یک متر و نیم کاهش مییافت اما الان بدین صورت نیست، البته کاهش تراز سطح آب در فصل تابستان و با افزایش تبخیر آب طبیعی است.
وضعیت دریاچه ارومیه بسیار شکننده است/ کاهش تراز سطح آب به جهت عدم توجه به دفاتر منطقهای و تمرکز ستاد احیا در تهران
بهادری با تاکید بر اینکه نباید دریاچه ارومیه را به حال خود رها کرد، گفت: دریاچه ارومیه بسیار شکننده است بنابراین بیتوجهی تاثیر منفی بسیاری در وضعیت آن خواهد داشت زیرا کل ارتفاع آب دریاچه 6 متر در سطح وسیع است از این رو اقدامات احیا اگر توقف یا کُند شود، خشکی آب دریاچه سرعت خواهد یافت.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: اقدامات احیا از طرف ستاد احیا دریاچه ارومیه در سال جاری باید با جدیت و سرعت بیشتر دنبال شود زیرا در صورتی که طرحها و پروژههای احیا متوقف شود اثر منفی به جا خواهد گذاشت، در حقیقت پروژههای بسیاری برای احیا دریاچه شروع شده که برخی از آنها در سال گذشته به دلیل عدم تامین به موقع اعتبارات با مشکل مواجه شدند.
وی با بیان اینکه ستاد احیا دریاچه ارومیه در سال گذشته همانند قبل در منطقه حضور موثر نداشته است، ادامه داد: متاسفانه ستاد در پایتخت تمرکز داشته و دفاتر منطقهای آن در سال گذشته تضعیف شد، در حالی که دفاتر منطقهای در سال 94 در ارومیه حضور پررنگ و موثری داشته اند. در حقیقت باید باور داشت که احیا دریاچه با کمک مردم به عنوان مصرف کننده محقق میشود لذا بیتوجهی به این مجموعه در کاهش تراز سطح آب تاثیرگذار است.
نقش موثر مردم در افزایش و کاهش تراز سطح آب دریاچه ارومیه/ بهرهبرداری از پروژه انتقال آب از رود زاب به دریاچه در سال 98
بهادری افزود: پروژههای عمرانی تنها در بهبود وضعیت دریاچه ارومیه تاثیرگذار نیست، در حقیقت نقش موثر مردم باید مرود توجه قرار گیرد زیرا مردم در کاهش مصرف آب نقش خواهند داشت، انتقال آب از رود زاب به دریاچه نیز هنوز تکمیل نشده به نوعی که از تونل 36متری تنها یک سوم حفاری شده است، این پروژه حداقل تا سال 1398 به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی یادآور شد: کاهش 40 درصدی مصرف آب و تقویت دفاتر مردمی ستاد احیا دریاچه ارومیه در منطفه باید در دستور کار قرار گیرد تا ضمن تداوم شرایط تثبیت تراز سطح آب دریاچه شاهد افزایش تراز سطح آب دریاچه نیز باشیم.
ضرورت بازنگری جدی تیم اجرایی احیا دریاچه ارومه
عضو مجمع نمایندگان استان آذربایجان غربی در مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: تغییرات جدی در ساختار ستاد احیا نیز لازم است، متاسفانه در مجموعه دانشگاه شریف حدود ۳۰۰ نفر در این رابطه فعالیت دارند حال آنکه در شهر ارومیه 2 تا 3 نفر فعالیت دارند، در حقیقت برنامهریزی خوبی انجام شده اما در اجرا نیاز به بازنگری تیم اجرایی و تسریع پروژهها هستیم.
روح الله حضرت پور در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه، گفت: ستاد احیا دریاچه ارومیه باید در مورد هزینهکرد منابع در چهار سال گذشته شفاف سازی کند، متاسفانه علی رغم دریافت بودجه نحوه هزینه کرد مشخص نیست.
![]() |
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تراز سطح آب دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته حدود 20 سانتیمتر کم شده است، در حقیقت حجم آب دریاچه در شرایط کنونی 140 میلیون متر مکعب نسبت به سال گذشته کمتر شده است لذا پروژههای احیا باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
وی با بیان اینکه پروژه احیای دریاچه ارومیه پروژه ملی است، گفت: پروژه احیا طرح ملی است که رئیس جمهور در وعدههای انتخاباتی سال 92 نیز بدان اشاره کردند، از این رو بهتر است ضمن افزایش اعتبارات و منابع مالی، نسبت به تخصیص به هنگام و دقیق این منابع اقدام شود.
