به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری خانه ملت؛ روزگاری نه چندان دور صحبت از گرانی ذهن را به حوالی خانههای لوکس و ماشین لاکچری میبرد اما حالا به لطف گرانی افسار گسیخته به سراغ کالاهای اساسی و اقلام مورد نیاز قشر ضعیف جامعه آمده است. اگر مردم عادی تا همین چند وقت پیش نمی توانستند میوه بلوبری بخورند در عوض موز می خوردند. شاید دست شان از بیف استراگانوف کوتاه بود اما قیمهشان گوشت داشت. هر چند پولشان به سالاد سزار نمیرسید اما سالاد شیرازی نوشجان میکردند. خیار، موز، حبوبات، گوشت هیچکدام از قافله گرانی جا نماندهاند و سایر اقلام مصرفی هم آهسته و پیوسته بهای خود را دست نیافتنی می بینند؛ حسرت نداری از سفره ایرانیان پایین تر از خط فقر عبور کرده و سلامتی آنها را نشانه رفته است.
مادامی که سخن از نان قسطی در میان است و نبود گندم بهانهای برای سودجویان میشود ، امروز فقط زمزمههای حذف ارز۴۲۰۰ تومانی ورد زبان دلالان و محتکران بازار میوه و سبزیجات شده است در این میان مردمی که سفرهایشان کوچک شده و حتی توان خرید میوههای ارزان قیمت را ندارند چه برسد به میوههای که برچسب فوق لاکچری بودن را به خود زدهاند! نسخهای که مسئولان برای این شرایط ناخوشایند پیچیدند چیست؟ آیا واقعا حذف ارز ۴۲۰۰ عامل گرانی خواهد شد؟ دولت در کجای پازل گرانیها ایستاده است؟ همگی سوالاتی هستند که اذهان عمومی را درگیر خود کردهاند.
از میوههای بالاشهر تا پایین شهر تفاوت از زمین تا آسمان است
طبق مشاهدات میدانی خبرنگار خانه ملت از بازار میوه و صیفیجات حکایت از رشد چند برابری قیمت بیشتر اجناس دارد که به در زندگی همه ایرانیان واضح و روشن است؛ البته لازم به ذکر است این قیمتها با نوع بسته بندی و کیفیت محصولات از بالا تا پایین پایتخت تغییر میکند .
مشاهدات میدانی از خرده فروشی های سطح شهر تهران حاکی از آن است که قیمت هرکیلو نارنگی جنوب ۲۵هزار تومان، موز ۶۰هزار تومان، سیب ۲۰هزار تومان، انار شیراز ۲۵هزار تومان، پرتقال تامسون ۲۰هزار تومان، پرتقال شمال ۲۰هزار تومان، پرتقال جنوب ۳۵ هزار تومان، خیار ۲۰هزار تومان، کیوی ۲۰ هزار تومان، فلفل دلمه ۲۰هزار تومان و گوجه فرنگی بوتهای ۸۰۰۰ هزار تومان است.
طبق گفته عرضه کنندگان محصولات کشاورزی در میدان مرکزی میوه و تره بار تا تاریخ ۲۶ بهمن ماه قیمت هر کیلو گوجه فرنگی از ۲۵۰۰ تا ۵۰۰۰ هزارتومان، سیب زمینی ۲۵۰۰ تا ۴۵۰۰ هزار تومان،فلفل دلمه سبز ۵۰۰۰ تا۹۰۰۰هزار تومان،پیاز قرمز ۶۰۰۰ تا ۸۰۰۰ هزار تومان،پیاز زرد ۳۰۰۰ تا ۵۵۰۰هزار تومان،خیار گلخانه ۱۱هزار تا ۱۶هزار تومان، خیار رسمی ۱۰ تا ۱۶هزار تومان، کیوی ۱۰ تا ۱۷هزار تومان، انواع سیب قرمز ۵۰۰۰ تا ۱۳ هزار تومان، انواع سیب زرد ۷۰۰۰ تا ۱۶هزار تومان، پرتقال تامسون شمال ۸۰۰۰ تا ۱۲هزار تومان، پرتقال جنوب ۱۰ تا ۱۳ هزار تومان، انواع نارنگی ۷۰۰۰ تا ۲۷هزار تومان، انار شیراز ۱۲ تا ۱۹هزار تومان است.
