عربستان سعودی در پی تغییرات سلطنتی و افزایش ارتباط با آمریکا گریبان تحولات چشم‌گیر داخلی و خارجی شده که در ظاهر رضایت مردم عربستانی و در باطن خشم خاندان سلطنتی و مردم جهان را در بر داشته است.

تلاطم عربستان در گرداب تصمیمات محمد بن سلمان

خبرگزاری خانه‌ملت، سرویس سیاسی، فاطمه رضائی- در جهان از هم گسسته خاورمیانه، نظام سلطنت مآبانه عربستان سعودی قد علم کرده و با روی کار آمدن محمد بن سلمان ولیعهد 32 ساله به دنبال زیر و زبر کردن منطقه و جهان است. بن سلمان شاهزاده جوان سعودی از آغاز به کار برای رسیدن به قدرت بیشتر دست به تغییراتی بی‌سابقه زده است. تحولاتی که رنگ و لعاب نظام سنتی و استبدادی سعودی را دگرگون اما با هجمه‌ای از خشم و خصومت مواجه کرده است.

ولیعهد جوان سعودی برخلاف بسیاری از دیگر مردان تک‌همسری را برگزیده و با برچیدن زندگی تجملاتی موجبات آشفتگی خاندان سلطنتی نیز شده اما خوش رقصی‌های وی برای ایالات متحده آمریکا در راستای جلب رضایت دولتمردان این کشور با لفاظی‌های ناشیانه علیه جمهوری اسلامی ایران و سر دادن پیام «ایران هراسی» و «شیعه هراسی» و زیر سوال بردن اصلی‌ترین پایه‌های عقیدتی شیعیان یعنی «مهدویت» آغاز شد.

ورود بن سلمان به ماجراجویی و طوفان مداخله نظامی در یمن و آغاز جنگ فرسایشی علیه مردم بی‌دفاع این کشور و طراحی تحریم‌های قطر از سلسله اقدامات وی از زمان تصدی بر وزارت دفاع تا کنون است که برای پادشاهی سعودی میلیاردها دلار هزینه در برداشته و بسیاری از زیرساخت‌های یمن را نابود کرده است اما با تمام این اقدامات در بیرون راندن شورشیان شیعه از پایتخت یمن ناکام مانده است.

ولیعهد جوان عربستانی که شرایط داخلی این کشور را در هم ریخته همان شاهزاده‌ای است که پیش از این به عنوان جانشین ولیعهد و وزیر جنگ عربستان در مهرماه سال 1394 همراه با بیش از 200 نیروی امنیتی و 150 مامور پلیس وارد صفوف حجاج برای انتقال به مرکز «منا» و موجب بروز وحشت، کشته شدن هزاران حجاج و فاجعه هولناک شد.

حال با رسمیت بخشیدن ملک سلمان به فرزندش و تحقق زلزله سیاسی و کودتای جانشینی بعد از بیعت خاندان سعودی با وی و آغاز رفت و آمد آمریکایی‌ها به این سرزمین تصمیماتی در راستای کنار گذاشتن نظام سنتی سلطنتی اخذ شد که در ظاهر موجب افزایش رضایت داخلی مردم و در باطن همراهی سعودی‌‌ها با آمریکایی‌ها را در بر داشت؛ اجازه رانندگی به زنان و دریافت گواهینامه، اجازه استفاده از تلفن همراه در دانشگاه، ورود زنان به استادیوم برای تماشای جشن هشتاد و هفتمین سالروز تشکیل این کشور، استفاده از مجریان بی‌حجاب در شبکه‌های برون مرزی، دیدار زنان مقامات بلند پایه کشورهای خارجی بدون حجاب با مقامات عربستان و انتخاب فاطمه باعشن بعنوان نخستین سخنگوی زن سفارت عربستان سعودی در آمریکا از جمله موارد مذکور است.

پادشاهی عربستان هنوز آرام ننشسته و به بهانه مبارزه با فساد مالی، دستور بازداشت ۱۱ شاهزاده و ۳۰ مقام سابق و فعلی را نیز صادر کرده که برجسته‌ترین آنها وزیر گارد ملی، وزیر اقتصاد و برنامه‌ریزی و فرمانده نیروی دریایی فعلی بود، تحلیل‌گران سیاسی بر این باورند که با روی کار آمدن ولیعهد جدید و بروز اختلاف بین قبایل عرب و خاندان سلطنتی سبب شده تا دستور بازداشت 40 تن از شاهزاده‌ها و مقاماتی که عموما مخالف محمد بن سلمان و ارتباط آنها با آمریکا هستند، صادر گردد تا موجب انحراف اذهان عمومی از تحولات داخلی عربستان شود.

 عربستان همچنین لیستی شامل ۴۰ رهبر و عضو انصارالله یمن را تهیه کرده که مدعی است این افراد از ایران حمایت دریافت کرده و با حزب‌الله لبنان همکاری دارند. از این رو برای بازداشت یا دادن اطلاعات درباره مکان اقامتشان بین پنج تا ۳۰ میلیون دلار تعیین کرده که در مجموع این لیست ۴۴۰ میلیون دلار جایزه را در بردارد.

در مجموع به نظر می‌رسد خرج تراشی‌های ولیعهد جدید سعودی و همراهی با سیاست‌های خصمانه آمریکا و دادن امتیازاتی به دولتمردان ایالات متحده تنها با هدف سیر سعودی کسب قدرت و نشستن بر مسند پادشاهی است، محمد بن سلمان در آغاز سال ۲۰۱۶ با تأیید اعدام شیخ شیعه نمر باقر النمر، بر آتش تنش‌ها با روابط ایران و عربستان سعودی دمید و هم‌اکنون نیز مقابله با ایران را اولویت حکومت سعودی می‌داند زیرا به خوبی پی برده جمهوری اسلامی در مقابل تروریسم ایستادگی کرده و حامی همه مسلمان مظلوم جهان است./

پایان پیام

 

 

برچسب‌ها

آخرین اخبار