تشکیل ائتلاف در عراق برای انتخاب نخست وزیر به موضوع پیچیده‌ای مبدل شده است که یا به شکنندگی ائتلاف نهایی می‌انجامد و یا به وحدت بیشتر در عراق منجر می‌شود.

نتیجه ائتلاف‌های سیاسی عراق؛ هرج و مرج در دولت یا انسجام؟

خبرگزاری خانه ملت، گروه سیاسی؛ اوایل هفته گذشته بود که نتایج نهایی انتخابات پارلمانی عراق اعلام شد که بر این اساس ائتلاف السائرون به ریاست مقتدی صدر با کسب ۵۴ کرسی به پیروزی رسید و ائتلاف الفتح به ریاست هادی العامری با ۴۷ کرسی و ائتلاف النصر به ریاست حیدر العبادی نخست وزیر کنونی عراق با ۴۲ کرسی به ترتیب در جایگاه دوم و سوم قرار گرفتند.

طبق متن قانون اساسی عراق، ائتلافی که بتواند اکثریت کرسی های پارلمان این کشور را به دست آورد می تواند نخست وزیر را تعیین کند که بر این اساس جریان السائرون با کسب بالاترین کرسی تعیین کننده خواهد بود اما با این حال 54 کرسی کسب شده ازسوی این جریان نیز برای تعیین نخست وزیر کفایت نمی کند و نیاز به ائتلاف با سایر جریانات وجود دارد.

از سوی دیگر از آنجایی که شخص مقتدی صدر در جریان انتخابات کاندیدا نشد، نمی تواند به عنوان گزینه نخست وزیری قرار گیرد پس این دو دلیل ائتلاف با سایر جریانات را قطعی می کند.

حیدر العبادی رئیس ائتلاف النصر علیرغم قرار گرفتن در جایگاه سوم نتایج انتخابات پارلمان عراق، همچنان به عنوان گزینه نخست برای نخست وزیری مطرح بوده و شانس بیشتری دارد. شخصیت العبادی نیز به گونه ای است که دارای ثبات بوده و سعی دارد با جریانات مختلف کنار بیاید.

تا کنون دیدارهایی نیز میان رؤسای ائتلاف ها صورت پذیرفته است. مقتدی صدر به طور جداگانه با حکیم رئیس ائتلاف الحکمه و العبادی دیدار کرده اما هنوز ائتلافی شکل نگرفته است. دو ائتلاف العامری و المالکی با یکدیگر به تفاهم رسیده و اکنون منتظر تصمیم العبادی هستند که هنوز برای ائتلاف با جریانی تصمیم گیری نکرده است.

در نهایت وضعیت ائتلاف ها میان جریانات سیاسی عراق وارد فاز پیچیده ای شده است. مقتدی صدر در این میان تلاش دارد برای رقم زدن شرایط به نفع جریان خود حتی از مواضع گذشته که موضع گیری علیه جمهوری اسلامی ایران بود، کوتاه آمده و روابط بیشتری با کشورمان برقرار کند.

خانه ملت نیز در همین رابطه گفت وگوهایی با نمایندگان مجلس داشته که البته نظرات متفاوتی داشتند. برخی از آنها معتقد بودند، ائتلاف نهایی برای گزینش نخست وزیر به شدت شکننده خواهد بود چرا که هر فردی در سمت نخست وزیری قرار گیرد ناگزیر باید به نظرات تمام ائتلاف ها توجه کند که قطعا چنین امری ممکن نخواهد بود و ممکن است نخست وزیر به مسیر استیضاح برود. برخی دیگر از نمایندگان نیز معتقدند که شکل گیری ائتلاف به سمت وحدت هرچه بیشتر عراق رفته و می تواند پایه های نظام این کشور را تقویت کند. خلاصه گفت‌وگوها را در ادامه می‌خوانید:

مجتبی ذوالنوری: صدری‌ها گوشت ایران را بخورند استخوان آن را دور نمی‌اندازند

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس معتقد است ممکن است السائرون اندکی از ایران به علت حمایت بیشتر از جریانات دیگر گلایه‌مند باشند اما هیچگاه ایران را رها نکرده و به دامن آل سعود نمی‌روند. (متن کامل گفت‌وگو را اینجا بخوانید)

جواد کریمی قدوسی: السائرون با بیش از ۸ طیف مختلف جریان ریشه‌داری نیست/ سختی راه صدر برای حفظ جریان منسوب به خود

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس معتقد است جریانات ریشه دار می‌توانند آینده عراق را بسازند و اگر در راستای بیت شیعی حرکت کنند منافع راهبردی عراق تأمین می‌شود. (متن کامل گفت‌وگو را اینجا بخوانید)

جلیل رحیمی جهان آبادی: جریان صدر به‌دنبال ائتلاف با کدام جریانات برای تشکیل دولت است؟/ میزان شانس العبادی برای نخست وزیری

عضو هیأت رئیسه کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس معتقد است علیرغم اینکه جریان العبادی در نتیجه انتخابات عراق در جایگاه سوم قرار گرفت با این حال وی از شانس بیشتری برای نخست وزیری عراق برخوردار است. (متن کامل گفت‌وگو را اینجا بخوانید)

سیدمحمدجواد ابطحی: ائتلاف با السائرون دوامی ندارد/ تشریح آینده العبادی درصورت ائتلاف با جریان صدر

عضو فراکسیون نمایندگان ولایی معتقد است چهار جریان العبادی، العامری، المالکی و حکیم باید بدون حضور صدر با یکدیگر ائتلاف کنند تا شاهد دولتی پایدار در عراق باشیم. (متن کامل گفت‌وگو را اینجا بخوانید)

محمدجواد جمالی نوبندگانی: ائتلاف جریانات سیاسی عراق؛ از اجتناب ناپذیری تا شکنندگی

عضو هیأت رئیسه کمیسیون امنیت ملی مجلس معتقد است علیرغم اینکه ائتلاف جریانات سیاسی برای انتخاب نخست وزیر در عراق اجتناب ناپذیر است، شکنندگی میان گروه‌ها حتمی خواهد بود تاجایی‌که ممکن است دولت عراق را به سمت سقوط ببرد. (متن کامل گفت‌وگو را اینجا بخوانید)

امیر خجسته: عبور صدر از مرجعیت شیعه عراق را به قهقرا می‌برد

نایب رئیس کمیسیون شوراهای مجلس معتقد است جریان صدر برای حفظ عراقی مستقل باید زیر سای مرجعیت شیعه گام بردارد. (متن کامل گفت‌وگو را اینجا بخوانید)/

پایان پیام

برچسب‌ها

آخرین اخبار