محصولات فوق لاکچری با قیمتهای نجومی نظیر بلوبری، آووکادو، دراگون فوتوت و … که حتی نام بسیاری از آنها به گوش بیشتر ایرانیان نا آشناست چه برسد به مزمزه کردن آنها
اقلام ذکر شده بالا با احتساب ۳۵درصد سود در خرده فروشی ها به فروش میرسد، این گروه از میوه و صیفیجات بیشتر قشر متوسط جامعه مصرف میکنند بماند محصولات فوق لاکچری با قیمتهای نجومی نظیر بلوبری، آووکادو، دراگون فروت و … که حتی نام بسیاری از آنها به گوش بیشتر ایرانیان نا آشناست چه برسد به مزمزه کردن آنها که پایینترین رِنج قیمتی آنها کمتر از کیلویی ۱۰۰ هزار تومان نیست.
میوه و صیفیجات در ۱۱ ماه گذشته ۴۰۰ درصد رشد داشته
در قیمت گذاری محصولات کمی به عقب باز میگردیم، حدودا در ابتدای سال جاری یعنی فروردین ماه قیمت برخی از تولیدات کشاورزی را مرور کنیم قیمت هر کیلوگرم انواع سیب ۳ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۵ هزار و ۸۰۰ تومان در میادین نرخگذاری شده است. همچنین قیمت انواع نارنگی در این بازار ۵ هزار و ۸۰۰ تومان تا ۷ هزار و ۷۰۰ تومان اعلام شده بوده.محصول موز در ابتدای سال که مدتی با افزایش قیمت شدید روبهرو شده بود، طبق گزارشی در نیمه دوم فروردین ماه با قیمت هر کیلوگرم ۱۳ هزار و ۹۰۰ تومان وارد میادین میوه شده بود.
با توجه به افزایش تقاضا برای تولیدات کشاورزی در جهت تقویت سیستم ایمنی بدن برای مواجه با کرونا هر کیلوگرم انواع پرتقال از قیمت ۳ هزار و ۹۰۰ تومان تا ۷ هزار و ۲۰۰ تومان در میادین نرخگذاری شده بود. در طول ۱۱ ماه گذشته شاهد رشد ۵۰ تا ۴۰۰ درصدی میوه و سبزیجات بودیم بدون شک این گرانی ها پیامدهای ناخوشایندی به همراه خواهد داشت.
علت گرانی میوه و صیفی جات چیست؟
مغازداران عمده دلیلی گرانی میوه را کمبود آن در کنار صادرات و تعدد واسطه گران عنوان میکنند اما علت هر چه باشد قابل قبول نیست چرا که ایران جزو رتبه های نخستین فائو در تولیدات محصولات کشاورزی است.
اسدالله کارگر رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی در این خصوص در چند روز گذشته بارها تاکید کرده اند که افزایش قیمت قبل از رسیدن به میادین و با تعداد واسطه گران صورت میگیرد و اعضای اتحادیه در قیمت گذاری میوه و سبزیجات نقشی ندارد.
پیچ تنظیم بازار میوه صیفیجات در دست دلالان است
سمیه رفیعی عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی، در مورد گرانی اخیر میوه و صیفیجات به خبرنگار خانه ملت میگوید: دخالتهای سیاسی در بازار میوه و تره بار در کنار رها شدگی و سلیقهای عمل کردن مسئولان مربوطه در این حوزه دلیل تمام گرانی موجود این بازار است که مهمترین آن سیاسی برخورد کردن با این بازار بوده است، در حال حاضر پیچ تنظیم بازار در دست تعدادی از دلالان است؛ اکثر مسئولان همگی آنها را میشناسند بر چه اساسی بازار در دست گروه خاصی دلال است؟ باید این بازار را کنترل کنیم، در تولیدات کشاورزی کشور ما به دلیل شرایط اقلیمی ظرفیت زیادی دارد و به خود کفایی لازم رسیدهایم و خود تولید کننده هستیم؛ این گرانیها در بازار میوه و تره هیچ توجیه منطقی ندارد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مشخص نیست این بینظمیها تا کجا ادامه خواهد داشت، هر روز شاهد گرانی یکی از اقلام اساسی زندگی مردم هستیم که امروزه این گرانی به میوه و سبزیجات رسیده است ؛ این بازار از ابتدا تا انتهای آن مشخص و واضح است.
در ادامه پرویز اوسطی عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی در مورد گرانی بازار میوه و سبزیجات به خانه ملت میگوید: تولیدات داخلی پاسخگویی نیاز داخلی کشور نیست؛ با اتفاقات رخ داده از تحریم ها گرفته تا رشد تورم در جامعه شاهد رشد بی رویه تمام اجناس علی الخصوص میوه و سبزیجات بودیم.