حضرتپور با تاکید بر اینکه هماهنگی و انسجام دستگاههای مختلف لازمه احیا دریاچه ارومیه است، افزود: مسئولان استانی تنها وظیفه احیا دریاچه را بر دوش ندارند، در حقیقت وزارت جهاد کشاورزی باید ضمن تزریق بودجه سیستم آبیاری نوین را در این منطقه عملیاتی کند.
عضو مجمع نمایندگان استان آذربایجان غربی با انتقاد از عدم خروجی جلسات ستاد احیا دریاچه ارومیه، تصریح کرد: در حقیقت تامین اعتبارات برای رسیدن به شرایط تثبیت تراز سطح آب دریاچه ضروری است، بنابراین شفافسازی، انسجام سازمانی و تزریق بودجه جهت احیا کامل دریاچه باید در اولویت قرار گیرد.
نادر قاضیپور در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت در توضیح وضعیت دریاچه ارومیه، گفت: در دولت دهم با وجود عدم ایجاد ستاد احیا دریاچه ارومیه، اقدامات عمرانی برای احیا انجام گرفت، از جمله سد کانیسیب و تونل انتقال آب حوضه جنوب استان به دریاچه ارومیه شروع شد اما با روی کار آمدن دولت یازدهم و ایجاد ستاد احیا دریاچه نه تنها کاری صورت نگرفت بلکه این ستاد بیشتر به ستاد مرگ دریاچه تبدیل شده است.
![]() |
نماینده مردم ارومیه درمجلس شورای اسلامی تصریح کرد: ستاد احیا دریاچه در گام نخست فعالیت سد سازیهای اخیر را متوقف کرد، اما تراز سطح آب دریاچه در 26 خرداد سال 96 نسبت به وضعیت دریاچه در 26 خرداد سال 92، حدود 18 سانتیمتر کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه وضعیت اسفبار دریاچه را عکسهای ماهوارهای به خوبی نشان میدهد، افزود: متاسفانه هزینههای هنگفتی در چهارسال گذشته جهت احیا دریاچه صرف شده که بیشتر جنبه تبلیغاتی داشته است، کاهش 18 سانتی متری تراز سطح آب دریاچه نیز گواه اقدامات اشتباه صورت گرفته است.
قاضیپور یادآور شد: در صورتی که سیلاب اخیر در آذربایجان جاری نمیشد، سطح آب از شرایط فعلی هم کمتر میبود، در واقع این سیلاب به وضعیت دریاچه ارومیه کمک کرده است.
وی از مسدود کردن و پر کردن چاههای آب اطراف دریاچه انتقاد کرد و گفت: این اقدام سبب وارد آمدن آسیب بسیار به بیش از یک میلیون کشاورزان منطقه شده است، علاوه بر این با اقدامات انجام گرفته فاضلابها شهری و پسابهای شهرکهای صنعتی بدون تسویه نیز روانه دریاچه ارومیه شده است.
عضو مجمع نمایندگان استان آذربایجان غربی، تصریح کرد: متاسفانه دریاچه ارومیه محل دفن فاضلاب های صنعتی و شهری شده، از سوی دیگر اخبار اشتباهی از افزایش تراز سطح آب دریاچه اعلام میکنند که نادرست است زیرا کاهش آب نه تنها ارتباطی با فصل گرما و تابستان ندارد بلکه ناشی از عملکرد و شیوه تامین اعتبارات ستاد احیا دریاچه ارومیه است.
عیسی کلانتری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت در پاسخ به ابهامات مطرح درباره وضعیت دریاچه ارومیه و تعلیق دفتر ستاد در منطقه، گفت: دفتر ستاد احیا در منطقه ارومیه نسبت به استخدام نیروهای مازاد پرداخته بود لذا همکاری ستاد احیای دریاچه ارومیه با این افراد در منطقه قطع شد اما دفتر ستاد با نیروهای مورد نیاز در منطقه هنوز پابرجاست.