نماینده مردم قروه و دهگلان در مجلس شورای اسلامی میافزاید: در تولیدات برخی از محصولات کشاورزی مازاد بر تولید هم داریم که با رایزنی که با کشورهای همسایه داشتیم قرار شد در قالب تهاتر تولیدات را صادر کنیم و میوه های مورد نیاز داخل را وارد کنیم؛ چند روز قبل هم آقای رییس جمهور در این خصوص اظهاراتی را عنوان کردهاند که با صادرات و واردات کمبود سبزیجات و صیفیجات مورد نیاز را جبران کنیم .
خاموشیهای مکرر عاملی بر گرانی میشود
نماینده مردم در مجلس یازدهم خاطرنشان میکند: مادامی که محصولات گلخانهای سوخت گاز مناسبی نداشته باشند و ناگهانی با خاموشی پیش بینی نشده و کمبود گاز مواجه باشیم این بیثباتی در بازار محصولات داخلی از جمله کشاورزی را شاهد خواهیم بود.
قطعی برق و آب در کل کشور که در چند ماه گذشته کم شاهد آن نبودهایم در افزایش قیمتها کم بی تاثیر نبوده است
اوسطی خاموشیهای مکرر در طول چند ماه اخیر را بیتاثیر در افزایش قیمتها ندانسته و به خانه ملت میگوید: قطعی برق و آب در کل کشور که در چند ماه گذشته کم شاهد آن نبودهایم در افزایش قیمتها کم بی تاثیر نبوده است. کمبود انرژی و سوخت تاثیر مستقیمی در این گرانی ها داشته باید مدیریت درستی در خصوص کنترل ایجاد شود.
سوء مدیریت دولت علت تمام گرانی ها است
در همین خصوص مجتبی یوسفی عضو کمیسیون عمران مجلس سوء مدیریت را عامل گرانیهای اخیر می داند و به خبرنگار خانه ملت میگوید: گرانیهای که در شرایط کنونی به کالاها و اقلام اساسی مردم رسیده است، این رشد بی رویه قیمتها سوءمدیریت دولت را می رساند؛ تذکراتی که از طرف نمایندگان در خصوص گران ها ارائه میشود اما عکس العملی از طرف دولت دیده نمی شود .
نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس میافزود: در حال حاضر پرتقال به مرز بالای کیلویی ۱۸ هزار تومان رسیده در شرایطی که مردم درگیر کرونا هستند و نیازمند تامین ویتامین بدن خود هستند این گرانیها توجیهی منطقی ندارد و منجر به کوچک شدن سفرههای مردم علی الخصوص اقشار ضعیف جامعه شده است؛ بیشک در آینده خطری جدی برای سلامتی مردم خواهد بود.
زمزمه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بهانهای برای سودجویان و دلالان شده و با بهانه حذف ارز۴۲۰۰ تومان اقدام به گرانی اقلام اساسی میکنند؛ هنوز اتفاقی در این خصوص رخ نداده است
وی با اشاره به تاثیر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به گرانیها تاکید میکند: زمزمه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بهانهای برای سودجویان و دلالان شده و با بهانه حذف ارز۴۲۰۰ تومان اقدام به گرانی اقلام اساسی میکنند؛ هنوز اتفاقی در این خصوص رخ نداده است؛ قرار شده در سال آینده شفافیتی در خصوص ارز ۴۲۰۰ تومانی صورت بگیرد، چرا دلالان با سوءاستفاده از شرایط اقدام به در دست گرفتن بازار اقلام اساسی از جمله محصولات کشاورزی گرفتهاند؟
یوسفی ادامه میدهد: در خصوص پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومان باید شفافیت صورت بگیرد که چه میزان ارز یارانهای پرداخت میشود چه کسانی دریافت میکنند و صرف چه اقداماتی میشود قرار نیست ۵۱ هزار میلیارد دلار نزدیک به ۴۸۰ هزار میلیارد تومان پول مردم در سه سال گذشته صرف ارز ۴۲۰۰ تومان پرداخت کنیم برای تهیه اقلام اساسی مثل دارو و کالاهای حیاتی مثل نان و سبزیجات و شاهد گرانی دارو و اقلام خوراکی مردم باشیم .