![]() |
تسویه حساب با 14 نیروی مازاد دفتر ستاد احیا دریاچه ارومیه در منطقه
رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه ادامه داد: از ابتدا قرار بود تنها 6 نفر در دفتر ستاد احیادر ارومیه مشغول به کار باشند اما در مدت اخیر این نیروها به 20 نفر رسیدند بنابراین با تعدادی از افراد تسویه حساب شد.
تحقق تنها 35 درصد از بودجه ستاد احیا در سال 95/ هزار و 700 میلیارد تومان بودجه سال جاری ستاد
کلانتری در خصوص میزان اعتبارات تزریق شده به ستاد احیا دریاچه ارومیه، گفت: در سال گذشته حدود 650 میلیارد تومان بودجه تخصیص داده شد، برای سال جاری نیز میبایست حدود هزار و 700 میلیارد تومان اختصاص داده شود. در حقیقت اعتبارات دریاچه ارومیه از دو منبع تامین میشود یکی از بودجه صندوق توسعه ملی که به قرارگاه اختصاص پیدا میکند و دیگری از محل مواد 10 و 12 بودجه است که تنها 300 میلیارد تومان آن در اسفند 95 به ستاد احیا اختصاص داده شد در حقیقت در سال گذشته تنها 35 درصد از اعتبارات احیا دریاچه ارومیه تخصیص داده شد.
تکمیل تصفیهخانه فاضلابهای شهری و صنعتی جهت انتقال آب به دریاچه تا پایان سال 97
رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه در توضیح ورود فاضابهای شهری و پسابهای صنعتی بدون تصفیه به دریاچه ارومیه، گفت: اظهارات بی ربطی مطرح شده زیرا هنوز هیچ آبی به دریاچه منتقل نشده است ، در حقیقت خط انتقال فاضلابهای شهری و صنعتی تصفیه شده تا پایان سال 97 تکمیل میشود، از این رو فاضلاب ها در مسیرهای دیگر وارد میشود.
وی یادآور شد: بر اساس برنامهریزی های صورت گرفته؛ فاضلاب ها و پسابهای شهری و صنعتی پس از تصفیه باید وارد دریاچه شود اما تصفیهخانهها هنوز تکمیل نشده است، در حقیقت هماکنون همان اتفاقی میافتد که در گذشته وجود داشته، اما با افتتاح تصفیه خانهها از اواخر سال 97 فاضلابها و پسابهای شهری و صنعتی پس از تصفیه وارد دریاچه خواهند داشت.
کاهش 25درصدی بارشهای آذربایجانغربی نسبت به سال گذشته/ کاهشبارش و افزایشتبخیر دلیل کاهش سطح آب دریاچه ارومیه
کلانتری در توضیح علل کاهش تراز سطح آب دریاچه در روزهای اخیر و در پاسخ به اظهارات برخی از نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه افزایش تراز سطح آب دریاچه به دلیل سیلابهای اخیر بوده است، گفت: متاسفانه کل بارش استان آذربایجان غربی نسبت به سال گذشته حدود 25 درصد کمتر شده است، بنابراین کاهش تراز سطح آب طبیعی است. از سوی دیگر سطح آب دریاچه با آغاز فصل گرما به دلیل کاهش ورودی آب به دریاچه و افزایش خروجی به دلیل تبخیر کم میشود به نوعی که تراز سطح آب کاهش پیدا میکند.
وی یادآور شد: بر اساس آخرین آمار ایستگاههای بارش از اول مهر تا 17 بهمن حوضه آبریز دریاچه ارومیه، میانگین در سالهای 90-91، 209 میلیمتر، سال 91-92، 267 میلیمتر، سال 92-93، 221 میلیمتر، سال 93-94، 299 میلیمتر و در سالهای 94-95 به 155 میلیمتر رسیده است، بنابراین ضمن افزایش تبخیر به دلیل گرمای هوا با کاهش ورودی آب به دریاچه هم روبه رو بودهایم.
توقف سدسازی با هدف احیا دریاچه ارومیه و به دستور دولت/ سدسازیها منجر به خشکی کامل دریاچه میشد
رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه در توضیح توقف سدسازیها در منطقه ارومیه با هدف احیا دریاچه، گفت: آبهای کنترل شده به دریاچهها ریخته نمیشود زیرا تماما مصرف میشوند، دریاچه، باتلاق و تالابها هم با آب سیلاب زنده اند، از این رو وقتی سدها جلوی سیلاب ها را بگیرند حق آبه دریاچه تامین نمیشود بنابراین دریاچه خشک میشود. از این رو دستور توقف سدهای در حال ساخت اطراف دریاچه ارومیه داده شد.
وی افزود: برخی افراد که سودهای کلان از این سدسازیها کسب میکردند یا در اطراف سدها اراضی داشتهاند، با توقف سدسازی ضرر کرده و مخالفتهایی را مطرح کردهاند، با این حال دولت دستور توقف این سدسازیها را با هدف احیا دریاچه ارومیه را داد چراکه در غیر این صورت دریاچه راهی جز خشک شدن ندارد.
جمعآوری هزار و 800 چاه غیرمجاز مرتبط با دریاچه ارومیه/ از 40 هزار چاه غیرمجاز 5 تا 6 هزار چاه مرتبط با دریاچه باید پُر شوند
کلانتری در خصوص پر کردن چاههای آب اطراف دریاچه ارومیه، گفت: چاهها ارتباطی با دریاچه ندارند مگر چاههایی که در حاشیه رودخانهها حفر شده است، در اطراف دریاچه ارومیه نیز حدود 40 هزار چاه غیرمجاز وجود دارد که حدود 5 تا 6 هزار چاه در حاشیه رودخانههاست و 35 هزار ارتباطی با دریاچه ندارند از این روتاکنون حدود هزار و 800 چاه جمع شده که باقی مانده آن هم به مرور جمع خواهد شد.
گذر از شرایط تثبیت و ورود ستاد به مرحله احیا دریاچه ارومیه/ بیش از 96 پروژه جهت احیا دریاچه اجرا میشود
رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه در توضیح اقدامات انجام گرفته جهت احیا دریاچه ارومیه، گفت: مدت اجرای پروژه احیا دریاچه ارومیه 10 ساله است، در واقع پس از 10 سال دریاچه به تراز اکولوژیک خواهد رسید، امسال وارد سال سوم این پروژه شدهایم، در حقیقت بیش از 96 پروژه جهت احیا دریاچه در طول این سالها باید اجرایی شود که برنامهریزی های دقیق، میزان اعتبارات و زمان بهره برداری از هر کدام مشخص شده است.
وی با تاکید بر اینکه هیچ چیز مبهمی در مورد برنامههای احیا دریاچه ارومیه وجود ندارد، ادامه داد: نحوه هزینه کرد منابع ستاد احیا نیز کاملا شفاف است، نمایندگان هم می توانند این منابع را بررسی کنند، در سایت ستاد احیا دریاچه ارومیه ریز هزینه کرد منابع به صورت شفاف آمده است.
احیا دریاچه طی هفت سال اینده به شرط تزریق به هنگام و کامل بودجه
کلانتری با تاکید بر شفاف بودن زمان بهره برداری از پروژه های احیا دریاچه ارومیه، گفت: پروژه انتقال آب از رود زاب در سال 1999 و پروژه انتقال فاضلابهای تصفیه شده به دریاچه در سال 1397 بهره برداری خواهد رسید، جلوگیری از گرد و غبار، توسعه پوشش گیاهی نیز از جمله برنامه مستمر است.
رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکیدکرد: دریاچه ارومیه در شهریور ماه سال 95 به وضعیت تثبیت رسیده بنابراین از وضعیت تثبیت گذشتهایم و وارد مراحل احیا شدهایم، مراحل احیا نیز ارتباط مستقیم با بودجههای تزریقی دارد لذا در صورتی که دولت منابع را به هنگام و کامل تخصیص یابد مراحل احیا نیز کاملا اجرایی خواهد شد، خوشبختانه تنها نکات مثبتی که در مورد آن به اجماع رسیدهایم اینکه برخلاف گفته کارشناسان حوزه محیطزیست، دریاچه ارومیه قابلیت احیا دارد از این رو با تخصیص منابع مراحل اجرا به شکل کامل طی میشود./
پایان پیام