گرانی بازار خط قرمز مجلس یازدهم/ نگران شوک قیمتی شب عید هستیم
عضو کمیسیون تلفیق مجلس یازدهم تاکید میکند: خط قرمز مجلس یازدهم گرانی بازار است که بیش از هر زمانی به قشر ضعیف جامعه فشار وارد کرده است؛ قرار بود این گرانیها تا حدودی از طریق طرح معیشت خانوار جبران شود، در حال حاضر کلیت بودجه سال آینده رد شده است که بخشی از آن مربوط به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بوده است و اتفاقی در این خصوص رخ نداده همه این آشفتگی بازار از افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ گرفته تا بازار میوه و سبزیجات به سوءمدیریت باز میگردد که وزارت صمت و جهاد کشاورزی به دلیل موازی کاری و بی برنامگی باعث رشد قیمت اقلام اساسی هستند که تنها ماجرا به همین چند روز ختم نمیشود، نگرانی دیگر ما در خصوص نزدیکی به شب عید است که اگر امروز چنین بی نظارتی کنترل نشود بی شک شوک دیگری در بازار اقلام اساسی پایان سال شاهد خواهیم بود.
معادله چند مجهولی گرانی
یوسفی ادامه داد: اگر وزارتخانهها و ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و… نباشند قرار است چه اتفاقی رخ دهد؟! ما هر روز شاهد رشد اقلام مصرفی مردم هستیم جایگاه نهادها و سازمانهای مسئول و نظارتگر در کنترل بازار کجاست؟ کشاورزی که تمام محصول خود را در اختیار دلال با قیمت پایین میگذارد چگونه میتواند حاصل تلاش یک ساله خود را دریافت کند تا امیدوار به تولید باشد حتی توانایی خرید بذر برای کاشت محصولات سال آینده را ندارد، از طرفی هم محصول ارزان خریداری شده گران به دست مصرف کنند میرسد، این چه معادله چند مجهولی است؟! دولت ادعا میکند علم ریاضیات خوبی دارد چرا این بازار گرانی را حل نمیکند؟ سود اصلی در جیب چه کسی است که هم کشاورز آسیب میبیند هم مردم توان خرید ندارند.
![]() |
صد روز رویایی گذشت؛ صد روز پایانی را دریابید!
عضو کمیسیون عمران مجلس یازدهم تصریح میکند: قرار بود صد روزه مشکلات اقتصادی مردم حل شود که حدود ۲۵۰۰ روز بالغ بر هفت سال گذشته است و هیچ اتفاقی رخ نداد، دولت دوازدهم صد روز پایانی حیات خود را به مردم اختصاص دهند و به عنوان حسن ختام دولت تا شاید کمی از مشکلات مردمی که در این هشت سال به سختی زندگی کردهاند رفع شود.
ایران رتبه هشتم تا دهم تولید محصولات کشاورزی است
نماینده مردم در مجلس یازدهم ادامه داد: بر اساس آمارهای فائو ایران به دلیل تنوع اقلیمی، توپوگرافیک و ارتفاعی در تولید محصولات کشاورزی، زراعی و باغی در ۶۸ محصول کشاورزی جایگاه نخست تا پانزدهم جهان را دارد در تولید میوه در خاورمیانه و شمال آفریقا مقام اول را داراست. سرانه تولید میوه در دنیا ۸۰ کیلوگرم است و این رقم در کشور ما به ۲۰۰ کیلوگرم می رسد. همچنین در سال های مختلف ایران رتبه هشتم تا دهم دنیا را در تولید میوه در اختیار دارد و طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی این تولیدات به ۱۰۰ کشور جهان صادر میشود.
یوسفی تاکید میکند: کشور ما در تولیدات باغی و زارعی جزو رتبههای نخستین است اما مردم خودمان به دلیل گرانی این محصولات از مصرف آن محروم شدهاند، که این نشان می دهد نه در صنایع حمایتی توفیق زیادی داشتیم که کشاورزان را حمایت کنیم نه در سایر طرحها ، مثل طرح ۵۵۰ هکتاری استان خوزستان و ایلام که هم مشکلات بیکاری و هم مشکلات کشاورزی را حل میکرد به ویژه در حوزه باغات که میتوانیم قطب برتر خاورمیانه باشیم برای کشورهای همسایه، ظرفیت بزرگی در زمینه کشاورزی برای کشور ما محسوب میشود مقایسه کشور با کشورهای شمالی و جنوبی نشان میدهد که این بهترین فرصت برای یک کشور چهار فصل است که تقویت کشاورزی بی شک موجب شکوفایی اقتصاد و رهایی از بودجه نفتی خواهد بود.
وی در ادامه خاطرنشان میکند: ظرفیت طلایی ایران در تولید محصولات کشاورزی در سایه بیبرنامگی و بیمدیریتی امروز در تولیدات برخی از محصولاتی که به راحتی میتوان آنها را تولید کرد مشهود است و به واسطه وجود دلالان کشاورزان از ادامه مسیر خسته کرده است در این بین هرچه به جلو پیش میرویم ضعفها در صنایع تبدیلی و صادرات خود را بیشتر از هر زمان دیگر نشان میدهد.
در همین راستا سید محمد پاکمهر نایب رئیس کمیسیون بهداشت مجلس گرانی را عاملی بر تهدید سلامتی جامعه دانسته و به خانه ملت میگوید: یکی از فاکتورهای مهم سلامتی مردم و پیشگیری از بیماریهای جسمی و روحی بحث تغذیه مناسب است، مشکلاتی نظیر بیماری تیروئید، فشار خون، کم خونی و… همگی از تغذیه نشات گرفته است، تغذیه یعنی سفره مردم، سفره ای مناسب سلامتی است که تمام گروههای غذایی از کربوهیدراتها، چربی ها ، ویتامین ها و املاح مفید در آن گنجانده شود، زمانی که تغذیه مناسب نباشد بیماری در پی آن به وجود خواهد آمد بر همین اساس سفره مردم یکی از نیازهای پایهای جامعه است که تورم هم با این سفره در ارتباط مستقیم است، زمانی که تورم بالا رود سفره مردم ضعیف و نحیف میشود.
تورم ارتباط مستقیمی با سلامتی مردم جامعه دارد، هر میزان تورم بالا رود آسیب بیشتری به قشر کم درآمد جامعه وارد می شود، در حال حاضر شاهد حذف بسیاری از ویتامین ها و پروتئینها از سفره مردم هستیم
نماینده مردم بجنورد، مانه و سملقان، گرمه و جاجرم و راز و جرگلان در مجلس شورای اسلامی میافزاید: تورم ارتباط مستقیمی با سلامتی مردم جامعه دارد، هر میزان تورم بالا رود آسیب بیشتری به قشر کم درآمد جامعه وارد می شود، در حال حاضر شاهد حذف بسیاری از ویتامین ها و پروتئینها از سفره مردم هستیم از گوشت گرفته تا سبزیجات، با این اوصاف این حذف املاح اساسی برای بدن هر شخصی تهدیدی برای سلامتی او محسوب میشود و گرانی امروز در بازار میوه و سبزیجات بی شک به قیمت جان افراد تمام میشود.
نماینده مردم در مجلس یازدهم ادامه داد: داستان عرضه ارز ۴۲۰۰ تومانی همان حکایت هم پیاز را خوردن، هم فلک شدن، پول دادن مردم است، که هم ارز ۴۲۰۰ تومانی پرداخت میشود و هم مردم اقلام اساسی از گوشت تا میوه و سبزیجات را با قیمتهای نجومی دریافت میکنند. حداقل یکی از این موارد اتفاق بیفتد، تا مردم کمتر با سوء مدیریتها آسیب ببینند.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: تورم و گرانی که امروزه شاهد آن هستیم نه تنها در سفره مردم بلکه در حوزه سلامت جامعه هم تاثیر گذاشته است، گرانی دارو منجر شده که مردم به پزشک مراجعه نمیکنند و برای درمان بیماریها به خود درمانی پناه بردهاند، باید بپذیریم اگر دارو و درمانگران شود مردم علی الخصوص افرادی که تحت پوشش هیچ نوع بیمهای خاصی نیستند مشکلات جدی پیدا می کنند.
ضعف مدیریت در سایه رانت سلامتی مردم را نشانه رفته است
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس یادآوری میکند: بی شک تورم در این شرایط باقی نمیماند و انتظار داریم یک مدیریت جهادی روی کار بیائید و معیشت مردم را سروسامان بدهد بخش عظیمی از این تحریمها را که نام میبریم؛ به نوعی خود تحریمی است تا دیگر تحریمی، ضعف مدیریت در بسیاری از حوزهها نمود داشته است، در حال حاضر گوجه فرهنگی در بازار ۲ هزار و ۵۰۰ تومان است دو ماه قبل ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان بوده است که همگی تولیدات داخلی است، این رشد بی رویه اجناس به ضعف مدیریت در سایه رانت باز میگردد.
کلام پایانی؛ بی شک این قیمتها با نزدیک شدن به شب عید فضایی خواهند شد از طرفی هم مردم توان خرید این محصولات تولید داخلی را نخواهند داشت، در شرایط فعلی جوابهای تکراری برای مسائل جدید جواب درست و مناسبی برای حل مشکلات عدیده مردم نخواهد بود. توجیهاتی مانند حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی یا سوء مدیریت یا... سفره خالی مردم را پر نخواهد کرد. عزم کافی و جدی برای حل مشکلات مردم لازم است تا شاید باری از دوش مشکلات روزافزون مردم بردارد./
پایان پیام
گزارشگر: محبوبه اشرفی پیمان